İnfarkt və insult riskini azaldır - MÖCÜZƏVİ QİDA

İnfarkt və insult riskini azaldır - MÖCÜZƏVİ QİDABöyük Britaniyanın Aberdin Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, şokolad tromboz riskini azaltmağa kömək edir.
KONKRET.az xəbər verir ki, tədqiqatda müxtəlif cinslərdən olan 42 sağlam könüllü iştirak edib. Onlardan xüsusi olaraq kakao ekstraktı ilə zənginləşdirilmiş bir neçə ədəd tünd şokolad yemək tələb olunub.
Daha sonra könüllülər trombositlərin, yəni laxtalanmaya məsul olan elementlərin fəaliyyətini qiymətləndirmək üçün alimlərə qan nümunələrini təqdim ediblər. Məlum olub ki, kişilər qara şokolad yedikdən sonra onlarda daha çox azot oksidi əmələ gəlir. Bu birləşmə qan damarlarını genişləndirir, orqan və toxumalara qan axınını asanlaşdırır.
Alimlər, həmçinin aşkar ediblər ki, tünd şokolad trombositlərin yığılmasının (bir-birinə yapışmasının) və qan damarlarında qan laxtalarının əmələ gəlməsinin qarşısını ala bilir. Bu, infarkt və insult riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
Tədqiqatçılar bu faydalı təsirin kakaonun tərkibindəki bitki polifenollarının yüksək olması ilə bağlılığını irəli sürüblər. Bu birləşmələr antioksidant, iltihab əleyhinə və damar gücləndirici təsirlərə malikdir.//Oxu.az

Sağlamlıq     Baxılıb: 126   Tarix: 30 mart 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

"B" vitaminlər qrupu: Nə ilə yaxşı mənimsənilir, nə zaman qəbul edilməlidir?

"B" vitaminlər qrupu maddələr mübadiləsi və sinir sisteminə vacibdir, lakin onların faydalı olması üçün düzgün qəbul qaydalarına əməl etmək lazımdır. -ın -a istinadla verdiyi məlumata görə, bu barədə rusiyalı endokrinolo

Ürəyiniz tez-tez belə yeməklər istəyirsə... - Diqqət! Bu xəstəliklərin xəbərçisidir

Bədənimizdəki kiçik dəyişikliklər böyük sağlamlıq problemlərinin əlaməti ola bilər. xəbər verir ki, bəzən bədənimizdə baş verən dəyişikliklər ilk baxışda adi görünsə də, əslində sağlamlığımızla bağlı ciddi mesajlar verir

Meyvə-tərəvəz zəhərlənmələrindən necə qorunmaq olar? - VACİB TÖVSİYƏ

Vaxtından əvvəl satışa çıxarılan meyvə və tərəvəz məhsullarından zəhərlənmə hallarına tez-tez rast gəlirik. Çünki həmin məhsullar xüsusi parniklərdə yetişdirilir. Onlara bir çox hallarda normadan daha artıq gübrə, dərma

Alimlər ölümcül ağciyər xəstəliyinin səbəbini aşkarlayıblar

Ratqers Universitetinin tədqiqatçıları aşkar ediblər ki, səhv yerləşən immun hüceyrələri şəbəkələri on il ərzində xəstələrin 80 %-ni öldürən ölümcül xəstəlik olan idiopatik ağciyər fibrozunun inkişafında əsas rol oynayır

COVID-19 peyvəndi təhlükəli xəstəlik riskini altı dəfə artırır

Koronavirus peyvəndi ilə bağlı araşdırmalar tibb dairələrində qızğın müzakirələr yaratmağa davam edir. -ın -a istinadla xəbərinə görə, təxminən 99 milyon insanı əhatə edən son beynəlxalq araşdırma peyvənddən sonra bir sır

Qızardılmış kartofu əsla bu qidalarla yeməyin: mədənin "evini yıxır"

Qızardılmış kartof – populyarlığına baxmayaraq, həzm üçün ən ağır yeməklərdən biridir. Əlbəttə ki, qızardılmış kartof çox dadlıdır, amma onu tez-tez yemək məsləhət görülmür. O, yalnız həzm sistemini yükləmir, eyni zamand

Əlləri tez-tez sabunla yumayın

Bəzi valideynlərin evdə ultra-gigiyena qaydalarına riayət etmək meyli uşaqlarının sağlamlığı üçün fəlakətli nəticələrə səbəb ola bilər. Antibakterial sabunlarla onların ürək-damar xəstəlikləri və nəticədə erkən ölüm risk

Yaxın 2 ay… - Sağlamlığınıza diqqət yetirin

Yaz ayları Azərbaycanda, xüsusilə də paytaxt Bakıda dəyişkən hava şəraiti ilə seçilir. Bir gün günəşli və isti, ertəsi isə tutqun, yağışlı və küləkli olur. Belə hava şəraiti insan orqanizminə və psixologiyasına müxtəlif təsirlə

Ramazandan sonra necə qidalanmaq lazımdır?

Ramazan ayı boyu oruc tutanların orqanizm günün çox hissəsini ac-susuz qalmağa öyrəşir. Birdən-birə müxtəlif qidalar qəbul etmək bir çox orqanlara ağır təsir edir. Bir ay gündə iki dəfə qida qəbul edən orqanizmin normal rejim


son xeberler yeni xeberler azerbaycan xeberleri sonxeberler krimnal bugun xeberler bu qun xankendi