İnfarkt və insult riskini azaldır - MÖCÜZƏVİ QİDA
Böyük Britaniyanın Aberdin Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, şokolad tromboz riskini azaltmağa kömək edir.
KONKRET.az xəbər verir ki, tədqiqatda müxtəlif cinslərdən olan 42 sağlam könüllü iştirak edib. Onlardan xüsusi olaraq kakao ekstraktı ilə zənginləşdirilmiş bir neçə ədəd tünd şokolad yemək tələb olunub.
Daha sonra könüllülər trombositlərin, yəni laxtalanmaya məsul olan elementlərin fəaliyyətini qiymətləndirmək üçün alimlərə qan nümunələrini təqdim ediblər. Məlum olub ki, kişilər qara şokolad yedikdən sonra onlarda daha çox azot oksidi əmələ gəlir. Bu birləşmə qan damarlarını genişləndirir, orqan və toxumalara qan axınını asanlaşdırır.
Alimlər, həmçinin aşkar ediblər ki, tünd şokolad trombositlərin yığılmasının (bir-birinə yapışmasının) və qan damarlarında qan laxtalarının əmələ gəlməsinin qarşısını ala bilir. Bu, infarkt və insult riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
Tədqiqatçılar bu faydalı təsirin kakaonun tərkibindəki bitki polifenollarının yüksək olması ilə bağlılığını irəli sürüblər. Bu birləşmələr antioksidant, iltihab əleyhinə və damar gücləndirici təsirlərə malikdir.//Oxu.az

Ofeliya Babayeva vəfat etdi - FOTO
İsa Qəmbərin xəyanət dosyesi: Antimilli şəbəkənin cavab vermək zamanı çatıb
Ukraynanın səfiri İsrail XİN-ə çağırılıb
Ceyhun Bayramov Macarıstana getdi
907-ci düzəlişin tam ləğvi ilə bağlı MÜHÜM ADDIM
FHN polkovnikinin yerinə yeni təyinat oldu
"Yüksəliş" müsabiqəsinin 2026-cı ildə keçirilməsinə bir milyon manat ayrıldı
Sabah bu ərazilərdə qaz olmayacaq
Kristina Aqilera Eyfel qülləsinin liftində qaldı
Nadir Qafarzadə baba oldu - Foto
2025-ci ilin ən məşhur aktyorları açıqlandı - SİYAHI
Leyla Əliyeva Özbəkistan Prezidenti Administrasiyasının rəhbəri ilə görüşüb
Yenidən hərbçi obrazı canlandıracaq
Orhan Gencebayın həyatı film olacaq
Ədliyyə Akademiyasına yeni rektor təyin edildi