Bu qidaları ağzınıza da atmayın: Çiy yeyildikdə öldürür

Bu qidaları ağzınıza da atmayın: Çiy yeyildikdə öldürürBəzi qidalar çiy istehlak edildikdə sağlamlıq riski yaradır. Çiy yumurta və bəzi göbələklərdə təhlükəli toksinlər və ya bakteriyalar ola bilər. Çiy anakardiyanın tərkibində zəhərli maddə olan urushiol var.
KONKRET.az xəbər verir ki, bişməmiş kartof, lobya və badımcanda həzm sisteminin pozulmasına və ya nevroloji problemlərə səbəb ola biləcək birləşmələr var. Pişirmə bu zərərli maddələri zərərsizləşdirir və bu qidaları yemək üçün təhlükəsiz edir.
1. YUMURTA
Diyetisyen Simrat Kathurianın sözlərinə görə, "Ciddi qida zəhərlənməsinə səbəb ola biləcək bir bakteriya olan Salmonella çiy və ya az bişmiş yumurtada tapıla bilər. Qızdırma, qarın ağrısı, ishal və qusma simptomlardan bəziləridir".
2. GÖBƏLƏKLƏR
Düymə göbələyi kimi bəzi göbələk növləri çiy yemək üçün təhlükəsiz olsa da, bir çox yabanı və bəzi mədəni növlərdə orqan zədələnməsi, ürək bulanması və qusmaya səbəb ola bilən toksinlər var. Məsələn, Amanita və digər yabanı göbələklər ölümcül ola bilər. Göbələklərin bişirilməsi onların həzmini artırır və zəhərli kimyəvi maddələrin zərərsizləşdirilməsinə kömək edir.
3. KAJU
Zəhərli sarmaşıqda olan eyni zəhərli maddə, urushiol, çiy kajuda var. Çiy kaju yemək dəri səpgiləri və tənəffüs çətinliyi kimi ciddi allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. Digər tərəfdən, kaju adətən toksini aradan qaldırmaq və istehlak üçün təhlükəsiz etmək üçün qovrulur.
4. KARTOF
Ürəkbulanma, qusma və nevroloji problemlər yarada bilən zəhərli maddə olan solanin çiy kartofda, xüsusilə yaşıl hissələrdə və cücərtilərdə olur. Kartof bişirildikdə bu toksin tamamilə xaric olur və bu, onları istehlak üçün təhlükəsiz edir.
5. LOBYA
Dietoloq Dr. Preeti Nagarın sözlərinə görə, "Çay lobyada olan zülal növü olan lektinlər ürək bulanmasına və şiddətli mədə narahatlığına səbəb ola bilər. Fasulye bişirildikdə lektinlər tamamilə zərərsizləşir və yemək üçün təhlükəsizdir"./News24.az

Sağlamlıq     Baxılıb: 204   Tarix: 26 noyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Yayın sevilən meyvəsi – keyfiyyətli və şirin qovun necə seçilər?

Yay fəslinin sərinlədici və dadlı meyvəsi olan qovun yalnız ləzzəti ilə deyil, həm də tərkibindəki vitamin və minerallarla sağlamlıq üçün faydalıdır. KONKRET. -a istinadən bildirir ki, qovun düzgün seçilmədikdə, dadsız v

Alimlər diabet riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldan üsul açıqlayıblar

Aralıq dənizi pəhrizinin kalori məhdudiyyəti, müntəzəm fiziki aktivlik və peşəkar dəstəklə birləşdirilməsi II tip şəkərli diabetin inkişaf ehtimalını 31% azaldır. xəbər verir ki, bu barədə "Science Daily" elmi jurnalınd

Yayda ən çox yeyilən salat zəhərə çevrilə bilər - DİQQƏT

Qida təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssis Yelena Spetsenko yayın ən çox yeyilən salatının sağlamlıqla bağlı risklərini açıqlayıb. -a istinadən xəbər verir ki, xiyar və pomidordan hazırlanmış ənənəvi yay salatına mayonez əlavə edildikd

Yuxu həbləri yaddaşa ciddi ziyan vurur- Bu dərmanlara DİQQƏT

Yeni araşdırmalar bəzi yuxu dərmanlarının uzunmüddətli istifadəsinin yaddaşa zərər verə biləcəyini ortaya qoyub. milliaz-a istinadən xəbər verir ki, "Sleep" jurnalında dərc olunan tədqiqatda, xüsusilə yaşlı insanlar

Təzyiqi normada saxlamaq üçün - ƏN SADƏ ÜSUL

Qan təzyiqinə nəzarət etməyin sadə üsulu açıqlanıb. -a istinadən xəbər verir ki, Böyük Britaniya Ürək Fondunun mütəxəssisləri banan və digər meyvələri pəhrizinizə daxil etməyin qan təzyiqini idarə etdiyini öyrəniblər. Düzgü

Banan qanı qatılaşdırır - Tromb yaradan qidalar

Faydalı bildiyiniz qidalar, meyvələr belə qanı qatılaşdıra bilər. Xüsusən yayda orqanizmdə susuzlaşma fonunda qan daha da qatılaşır. -a istinadən xəbər verir ki, ürək-damar cərrahı Pavel Vladimirov kartof, banan, şirniyya

Həddindən artıq istilər beynə necə təsir edir? – Həkimlərdən xəbərdarlıq

Artan istilər təkcə fiziki rahatlığı pozmur, həm də beyin funksiyalarına ciddi təsir göstərir. Həkimlərin və alimlərin bildirdiyinə görə, yüksək temperatur epilepsiya, miqren, Multiple Skleroz (MS) kimi nevroloji xəstəliklər

Bu balıqları ayda 3 dəfə yesəniz, xərçəng "qapınızı TANIMAYACAQ"

Son araşdırmalar göstərir ki, balıq yemək qadınlarda uzunömürlülüyə və sağlamlığa ciddi təsir göstərə bilər. Ənənəvi olaraq diqqət daha çox iri balıqlara, məsələn, losos və tuna balığına yönəldilsə də, alimlər hesab edirlə

Diyetoloq: "Azkalorili qidalar kökəlməyə səbəb ola bilər"

Azkalorili qidalara keçmək, salatlara üstünlük vermək əks təsirə səbəb olur. Belə ki, bədən bu cür qidaları aclıq siqnalı kimi qəbul edərək yağ toplamağa başlayır və arıqlama prosesi əks təsirlə əvəz olunur. -a istinadə


yeni xeberler azerbaycan xeberleri son xeberler ən son xəbər cebheden xeberler son xabar xabar az