İnfarkt və insult riskini azaldır - MÖCÜZƏVİ QİDA
Böyük Britaniyanın Aberdin Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, şokolad tromboz riskini azaltmağa kömək edir.
KONKRET.az xəbər verir ki, tədqiqatda müxtəlif cinslərdən olan 42 sağlam könüllü iştirak edib. Onlardan xüsusi olaraq kakao ekstraktı ilə zənginləşdirilmiş bir neçə ədəd tünd şokolad yemək tələb olunub.
Daha sonra könüllülər trombositlərin, yəni laxtalanmaya məsul olan elementlərin fəaliyyətini qiymətləndirmək üçün alimlərə qan nümunələrini təqdim ediblər. Məlum olub ki, kişilər qara şokolad yedikdən sonra onlarda daha çox azot oksidi əmələ gəlir. Bu birləşmə qan damarlarını genişləndirir, orqan və toxumalara qan axınını asanlaşdırır.
Alimlər, həmçinin aşkar ediblər ki, tünd şokolad trombositlərin yığılmasının (bir-birinə yapışmasının) və qan damarlarında qan laxtalarının əmələ gəlməsinin qarşısını ala bilir. Bu, infarkt və insult riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
Tədqiqatçılar bu faydalı təsirin kakaonun tərkibindəki bitki polifenollarının yüksək olması ilə bağlılığını irəli sürüblər. Bu birləşmələr antioksidant, iltihab əleyhinə və damar gücləndirici təsirlərə malikdir.//Oxu.az

Ukraynada azərbaycanlı hərbçi həlak oldu
General Müdafiə Nazirliyində yüksək vəzifəyə - Təyin olundu
Binə TM-də elektrik dirəyi aşdı - Saatlardır işıq yanmır
Britaniya hökuməti: 'Ukrayna üzrə danışıqlarda dönüş nöqtəsi yaxınlaşıb
Qusarda baş vermiş ağır qəzada xəsarət alanların VƏZİYYƏTİ AÇIQLANDI
Pənah Hüseyn istefa verdi, Qiyas Sadıqov sədr oldu
Vətən müharibəsi şəhidinin atası vəfat etdi
Bakının mərkəzində TƏHLÜKƏ: Torpaq sürüşməsi riski
Heydər Əliyevi qəzəbləndirən məsələ ortaya çıxdı
AB tamamilə səhv instinktlərinə güvənir - Dmitriyev
Rusiya ilə yeni müharibə anonsu verildi
"Qarabağ" "Araz-Naxçıvan"ı darmadağın etdi
Zakir Qaralova ağır itki
Rüşvətlə "imperiya" quran icra başçıları - Vəzifədən həbsxanaya aparan yol - SİYAHI
Amnistiya kimlərə şamil olunacaq?