Bu qidaları ağzınıza da atmayın: Çiy yeyildikdə öldürür

Bu qidaları ağzınıza da atmayın: Çiy yeyildikdə öldürürBəzi qidalar çiy istehlak edildikdə sağlamlıq riski yaradır. Çiy yumurta və bəzi göbələklərdə təhlükəli toksinlər və ya bakteriyalar ola bilər. Çiy anakardiyanın tərkibində zəhərli maddə olan urushiol var.
KONKRET.az xəbər verir ki, bişməmiş kartof, lobya və badımcanda həzm sisteminin pozulmasına və ya nevroloji problemlərə səbəb ola biləcək birləşmələr var. Pişirmə bu zərərli maddələri zərərsizləşdirir və bu qidaları yemək üçün təhlükəsiz edir.
1. YUMURTA
Diyetisyen Simrat Kathurianın sözlərinə görə, "Ciddi qida zəhərlənməsinə səbəb ola biləcək bir bakteriya olan Salmonella çiy və ya az bişmiş yumurtada tapıla bilər. Qızdırma, qarın ağrısı, ishal və qusma simptomlardan bəziləridir".
2. GÖBƏLƏKLƏR
Düymə göbələyi kimi bəzi göbələk növləri çiy yemək üçün təhlükəsiz olsa da, bir çox yabanı və bəzi mədəni növlərdə orqan zədələnməsi, ürək bulanması və qusmaya səbəb ola bilən toksinlər var. Məsələn, Amanita və digər yabanı göbələklər ölümcül ola bilər. Göbələklərin bişirilməsi onların həzmini artırır və zəhərli kimyəvi maddələrin zərərsizləşdirilməsinə kömək edir.
3. KAJU
Zəhərli sarmaşıqda olan eyni zəhərli maddə, urushiol, çiy kajuda var. Çiy kaju yemək dəri səpgiləri və tənəffüs çətinliyi kimi ciddi allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. Digər tərəfdən, kaju adətən toksini aradan qaldırmaq və istehlak üçün təhlükəsiz etmək üçün qovrulur.
4. KARTOF
Ürəkbulanma, qusma və nevroloji problemlər yarada bilən zəhərli maddə olan solanin çiy kartofda, xüsusilə yaşıl hissələrdə və cücərtilərdə olur. Kartof bişirildikdə bu toksin tamamilə xaric olur və bu, onları istehlak üçün təhlükəsiz edir.
5. LOBYA
Dietoloq Dr. Preeti Nagarın sözlərinə görə, "Çay lobyada olan zülal növü olan lektinlər ürək bulanmasına və şiddətli mədə narahatlığına səbəb ola bilər. Fasulye bişirildikdə lektinlər tamamilə zərərsizləşir və yemək üçün təhlükəsizdir"./News24.az

Sağlamlıq     Baxılıb: 205   Tarix: 26 noyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Bir həftə sumaq suyu içsəniz, orqanizmdə nə baş verər?

Sumaq – tərkibi faydalı maddələrlə zəngin olan təbii bitki növüdür. Onun suyundan müntəzəm istifadə etmək sağlamlığa müxtəlif təsirlər göstərə bilər. Xüsusilə bir həftə ərzində gündəlik olaraq sumaq suyu içmək bədəndə mühü

Yaşıl mərcimək: Yumurtadan 10, ətdən isə 25 dəfə artıq fayda

Tərkibində yumurtaya nisbətən 10 dəfə çox protein, ətdən isə 25 dəfə çox dəmir olan yaşıl mərcimək, xüsusilə ət yeməyənlər üçün əvəzolunmaz qida hesab olunur. Bu faydalı məhsul orqanizmin zülal və dəmir ehtiyacını qarşılayır

Kondisioner effekti yaradan təbii bitki

Yay aylarında bir çox insan elektrik enerjisi xərclərini artırmadan evlərini sərin saxlamağın yollarını axtarır. Lakin təbiət bu məsələdə bizə yardım edə bilər, söhbət havanı effektiv şəkildə soyudan dekorativ bitkidən gedir

Meyvələri bu saatda yeməyin, yoxsa

Meyvələr sağlam qidalar olsa da, günün istənilən vaxtında yemək düzgün deyil. -a istinadən bildirir ki, nahar və ya şam yeməyindən bir neçə saat əvvəl meyvə qəlyanaltısı da düzgün addımdır. Amma axşam meyvə yemək səhvdir

Ən böyük axmaqlıq gündə 3 dəfə yeməkdir

Dünyada insanların öz bədənlərinə qarşı etdiyi ən böyük haqsızlıq ac olmaya-olmaya qida qəbul etməkdir. KONKRET. -a istinadən xəbər verir ki, bu sözləri həkim diyetoloq Fuad Məcidov bildirib. "Dünyanın geridə qalmış

Prostat xərçənginin necə yarandığı məlum oldu

Alimlər prostat xərçənginin inkişaf mexanizmini daha yaxşı anlamağa imkan verən mühüm kəşfə imza atıblar. Yeni araşdırmalara əsasən, bu xərçəng növünün əsas səbəblərindən biri müəyyən genetik dəyişikliklərin və hormonal balanssızlığı

Yayda ən çox yeyilən salat zəhərə çevrilə bilər - DİQQƏT

Qida təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssis Yelena Spetsenko yayın ən çox yeyilən salatının sağlamlıqla bağlı risklərini açıqlayıb. -a istinadən xəbər verir ki, xiyar və pomidordan hazırlanmış ənənəvi yay salatına mayonez əlavə edildikd

Ağ saçları 15 günə öz rənginə qaytarır - Kimyəvi boyalara son

Yaşınız artdıqca saçlarınız ağarmağa başlayır. Ancaq bəzən gənc yaşlarda da saçlarda ağarmalar müşahidə olunur. Saçların ağarmasına səbəb olan bir çox amil mövcuddur. Vitamin və mineral çatışmazlığı, stress, zərərli vərdişlər

Təzyiqi normada saxlamaq üçün - ƏN SADƏ ÜSUL

Qan təzyiqinə nəzarət etməyin sadə üsulu açıqlanıb. -a istinadən xəbər verir ki, Böyük Britaniya Ürək Fondunun mütəxəssisləri banan və digər meyvələri pəhrizinizə daxil etməyin qan təzyiqini idarə etdiyini öyrəniblər. Düzgü


azerbaycan xeberleri son xeberler yeni xeberler ən son xəbərlər bugün havanın temperaturu son xeberler bu gun kriminal xeberler