İnfarkt və insult riskini azaldır - MÖCÜZƏVİ QİDA
Böyük Britaniyanın Aberdin Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, şokolad tromboz riskini azaltmağa kömək edir.
KONKRET.az xəbər verir ki, tədqiqatda müxtəlif cinslərdən olan 42 sağlam könüllü iştirak edib. Onlardan xüsusi olaraq kakao ekstraktı ilə zənginləşdirilmiş bir neçə ədəd tünd şokolad yemək tələb olunub.
Daha sonra könüllülər trombositlərin, yəni laxtalanmaya məsul olan elementlərin fəaliyyətini qiymətləndirmək üçün alimlərə qan nümunələrini təqdim ediblər. Məlum olub ki, kişilər qara şokolad yedikdən sonra onlarda daha çox azot oksidi əmələ gəlir. Bu birləşmə qan damarlarını genişləndirir, orqan və toxumalara qan axınını asanlaşdırır.
Alimlər, həmçinin aşkar ediblər ki, tünd şokolad trombositlərin yığılmasının (bir-birinə yapışmasının) və qan damarlarında qan laxtalarının əmələ gəlməsinin qarşısını ala bilir. Bu, infarkt və insult riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
Tədqiqatçılar bu faydalı təsirin kakaonun tərkibindəki bitki polifenollarının yüksək olması ilə bağlılığını irəli sürüblər. Bu birləşmələr antioksidant, iltihab əleyhinə və damar gücləndirici təsirlərə malikdir.//Oxu.az

Paşinyanın təcili Moskva səfərinin PƏRDƏARXASI: Azərbaycana qarşı yeni plan, yoxsa...?
Xəzər dənizində zəlzələ olub
Yanğında anasını itirən Ləman palataya köçürüldü
Zəngəzur dəhlizi eyni anda bir neçə strateji marşrutu birləşdirir' - Elçin Əmirbəyov
Ərdoğan: Rusiya-Ukrayna münaqişəsində sülh uzaqda deyil
Ərdoğan Putinlə görüşün təfərrüatlarını açıqlayıb
Güllünün qızı həbs edildi
Reanimasiyadan çıxan aktyor ilk dəfə açıqlama verdi
Maska'nın aktyoru vəfat etdi - FOTO
Allahşükür Paşazadə Səudiyyə Ərəbistanı Krallığına səfərə yola düşür
Ukraynada bir neçə azərbaycanlı xəsarət aldı - FOTOLAR
Bakıda və Abşeron yarımadasının bəzi ərazilərində sulu qar yağır
Astarada gəlin qayınanası və baldızını qaynar çayla yandırdı
Azərbaycanın Milli Qəhrəmanı Əliyar Əliyevin doğum günüdür
"Qalatasaray" səfərdə inamlı qələbə qazandı