Bu qidaları ağzınıza da atmayın: Çiy yeyildikdə öldürür

Bu qidaları ağzınıza da atmayın: Çiy yeyildikdə öldürürBəzi qidalar çiy istehlak edildikdə sağlamlıq riski yaradır. Çiy yumurta və bəzi göbələklərdə təhlükəli toksinlər və ya bakteriyalar ola bilər. Çiy anakardiyanın tərkibində zəhərli maddə olan urushiol var.
KONKRET.az xəbər verir ki, bişməmiş kartof, lobya və badımcanda həzm sisteminin pozulmasına və ya nevroloji problemlərə səbəb ola biləcək birləşmələr var. Pişirmə bu zərərli maddələri zərərsizləşdirir və bu qidaları yemək üçün təhlükəsiz edir.
1. YUMURTA
Diyetisyen Simrat Kathurianın sözlərinə görə, "Ciddi qida zəhərlənməsinə səbəb ola biləcək bir bakteriya olan Salmonella çiy və ya az bişmiş yumurtada tapıla bilər. Qızdırma, qarın ağrısı, ishal və qusma simptomlardan bəziləridir".
2. GÖBƏLƏKLƏR
Düymə göbələyi kimi bəzi göbələk növləri çiy yemək üçün təhlükəsiz olsa da, bir çox yabanı və bəzi mədəni növlərdə orqan zədələnməsi, ürək bulanması və qusmaya səbəb ola bilən toksinlər var. Məsələn, Amanita və digər yabanı göbələklər ölümcül ola bilər. Göbələklərin bişirilməsi onların həzmini artırır və zəhərli kimyəvi maddələrin zərərsizləşdirilməsinə kömək edir.
3. KAJU
Zəhərli sarmaşıqda olan eyni zəhərli maddə, urushiol, çiy kajuda var. Çiy kaju yemək dəri səpgiləri və tənəffüs çətinliyi kimi ciddi allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. Digər tərəfdən, kaju adətən toksini aradan qaldırmaq və istehlak üçün təhlükəsiz etmək üçün qovrulur.
4. KARTOF
Ürəkbulanma, qusma və nevroloji problemlər yarada bilən zəhərli maddə olan solanin çiy kartofda, xüsusilə yaşıl hissələrdə və cücərtilərdə olur. Kartof bişirildikdə bu toksin tamamilə xaric olur və bu, onları istehlak üçün təhlükəsiz edir.
5. LOBYA
Dietoloq Dr. Preeti Nagarın sözlərinə görə, "Çay lobyada olan zülal növü olan lektinlər ürək bulanmasına və şiddətli mədə narahatlığına səbəb ola bilər. Fasulye bişirildikdə lektinlər tamamilə zərərsizləşir və yemək üçün təhlükəsizdir"./News24.az


Sağlamlıq     Baxılıb: 118   Tarix: 26 noyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Dişlərin sarılığı hər gün fırçalansa da keçmirsə, səbəb budur

Dişləri düzgün fırçalamaq diş çürüməsi və diş əti xəstəliklərinin qarşısını alır, eyni zamanda parlaq bir təbəssüm yaradır. xəbər verir ki, dişlərinizi fırçalamaq insanların çoxunun vərdiş etdiyi bir fəaliyyət olsa da, fırçalam

Xüsusi nəzarətdə olan dərmanlarla bağlı YENİ QƏRAR

Səhiyyə Nazirliyinin Kollegiyası "Xüsusi nəzarətdə olan dərman vasitələrinin siyahısı"nda dəyişiklik edib.  xəbər verir ki, bununla bağlı səhiyyə naziri Teymur Musayev yeni qərar imzalayıb. Qərara əsasən, siyahıda

Bu çörəklərdən uzaq durun - Həzm sistemini məhv edir

Həzm sistemi üçün zərərli hesab edilən çörək növləri adətən emal edilmiş tərkibi və az qida dəyəri ilə seçilir. xəbər edir ki, bu növ çörəklər uzunmüddətli istehlakda həzm sisteminə mənfi təsir göstərə bilər:. Ağ çörək. Tərkibi

Qaşıq-qaşıq zəhər yeyirmişik - İnsanı dəli, orqanizmi məhv edir

Türkiyənin məşhur həkim və sağlam qidalanma mütəxəssisi, professor Canan Karatay insan sağlamlığı üçün riskli hesab olunan bir qida ilə bağlı vacib xəbərdarlıq edib. -a istinadən bildirir ki, Karatay "dəli bal"

Bu yağlar ürəyə ziyandır - Xəbərdarlıq

Son araşdırmalara əsasən, trans yağlar ürək üçün ən zərərli yağ növü hesab olunur. xəbər verir ki, trans yağlar, əsasən, emal olunmuş qidalar, fast food, dondurulmuş xəmir məhsulları və qızardılmış qidalarda istifadə olunur

Azərbaycan tibbində yenilik - Xəstə yuxuda ikən

Dövlət xəstəxanasında yuxu labaratoriyası yaradılır. Xəzər TV-yə istinadən bildirir ki, belə laboratoriyalarda – xüsusi otaqda bir gecə videomüşahidə altında yatan pasiyentin 8 saat ərzində bütün fizioloji funksiyaları monitorin

Analizlərin cavabını almaq üçün xəstəxanalara getməyə ehtiyac qalmadı

Vətəndaşlara göstərilən tibbi xidmətlərin keyfiyyətinin artırılması, xidmətin optimallaşdırılması, həmçinin laborator analizlərin nəticələrinin daha rahat şəkildə təqdim edilməsi istiqamətində TƏBİB-in tabeliyindəki Rəqəmsa

Hər gün limon yesək, immunitet möhkəmlənər?

Limon soyuq aylarda yada düşən meyvədir. Əgər gündə limon yesək, orqanizmimizdə nə baş verər?. KONKRET. -a istinadən xəbər verir ki, endokrinoloq Yevgeni Belousov limonda olan yüksək miqdarda C vitamininin təsirindən danışıb

Şəkər xəstələri ilə bağlı ŞOK ARAŞDIRMA

Tünd şokoladın daha bir faydası ortaya çıxıb. xəbər verir ki, 1986-2021-ci illər arasında təxminən 192 min 28 adam üzərində aparılan araşdırmada şokolad istehlakının 2-ci tip diabetə təsiri, 11 min 654 adam üzərində aparıla


tezbazar yeni xeberler son xeberler azerbaycan xeberleri apa.az xeberler cəbhədən son görüntülər son xeberler bugun 2024 azerbaycan xəbərlər.com