Bu insanlarda HİPERTONİYAnın riski 2 dəfə çoxdur

Bu insanlarda HİPERTONİYAnın riski 2 dəfə çoxdurPensilvaniya (ABŞ) Dövlət Ürək-damar xəstəlikləri İnstitutunun alimləri siqaret çəkənlər və çəkməyənlər arasında qan təzyiqinin tənzimlənməsi aspektində fərqlərin olduğunu təsdiq edən kəşfə imza atıblar.
Belə ki, siqaret orqanizmin təzyiqi korrektə etməsi ilə bağlı təbii qabiliyyətinə mane olur. Çəkənlər və çəkməyənlər arasında böyük fərq hiss olunur.
Milli.Az ens.az-a istinadən xəbər verir ki, xroniki siqaret çəkənlərdə arterial təzyiq qalxması halı təxminən iki dəfə yüksəkdir. Onlar həmçinin sakit vəziyyətdə yüksək tezlikli ürək sıxılmalarından da əziyyət çəkirlər.
İnstitutun direktoru Lourens Sinovey News Wise-a bildirib ki, "İnsan bədəni qan təzyiqinin normada olmasına daim nəzarət edən və onu dəstəkləyən bufer sisteminə malikdir. Əgər arterial təzyiq düşürsə, onu normal səviyyəyə qaytarmaq üçün Cazibəli əzəlı fəallığı adlandırılan (MSNA) reaksıya işə düşür.
Siqaret hipertoniyanın inkişafına yol açır, hətta genetik meyillilik olmadığı halda belə təzyiqi müstəqil nizama salmaqda orqanizmin qabiliyyətini təhlükə altına qoyur, qan təzyiqin qeyri-adi sıçrayışlarına səbəb olmaqla hipertoniyaya gətirib çıxarır. Bu ixtira həm də ona görə əhəmiyyətlidir ki, bir çox xroniki siqaret çəkənlər bu vərdişlərinə stresslə mübarizə mexanizmi kimi baxırlar. Ancaq siqaret orqanizmdə yüklənməni iki dəfə artırır, uzunmüddətli perspektivdə isə ağır fizioloji stress yaradır.
"Ümid edirik ki, siqaret çəkməyin hipertoniyanın inkişafına necə təkan verdiyi daha yaxşı başa düşüləcək", - Sinovey bildirib. - "Daha sonra xroniki siqaret çəkənlərdə bu xəstəliyin inkişafının qarşısını almaq üçün nələr edə biləcəyimizi aydınlaşıracağıq.
Milli.Az /news.milli.az


Sağlamlıq     Baxılıb: 423   Tarix: 28 may 2020
f Paylaş

Turlar.az [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

Yarpaq dolmasını qatıqla yeyənlərə xəbərdarlıq

Yarpaq dolmasını qatıqla yeməyin zərərləri əsasən fərdi qida həssaslığından və müəyyən tibbi hallardan asılıdır. . xəbər verir ki, sağlam insanlar üçün dolmanın qatıqla yeyilməsi zərərsizdir. Buna baxmayaraq bəzi hallar

Bu tərəvəz qış xəstəliklərindən qoruyur

Qışda salatları bəzəyən turp tərkibindəki vitaminlər, minerallar və liflə tam sağlamlıq qaynağıdır. xəbər verir ki, çoxsaylı araşdırmalar nəticəsində turp yeməyin immuniteti gücləndirdiyini sübut edib. O sizi qış xəstəliklərində

Niyə 25 yaşdan sonra orqanizmdə problemlər başlayır?

25 yaşdan sonra orqanizmdə ağrılar yaranmağa başlaya bilər, çünki bədən bir sıra fiziki və bioloji dəyişikliklərdən keçir. xəbər verir ki, bu dövr, bədənin inkişaf mərhələsinin sona çatması və həyatın yeni bir fazasına keçməs

Şəkər xəstələrinin DİQQƏTİNƏ: Sığorta ilə qarşılanır

Şəkərli diabet endokrin sisteminin xəstəliyidir və el arasında şəkər xəstəliyi də adlanır. Mədəaltı vəzinin hormonu olan insulin qanda şəkərin səviyyəsini nəzarətdə saxlayır. bildirir ki, bu hormonun çatışmazlığı olduqd

Çox içmək kişilərdə keçəlliyə səbəb olur - Alimlər

Pusan ​​Milli Universitetinin apardığı araşdırmada spirt istehlakı ilə saç tökülməsi arasında əlaqə aşkar edib. xəbər verir ki, elm adamları, müntəzəm olaraq spirtli içki qəbul edən kişilərin Androgenetik alopesiyaya (AGA

Fransa və ABŞ-dan bu məhsulların idxalına qadağa

Ümumdünya Heyvan Sağlamlığı Təşkilatının (WOAH) rəsmi məlumatlarına əsasən, Fələstin, Fransa, Almaniya, ABŞ və Əlcəzairin bəzi regionlarından ət məhsullarının Azərbaycana idxalına məhdudiyyət qoyulub. xəbər verir ki, bu barəd

Buna görə mütləq balqabaq yeyin

Balqabaq həm ləzzətli, həm də sağlamlıq üçün faydalı bir qidadır. O, çoxlu vitaminlər (A, C, E) və minerallar (magneziya, dəmir, kalsium) ilə zəngindir. xəbər verir ki, Balqabaq yemək bir çox fayda təmin edir:. Göz sağlamlığı

Bakıda Monqolustan əti satılır: 13-15 manat

Artıq kafe və restoranlarda eləcə də bir çox digər yerlərdə yerli məhsullarla yanaşı, Monqolustandan gətirilən ət də təklif olunur. Qiymətinin nisbətən ucuz olması Monqolustan ətinə olan tələbatı artırır. xəbər verir ki

Yeyirəm, amma doymuram - Niyə?

Doyduğunu hiss etməmək, adətən, yemək yeyərkən toxluq hissinin yaranmaması və ya bu hissi dərk etməmək vəziyyətidir. xəbər verir ki, bu hal bir neçə səbəbdən baş verə bilər. Məsələn, sürətli yemək yeyən insanlar beynin toxlu


tezbazar azerbaycan xeberleri yeni xeberler son xeberler cəbhədən son durum xeber.az 2024 sonxabar az sonxəbərlər