İnfarkt və insult riskini azaldır - MÖCÜZƏVİ QİDA
Böyük Britaniyanın Aberdin Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, şokolad tromboz riskini azaltmağa kömək edir.
KONKRET.az xəbər verir ki, tədqiqatda müxtəlif cinslərdən olan 42 sağlam könüllü iştirak edib. Onlardan xüsusi olaraq kakao ekstraktı ilə zənginləşdirilmiş bir neçə ədəd tünd şokolad yemək tələb olunub.
Daha sonra könüllülər trombositlərin, yəni laxtalanmaya məsul olan elementlərin fəaliyyətini qiymətləndirmək üçün alimlərə qan nümunələrini təqdim ediblər. Məlum olub ki, kişilər qara şokolad yedikdən sonra onlarda daha çox azot oksidi əmələ gəlir. Bu birləşmə qan damarlarını genişləndirir, orqan və toxumalara qan axınını asanlaşdırır.
Alimlər, həmçinin aşkar ediblər ki, tünd şokolad trombositlərin yığılmasının (bir-birinə yapışmasının) və qan damarlarında qan laxtalarının əmələ gəlməsinin qarşısını ala bilir. Bu, infarkt və insult riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
Tədqiqatçılar bu faydalı təsirin kakaonun tərkibindəki bitki polifenollarının yüksək olması ilə bağlılığını irəli sürüblər. Bu birləşmələr antioksidant, iltihab əleyhinə və damar gücləndirici təsirlərə malikdir.//Oxu.az

Ramiz Mehdiyev Əli Kərimli işbirliyi haqda yeni faktlar - AXCP ləğv ediləcək?
Ukrayna təslim olmağa hazırlaşır: Zelenski üçün yolun sonu göründü
Kubada onlarla insan ağcaqanadlar vasitəsilə yayılan viruslardan ölüb
Horovlu kənd məktəbi fəaliyyətə başladı - FOTOLAR
Bəzi yerlərdə yağış yağır - FAKTİKİ HAVA
Səfərbərlik və Hərbi Xidmətə Çağırış üzrə Dövlət Xidmətində YENİ TƏYİNAT
"Meydan TV" işi üzrə - Məhkəmə başlayır
Yeni nazir kollektivə təqdim olundu - FOTOLAR
Azərbaycanla Ruanda arasında təhsil sahəsində saziş təsdiqləndi
Bakıda avtobus piyadanı vuraraq öldürdü
Məmməd İbrahimliyə ittiham irəli sürüldü
Hikmət Hacıyev İranla münasibətlərdən danışdı
Cənubi Qafqazdakı münaqişə başa çatıb - Hikmət Hacıyev
Vidadi Mustafayev Yekaterinburqda saxlanıldı
Polkovnik qəfildən dünyasını dəyişdi - FOTO