İsti hava şəraitində soyuq qidaların qəbul edilməsi uşaqlarda boğaz ağrılarına səbəb ola bilər

İsti hava şəraitində soyuq qidaların qəbul edilməsi uşaqlarda boğaz ağrılarına səbəb ola bilərUşaqlarda boğaz ağrılarının olması valideynləri çox narahat edir. Udqunarkən kəskin ağrı verən narahatlıq əksər hallarda bakteriyaların səbəb olduğu iltihablanma nəticəsində yaranır, yüksək temperatura gətirib çıxarır.
Milli.Az bildirir ki, Akademik M.Mirqasımov adına Respublika Klinik Xəstəxanasının həkim-otolarinqoloqu Gülyaz Kazımova AZƏRTAC-a deyib: "İsti hava şəraitində soyuq qidaların qəbul edilməsi boğaz ağrılarına səbəb ola bilər. Həddindən çox soyuq qidalar orqanizmə ziyan vurur. Normal soyuq qidalar, hətta çox soyuq olmayan dondurmalar da uşaqlarda boğaz ağrılarına səbəb olmur. Yalnız xroniki tonzilit, tez-tez anginası olan uşaqların yay fəslində daha tez boğaz ağrısına tutulmaq ehtimalı yüksəkdir".
Boğaz ağrısına əslində istənilən yaşda tutulmaq mümkündür. Lakin 1 yaşına çatmamış uşaqlarda həmin problem nadir halda müşahidə olunur. 4-7 yaş arası uşaqlarda isə ona daha çox rast gəlinir. Ona görə də mütəxəssislər yay aylarında uşaqları soyuqdəymə, isti və günvurmadan qorumağı, onların soyuq su içməsinə icazə verməməyi tövsiyə edirlər.
Həkim-otolarinqoloq deyib: "Valideynlər ilk növbədə uşaqların immunitetlərini artırmaq qayğısına qalmalıdırlar. Güclü immunitet normal həyat tərzi zamanı formalaşır. İnfeksion xəstəliklərdən qorunmaq üçün peyvəndin vurulmasını diqqət mərkəzində saxlamaq lazımdır".
Udqunmaqda, yemək yeyəndə və danışmaqda çətinlik törədən boğaz ağrısı həyat tərzinə və yaşam keyfiyyətinə mənfi təsir göstərir. Ağrılar adətən bir-iki gün ərzində davam edir. Yüksək hərarət, halsızlıq və bütün bədənə yayılan narahatlıq, süstlük, şiddətli öskürək, boğaz ağrısı bir həftədən artıq davam edərsə, ciddi tədbirlər görmək və həkimə üz tutmaq lazımdır.
Milli.Az /news.milli.az


Sağlamlıq     Baxılıb: 460   Tarix: 11 iyun 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Yuxu problemi olan insanlara VACİB XƏBƏRDARLIQ

Yuxusuzluq (insomniya) yeni dövrün ən aktual problemlərindən sayılır. Texnologiyanın inkişafı, insanların mobil və digər cihazlardan asılı vəziyyətə düşməsi, sosial şəbəkələrdə həddən artıq vaxt keçirmək, necə deyərlər, insanı

Bananı zəhərə çevirən səhv

Banan sağlamlıq üçün ən faydalı meyvələrdən biridir. -a istinadən xəbər verir ki, qan şəkərini tarazlayan, həzm sistemini tənzimləyən və antioksidant təsiri olan banan toxluq hissi verdiyi üçün diyetlərdə rahatlıqla istehla

Bu qidaları ağzınıza da atmayın: Çiy yeyildikdə öldürür

Bəzi qidalar çiy istehlak edildikdə sağlamlıq riski yaradır. Çiy yumurta və bəzi göbələklərdə təhlükəli toksinlər və ya bakteriyalar ola bilər. Çiy anakardiyanın tərkibində zəhərli maddə olan urushiol var. xəbər verir ki

"1 qaşığı şəfa mənbəyidir, bütün xəstəlikləri yox edir"

Sağlam həyata addım atmaq istəyənlərə təkliflər təqdim edən Prof. Dr. Canan Karatay min illik şəfa mənbəyi adlandırılan yeməyin hər zaman nizamlı istehlak edilməsinin lazım olduğunu vurğulayıb. Hər kəsin evində olan və adətə

Bu insanlara kəsmik yemək tövsiyə olunmur - Təhlükəlidir

Kəsmik faydalı və zülal, kalsium kimi qidalandırıcı maddələrlə zəngindir. Lakin bəzi insanlar üçün bu qidanın istehlakı məhdudlaşdırılmalı və ya tamamilə dayandırılmalıdır. kəsmik yeməməsi tövsiyə olunan insanları təqdi

Ömrü 11 il uzatmağın yolu tapıldı - Bunu hər kəs edə bilər

Hər gün orta tempdə piyada gəzmək ömrü 11 ilə qədər uzada bilər. Bu qənaətə ABŞ-dəki alimlər apardıqları araşdırmalardan sonra gəliblər. xəbər verir ki, Rusiyada tanınmış endokrinoloq Zuxra Pavlova araşdırmalara əsaslanara

Limonu dondurub yesək nə baş verər? - Alimlərdən yeni "kəşf"

Mütəxəssislər limonun bilinməyən təsirlərini açıqlayıblar. KONKRET. -a istinadən bildirir ki, araşdırmalara görə, dondurulmuş limon təzə limondan qat-qat sağlam ola bilər. Limonun orqanizm üçün son dərəcə faydalı məhsul olduğun

Fransa və ABŞ-dan bu məhsulların idxalına qadağa

Ümumdünya Heyvan Sağlamlığı Təşkilatının (WOAH) rəsmi məlumatlarına əsasən, Fələstin, Fransa, Almaniya, ABŞ və Əlcəzairin bəzi regionlarından ət məhsullarının Azərbaycana idxalına məhdudiyyət qoyulub. xəbər verir ki, bu barəd

Bu qidalar xərçəng yaradır - SİYAHI

Qırmızı ət və bəzi işlənmiş qidalar xərçəng riskini artırmaq potensialına malikdir. KONKRET.azxəbər verir ki, xüsusilə, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) məlumatlarına görə, işlənmiş ətlər (kolbasa, sosiska, pastırma kimi


tezbazar son xeberler yeni xeberler azerbaycan xeberleri xeberler xeber az sonxeberler son xeber 2024