İnfarkt və insult riskini azaldır - MÖCÜZƏVİ QİDA
Böyük Britaniyanın Aberdin Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, şokolad tromboz riskini azaltmağa kömək edir.
KONKRET.az xəbər verir ki, tədqiqatda müxtəlif cinslərdən olan 42 sağlam könüllü iştirak edib. Onlardan xüsusi olaraq kakao ekstraktı ilə zənginləşdirilmiş bir neçə ədəd tünd şokolad yemək tələb olunub.
Daha sonra könüllülər trombositlərin, yəni laxtalanmaya məsul olan elementlərin fəaliyyətini qiymətləndirmək üçün alimlərə qan nümunələrini təqdim ediblər. Məlum olub ki, kişilər qara şokolad yedikdən sonra onlarda daha çox azot oksidi əmələ gəlir. Bu birləşmə qan damarlarını genişləndirir, orqan və toxumalara qan axınını asanlaşdırır.
Alimlər, həmçinin aşkar ediblər ki, tünd şokolad trombositlərin yığılmasının (bir-birinə yapışmasının) və qan damarlarında qan laxtalarının əmələ gəlməsinin qarşısını ala bilir. Bu, infarkt və insult riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
Tədqiqatçılar bu faydalı təsirin kakaonun tərkibindəki bitki polifenollarının yüksək olması ilə bağlılığını irəli sürüblər. Bu birləşmələr antioksidant, iltihab əleyhinə və damar gücləndirici təsirlərə malikdir.//Oxu.az

Abbas Əraqçi: ABŞ ədalətli razılaşmaya hazır deyil
Qurbanqulu Berdiməhəmmədov Prezident İlham Əliyevi təbrik edib
İstanbuldakı "Zara"dan paltar alıb pulunu ödəməmişdi - Sərbəst buraxıldı
Mingəçevirdə avtomobillər toqquşdu - Yaralılar var
Aktyor Nikolay Denisov vəfat edib
Aylıq cəmi 1%-dən qızıl təminatlı kredit
"Pul bunların gözünü örtüb" - Qurban Qurbanov
"Qarabağ" ilin son oyununda qalib gəldi
Gəncədə avtomobillər toqquşdu
NATO Ermənistanı Kremlin əlindən almaq üçün hərəkətə keçdi
Tərtərdə bir nəfər kanalda batdı
Nikol Paşinyan İlham Əliyevə təşəkkür etdi
Türkiyədə ağır yol qəzası olub - Ölənlər var
ABŞ-ın neftini KİM OĞURLAYIB - Dəhşətli SSENARİ işə düşür
Azərbaycan–Türkiyə Hökumətlərarası Komissiyası Bakıda toplanacaq