İnfarkt və insult riskini azaldır - MÖCÜZƏVİ QİDA
Böyük Britaniyanın Aberdin Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, şokolad tromboz riskini azaltmağa kömək edir.
KONKRET.az xəbər verir ki, tədqiqatda müxtəlif cinslərdən olan 42 sağlam könüllü iştirak edib. Onlardan xüsusi olaraq kakao ekstraktı ilə zənginləşdirilmiş bir neçə ədəd tünd şokolad yemək tələb olunub.
Daha sonra könüllülər trombositlərin, yəni laxtalanmaya məsul olan elementlərin fəaliyyətini qiymətləndirmək üçün alimlərə qan nümunələrini təqdim ediblər. Məlum olub ki, kişilər qara şokolad yedikdən sonra onlarda daha çox azot oksidi əmələ gəlir. Bu birləşmə qan damarlarını genişləndirir, orqan və toxumalara qan axınını asanlaşdırır.
Alimlər, həmçinin aşkar ediblər ki, tünd şokolad trombositlərin yığılmasının (bir-birinə yapışmasının) və qan damarlarında qan laxtalarının əmələ gəlməsinin qarşısını ala bilir. Bu, infarkt və insult riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
Tədqiqatçılar bu faydalı təsirin kakaonun tərkibindəki bitki polifenollarının yüksək olması ilə bağlılığını irəli sürüblər. Bu birləşmələr antioksidant, iltihab əleyhinə və damar gücləndirici təsirlərə malikdir.//Oxu.az

Azərbaycanda 600-dən çox hərbçiyə mənzil veriləcək
Varşava Bakı ilə əməkdaşlığın daha da genişləndiriləcəyinə ümid edir
Kərkükün türk dünyası məkanına daha sıx inteqrasiyasını təmin etmək zəruridir — FOTOLAR
Hərbi Prokurorluqda Ümummilli Lider Heydər Əliyevin anım gününə həsr olunan tədbir keçirilib - FOTOLAR
Çağla prokuror rolunu canlandıracaq
Qazaxıstanın Xalq Artisti Roza Rımbayeva karyerasını bitirir
"Wednesday" serialının üçüncü mövsümünün çəkilşləri fevral ayında başlayacaq
Amina Özbəkistanda konsert verəcək
İtkin balıqçılar tapılmayıb - Rəsmi
Evrim Akın aparıcısı olduğu verilişdən ayrıldı
Kürdəmirdə ağır qəza - Yük maşını avtobusa çırpıldı - FOTO
Ərbil toy fotolarını sildi
Teleaparıcı baş redaktoru biabır etdi: Mənə əxlaqsız təkliflər edirdi
Türkiyə sahillərində ardıcıl zəlzələ oldu
Paşinyan İlham Əliyevə təşəkkür edib