AQTA-dan qoyun və quzu əti ilə bağlı AÇIQLAMA

AQTA-dan qoyun və quzu əti ilə bağlı AÇIQLAMAAzərbaycanda əhali tərəfindən qoyun əti daha çox istehlak edildiyi üçün ölkəmizdə qoyunçuluğa xüsusi diqqət yetirilir. Yetişdirilən qoyun cinslərinin ət, süd, pendir, dəri, piy və yunundan istifadə edilir.
KONKRET.az xəbər verir ki, bu barədə AQTA-dan məlumat verilib.
Təəssüflə qeyd etmək lazımdır ki, yüksək məhsuldarlığına və digər müsbət keyfiyyətlərinə baxmayaraq, son illərdə respublikamızda qoyunçuluğun inkişaf dinamikasında azalma müşahidə edilib. BMT-nin Ərzaq və Kənd Təsərrüfatı Təşkilatı ilə Azərbaycan arasındakı Tərəfdaşlıq Proqramı çərçivəsində reallaşdırılan "Qoyunçuluğun davamlı inkişafı və ərzaq məhsullarının istehsalı üzrə dəyər zəncirinin yaradılması və həyata keçirilməsi" layihəsi üzrə hazırlanan hesabatda Azərbaycanda qoyun populyasiyasının inkişaf dinamikasındakı azalmanın bir sıra səbəblərlə bağlı olduğu göstərilib. İqlim dəyişiklikləri və torpaqların deqradasiyası və tələblə təklifin dəyişməsi fonunda tələbin artması ilə yanaşı, ən narahatedici məqamlardan biri də təəssüf hissi ilə qeyd edək ki, əhalinin damaq dadı və ət seçimində əsasən quzu ətinə üstünlük verməsidir. Bu da nəticə etibarilə qoyunçuluğun inkişaf perspektivlərinə mənfi təsir göstərir.
Qeyd edək ki, qoyun ətinin qida dəyəri tərkibindəki əzələ və piy toxumasının nisbətindən asılı olaraq dəyişir. Müəyyən yaşa çatmış qoyun ətinin tərkibindəki zəngin zülallar sayəsində qoyun əti dadlı və şirəli olmaqla yanaşı, həm də tez həzm olunur.
Araşdırmalar göstərir ki, qoyun ətinin tərkibi quzu əti ilə müqayisədə  Ca, P, Na, K, Cl, J, Zn, Co, Cu, Ni, Fe, Mn, Mo, F, S, Se və digər makro və mikroelementlər, B1, B2, B3, B6, B12, A, K, E, D, biotin, fol turşusu və başqa vitaminlər, həmçinin digər bioloji aktiv maddələrlə daha zəngindir. Beləliklə, insan orqanizmi üçün zəruri sayılan qida maddələri və digər komponentlərlə zəngin olan yetkinlik və sonrakı yaş mərhələlərindəki qoyunun əti cinsi yetişkənlik dövründə, yəni 6-12 aylıqda olan quzu əti ilə müqayisədə istehlak üçün daha faydalı hesab edilir.

Sağlamlıq     Baxılıb: 122   Tarix: 03 dekabr 2024
f Paylaş

Xidmetler [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

Günorta və axşam yeməyi arasında ideal interval nə qədər olmalıdır?

Nahar və şam yeməyi arasında ideal interval 4-6 saat olmalıdır. Bu, düzgün həzm, sabit enerji səviyyəsi və sağlam metabolizmi təmin edir. Yeməklər arasındakı fasilə çox qısa olarsa, həzm tam başa çatmır və artıq kalori qəbulun

Bakıda yumurta qəhətə çəkildi

Artıq iki gündür ki, Bakının supermarketlərində yumurta qıtlığı yaşanır. KONKRET.azxəbər verir ki, cəmisi iki gün əvvəl 7-8 qəpiyə, bəzi marketlərdə isə hətta 6 qəpiyə satılan yumurta qəhətə çəkilib. Bununla bağlı müxtəli

Mütəxəssisdən D vitamini xəbərdarlığı: Zəhərləyə bilər

D vitamini sümük və diş sağlamlığı üçün vacib olsa da, həddindən artıq istehlak edildikdə zəhərlənməyə səbəb ola bilər. e- -a istinadən xəbər verir ki, Fiziki Reabilitasiya Mütəxəssisi Dr. Hülya Yüksel, D vitamininin yalnı

Onlayn satılan konservləşdirilmiş qidalar təhlükəlidirmi?

Sosial şəbəkələr həm də satış platformasına çevrilib. Bir çox məhsulların satışı "Instagram", "TikTok" və digər sosial şəbəkələr üzərindən həyata keçirilir. bildirir ki, satış prosesinə birbaşa nəzarə

Xurmanı çox yeyənlərə zərəri ilə bağlı XƏBƏRDARLIQ

Xurma çoxlarının parlaq dadı və zəngin qida tərkibinə görə sevdiyi dadlı və sağlam meyvədir. Tərkibində maqnezium, kalium, A və C vitaminləri var və qış mövsümündə onu bir çox meyvələr arasında sevimli edən xoş şirin dad

Səhər qəhvə içmək ölüm riskini azaldır

"European Heart Journal" jurnalında dərc olunan yeni bir araşdırma qəhvənin günün hansı saatında istehlak edildiyinin sağlamlıq üzərində əhəmiyyətli təsir göstərə biləcəyini ortaya qoyub. xəbər verir ki, ABŞ-ı

Axşamlar bu qidaları qəbul etməyin

Axşam sonuncu qida qəbulu yuxudan 3 saat əvvəl olmalıdır. İnsanın gecə saat 11-də artıq yuxuda olmalı olduğunu nəzərə alsaq, yemək maksimum 8-də yeyilib bitməlidir. KONKRET. -a istinadən xəbər verir ki, qastroenteroloq Dmitr

Bu çayları içməyin! - siyahı

Bəzi çaylar yanlış istifadə edildikdə və ya həddindən artıq istehlak edildikdə sağlamlıq üçün zərərli ola bilər. KONKRET.azbəzi potensial zərərləri olan çaylar və diqqət edilməli hallar haqqında məlumatı təqdim edir:. Bilinməyə

Soyuq havalarda saçınızda bu problem yarana bilər - DİQQƏT

Saçın elektriklənməsi xüsusilə soyuq havalarda və quru şəraitdə daha çox müşahidə olunan bir problemdir. Bu vəziyyət, saçın üzərindəki elektrik yükünün artması nəticəsində baş verir və insanların gündəlik həyatlarında qarşılaşdıqlar


tezbazar yeni xeberler son xeberler azerbaycan xeberleri meherremlik 2025 bu gune olan xeberler sonxabar sou xeberler