Bu vitaminlər xərçəng riskini ARTIRIR

Bu vitaminlər xərçəng riskini ARTIRIRAmerikalı həkimlər B6 və B12 vitaminlərinin yüksək qəbulu ilə xüsusilə siqaret çəkən kişilər arasında ağciyər xərçəngi riskinin artması arasında mümkün əlaqəni müəyyən ediblər. 
KONKRET.az lent.az-a istinadən bildirir ki, tez-tez enerji artırmaq, görmə qabiliyyətini yaxşılaşdırmaq, depressiya ilə mübarizə aparmaq və sinir sistemini dəstəkləmək üçün istifadə edilən bu vitaminlər həddindən artıq qəbul edildikdə potensial mənfi təsirlərə də səbəb ola bilər.
Siqaret çəkənlər üçün təhlükə
Araşdırmalar göstərib ki, vitamin B6 və B12 əlavələri qəbul edən kişilərdə ağciyər xərçənginə tutulma ehtimalı əhəmiyyətli dərəcədə artır. Əlavələr istehlak edən siqaret çəkənlər xüsusi risk altındadırlar: onların riski üç-dörd dəfə artır. Bunu 77 min insanın sağlamlıq məlumatlarını təhlil edən Ohayo Dövlət Universitetinin tədqiqatçıları aşkar ediblər.
Araşdırmanın nəticələri
Araşdırmanın müəlliflərindən biri, dosent Teodor Braski, gündəlik 55 mikroqramdan çox B12 qəbul edən kişilərin heç bir əlavə qəbul etməmişlərlə müqayisədə ağciyər xərçəngi riskinin 98 faiz artdığını bildirib. Eyni şəkildə, B6 vitamininin artıq olması xəstəlik riskinin 40 faiz artması ilə əlaqələndirilib.
Risk mexanizmləri: B6 və B12 vitaminləri niyə təhlükəli ola bilər?
Elm adamları yüksək dozada B vitaminlərinin hüceyrə böyüməsini təşviq edən metabolik prosesləri aktivləşdirə biləcəyini təklif edirlər. Xərçəngdən əvvəlki hüceyrələr və ya hüceyrə bölünməsinin həddindən artıq stimullaşdırılması varsa, bu, bir şişin inkişafına səbəb ola bilər. B6 və B12 vitaminləri də şişlərin əmələ gəlməsi ilə əlaqəli genlərin ifadəsinə təsir göstərə bilən DNT metilasiyası prosesində iştirak edir.
Riskdən necə qaçmaq olar: ekspert tövsiyələri
Riski azaltmaq üçün həkimlər məsləhət görürlər:
1. Yaş qrupunuza və sağlamlıq vəziyyətinizə görə göstərilən B6 və B12 vitaminlərinin tövsiyə olunan dozalarına əməl edin.
2. Qidalandırıcı pəhriz kifayət qədər B vitaminləri təmin edərsə, vitamin əlavələrinin istifadəsini məhdudlaşdırın.
3. Xüsusilə siqaret çəkmək kimi risk faktoru varsa yüksək dozada B6 və B12 qəbul etməyə başlamazdan əvvəl mütəxəssislə məsləhətləşin.
4. Siqareti azaldın və ya tamamilə dayandırın ki, bu da özlüyündə ağciyər xərçəngi riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər.
Vitamin qəbuluna fərdi yanaşmanın əhəmiyyəti
B6 və B12 vitaminləri bir çox orqanizm funksiyaları üçün hələ də vacibdir, lakin onların əlavə formada qəbulu faktiki, sınaqdan keçirilmiş ehtiyaclara əsaslanmalıdır. Ekspertlər vurğulayırlar ki, bir çox insan bu vitaminləri ət, balıq, yumurta, süd məhsulları və yarpaqlı göyərtidən ibarət qidalı qidalanmadan kifayət qədər ala bilər.
Xülasə, araşdırma xüsusilə risk faktorlarının mövcudluğunda vitamin əlavələrində ehtiyatlı olmağın zəruriliyini vurğulayır. Doza tövsiyələrinə əməl etmək və həkiminizlə məsləhətləşmək potensial sağlamlıq risklərinin qarşısını almağa kömək edəcəkdir.

Sağlamlıq     Baxılıb: 204   Tarix: 12 noyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Pambıq və ya fırça ilə dırnağa çəkin - göbələyin kökünü kəsir

Dırnaq göbələyi həm estetik, həm də sağlamlıq baxımından narahatlıq yaradan problemdir. Son araşdırmalar göstərir ki, kəklikotu yağının antifungal (göbələk əleyhinə) xüsusiyyətləri sayəsində bu problemin qarşısını ala bilər

Xaşdan daha təsirli şorba - Sümükləri beton kimi bərkidir

Qış aylarının sevilən ənənəvi yeməklərindən biri olan yayla şorbası, təkcə mədəni deyil, sümükləri də qoruyur. Mütəxəssislərə görə, qatıq, düyü, nanə və yumurta ilə hazırlanmış bu şorba kalsium, fosfor, zülal və probioti

Bu bitki yağının faydaları

Zeytun yağının əlavə sümük qoruması təmin etdiyi aşkar edilib. Daha çox zeytun yağı istifadə edən insanlarda güclü sümük kütləsinin göstəricisi olan osteokalsin zülalı yüksək səviyyədə olur. -a istinadən xəbər verir ki, Afin

Gündə 2 diş: Ömrü 10 il uzada bilər

Sarımsaq yemək ömrü 10 il uzada bilər.   -a istinadən xəbər verir ki, diyetoloq Anqelique Duval mütəmadi olaraq sarımsaq yeməyin insanın ömrünü 10 ilə qədər uzada biləcəyini deyib. Diyetoloq qeyd edib ki, sarımsaq yemək bağırsaqlardak

Regionda yeni təhlükə: bu virusa yoluxma halları sürətlə artır

Rusiyanın regionlarında suçiçəyi halları kəskin artıb. globalinfo-ya istinadən xəbər verir ki, bu barədə "İzvestiya" qəzeti məlumat yayıb. "Yamalda 2025-ci ilin əvvəlindən 2024-cü ilin eyni dövrü ilə müqayisəd

Niyə arıqlamaq kökəlməkdən çətindir? -  Alimlər səbəbini tapdı

Alimlər arıqlamağın niyə çətin olduğunu izah ediblər. -a istinadən xəbər verir ki, "Cell" jurnalında dərc olunan araşdırmaya görə, insan beyninin əsas proqramı bədəni kök qalmağa təşviq edir, çünki bu, qədimdə sa

Sağlamlıq üçün ən faydalı ət növü - Balıq ya da toyuq deyil

Sağlam qidalanmanın əsas şərtlərindən biri zülalı düzgün mənbədən almaqdır. Mütəxəssislər bildirirlər ki, xüsusilə 50 yaşdan sonra maddələr mübadiləsi yavaşladığı üçün orqanizm üçün həm yüngül, həm də qidalı ət növlərin

Damarları tıxananlar bu qidalardan İMTİNA ETSİN

Aterosklerozun müalicəsi pəhrizə ciddi yanaşma tələb edir. Ateroskleroz diaqnozu qoyulmuş xəstələr doymuş yağlar, trans yağlar, şəkər və duzla zəngin qidaları pəhrizlərindən çıxarmalıdırlar. -a istinadən xəbər verir ki, kardiolo

Bu xəstəliyi olanlar hər gün nar yesin

Narın tərkibindəki güclü antioksidant birləşmələr – polifenollar, antosiyaninlər və punikalaginlər – qan damarlarını təmizləyir, pis xolesterolu (LDL) azaldır və yaxşı xolesterolu (HDL) artırır. Mütəmadi nar istehlakı aterosklerozu


yeni xeberler azerbaycan xeberleri son xeberler meherremlik 2025 xəbər hava idman xeberleri