İnfarkt və insult riskini azaldır - MÖCÜZƏVİ QİDA
Böyük Britaniyanın Aberdin Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, şokolad tromboz riskini azaltmağa kömək edir.
KONKRET.az xəbər verir ki, tədqiqatda müxtəlif cinslərdən olan 42 sağlam könüllü iştirak edib. Onlardan xüsusi olaraq kakao ekstraktı ilə zənginləşdirilmiş bir neçə ədəd tünd şokolad yemək tələb olunub.
Daha sonra könüllülər trombositlərin, yəni laxtalanmaya məsul olan elementlərin fəaliyyətini qiymətləndirmək üçün alimlərə qan nümunələrini təqdim ediblər. Məlum olub ki, kişilər qara şokolad yedikdən sonra onlarda daha çox azot oksidi əmələ gəlir. Bu birləşmə qan damarlarını genişləndirir, orqan və toxumalara qan axınını asanlaşdırır.
Alimlər, həmçinin aşkar ediblər ki, tünd şokolad trombositlərin yığılmasının (bir-birinə yapışmasının) və qan damarlarında qan laxtalarının əmələ gəlməsinin qarşısını ala bilir. Bu, infarkt və insult riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
Tədqiqatçılar bu faydalı təsirin kakaonun tərkibindəki bitki polifenollarının yüksək olması ilə bağlılığını irəli sürüblər. Bu birləşmələr antioksidant, iltihab əleyhinə və damar gücləndirici təsirlərə malikdir.//Oxu.az

Bu, baş versə, Ermənistan Azərbaycana qarşı müharibəyə başlaya bilər - ŞOK DETALLAR
Leyla Əliyeva 'ASAN Məktub' sosial proqramının 10 illiyinə həsr olunan tədbirdə iştirak edib - FOTOLAR
Emin Əmrullayev: 'Kəlbəcər məktəbinin tikintisi 25 yaşlı inşaat mühəndisi tərəfindən aparılır
Vəli Vəliyev vəfat etdi
ABŞ-də təyyarə qəzası: Ölənlər var - FOTO
Okan Karacan da saxlanıldı
Bir ildir həyat yoldaşımdan ayrılmışam' - Vəfa etiraf etdi
Güllünün mal varlığı açıqlandı
Zamiq qayğıya möhtac uşaqları sevindirdi - FOTOLAR
Allahım, onları sənə həvalə edirəm' - Foto
Sevil-Sevinc bacıları restoran açacaq
Aleyna Tilkinin evində axtarış aparıldı
Çinarə: Atamı hər an yanımda hiss edirəm
Bakcell "İnklüzivlikdə İnnovativ Həllər" tədbirinə dəstək oldu - FOTOLAR
"Nar" lotereyasında böyük finala az qaldı – "Li L9 Ultra" avtomobili səni gözləyir