İnfarkt və insult riskini azaldır - MÖCÜZƏVİ QİDA
Böyük Britaniyanın Aberdin Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, şokolad tromboz riskini azaltmağa kömək edir.
KONKRET.az xəbər verir ki, tədqiqatda müxtəlif cinslərdən olan 42 sağlam könüllü iştirak edib. Onlardan xüsusi olaraq kakao ekstraktı ilə zənginləşdirilmiş bir neçə ədəd tünd şokolad yemək tələb olunub.
Daha sonra könüllülər trombositlərin, yəni laxtalanmaya məsul olan elementlərin fəaliyyətini qiymətləndirmək üçün alimlərə qan nümunələrini təqdim ediblər. Məlum olub ki, kişilər qara şokolad yedikdən sonra onlarda daha çox azot oksidi əmələ gəlir. Bu birləşmə qan damarlarını genişləndirir, orqan və toxumalara qan axınını asanlaşdırır.
Alimlər, həmçinin aşkar ediblər ki, tünd şokolad trombositlərin yığılmasının (bir-birinə yapışmasının) və qan damarlarında qan laxtalarının əmələ gəlməsinin qarşısını ala bilir. Bu, infarkt və insult riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
Tədqiqatçılar bu faydalı təsirin kakaonun tərkibindəki bitki polifenollarının yüksək olması ilə bağlılığını irəli sürüblər. Bu birləşmələr antioksidant, iltihab əleyhinə və damar gücləndirici təsirlərə malikdir.//Oxu.az

Azərbaycan beynəlxalq arenada etibarlı tərəfdaş kimi tanınır və rəğbətlə qarşılanır
Merts: Azərbaycanla sülh Ermənistan üçün Aİ ilə yaxınlaşma imkanı açır
İlham Əliyev Slovakiyaya rəsmi səfəri ilə bağlı paylaşım edib
Altı ay çalışan işçiyə il bitənədək məzuniyyət verilməsi məcburi olacaq
Sumqayıtda evdən 23 yaşlı gəncin meyiti tapıldı
Orxan Lökbatanlı xanımına biznes qurdu
Qubada zəlzələ olub
Albaniyada faciəli şəkildə ölən azərbaycanlı dənizçi Biləsuvarda dəfn olunacaq - FOTO
Gəlinimdən cehiz almayacağam' - Xalq artisti
Pekkan reklamdan 40 milyon qazandı
Mirasını dövlətə bağışlayacaq
Yusif Mustafayevin işdən çıxan kapitan oğlu müğənnilik edir
Prezident İlham Əliyevin Slovakiyaya rəsmi səfəri başa çatıb
Blok 3 konsertlərini ləğv etdi
Birbank Star – xərcləməyi rahatlaşdıran kredit kartı