Narın bu faydaları da MƏLUM OLDU
Bütün zamanlarda narın faydalarından çox danışılıb. Bu meyvənin min dərdin dərmanı olduğunu deyən alimlər onun orqanizmə xeyri barədə müxtəlif elmi araşdırmalar aparıblar.
KONKRET.azmeyvələrin şahı sayılan bu möcüzəvi meyvənin faydalarını oxucuların diqqətinə çatdırır.
Meyvənin, əsasən, piylənmə, metabolik sindrom və 2-ci tip diabetə müsbət təsirinə toxunan mütəxəssislər narın ürək-damar xəstəliklərinə də kömək etdiyi qənaətindədirlər.
Narın müxtəlif xəstəliklərə müsbət təsiri ilə bağlı çoxlu araşdırmalar var. Birincisi, qanda şəkərin artması kimi metabolik pozğunluqların qarşısını alır. Bunun sayəsində diabetin inkişafına mane olur.
İkincisi, qanda yağların və xolesterinin konsentrasiyasını azaldır, aterosklerozun inkişafından və nəticədə onunla əlaqəli bütün xəstəliklərdən qoruyur. Üstəlik, qanda pis xolesterini azaldır və yaxşı xolesterini artırır.
Təcrübələr sübut edib ki, bu, ilk növbədə narın tərkibindəki polifenolların təsiri ilə bağlıdır. Tərkibində terapevtik və profilaktik təsir göstərən bir çox digər təbii antioksidantlar da var. Buna görə də nar və onun şirəsi sağlamlıq üçün əla qidadır.
Nar qan təzyiqini də aşağı salır. Tərkibində qan damarlarını daha elastik edən və bununla da qan təzyiqini aşağı salan antioksidantlar var. Bu, bir neçə il əvvəl arterial təzyiqli xəstələrdə sübut edilib.
Alimlər düşünür ki, nar şirəsi qan təzyiqini tənzimləyir. Onların qənaətincə, narı pəhrizə daxil etmək məqsədəuyğundur. Buna antioksidantların digər faydalı təsirlərini də əlavə etmək lazımdır.
Narı nə ilə əvəz etmək olar?
Rusiyalı qastroenteroloq, tibb elmləri namizədi Konstantin Spaxov narın faydaları barədə belə deyir: "Əgər imkanınız varsa, müntəzəm olaraq nar yeyin. Giləmeyvə antioksidant tərkibinə görə narla müqayisə edilə bilər. Narın qiyməti qalxdıqda isə onu dondurulmuş giləmeyvə ilə əvəz edə bilərsiniz. Gündə ən azı yarım stəkan nar dənəsi və ya giləmeyvə qəbul etmək əla nəticə verə bilər".
Ekspert narın qabığının da faydalı olduğunu deyir:
"Nar meyvəsi mahiyyətcə tullantısızdır. Qabıqları və arakəsmələrini atmaq tövsiyə olunmur. Onları qurudun. Qaynar su ilə dəmləsəniz, ishal üçün əla vasitə alınacaq. Onların təsiri dərmanlardan da yaxşı nəticə verir.
Çoxları əmindir ki, nar qan rəngində olduğundan onun tərkibində çoxlu dəmir var və buna görə də hemoqlobini artırmaq üçün çox faydalıdır. Bu, yanlış fikirdir. Ümumiyyətlə, dəmiri heyvan mənşəli məhsullardan – ətdən, xüsusilə qaraciyərdən almaq daha yaxşıdır. Narda dəmirin miqdarı azdır. Ona qırmızı rəng verən çox faydalı polifenollardır".
Vəli Həsənov,
KONKRET.az
f Paylaş