Bakı bazarlarında salfetli portağal: "İnsan orqanizmi üçün olduqca təhlükəlidir"

Bakı bazarlarında salfetli portağal: Xaricdən idxal edilən portağallarla bağlı mübahisəli bir məqam ortaya çıxıb. Sosial şəbəkələrdə yayılan videolarda portağalın tünd rənginin boya ilə əldə edildiyi iddia olunur. Bu iddia doğrudurmu?
KONKRET.az xəbər verir ki, "Yeni Sabah"a danışan qida eksperti Fərid Səfərov mövzuya belə şərh verib:
"Portağal tərkibindəki yüksək C vitamini, kalium, fol turşusu və sitrat sayəsində hüceyrə zədələnməsinin qarşısını almaq, xərçəngə səbəb olan sərbəst radikallarla mübarizə aparmaq, immunitet sistemini dəstəkləmək və mikroorqanizmlərə qarşı qorumaq kimi faydalara malikdir.
Meyvənin qabığı da olduqca faydalıdır. Yüksək vitamin və lif ilə zəngindir. Portağal qabığı B6 vitamini, kalsium, folat, A vitamini, tiamin və riboflavin baxımından son dərəcə zəngindir.
Bu vitamin və minerallar bədənin sağlamlığını qorumağa və enerji səviyyəsini artırmağa kömək edir, kalsium sümük sağlamlığını dəstəkləyir və osteoporoz kimi problemlərin qarşısını alır,   tərkibindəki polifenollar antioksidan xüsusiyyəti ilə bədəndəki sərbəst radikallarla mübarizə apararaq hüceyrələri qorumağa kömək edir, 2-ci tip diabet, piylənmə və Alzheimer xəstəliyi kimi xəstəliklərin qarşısını alır.
Təəssüf ki, son zamanlarda satışda olan idxal edilmiş portağalın qabığını salfetlə siləndə narıncı rəngdə boya olduğu görünən videolarla rastlaşmışam. Bu cür boyalar insan orqanizmi üçün olduqca təhlükəlidir".
F.Səfərov bildirib ki, meyvənin tez xarab olmasının qarşısını almaq və daha rəngli və gözəl görünməsi üçün bu cür boyalardan istifadə edirlər:
"Mənşəyi məlum olmayan bu cür meyvələri qətiyyən almayın! Hamısından yaxşı portağal alın.
Boyalı portağal çox iri olmur, rəngi biraz daha açıqdır, çox xoş iyi var və təbii şəkildə yetişdirilir. Bu cür meyvələri yeməklə bizə lazım olan vitamin və mineralları əldə edə bilərik. Təbii və sağlam qidalanaraq sağlam yaşayın".

Sağlamlıq     Baxılıb: 261   Tarix: 24 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Bu bitki yağının faydaları

Zeytun yağının əlavə sümük qoruması təmin etdiyi aşkar edilib. Daha çox zeytun yağı istifadə edən insanlarda güclü sümük kütləsinin göstəricisi olan osteokalsin zülalı yüksək səviyyədə olur. -a istinadən xəbər verir ki, Afin

Bu spirtdən istifadə edənlərə XƏBƏRDARLIQ: Xərçəng yaradır...?

Avropa Kimya Agentliyi (ECHA) etanolu (etil spirti) kanserogen kimi təsnif etməyi planlaşdırır. Bu barədə "Financial Times" məlumat yayıb. Bildirilir ki, oktyabrın 10-da agentliyin işçi qruplarından biri daxil

Əncirə əlavə edib yeyin - Qaraciyəri təmizləyir, orqanizmi yeniləyir

Bədənini təbii yollarla təmizləmək istəyənlər üçün əncir və çörək sodası (mineral su) qarışığı son vaxtlar diqqət çəkən üsullardan biridir. Evdə asanlıqla hazırlanan bu qarışım, xüsusən də yağlı qaraciyər xəstəliyinə qarş

Nəyə görə payızda çox araq içmək olmaz?

İmmunitetinizi qorumaq üçün payızda spirtdən imtina etməyiniz məsləhətdir. -a istinadən xəbər verir ki, ümumi praktikantı və peşə patoloqu Svetlana Burnatskaya spirtin payızda immuniteti söndürdüyünü bildirib. "Spir

İsti çay və şorbaların fəsadı – Xərçəng YARADA BİLƏR

Acılı və qaynar qidalara sevgi xərçəngə səbəb ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, onkoloq Maqomed Sulimanov niyə isti çaydan çəkinməli olduğumuzu izah edib. O qeyd edib ki, mədə və qida borusu xərçəngi dəhşətli onkoloj

Qaraciyəri toksinlərdən təmizləyir - Çayın içinə 1 ədəd əlavə edin

Soyuq havalarda həm orqanizmi isidən, həm də immuniteti gücləndirən təbii möcüzələrdən biri – mixəkdir. Kiçik ölçüsünə baxmayaraq, bu ədviyyat həm xoş ətiri, həm də sağlamlığa çoxsaylı faydaları ilə seçilir. Mütəxəssislə

Qaraciyərin düşməni: bunu içməyin! – Xəbərdarlıq

Alkoqol qaraciyər üçün şəkərli sodadan daha zərərlidir. globalinfo-ya istinadən xəbər verir ki, bunu rusiyalı alim Anton Belkin deyib. "Şəkərli qazlı içkilərin içilməsi qaraciyər hüceyrələrində yağ yığılmasına gətiri

Şəkər xəstəliyindən qoruyan PƏHRİZ

Ketogenik pəhrizə keçmək və karbohidratları məhdudlaşdırmaq diabetin qarşısını ala bilər.   -a istinadən xəbər verir ki, bu Tulan Universitetinin tədqiqatçılarının gəldiyi nəticədir. Tədqiqatlar göstərir ki, yüksək karbohidratl

Gündə 2 diş: Ömrü 10 il uzada bilər

Sarımsaq yemək ömrü 10 il uzada bilər.   -a istinadən xəbər verir ki, diyetoloq Anqelique Duval mütəmadi olaraq sarımsaq yeməyin insanın ömrünü 10 ilə qədər uzada biləcəyini deyib. Diyetoloq qeyd edib ki, sarımsaq yemək bağırsaqlardak


azerbaycan xeberleri son xeberler yeni xeberler cəbhədən video bu gunun xeberleri haqqinda melumat cəbhədən görüntüleri metbuat