İnfarkt və insult riskini azaldır - MÖCÜZƏVİ QİDA
Böyük Britaniyanın Aberdin Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, şokolad tromboz riskini azaltmağa kömək edir.
KONKRET.az xəbər verir ki, tədqiqatda müxtəlif cinslərdən olan 42 sağlam könüllü iştirak edib. Onlardan xüsusi olaraq kakao ekstraktı ilə zənginləşdirilmiş bir neçə ədəd tünd şokolad yemək tələb olunub.
Daha sonra könüllülər trombositlərin, yəni laxtalanmaya məsul olan elementlərin fəaliyyətini qiymətləndirmək üçün alimlərə qan nümunələrini təqdim ediblər. Məlum olub ki, kişilər qara şokolad yedikdən sonra onlarda daha çox azot oksidi əmələ gəlir. Bu birləşmə qan damarlarını genişləndirir, orqan və toxumalara qan axınını asanlaşdırır.
Alimlər, həmçinin aşkar ediblər ki, tünd şokolad trombositlərin yığılmasının (bir-birinə yapışmasının) və qan damarlarında qan laxtalarının əmələ gəlməsinin qarşısını ala bilir. Bu, infarkt və insult riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
Tədqiqatçılar bu faydalı təsirin kakaonun tərkibindəki bitki polifenollarının yüksək olması ilə bağlılığını irəli sürüblər. Bu birləşmələr antioksidant, iltihab əleyhinə və damar gücləndirici təsirlərə malikdir.//Oxu.az

Cəmil Həsənli yenidən DTX-yə çağırıldı
Azərbaycan və Slovakiya arasında əməkdaşlığın genişləndirilməsi müzakirə olunub
Unibankın Yeni il kampaniyası davam edir: 0 % komissiya, 2 % endirim
Birbank-dan bayram sürprizi: metroda gediş haqqına 50% endirim edildi
"Qarabağ" klubu cərimələndi
Ən yaxşı baş məşqçi o oldu
Nəriman "Qarabağ"da onları qabaqladı
Sumqayıtda 16 yaşlı gənc bıçaqlandı
22 yaşlı Məleykə əməliyyatdan bir neçə gün sonra vəfat etdi - FOTO
Putin Abbas Abbasovu Azərbaycana göndərməyə bilər, çünki... - SENSASİON MƏQAMLAR
25 yaşlı gənc evində ölü tapıldı
SENSASİYA! İran oyandı… və Ermənistana hücum etdi: YENİ DÖNÜŞ
Tehranda yaşayış binası çökdü: Dağıntılar altında qalanlar var
Ərdoğan: Azərbaycan və Ermənistan sülh müqaviləsini imzalamağa yaxındırlar
Mehdiyevlə Kərimlinin "qara qutusu" Bakıya gətirilir