İnfarkt və insult riskini azaldır - MÖCÜZƏVİ QİDA
Böyük Britaniyanın Aberdin Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, şokolad tromboz riskini azaltmağa kömək edir.
KONKRET.az xəbər verir ki, tədqiqatda müxtəlif cinslərdən olan 42 sağlam könüllü iştirak edib. Onlardan xüsusi olaraq kakao ekstraktı ilə zənginləşdirilmiş bir neçə ədəd tünd şokolad yemək tələb olunub.
Daha sonra könüllülər trombositlərin, yəni laxtalanmaya məsul olan elementlərin fəaliyyətini qiymətləndirmək üçün alimlərə qan nümunələrini təqdim ediblər. Məlum olub ki, kişilər qara şokolad yedikdən sonra onlarda daha çox azot oksidi əmələ gəlir. Bu birləşmə qan damarlarını genişləndirir, orqan və toxumalara qan axınını asanlaşdırır.
Alimlər, həmçinin aşkar ediblər ki, tünd şokolad trombositlərin yığılmasının (bir-birinə yapışmasının) və qan damarlarında qan laxtalarının əmələ gəlməsinin qarşısını ala bilir. Bu, infarkt və insult riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
Tədqiqatçılar bu faydalı təsirin kakaonun tərkibindəki bitki polifenollarının yüksək olması ilə bağlılığını irəli sürüblər. Bu birləşmələr antioksidant, iltihab əleyhinə və damar gücləndirici təsirlərə malikdir.//Oxu.az

ABŞ söz verdi, onlara güvənə bilərik - Orban
Qülləyə çıxan 18 yaşlı gənc xilas edildi
Dağıstanda helikopter qəzası - ölənlər rəhbər şəxslərdir
Zəfər muzeyinə giriş 3 gün ərzində ödənişsiz olacaq
Biz təkcə silahla yox, ədalətlə də güclüyük
Astarada qəza 450 abonent qazsız qoydu
Azərbaycan Ordusunda andiçmə mərasimləri keçirilib
Təhsilə Cəmiyyətin 'Ekspert' müdaxiləsi
Bakı-Qazax yolundakı tıxacla bağlı Rəsmi açıqlama
"Qalatasaray"ın baş məşqçisi Qurban Qurbanova mesaj göndərdi
Hidayət Heydərov İslamiadanın ikiqat qalibi olub
Azərbaycanlı atıcıdan yeni dünya rekordu
Rusiyada 17 yaşlı azərbaycanlı qətlə yetirildi
"Epizodda "qırmızı"lıq bir şey yox idi" - Rəşad Sadıqov
Gürcüstanda azərbaycanlı kriminal avtoritetin qətli: saxlanılanlar var