Bu qida ürək-damar xəstəliklərini artırır

Bu qida ürək-damar xəstəliklərini artırırAlimlər açıqlayıb ki, inək südü, o cümlədən yağsız süd, tərkibindəki iltihabı və hüceyrə zədələnməsini təşviq edən laktoza səbəbindən təhlükəlidir. Tədqiqatçılar qeyd edirlər ki, bu risk qadınlarda daha çox olur, çünki kişilər bu şəkəri daha yaxşı qəbul edirlər.
KONKRET.az xəbər verir ki, 101.000 insan üzərində apardığı araşdırmada qrup, gündə 400 mililitr süd içməyin koroner ürək xəstəliyi riskini 5 faiz artırdığını müəyyən edib. "Səssiz qatil" kimi tanınan xəstəlik Böyük Britaniyada 2,3 milyon insana təsir edən əsas ölüm səbəblərindən biri hesab olunur.
Araşdırmaya görə, daha çox süd içən qadınlarda ürək xəstəliyi riski artıb: gündə 600 mililitr istehlak etdikdə 12 faiz, gündə 800 mililitr istehlak etdikdə isə 21 faiz. Böyük Britaniya sakinləri orta hesabla həftədə təxminən 1,2 litr süd istehlak edirlər.
Tədqiqatçılar sağlamlığı yaxşılaşdırmaq üçün südü qatıqla əvəz etməyi məsləhət görürlər.
Tədqiqatın müəllifi Karl Mişelson, "Sağlam qidalanma ürək-damar xəstəliklərinin qarşısının alınmasında əsas rol oynayır. Bizim təhlilimiz gündə 300 ml-dən çox süd istehlakı ilə koroner ürək xəstəliyi və miokard infarktı riskinin artması arasında əlaqəni təsdiqləyir, xüsusən qadınlarda, lakin kişilərdə deyil", deyə bildirib.
Alim vurğulayıb ki, qadınlar üçün artan risk südün yağlılığından asılı olmayaraq müşahidə olunur və turş olmayan südün orta dərəcədə istehlak edilən mayalanmış süd məhsulları ilə əvəzlənməsi bu riski azaltmağa kömək edə bilər.
Fermentasiya edilmiş süd məhsullarına həmçinin qatıq, ayran və xama daxildir. Britaniya Ürək Fondu deyir ki, süd yaxşı bir protein və kalsium mənbəyinə çevrilib. İnsanlar ondan tamamilə imtina etməməlidirlər, lakin kalori qəbulunu azaltmaq üçün az yağlı qidalara keçə bilərlər.Lent.az


Sağlamlıq     Baxılıb: 117   Tarix: 10 noyabr 2024
f Paylaş

Xidmetler [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

Fasiləli ac qalmaqla buna nail ola bilərsiniz

Beynəlxalq molekulyar bioloqlar qrupu qocalma prosesi ilə bağlı mühüm kəşf edib. -a istinadən xəbər verir ki, təbiətdə aparılan bir araşdırma, aralıqlı ac qalmanın qocalmanı necə yavaşlatdığını və sağlamlığı yaxşılaşdırdığın

Qutu-qutu aldığımız vitaminlərin əks effekti ÜZƏ ÇIXDI

Vitaminlər metabolik proseslərdə əsas rol oynayır və hüceyrələrin, toxumaların və orqanların sağlamlığını dəstəkləyir. -a istinadən bildirir ki, Amerikalı alimlər tərəfindən ABŞ Milli Sağlamlıq İnstitutu tərəfindən aparıla

Uşaqlarda dırnaq yemə vərdişinin səbəbləri - Həkim açıqladı

Uşaqlarda dırnaq yemə vərdişi (onikofaqiya) alimlərin maraq dairəsindədir və bunun səbəbləri tam aydın deyil. Statistikaya görə, insanların 20-30%-i bu vərdişə sahibdir. Adətən 3-4 yaşlarında başlayan onikofaqiya yetkinli

Azərbaycanda bitən bu göbələk öldürür - DİQQƏTLİ OLUN

Son günlər ölkədə insanların göbələkdən zəhərlənmə faktlarının sayının artdığını görürük. Ümumiyyətlə, hər il yüzlərlə insan ehtiyatsızlıqla toplanan və ya yanlış tanınan zəhərli göbələklərdən zəhərlənmə riski ilə üzləşir

Noyabrda bu balıqları ALMAYIN! - Risklidir…

Noyabr ayında bəzi balıq növlərindən qaçınmaq tövsiyə olunur, çünki onlar mövsümi olaraq daha az təzə ola bilər və ya daha az qida dəyərinə malikdir. Əlavə olaraq, balıqların balıq ovu mövsümlərinə və dəniz ekosisteminə hörmə

Soyuq barmaqlar bu təhlükəli xəstəliyin əlamətidir - Müalicə olunmazsa

Soyuq barmaqlar təhlükəli xəstəliyin əlaməti ola bilər. Bu xəstəlik anemiya ilə qarışdırılan Reyno sindromudur. xəbər verir ki, bu sindromun simptomları xəstəliyin gedişinə görə dəyişir. Reyno sindromu olan insanlarda xüsusil

Həm arıqladır, həm viruslardan qoruyur

Qatıq süd məhsulları arasında ən faydalılarından biri hesab olunur və sağlamlığa çoxsaylı müsbət təsirləri ilə tanınır. Qədim dövrlərdən bəri istifadə olunan qatıq zəngin qida dəyərinə və təbii probiyotik təsirlərə malikdir

Ən təhlükəli elektron siqaretlər hansılardır?

Kanadanın McGill Universitetinin alimləri tədqiqat qrupunun bir hissəsi olaraq müəyyən ediblər ki, giləmeyvə dadı və ətri olan elektron siqaretlər ağciyərlərin təbii müdafiəsini zəiflədə bilər və orqanizmin infeksiyalar

Kivinin faydaları

Kivi təkcə dadlı desert deyil, həm də superqida adlandırıla bilən çox faydalı sağlamlıq məhsuludur. Rusiyalı endokrinoloq Yekaterina Kazaçkova bildirib ki, birincisi, kividə böyük miqdarda C vitamini var. "Ortaölçül


tezbazar yeni xeberler son xeberler azerbaycan xeberleri azerbaycanda son xeberler krimnal bugun butun xeberler xəbərlər.com