İnfarkt və insult riskini azaldır - MÖCÜZƏVİ QİDA
Böyük Britaniyanın Aberdin Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, şokolad tromboz riskini azaltmağa kömək edir.
KONKRET.az xəbər verir ki, tədqiqatda müxtəlif cinslərdən olan 42 sağlam könüllü iştirak edib. Onlardan xüsusi olaraq kakao ekstraktı ilə zənginləşdirilmiş bir neçə ədəd tünd şokolad yemək tələb olunub.
Daha sonra könüllülər trombositlərin, yəni laxtalanmaya məsul olan elementlərin fəaliyyətini qiymətləndirmək üçün alimlərə qan nümunələrini təqdim ediblər. Məlum olub ki, kişilər qara şokolad yedikdən sonra onlarda daha çox azot oksidi əmələ gəlir. Bu birləşmə qan damarlarını genişləndirir, orqan və toxumalara qan axınını asanlaşdırır.
Alimlər, həmçinin aşkar ediblər ki, tünd şokolad trombositlərin yığılmasının (bir-birinə yapışmasının) və qan damarlarında qan laxtalarının əmələ gəlməsinin qarşısını ala bilir. Bu, infarkt və insult riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
Tədqiqatçılar bu faydalı təsirin kakaonun tərkibindəki bitki polifenollarının yüksək olması ilə bağlılığını irəli sürüblər. Bu birləşmələr antioksidant, iltihab əleyhinə və damar gücləndirici təsirlərə malikdir.//Oxu.az

Ərdoğan Aşqabadda Berdiməhəmmədovla görüşdü
Zaxarovadan Ermənistan və KTMT ilə bağlı vacib açıqlama: "Sadəcə oyundur"
Paşinyan İlham Əliyevə təşəkkür edib
Paşinyan: Bu, yeni müharibə deməkdir
Sumqayıtda məktəbin qarşısında acınacaqlı vəziyyət: Yol keçilməz olub
Xırdalanda avtomobil boruları zədələdi: Qaz təchizatı dayandırıldı
İlham Əliyev Keniya Prezidentini təbrik etdi
Mehriban Əliyeva Heydər Əliyevin vəfatının ildönümü ilə bağlı paylaşım edib
Ümummilli Lider Heydər Əliyevin anım günüdür
Paşinyan Moskvaya səfər edəcək
Tovuzda zəncirvari qəza baş verdi
Onların maaşları artırılacaq
İlham Əliyev Donald Trampa təşəkkür etdi
Kapital Bank-ın kiberdələduzluqla mübarizə mövzusunda təlimləri davam edir
Paşinyan Azərbaycanın bu qərarına sevindi