İnfarkt və insult riskini azaldır - MÖCÜZƏVİ QİDA
Böyük Britaniyanın Aberdin Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, şokolad tromboz riskini azaltmağa kömək edir.
KONKRET.az xəbər verir ki, tədqiqatda müxtəlif cinslərdən olan 42 sağlam könüllü iştirak edib. Onlardan xüsusi olaraq kakao ekstraktı ilə zənginləşdirilmiş bir neçə ədəd tünd şokolad yemək tələb olunub.
Daha sonra könüllülər trombositlərin, yəni laxtalanmaya məsul olan elementlərin fəaliyyətini qiymətləndirmək üçün alimlərə qan nümunələrini təqdim ediblər. Məlum olub ki, kişilər qara şokolad yedikdən sonra onlarda daha çox azot oksidi əmələ gəlir. Bu birləşmə qan damarlarını genişləndirir, orqan və toxumalara qan axınını asanlaşdırır.
Alimlər, həmçinin aşkar ediblər ki, tünd şokolad trombositlərin yığılmasının (bir-birinə yapışmasının) və qan damarlarında qan laxtalarının əmələ gəlməsinin qarşısını ala bilir. Bu, infarkt və insult riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
Tədqiqatçılar bu faydalı təsirin kakaonun tərkibindəki bitki polifenollarının yüksək olması ilə bağlılığını irəli sürüblər. Bu birləşmələr antioksidant, iltihab əleyhinə və damar gücləndirici təsirlərə malikdir.//Oxu.az

Prezident İlham Əliyevin Özbəkistana səfəri başa çatdı
Azərbaycanda jurnalist vəfat etdi - FOTO
"Kameranı bacıma tərəf çevirəndə gördüm ki, həyatını itirib" - FOTO
Xəzər 18 ildə 36 min kvadratkilometr kiçilib
Orban Zelenskini ifşa etdi: Prezidentlə əlaqəsi olan mafiya şəbəkəsi…
"Lukoil"də ancaq nağd ödəniş alınır - Onlayn ödənişə qadağa qoyuldu
İran XİN: "İsrail ilə təkrar münaqişə riski var"
Bəzi rayonlara yağış yağır, Murova qar düşüb - FAKTİKİ HAVA
Tramp: "32 il davam edən müharibəni dayandırdım"
Ağstafada sakinini elektrik cərəyanı vuraraq öldürüb
Sabahın hava proqnozu açıqlanıb
Rusiyaya məxsus hərbi təyyarə İrana eniş edib
HƏMAS silahsızlaşdırılacaq - Netanyahu
Türkiyə YENİDƏN SİLKƏLƏNDİ
Daşkənddə liderlərin şərəfinə atəşfəşanlıq oldu – FOTO