Bəzi xiyarlar niyə acı dadır?
Xiyarın bəzən acı dad verməsi bir çox insanı narahat edir. Mütəxəssislər bu halın əsas səbəbinin xiyarın tərkibindəki "kukurbitasin" adlı maddə olduğunu bildirirlər.
KONKRET.azMilli.Az-a istinadən xəbər verir ki, bu maddə xiyarın xüsusilə uca yaxın hissələrində toplanır və acı dadın yaranmasına səbəb olur. Kukurbitasin əsasən bitkinin müdafiə mexanizmi kimi yaranır və acılıq şəraitdən asılı olaraq daha da güclənə bilər.
Məlumata görə, xiyarın acı olmasına təsir edən amillər arasında qeyri-kafi suvarma, torpaq çatışmazlığı, temperatur dəyişiklikləri və genetik faktorlar önə çıxır. Stress şəraitində böyüyən bitkilərdə bu maddənin miqdarı artır və nəticədə meyvə acılaşır.
Mütəxəssislər bildirirlər ki, acılıq əsasən xiyarın gövdədən uzaq olan, uc hissəsində daha çox olur. Acı dadla qarşılaşmamaq üçün bu hissənin kəsilib atılması tövsiyə olunur. Ev şəraitində xiyar yetişdirənlərə isə düzgün və bərabər suvarma rejiminə diqqət etmələri məsləhət görülür.
Qeyd edək ki, kukurbitasin sağlamlığa zərərli deyil, lakin dad baxımından xoşagəlməzlik yarada bilər.
Turlar.az [newsid: 0-123300]

Bu növ neftin qiyməti BAHALAŞDI
Yaşayış minimumu və ehtiyac meyarı artır
DSMF-nin gəlirləri 480 milyon manat artıb
Azərbaycanın dövlət borcu nə qədərdir?
BOK İsrailə görə İndoneziyanı Olimpiadadan məhrum edə bilər
Orban Vaşinqtona səfər edəcək
"Putin və Trampın görüşünə hazırlıq davam edir"
Paşinyandan kilsələrlə bağlı qərar
100 000 nəfər Toyota Corolla və yüzlərlə bonus qazanmaq şansı əldə etdi
Mingəçevirdə avtomobil velosipedçini vurdu
"Sürətli komandaya qarşı oynamaq asan olmadı"
Kopeyskdə zavodda partlayış baş VERİB - Ölənlər VAR/YENİLƏNİB
ABŞ Sakit okeanda narkotik daşıyan gəmini vurdu
Bu uşaqlar dərslərində pis nəticə göstərir