Bəzi xiyarlar niyə acı dadır?
Xiyarın bəzən acı dad verməsi bir çox insanı narahat edir. Mütəxəssislər bu halın əsas səbəbinin xiyarın tərkibindəki "kukurbitasin" adlı maddə olduğunu bildirirlər.
KONKRET.azMilli.Az-a istinadən xəbər verir ki, bu maddə xiyarın xüsusilə uca yaxın hissələrində toplanır və acı dadın yaranmasına səbəb olur. Kukurbitasin əsasən bitkinin müdafiə mexanizmi kimi yaranır və acılıq şəraitdən asılı olaraq daha da güclənə bilər.
Məlumata görə, xiyarın acı olmasına təsir edən amillər arasında qeyri-kafi suvarma, torpaq çatışmazlığı, temperatur dəyişiklikləri və genetik faktorlar önə çıxır. Stress şəraitində böyüyən bitkilərdə bu maddənin miqdarı artır və nəticədə meyvə acılaşır.
Mütəxəssislər bildirirlər ki, acılıq əsasən xiyarın gövdədən uzaq olan, uc hissəsində daha çox olur. Acı dadla qarşılaşmamaq üçün bu hissənin kəsilib atılması tövsiyə olunur. Ev şəraitində xiyar yetişdirənlərə isə düzgün və bərabər suvarma rejiminə diqqət etmələri məsləhət görülür.
Qeyd edək ki, kukurbitasin sağlamlığa zərərli deyil, lakin dad baxımından xoşagəlməzlik yarada bilər.
Turlar.az [newsid: 0-123300]

Qara mühasibatlıq geri qayıdır? - Yanvardan işçiləri dəyişiklik gözləyir
Ceyhun Bayramov Azərbaycan Araşdırmaları üzrə 4-cü Avropa Konfransında çıxış edib - FOTOLAR
İlham Əliyev Aleksandr Stubbu təbrik etdi
Məhkəmə Tulin Ələkbərova ilə bağlı həbs qərarı verdi
Hikmət Hacıyev Qətərin dövlət naziri ilə görüşüb
"Lexus" kanala aşdı - 5 nəfər öldü
Prezident Qırğızıstan nümayəndə heyətini qəbul etdi
Xalqlarımızı sülhə hazırlamalıyıq - Prezidentin köməkçisi
"Tarixi Vaşinqton razılaşması Cənubi Qafqaz regionunu tamamilə dəyişəcək "
Bakıda bərpa zamanı memarlıq abidəsinə ziyan vurulub
Prezident İlham Əliyev BƏƏ-nin bir sıra şirkətlərinin rəhbərlərini qəbul edib
"Qalatasaray"ın son oyunundan sonra "Fənərbagça" bəyanat yaydı
Dəhşətli qəzada ölənlərin ikisi qardaşdır - Adlar
Gecə klubunda yanğın - 20-dən çox adam öldü
Tramp Amerika futbolunun adını dəyişir?