Qara sarımsaq: Sağlamlıq sirri və istifadəsi

Qara sarımsaq: Sağlamlıq sirri və istifadəsiQara sarımsaq adi sarımsağın (Allium sativum) fermentasiya prosesi ilə hazırlanmış xüsusi bir növüdür. Bu proses zamanı sarımsaq temperaturu 60-90°C arasında saxlanılır və yüksək rütubətdə 2-3 həftə ərzində fermentasiya edilir. Nəticədə sarımsaq yumşaq, qara rəngdə və şirin dadlı olur. Əsasən Koreya, Yaponiya və Tayland mətbəxlərində populyardır, lakin son illərdə dünyada sağlamlıq məhsulu kimi geniş yayılıb.
KONKRET.azqara sarımsağın faydalarını təqdim edir:
Antioksidantlarla zəngindir
Qara sarımsaq adi sarımsaqdan daha yüksək antioksidant səviyyəsinə malikdir. Bu, bədəni sərbəst radikalların zərərindən qorumağa kömək edir və hüceyrələrin sağlamlığını dəstəkləyir.
Ürək sağlamlığını dəstəkləyir
Qara sarımsaq qan təzyiqini azalda, xolesterini normallaşdıra və damarların elastikliyini artıraraq ürək-damar xəstəlikləri riskini azalda bilər.
Bağırsaq sağlamlığı
Prebiotik təsirə malikdir və bağırsaq mikroflorasını dəstəkləyir. Bu, həzmi yaxşılaşdırmağa və ümumi immuniteti gücləndirməyə kömək edir.
Qan şəkərini nəzarətdə saxlayır
Araşdırmalar göstərir ki, qara sarımsaq insulin həssaslığını artırır və qan şəkərinin səviyyəsini sabitləşdirməyə kömək edir.
Xərçəngə qarşı müdafiə
Araşdırmalar göstərir ki, qara sarımsaq xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini ləngidə və immuniteti gücləndirə bilər.
Necə istifadə edilir?
Yeməklərdə dadlandırıcı kimi istifadə edilə bilər;
Salatlara, souslara və ya marinadlara əlavə edilə bilər;
Birbaşa qəlyanaltı kimi yeyilə bilər, çünki dadı şirin və meyvəvaridir.
Sağlamlıq məhsulu kimi
Qara sarımsaq pastası və ya kapsulları sağlamlıq əlavəsi kimi qəbul edilə bilər;
Çaylara və ya digər içkilərə qarışdırıla bilər.
Tərkibindəki antioksidantlara görə dəri baxımı məhsullarında istifadə edilir./yenisabah

Sağlamlıq     Baxılıb: 105   Tarix: 08 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Azərbaycanda xəstəxanada xəyanətin üstü açıldı

Azərbaycanda qeyri-adi olay yaşanıb. bildirir ki, Bakıda qadın özəl problemlə ginekoloqa müraciət edib. Məlum olub ki, onda cinsi yolla keçən xəstəlik var. Həkim ona və partnyoruna müalicə yazıb. Bakteriya aşkarlanan qadı

Yeni virusla bağlı karantin olacaq? - ÜST-dən AÇIQLAMA

Macarıstanın xarici işlər və xarici iqtisadi əlaqələr naziri Peter Siyarto jurnalistlərlə söhbətində Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) baş direktoru Tedros Adhanom Qebreyesus ilə telefon danışığından bəhs edib. xəbər veri

Soğanı belə yemək 1001 dərdə dəva imiş

Soğan qədimdən bəri həm müalicəvi xüsusiyyətləri, həm də qida dəyəri ilə tanınan tərəvəzlərdən biridir. Xüsusilə qış aylarında soğandan istifadə immuniteti gücləndirmək, soyuqdəymə və qripin qarşısını almaq üçün əhəmiyyətlidir

Ölümündən sonra donor olmaq istəyənlərin sayı artdı

Ölümündən sonra donor olmaq istəyən vətəndaşların sayı 2023-cü illə müqayisədə xeyli artıb. xəbər verir ki, bu barədə APA-ya Səhiyyə Nazirliyi Orqan Donorluğu və transplantasiyası üzrə Koordinasiya Mərkəzindən məlumat verilib

Qara sarımsaq: Sağlamlıq sirri və istifadəsi

Qara sarımsaq adi sarımsağın (Allium sativum) fermentasiya prosesi ilə hazırlanmış xüsusi bir növüdür. Bu proses zamanı sarımsaq temperaturu 60-90C arasında saxlanılır və yüksək rütubətdə 2-3 həftə ərzində fermentasiya edilir

Siqaret ömrü 20 dəqiqə qısaldır

London Universitet Kollecində aparılan yeni bir araşdırmaya görə, yalnız bir ədəd siqaret çəkmək insan ömrünü təxminən 20 dəqiqə azalda bilər. xəbər verir ki, alimlər, siqaretin uzunömürlülük üzərindəki təsirini daha dəqi

Axşamlar bu qidaları qəbul etməyin

Axşam sonuncu qida qəbulu yuxudan 3 saat əvvəl olmalıdır. İnsanın gecə saat 11-də artıq yuxuda olmalı olduğunu nəzərə alsaq, yemək maksimum 8-də yeyilib bitməlidir. KONKRET. -a istinadən xəbər verir ki, qastroenteroloq Dmitr

Tez-tez kartof yeyənlərə BƏD XƏBƏR

Kartof yüksək karbohidrat tərkibli və enerjili qida mənbəyidir. Düzgün bişirildikdə faydalı ola bilər, lakin qızartma və ya çox tez-tez istehlak edildikdə sağlamlığa ciddi mənfi təsirlər göstərə bilər. KONKRET.azkartofu

Mineral sular üzü gözəlləşdirir

Bəzi qidaların hüceyrələri yenilədiyi və qocalmanı əhəmiyyətli dərəcədə gecikdirdiyi elmi cəhətdən sübut olunub. xəbər verir ki, bu ərzaqları müntəzəm istifadə etdikdə daha gənc və sağlam görünmək mümkündür. Kələm növləri


tezbazar yeni xeberler son xeberler azerbaycan xeberleri valyuta mezenesi oxu.az xeberler sonxəbər valyuta məzənnələri