İnfarkt və insult riskini azaldır - MÖCÜZƏVİ QİDA
Böyük Britaniyanın Aberdin Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, şokolad tromboz riskini azaltmağa kömək edir.
KONKRET.az xəbər verir ki, tədqiqatda müxtəlif cinslərdən olan 42 sağlam könüllü iştirak edib. Onlardan xüsusi olaraq kakao ekstraktı ilə zənginləşdirilmiş bir neçə ədəd tünd şokolad yemək tələb olunub.
Daha sonra könüllülər trombositlərin, yəni laxtalanmaya məsul olan elementlərin fəaliyyətini qiymətləndirmək üçün alimlərə qan nümunələrini təqdim ediblər. Məlum olub ki, kişilər qara şokolad yedikdən sonra onlarda daha çox azot oksidi əmələ gəlir. Bu birləşmə qan damarlarını genişləndirir, orqan və toxumalara qan axınını asanlaşdırır.
Alimlər, həmçinin aşkar ediblər ki, tünd şokolad trombositlərin yığılmasının (bir-birinə yapışmasının) və qan damarlarında qan laxtalarının əmələ gəlməsinin qarşısını ala bilir. Bu, infarkt və insult riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
Tədqiqatçılar bu faydalı təsirin kakaonun tərkibindəki bitki polifenollarının yüksək olması ilə bağlılığını irəli sürüblər. Bu birləşmələr antioksidant, iltihab əleyhinə və damar gücləndirici təsirlərə malikdir.//Oxu.az

Türkiyə sanksiyalara qoşulmur, bizə isə baha başa gəldi
Xırdalanda kişi evinin həyətində ölü tapıldı
Bakıda məktəbin həyətində infarktdan ölən gəncin FOTOSU
Qurban Sadıqova ağır itki - FOTO
5 milyonuncu vətəndaşımızın nakam taleyi - ARAŞDIRMA
Əli Kərimli DTX-də dindirilib - Səbəb açıqlandı
Kürdəmirdə mişar daşı ilə dolu olan yük maşını aşdı
Ələt-Astara yolunda iki maşın toqquşdu
Üç yaşlı uşaq pəncərədən yıxıldı
Zabratda yol qəzası: Sürücü öldü, iki nəfərin vəziyyəti ağırdır
Gültəkin Hacıbəyli Türkiyədə saxlanıldı
Kənd yumurtası kəskin BAHALAŞDI
Putinə yaxın rusiyalı oliqarxlar HƏRƏKƏTƏ KEÇDİ - Trampa ŞOK TƏKLİF
Bakı-Sumqayıt yolundakı avtobus zolaqları ilə bağlı YENİLİK
Azərbaycanda hava şəraitinin dəyişəcəyi ilə bağlı xəbərdarlıq edilib