İnfarkt və insult riskini azaldır - MÖCÜZƏVİ QİDA
Böyük Britaniyanın Aberdin Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, şokolad tromboz riskini azaltmağa kömək edir.
KONKRET.az xəbər verir ki, tədqiqatda müxtəlif cinslərdən olan 42 sağlam könüllü iştirak edib. Onlardan xüsusi olaraq kakao ekstraktı ilə zənginləşdirilmiş bir neçə ədəd tünd şokolad yemək tələb olunub.
Daha sonra könüllülər trombositlərin, yəni laxtalanmaya məsul olan elementlərin fəaliyyətini qiymətləndirmək üçün alimlərə qan nümunələrini təqdim ediblər. Məlum olub ki, kişilər qara şokolad yedikdən sonra onlarda daha çox azot oksidi əmələ gəlir. Bu birləşmə qan damarlarını genişləndirir, orqan və toxumalara qan axınını asanlaşdırır.
Alimlər, həmçinin aşkar ediblər ki, tünd şokolad trombositlərin yığılmasının (bir-birinə yapışmasının) və qan damarlarında qan laxtalarının əmələ gəlməsinin qarşısını ala bilir. Bu, infarkt və insult riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
Tədqiqatçılar bu faydalı təsirin kakaonun tərkibindəki bitki polifenollarının yüksək olması ilə bağlılığını irəli sürüblər. Bu birləşmələr antioksidant, iltihab əleyhinə və damar gücləndirici təsirlərə malikdir.//Oxu.az

ABŞ-Mərkəzi Asiya sammitinin tarixi və məkanı açıqlandı
Məşhur prezidentə görə iki müharibə başlayacaq: Qırıcılar göndərildi
MİT-in ifşa etdiyi casus şəbəkəsi: Ərdoğana verilən gizli ad
İran ABŞ-yə güvənmir" - Əraqçi
Krediti olanlara VACİB XƏBƏR: Əgər şəxs işsizdirsə və gəliri yoxdursa
Azərbayсan ət idxalını 20% azaltdı
"Elçin sədr olmayacaq" - Fəzail Ağamalı
Azərbaycanın iki sərbəst güləşçisi dünya çempionatının finalına yüksəlib
Tramp Putinlə görüşün şərtlərini açıqlayıb
Sertifikasiyada 60 bal toplayan müəllim dünyasını dəyişdi
İmişlidə 16 yaşlı qızın nişanının qarşısı alındı
Dünənki qalmaqal fonunda AVP-dən - AÇIQLAMA
Putin "Burevestnik" raketinin dünyada analoqu olmadığını bildirib
Azərbaycan XİN Avstriyanı milli bayramı münasibətilə təbrik edib
Paşinyan: "Eçmiədzini azad etməyin vaxtı çoxdan yetişib