İnfarkt və insult riskini azaldır - MÖCÜZƏVİ QİDA
Böyük Britaniyanın Aberdin Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, şokolad tromboz riskini azaltmağa kömək edir.
KONKRET.az xəbər verir ki, tədqiqatda müxtəlif cinslərdən olan 42 sağlam könüllü iştirak edib. Onlardan xüsusi olaraq kakao ekstraktı ilə zənginləşdirilmiş bir neçə ədəd tünd şokolad yemək tələb olunub.
Daha sonra könüllülər trombositlərin, yəni laxtalanmaya məsul olan elementlərin fəaliyyətini qiymətləndirmək üçün alimlərə qan nümunələrini təqdim ediblər. Məlum olub ki, kişilər qara şokolad yedikdən sonra onlarda daha çox azot oksidi əmələ gəlir. Bu birləşmə qan damarlarını genişləndirir, orqan və toxumalara qan axınını asanlaşdırır.
Alimlər, həmçinin aşkar ediblər ki, tünd şokolad trombositlərin yığılmasının (bir-birinə yapışmasının) və qan damarlarında qan laxtalarının əmələ gəlməsinin qarşısını ala bilir. Bu, infarkt və insult riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
Tədqiqatçılar bu faydalı təsirin kakaonun tərkibindəki bitki polifenollarının yüksək olması ilə bağlılığını irəli sürüblər. Bu birləşmələr antioksidant, iltihab əleyhinə və damar gücləndirici təsirlərə malikdir.//Oxu.az

Zəngəzur dəhlizində "Kalininqrad modeli" - Bu kimlərə və niyə lazımdır?
Leyla Əliyeva Beynəlxalq STEAM Azərbaycan Festivalını ziyarət etdi - FOTOLAR
Bakı metrosunun yeni mobil tətbiqi yaradılır
Banqkoka uçan təyyarə Bakıda məcburi eniş edib
Sakinlərin NƏZƏRİNƏ: Bəzi ərazilərdə işıq olmayacaq
Ağdamın işğaldan azad edilməsindən 5 il ötür
Qurbanqulu Berdiməhəmmədov İlham Əliyevi təbrik edib
Qarakənd faciəsindən 34 il ötür
Zəngəzur dəhlizi üzrə görülən işlər və Ağbənd-Kəlalə körpüsünün inşası prosesi ilə tanışlıq olub - FOTOLAR
Zelenski sabah Türkiyəyə gedəcək
Azadlığa çıxan Rəqsanədən ilk AÇIQLAMA - 'Çox sevincliyəm
Ağdam: Tarixi irsin, zəfərin və Böyük Qayıdışın rəmzi
DİN çağırış edir: bank kartlarınızı qoruyun
"Qızıl Sandıq" lotereyası başladı — İndi ƏDV geri-al çekləri sizə daha çox qazandıracaq
Rəqsanə ev dustaqlığına buraxıldı