İnfarkt və insult riskini azaldır - MÖCÜZƏVİ QİDA
Böyük Britaniyanın Aberdin Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, şokolad tromboz riskini azaltmağa kömək edir.
KONKRET.az xəbər verir ki, tədqiqatda müxtəlif cinslərdən olan 42 sağlam könüllü iştirak edib. Onlardan xüsusi olaraq kakao ekstraktı ilə zənginləşdirilmiş bir neçə ədəd tünd şokolad yemək tələb olunub.
Daha sonra könüllülər trombositlərin, yəni laxtalanmaya məsul olan elementlərin fəaliyyətini qiymətləndirmək üçün alimlərə qan nümunələrini təqdim ediblər. Məlum olub ki, kişilər qara şokolad yedikdən sonra onlarda daha çox azot oksidi əmələ gəlir. Bu birləşmə qan damarlarını genişləndirir, orqan və toxumalara qan axınını asanlaşdırır.
Alimlər, həmçinin aşkar ediblər ki, tünd şokolad trombositlərin yığılmasının (bir-birinə yapışmasının) və qan damarlarında qan laxtalarının əmələ gəlməsinin qarşısını ala bilir. Bu, infarkt və insult riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
Tədqiqatçılar bu faydalı təsirin kakaonun tərkibindəki bitki polifenollarının yüksək olması ilə bağlılığını irəli sürüblər. Bu birləşmələr antioksidant, iltihab əleyhinə və damar gücləndirici təsirlərə malikdir.//Oxu.az

Qara mühasibatlıq geri qayıdır? - Yanvardan işçiləri dəyişiklik gözləyir
"Lexus" kanala aşdı - 5 nəfər öldü
Prezident Qırğızıstan nümayəndə heyətini qəbul etdi
Xalqlarımızı sülhə hazırlamalıyıq - Prezidentin köməkçisi
"Tarixi Vaşinqton razılaşması Cənubi Qafqaz regionunu tamamilə dəyişəcək "
Dəhşətli qəzada ölənlərin ikisi qardaşdır - Adlar
Gecə klubunda yanğın - 20-dən çox adam öldü
Abbas Əraqçinin Azərbaycana səfəri başlayıb
Bu turşunu yeyənlərin DİQQƏTİNƏ
İran XİN başçısı Azərbaycana səfərə yola düşüb
Bəqayi: Tehran və Vaşinqton arasında birbaşa dialoq yoxdur
Məlahət Abbasova Türkiyədə "Əməyə hörmət" mükafatına layiq görülüb
Gəncədə bıçaqlanan qadının SON DURUMU
Abşeronda kuryoz olay