Bu vitaminlər xərçəng riskini ARTIRIR

Bu vitaminlər xərçəng riskini ARTIRIRAmerikalı həkimlər B6 və B12 vitaminlərinin yüksək qəbulu ilə xüsusilə siqaret çəkən kişilər arasında ağciyər xərçəngi riskinin artması arasında mümkün əlaqəni müəyyən ediblər. 
KONKRET.az lent.az-a istinadən bildirir ki, tez-tez enerji artırmaq, görmə qabiliyyətini yaxşılaşdırmaq, depressiya ilə mübarizə aparmaq və sinir sistemini dəstəkləmək üçün istifadə edilən bu vitaminlər həddindən artıq qəbul edildikdə potensial mənfi təsirlərə də səbəb ola bilər.
Siqaret çəkənlər üçün təhlükə
Araşdırmalar göstərib ki, vitamin B6 və B12 əlavələri qəbul edən kişilərdə ağciyər xərçənginə tutulma ehtimalı əhəmiyyətli dərəcədə artır. Əlavələr istehlak edən siqaret çəkənlər xüsusi risk altındadırlar: onların riski üç-dörd dəfə artır. Bunu 77 min insanın sağlamlıq məlumatlarını təhlil edən Ohayo Dövlət Universitetinin tədqiqatçıları aşkar ediblər.
Araşdırmanın nəticələri
Araşdırmanın müəlliflərindən biri, dosent Teodor Braski, gündəlik 55 mikroqramdan çox B12 qəbul edən kişilərin heç bir əlavə qəbul etməmişlərlə müqayisədə ağciyər xərçəngi riskinin 98 faiz artdığını bildirib. Eyni şəkildə, B6 vitamininin artıq olması xəstəlik riskinin 40 faiz artması ilə əlaqələndirilib.
Risk mexanizmləri: B6 və B12 vitaminləri niyə təhlükəli ola bilər?
Elm adamları yüksək dozada B vitaminlərinin hüceyrə böyüməsini təşviq edən metabolik prosesləri aktivləşdirə biləcəyini təklif edirlər. Xərçəngdən əvvəlki hüceyrələr və ya hüceyrə bölünməsinin həddindən artıq stimullaşdırılması varsa, bu, bir şişin inkişafına səbəb ola bilər. B6 və B12 vitaminləri də şişlərin əmələ gəlməsi ilə əlaqəli genlərin ifadəsinə təsir göstərə bilən DNT metilasiyası prosesində iştirak edir.
Riskdən necə qaçmaq olar: ekspert tövsiyələri
Riski azaltmaq üçün həkimlər məsləhət görürlər:
1. Yaş qrupunuza və sağlamlıq vəziyyətinizə görə göstərilən B6 və B12 vitaminlərinin tövsiyə olunan dozalarına əməl edin.
2. Qidalandırıcı pəhriz kifayət qədər B vitaminləri təmin edərsə, vitamin əlavələrinin istifadəsini məhdudlaşdırın.
3. Xüsusilə siqaret çəkmək kimi risk faktoru varsa yüksək dozada B6 və B12 qəbul etməyə başlamazdan əvvəl mütəxəssislə məsləhətləşin.
4. Siqareti azaldın və ya tamamilə dayandırın ki, bu da özlüyündə ağciyər xərçəngi riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər.
Vitamin qəbuluna fərdi yanaşmanın əhəmiyyəti
B6 və B12 vitaminləri bir çox orqanizm funksiyaları üçün hələ də vacibdir, lakin onların əlavə formada qəbulu faktiki, sınaqdan keçirilmiş ehtiyaclara əsaslanmalıdır. Ekspertlər vurğulayırlar ki, bir çox insan bu vitaminləri ət, balıq, yumurta, süd məhsulları və yarpaqlı göyərtidən ibarət qidalı qidalanmadan kifayət qədər ala bilər.
Xülasə, araşdırma xüsusilə risk faktorlarının mövcudluğunda vitamin əlavələrində ehtiyatlı olmağın zəruriliyini vurğulayır. Doza tövsiyələrinə əməl etmək və həkiminizlə məsləhətləşmək potensial sağlamlıq risklərinin qarşısını almağa kömək edəcəkdir.


Sağlamlıq     Baxılıb: 95   Tarix: 12 noyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Bu qidaları ağzınıza da atmayın: Çiy yeyildikdə öldürür

Bəzi qidalar çiy istehlak edildikdə sağlamlıq riski yaradır. Çiy yumurta və bəzi göbələklərdə təhlükəli toksinlər və ya bakteriyalar ola bilər. Çiy anakardiyanın tərkibində zəhərli maddə olan urushiol var. xəbər verir ki

Çox içmək kişilərdə keçəlliyə səbəb olur - Alimlər

Pusan ​​Milli Universitetinin apardığı araşdırmada spirt istehlakı ilə saç tökülməsi arasında əlaqə aşkar edib. xəbər verir ki, elm adamları, müntəzəm olaraq spirtli içki qəbul edən kişilərin Androgenetik alopesiyaya (AGA

Yemək yeyərkən telefondan istifadə edənlərə bəd xəbər

Araşdırmalar göstərir ki, yemək yeyərkən telefondan istifadə sağlamlıq üçün risklər yarada bilər. . xəbər verir ki, Çester Universitetindən həkim Qaret Nay xəbərdarlıq edir ki, smartfonlar xəstəliyə səbəb ola biləcək zərərl

"Zob" dərmanları buna səbəb olur

Con Hopkins Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, qalxanabənzər vəzi dərmanları ümumi sümük kütləsinin itirilməsinə və sümük sıxlığının azalmasına səbəb ola bilər. . bildirir ki, bu barədə məlumat yayıb. Bir neçə mark

Kərə yağı ilə bağlı FAKTLAR

Ərzaq məhsullarının qida standartlarına uyğunluğu məsələsi istənilən ölkədə mühüm əhəmiyyət kəsb edir. Azərbaycan da təbii ki, istisna deyil. Məlumatlara görə, paytaxtda müştəri marketlərin birindən 2 növ kərə yağı alıb

Azərbaycan tibbində yenilik - Xəstə yuxuda ikən

Dövlət xəstəxanasında yuxu labaratoriyası yaradılır. Xəzər TV-yə istinadən bildirir ki, belə laboratoriyalarda – xüsusi otaqda bir gecə videomüşahidə altında yatan pasiyentin 8 saat ərzində bütün fizioloji funksiyaları monitorin

Yeyirəm, amma doymuram - Niyə?

Doyduğunu hiss etməmək, adətən, yemək yeyərkən toxluq hissinin yaranmaması və ya bu hissi dərk etməmək vəziyyətidir. xəbər verir ki, bu hal bir neçə səbəbdən baş verə bilər. Məsələn, sürətli yemək yeyən insanlar beynin toxlu

AQTA-dan qoyun və quzu əti ilə bağlı AÇIQLAMA

Azərbaycanda əhali tərəfindən qoyun əti daha çox istehlak edildiyi üçün ölkəmizdə qoyunçuluğa xüsusi diqqət yetirilir. Yetişdirilən qoyun cinslərinin ət, süd, pendir, dəri, piy və yunundan istifadə edilir. xəbər verir ki

Qan qrupuna görə xəstəlik riskləri açıqlandı

Hematologiyanın inkişaf tarixi bir əsrdən çox əvvələ gedib çıxıb və onun əsas məqamı 1900-cü ildə Avstriya həkimi Karl Landsteyner tərəfindən qan qruplarının kəşfi olub. KONKRET.azxəbər verir ki, bu elmi nailiyyət tibb v


tezbazar azerbaycan xeberleri son xeberler yeni xeberler maraqlı xəbərlər sou biznes sou xeberler son xeberler bugun 2024 muharibe