İnfarkt və insult riskini azaldır - MÖCÜZƏVİ QİDA
Böyük Britaniyanın Aberdin Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, şokolad tromboz riskini azaltmağa kömək edir.
KONKRET.az xəbər verir ki, tədqiqatda müxtəlif cinslərdən olan 42 sağlam könüllü iştirak edib. Onlardan xüsusi olaraq kakao ekstraktı ilə zənginləşdirilmiş bir neçə ədəd tünd şokolad yemək tələb olunub.
Daha sonra könüllülər trombositlərin, yəni laxtalanmaya məsul olan elementlərin fəaliyyətini qiymətləndirmək üçün alimlərə qan nümunələrini təqdim ediblər. Məlum olub ki, kişilər qara şokolad yedikdən sonra onlarda daha çox azot oksidi əmələ gəlir. Bu birləşmə qan damarlarını genişləndirir, orqan və toxumalara qan axınını asanlaşdırır.
Alimlər, həmçinin aşkar ediblər ki, tünd şokolad trombositlərin yığılmasının (bir-birinə yapışmasının) və qan damarlarında qan laxtalarının əmələ gəlməsinin qarşısını ala bilir. Bu, infarkt və insult riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
Tədqiqatçılar bu faydalı təsirin kakaonun tərkibindəki bitki polifenollarının yüksək olması ilə bağlılığını irəli sürüblər. Bu birləşmələr antioksidant, iltihab əleyhinə və damar gücləndirici təsirlərə malikdir.//Oxu.az

Ceyhun Bayramov Vatikan Apostol Kitabxanasında olub - FOTOLAR
TDT-yə üzv ölkələrin QHT-lərini bir araya gətirən forum geniş əməkdaşlıq imkanları açdı
Prezident fərman imzaladı
Ceyhun Bayramov Vatikanda Qallagerlə görüşdü
Samirə Əfəndi Akif Nağını məhkəməyə verir
Terroru maliyyələşdirməkdə ittiham olunan şəxslərə ağır cəza verildi
İstəyirik ki, balalarımız qırılmasın' - Nazilə Samirəni müdafiə etdi
Anasının öldüyünü üç gün qızından gizlətdik' - Yaşar Nurinin qızı
Məşhur aktrisanın içkisinə narkotik maddə atdılar, xəstəxanalıq oldu
Əfsanə geri qayıtdı: Bakıda möhtəşəm rok gecəsi - FOTOLAR
Yanğında ağır xəsarət alan Ləmanın son durumu - Açıqlandı
Ali Məhkəmə hakiminin fəaliyyətinə xitam verildi
Fəvvarələr meydanında yanğın baş verib
Ülviyyə onu tənqid edənlərə cavab verdi
Tanınmış aktrisa Bakı-Sumqayıt avtobusunun sürücüsünü '102'yə şikayət edəcək