"Dubay şokoladı" barədə XƏBƏRDARLIQ

"Dubay şokoladı" termini adətən püstə kremi, küncüt pastası və kadayıflı şokoladlar üçün istifadə olunur, lakin, fərqli içliklərlə də hazırlana bilir.
KONKRET.az xəbər verir ki, bunu "Lenta.ru"ya açıqlamasında rusiyalı diyetoloq Veronika Qusakova bildirib.
O, populyarlaşan məhsulun potensial təhlükəsi barədə xəbərdarlıq edib.
Ekspert bildirib ki, şokoladın tərkibində inək südündən daha az laktoza olan dəvə südü var ki, bu da onun həzmini asanlaşdırır. Bundan əlavə, tərkibində daha çox yağ, zülal, C və D vitaminləri, dəmir və kalsium, maqnezium və kalium kimi minerallar var. Mütəxəssis əlavə edib ki, məhsulun tərkibində çox az süd olduğu üçün heç bir xüsusi faydaya arxalanmamalısınız.
O qeyd edib ki, içlik həm də faydalı xüsusiyyətlərə malikdir. Belə ki, küncütdə süd məhsullarından daha çox kalsium var. Püstə B qrupu vitaminləri, E vitamini, maqnezium, dəmir və kaliumla zəngindir. Qusakova vurğulayıb ki, hər iki məhsul hüceyrələri zədələnmədən qorumağa və iltihabı azaltmağa kömək edən yaxşı antioksidant mənbəyidir.
Bununla belə, Dubay şokoladı həddindən artıq çox şəkər və yağ ehtiva edir. Bir şokolad çubuğunun çəkisi 200 qramdır, 100 qramda kalori miqdarı təxminən 600 kilokalori təşkil edir ki, bu da adi insan üçün gündəlik enerji xərclərinin yarısından çoxdur.
Diyetoloqun sözlərinə görə, təhlükəsiz miqdar gündə 30 qramdan çox belə şokolad ola bilməz. Böyük miqdarda istehlak edildikdə, qıcıqlanma, yuxu problemləri və taxikardiya mümkündür. Mütəxəssis məhsulu acqarına yeməməyə də çağırıb.
"Kofein, kakao, qoz-fındıq, ədviyyatlar, şəkər və yüksək yağ tərkibi mədəaltı vəzinin işində pozulmalara səbəb ola bilər, mədədə ağırlıq, şişkinlik, ağrı, ishal və öd kisəsi xəstəliklərinin kəskinləşməsinə səbəb ola bilər. Qastrit, mədə xorası və qıcıqlanmış bağırsaq sindromu kimi mədə-bağırsaq xəstəlikləri olan insanlar xüsusilə diqqətli olmalıdırlar", – Qusakova deyib.
Mütəxəssis qeyd edib ki, şokoladın tərkibində allergik reaksiyalar, o cümlədən anafilaktik şok yarada bilən müxtəlif ədviyyatlar var. Püstə qan təzyiqini artırır və bədəndə su saxlayır, buna görə də hipertoniya, ödəm meyli, həmçinin böyrək patologiyası olan insanlarda istehlakını məhdudlaşdırmaq tövsiyə olunur. Bundan əlavə, püstə və küncüt pastasının tərkibində yüksək şəkər olduğundan, insulin müqaviməti və ya diabetiniz varsa məhsul istehlak edilməməlidir.
"Təbii ki, məhsulun son istifadə tarixinə nəzarət etmək vacibdir. Dubay şokoladının qablaşdırmasında 3 günlük istifadə müddəti göstərilib, lakin istehsal tarixi yoxdur. Çox güman ki, şokoladın son istifadə müddəti çatdırılma zamanı artıq başa çatıb", – deyə qidalanma mütəxəssisi Veronika Qusakova söyləyib./BAKU.WS

Sağlamlıq     Baxılıb: 281   Tarix: 29 yanvar 2025
f Paylaş

Kurslar.az kurslar [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

Plastik cərrah Sənan Mehdiyevin məhkəməsində ekspert rəyi açıqlandı

Bakıda burun əməliyyatından sonra vəfat edən Nəzrin Mansurlunun ölümü ilə bağlı cinayət məsuliyyətinə cəlb edilmiş cərrah Sənan Mehdiyevin məhkəmə prosesi keçirilib. Teleqraf-a istinadən xəbər verir ki, bu gün Nəsimi Rayo

Görmə qabiliyyətini itirənlər bu kəşf sayəsində görə biləcəklər

Londondakı Moorfields Göz Xəstəxanasında həyata keçirilən beynəlxalq tibbi sınaq çərçivəsində görmə qabiliyyətini itirmiş bir qrup pasiyentə göz dibinə implant yerləşdirildikdən sonra onlar yenidən oxumağı və yazmağı bacarıblar

Regionda yeni təhlükə: bu virusa yoluxma halları sürətlə artır

Rusiyanın regionlarında suçiçəyi halları kəskin artıb. globalinfo-ya istinadən xəbər verir ki, bu barədə "İzvestiya" qəzeti məlumat yayıb. "Yamalda 2025-ci ilin əvvəlindən 2024-cü ilin eyni dövrü ilə müqayisəd

Payızın ən dəyərli meyvəsi: 4 manata satılır - ŞƏFA MƏNBƏYİDİR

Payızda yetişən heyva həm dadı, həm də sağlamlığa faydaları ilə seçilir. Hazırda oktyabr ayıdır və bazarlarda bol miqdarda yerli heyva satılır. yenisabah-a istinadən xəbər verir ki, qiyməti 4 manat civarında olan bu meyv

Nəyə görə payızda çox araq içmək olmaz?

İmmunitetinizi qorumaq üçün payızda spirtdən imtina etməyiniz məsləhətdir. -a istinadən xəbər verir ki, ümumi praktikantı və peşə patoloqu Svetlana Burnatskaya spirtin payızda immuniteti söndürdüyünü bildirib. "Spir

Yaşıl mərcimək: Yumurtadan 10, ətdən isə 25 dəfə artıq fayda

Tərkibində yumurtaya nisbətən 10 dəfə çox protein, ətdən isə 25 dəfə çox dəmir olan yaşıl mərcimək, xüsusilə ət yeməyənlər üçün əvəzolunmaz qida hesab olunur. Bu faydalı məhsul orqanizmin zülal və dəmir ehtiyacını qarşılayır

Hər payız eyni kabus! Bu üsulla saç tökülməsinə SON

Soyuq hava təkcə dəri deyil, həm də saç sağlamlığına mənfi təsir göstərir. Qış aylarında saç telləri daha tez quruyur, qırılır və saç tökülməsinə daha çox rast gəlinir. xəbər verir ki, mütəxəssislər bunun həm mövsüm dəyişiklikləri

Əgər təriniz ağ iz buraxırsa, deməli... - bu qidalardan yeyin

Elektrolitlərin sağlamlıq üçün mühüm əhəmiyyətə malik olduğu və kifayət qədər qəbul edilmədikdə ciddi problemlərə səbəb ola biləcəyi bildirilir. -a istinadən xəbər verir ki, "New York Post"a açıqlama verən Dr. Ra

Paketli günəbaxan tumları almayın - Sonsuzluq yarada bilər

Həkim günəbaxan tumlarının bilinməyən zərərindən danışıb. -a istinadən xəbər verir ki, endokrinoloq Yevgeniya Bayturova bildirib ki, tumları çox yemək böyrəklərə zərər verə bilər. O, " "ya açıqlamasında qeyd edi


yeni xeberler azerbaycan xeberleri son xeberler cəbhədən son durum en sonxeber hava proqnozu son xeberler bugun 2025 canli