İnfarkt və insult riskini azaldır - MÖCÜZƏVİ QİDA
Böyük Britaniyanın Aberdin Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, şokolad tromboz riskini azaltmağa kömək edir.
KONKRET.az xəbər verir ki, tədqiqatda müxtəlif cinslərdən olan 42 sağlam könüllü iştirak edib. Onlardan xüsusi olaraq kakao ekstraktı ilə zənginləşdirilmiş bir neçə ədəd tünd şokolad yemək tələb olunub.
Daha sonra könüllülər trombositlərin, yəni laxtalanmaya məsul olan elementlərin fəaliyyətini qiymətləndirmək üçün alimlərə qan nümunələrini təqdim ediblər. Məlum olub ki, kişilər qara şokolad yedikdən sonra onlarda daha çox azot oksidi əmələ gəlir. Bu birləşmə qan damarlarını genişləndirir, orqan və toxumalara qan axınını asanlaşdırır.
Alimlər, həmçinin aşkar ediblər ki, tünd şokolad trombositlərin yığılmasının (bir-birinə yapışmasının) və qan damarlarında qan laxtalarının əmələ gəlməsinin qarşısını ala bilir. Bu, infarkt və insult riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
Tədqiqatçılar bu faydalı təsirin kakaonun tərkibindəki bitki polifenollarının yüksək olması ilə bağlılığını irəli sürüblər. Bu birləşmələr antioksidant, iltihab əleyhinə və damar gücləndirici təsirlərə malikdir.//Oxu.az

Ramiz Mehdiyev, Əli Kərimli və Abbas Abbasov "triuqolnik"i haqda bilinməyən gerçəklər
Kreml Duqini meydana çıxardı – İki şərt elan edildi, region qarışdı
Hikmət Hacıyev Niderland səfiri ilə görüşdü
Həmin binanın bir bloku tamamilə çökdü
Türkiyədə 120 şagird qidadan zəhərləndi
Gəncədə yeniyetmə bıçaqlandı
İstanbulda hoteldə halı pisləşərək xəstəxanada vəfat edən Böcek ailəsinin ölüm səbəbi açıqlandı
Uşakov və Uitkoff "WhatsApp"da danışıblar
Gürcüstan gömrüyündə saxlanılan Azərbaycanın yük avtomobilləri sərbəst buraxılıblar
Bu gün Şahmalının nişanıdır - FOTO
Fatimə yenidən plastik əməliyyat etdirəcək
Goranboyda 5 mərtəbəli yaşayış binasının bir bloku tamamilə çökdü
Bakıda 200 minlik xına, yarım milyonluq toy edilir
Kim məni qınayır, yaşadıqlarım başına gəlsin' - Leyla
Bu ərazilərdə qaz olmayacaq