"Dubay şokoladı" barədə XƏBƏRDARLIQ

"Dubay şokoladı" termini adətən püstə kremi, küncüt pastası və kadayıflı şokoladlar üçün istifadə olunur, lakin, fərqli içliklərlə də hazırlana bilir.
KONKRET.az xəbər verir ki, bunu "Lenta.ru"ya açıqlamasında rusiyalı diyetoloq Veronika Qusakova bildirib.
O, populyarlaşan məhsulun potensial təhlükəsi barədə xəbərdarlıq edib.
Ekspert bildirib ki, şokoladın tərkibində inək südündən daha az laktoza olan dəvə südü var ki, bu da onun həzmini asanlaşdırır. Bundan əlavə, tərkibində daha çox yağ, zülal, C və D vitaminləri, dəmir və kalsium, maqnezium və kalium kimi minerallar var. Mütəxəssis əlavə edib ki, məhsulun tərkibində çox az süd olduğu üçün heç bir xüsusi faydaya arxalanmamalısınız.
O qeyd edib ki, içlik həm də faydalı xüsusiyyətlərə malikdir. Belə ki, küncütdə süd məhsullarından daha çox kalsium var. Püstə B qrupu vitaminləri, E vitamini, maqnezium, dəmir və kaliumla zəngindir. Qusakova vurğulayıb ki, hər iki məhsul hüceyrələri zədələnmədən qorumağa və iltihabı azaltmağa kömək edən yaxşı antioksidant mənbəyidir.
Bununla belə, Dubay şokoladı həddindən artıq çox şəkər və yağ ehtiva edir. Bir şokolad çubuğunun çəkisi 200 qramdır, 100 qramda kalori miqdarı təxminən 600 kilokalori təşkil edir ki, bu da adi insan üçün gündəlik enerji xərclərinin yarısından çoxdur.
Diyetoloqun sözlərinə görə, təhlükəsiz miqdar gündə 30 qramdan çox belə şokolad ola bilməz. Böyük miqdarda istehlak edildikdə, qıcıqlanma, yuxu problemləri və taxikardiya mümkündür. Mütəxəssis məhsulu acqarına yeməməyə də çağırıb.
"Kofein, kakao, qoz-fındıq, ədviyyatlar, şəkər və yüksək yağ tərkibi mədəaltı vəzinin işində pozulmalara səbəb ola bilər, mədədə ağırlıq, şişkinlik, ağrı, ishal və öd kisəsi xəstəliklərinin kəskinləşməsinə səbəb ola bilər. Qastrit, mədə xorası və qıcıqlanmış bağırsaq sindromu kimi mədə-bağırsaq xəstəlikləri olan insanlar xüsusilə diqqətli olmalıdırlar", – Qusakova deyib.
Mütəxəssis qeyd edib ki, şokoladın tərkibində allergik reaksiyalar, o cümlədən anafilaktik şok yarada bilən müxtəlif ədviyyatlar var. Püstə qan təzyiqini artırır və bədəndə su saxlayır, buna görə də hipertoniya, ödəm meyli, həmçinin böyrək patologiyası olan insanlarda istehlakını məhdudlaşdırmaq tövsiyə olunur. Bundan əlavə, püstə və küncüt pastasının tərkibində yüksək şəkər olduğundan, insulin müqaviməti və ya diabetiniz varsa məhsul istehlak edilməməlidir.
"Təbii ki, məhsulun son istifadə tarixinə nəzarət etmək vacibdir. Dubay şokoladının qablaşdırmasında 3 günlük istifadə müddəti göstərilib, lakin istehsal tarixi yoxdur. Çox güman ki, şokoladın son istifadə müddəti çatdırılma zamanı artıq başa çatıb", – deyə qidalanma mütəxəssisi Veronika Qusakova söyləyib./BAKU.WS

Sağlamlıq     Baxılıb: 221   Tarix: 29 yanvar 2025
f Paylaş

Kurslar.az kurslar [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

Alimlər toyuq ətində təhlükəli bakteriya aşkarladı

Yaponiyanın Osaka Universitetinin tədqiqatçıları Banqladeşdə toyuq ətinin tərkibində "Escherichia albertii" bakteriyasının yüksək konsentrasiyasını aşkarlayıb. Sözügedən bakteriya az tanınmağına baxmayaraq bağırsa

Səhər yoxsa gecə duş qəbul etmək lazımdır? - Həkim tövsiyəsi

Gündəlik həyatımızda çox tez-tez qarşılaşılan suallardan biri də səhər və ya axşam duş qəbul etməyin daha faydalı olub-olmamasıdır. xəbər verir ki, mütəxəssislər hər iki vaxtın özünə məxsus üstünlüklərini qeyd edirlər, laki

"Bu, insan həyatı üçün təhlükədir" - Həkimdən XƏBƏRDARLIQ

"Havada rütubət və temperaturun dəyişməsi insan orqanizminə müxtəlif təsirlər göstərir. İnsan bədənində ağciyərlərdən sonra ikinci dərəcəli tənəffüs sistemi dəri hesab olunur. Dəri oksigenin udulmasında iştirak edi

Qızardılmış kartofu əsla bu qidalarla yeməyin: mədənin "evini yıxır"

Qızardılmış kartof – populyarlığına baxmayaraq, həzm üçün ən ağır yeməklərdən biridir. Əlbəttə ki, qızardılmış kartof çox dadlıdır, amma onu tez-tez yemək məsləhət görülmür. O, yalnız həzm sistemini yükləmir, eyni zamand

Bu şəxslərdə insult və infarkt riski yüksəkdir – SƏBƏB

Son aylar havanın temperaturu gah yüksək olur, gah da vəziyyət kəskin dəyişir. Bu da istər-istəməz insanlarda müəyyən narahatlıqlara yol açır. Bu cür durum istər psixoloji, istərsə də, fiziki sağlamlığımıza necə təsir edir?

Yazda hansı vitaminlər qəbul edilməlidir?

Həkimlə məsləhətləşdikdən sonra yaz aylarında D və B vitaminlərini qəbul etməyə başlamaq olar. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə -ya diyetoloq, Rusiya Elmlər Akademiyasının Federal Elmi Mərkəzinin məsləhətçisi Aleksandr

Bu viruslar beyinə 4 yolla yayılır - Həkimdən XƏBƏRDARLIQ

"Xüsusi bir beyin virusu yoxdur. Lakin bəzi viruslar ensefalitə (beyin iltihabına) səbəb olur.  Ensefalit virusları beyinə təsir göstərərək orada müxtəlif zədələnmələr yarada bilir. Əslində, bir çox viruslar beyind

Bu qidada donuz DNT-si aşkarlandı - RƏSMİ

İdxal olunan mal piyi partiyasında uyğunsuzluq aşkarlanıb. xəbər verir ki, bu barədə Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) məlumat yayıb. Bildirilib ki, nəzarət tədbirləri çərçivəsində "Gourmeat" MMC-ni

İmmuniteti gücləndirən möcüzə: Qırmızı kələmin faydaları

Qırmızı kələm zəngin antioksidant tərkibi və vitamin-mineral baxımından yüksək dəyəri ilə sağlam qidalanmada mühüm yer tutur. -a istinadən xəbər verir ki, sərbəst radikallarla mübarizə apararaq hüceyrələri qoruyan bu tərəvəz


yeni xeberler azerbaycan xeberleri son xeberler cəbhədən son xəbərlər 2025 xeber.az bu gun krminal bu gun xeber az