Payızda sağlam qalmaq istəyirsinizsə, hər gün yeyin

Payızda sağlam qalmaq istəyirsinizsə, hər gün yeyinPayız mövsümü bədənimizin təbii olaraq immunitetə və enerji mənbələrinə daha çox ehtiyac duyduğu bir dövrdür. Bu mövsümdə təzə göyərti yeməyin sağlamlıq baxımından bir çox faydası var. Göyərtilər tərkibindəki vitaminlər, minerallar və antioksidantlarla orqanizmimizi dəstəkləyərək həm qışa hazırlayır, həm də sağlam qidalanmanı təmin edir.
KONKRET.az payızda göyərti yeməyin faydalarını təqdim edir:
 İmmuniteti gücləndirir
Payızda hava dəyişiklikləri xəstəliklərin artmasına səbəb ola bilər. Tərkibində C, E və A vitaminləri ilə zəngin olan ispanaq, cəfəri və şüyüd kimi göyərtilər bədənin müdafiə mexanizmini gücləndirir. Xüsusilə C vitamini, orqanizmi soyuqdəymə və qripdən qoruyur.
Dəri sağlamlığını qoruyur
Payızın quru havası dərinin nəmliyini itirməsinə səbəb ola bilər. Göyərtilərdə olan beta-karoten və antioksidantlar dərini qoruyur, qocalma prosesini ləngidir və daha sağlam görünüş bəxş edir.
 Həzm sisteminə yardımçı olur
Göyərtilərdəki liflər həzm sistemini tənzimləyir, bağırsaq fəaliyyətini yaxşılaşdırır və qəbizlik problemlərinin qarşısını alır. Xüsusilə vəzəri və ispanaq kimi göyərtilər həzmi asanlaşdırır və mədə-bağırsaq sisteminə müsbət təsir edir.
Enerji verir və yorğunluğu azaldır
Payızda yaranan mövsümi yorğunluq hissini azaltmaq üçün göyərti ideal qidadır. Fol turşusu, maqnezium və dəmir kimi minerallarla zəngin olan göyərtilər bədənə enerji verir, qan dövranını yaxşılaşdırır və əhval-ruhiyyəni yüksəldir.
 Arıqlamağa yardım edir
Göyərtilər az kalorili, lakin qidalı olduqları üçün arıqlamaq istəyənlər üçün mükəmməl seçimdir. Eyni zamanda, yüksək su tərkibi bədəni nəmli saxlayır və toxluq hissini artırır.
Xroniki xəstəliklərin qarşısını alır
Göyərtilərdəki antioksidantlar orqanizmi sərbəst radikalların zərərli təsirlərindən qoruyur. Bu, ürək-damar xəstəlikləri, şəkərli diabet və bəzi xərçəng növlərinin
riskini azaldır.
Payızda hansı göyərtilər yeyilməlidir?
Payızda xüsusilə cəfəri, keşniş, şüyüd, ispanaq,vəzəri və turp yarpağı kimi göyərtilər mövsüm üçün ideal seçimdir. Bu göyərtiləri çiy şəkildə salatlarda, yaxud bişmiş şəkildə yeməklərdə istifadə etmək olar. Amma göyərtiləri çiy halda yemək orqanizm üçün daha faydalıdır. /yenisabah


Sağlamlıq     Baxılıb: 57   Tarix: 04 dekabr 2024
f Paylaş

Tezbazar.az elanlar sayti [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

Yemək yeyərkən telefondan istifadə edənlərə bəd xəbər

Araşdırmalar göstərir ki, yemək yeyərkən telefondan istifadə sağlamlıq üçün risklər yarada bilər. . xəbər verir ki, Çester Universitetindən həkim Qaret Nay xəbərdarlıq edir ki, smartfonlar xəstəliyə səbəb ola biləcək zərərl

Sulu qəlyanın quru ölümü - Həkim AÇIQLADI

Qəlyan son illərdə gənclər arasında populyarlığı artan bir vərdişdir. "Bir dəfə ilə heç nə olmaz" deyərək sulu qəlyan çəkənlər sonradan vərdişkar və aludəçi hala gəlirlər. Əsasən, gənclərin zərərsiz hesab etdiy

Bu əməliyyat da icbari tibbi sığorta ilə edilir

Çəpgözlük (strabizm) əməliyyatı icbari tibbi sığorta hesabına həyata keçirilir. xəbər verir ki, 2024-cü ilin ilk 6 ayı ərzində icbari tibbi sığorta hesabına 379 çəpgözlük əməliyyatı icra olunub. Əməliyyatın məqsədi xəstələri

Azərbaycanda uşaqlar arasında xəstəlik yayıldı

Payız-qış mövsümünün başlanması ilə əlaqədar ölkədə əsasən uşaqlar arasında suçiçəyi xəstəliyinə yoluxma hallarına rast gəlinir. xəbər verir ki, bu barədə Trend-in sorğusuna cavab olaraq Səhiyyə Nazirliyindən məlumat verilib

Kərə yağı ilə bağlı FAKTLAR

Ərzaq məhsullarının qida standartlarına uyğunluğu məsələsi istənilən ölkədə mühüm əhəmiyyət kəsb edir. Azərbaycan da təbii ki, istisna deyil. Məlumatlara görə, paytaxtda müştəri marketlərin birindən 2 növ kərə yağı alıb

Qrip və COVID-19 ilə mübarizədə yeni üsul - Xüsusi qab hazırlandı

Mütəxəssislər su və içkiləri dezinfeksiya edəcək bakterisid qablar hazırlayıblar. xəbər verir ki, təklif olunan qabların effektivliyi ondan ibarətdir ki, o, mis və gümüş ionları ilə onların maksimum birgə antimikrobiyal v

Bu qidaları ağzınıza da atmayın: Çiy yeyildikdə öldürür

Bəzi qidalar çiy istehlak edildikdə sağlamlıq riski yaradır. Çiy yumurta və bəzi göbələklərdə təhlükəli toksinlər və ya bakteriyalar ola bilər. Çiy anakardiyanın tərkibində zəhərli maddə olan urushiol var. xəbər verir ki

Dişlərin sarılığı hər gün fırçalansa da keçmirsə, səbəb budur

Dişləri düzgün fırçalamaq diş çürüməsi və diş əti xəstəliklərinin qarşısını alır, eyni zamanda parlaq bir təbəssüm yaradır. xəbər verir ki, dişlərinizi fırçalamaq insanların çoxunun vərdiş etdiyi bir fəaliyyət olsa da, fırçalam

Ölkəmizdə qeyri-adi xəstəlik yayıldı: Pis qoxu, dəri problemləri yaranır

Azərbaycanda yeni xəstəlik yaranıb. 10 ildir ki, ortaya çıxan bu xəstəlik Fenilketonuriya adlanır. Mütəxəssislər sözügedən xəstəliyin dünyada 1960-cı ildən mövcud olduğunu qeyd edirlər. Bəs bu pozuntu insan orqanizmində nec


tezbazar azerbaycan xeberleri yeni xeberler son xeberler xeberler bu gun krimnal xeber xeber.az enson xeberler