Portağal qabığının gözlənilməz faydalı xüsusiyyəti
Nigeriyalı tədqiqatçılar aşkar ediblər ki, portağal qabığı həzm prosesini yaxşılaşdırmaqla yanaşı, həm də bağırsaqda faydalı bakteriyaların çoxalmasına kömək edir.
KONKRET.azoxu.az-a istinadən xəbər verir ki, bununla bağlı tədqiqatın nəticələri "Human Nutrition & Metabolism" elmi jurnalında dərc olunub.
Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, portağal qabığının tərkibində hüceyrə aktivliyini dəstəkləyə və oksidləşmədən qoruya bilən çoxlu bitki mənşəli bioloji aktiv birləşmələr – polifenollar mövcuddur.
Portağal qabığı, həmçinin liflə, xüsusən də onun həll olunan forması olan pektinlə zəngindir. Bu, suyu udmaq, həzm prosesini asanlaşdırmaq, qanda şəkərin səviyyəsini sabitləşdirmək və xolesterin və arterial təzyiqi azaltmaq qabiliyyətinə malikdir.
Bundan əlavə, alimlər portağal qabığının bağırsaq mikrobiomuna müsbət təsir göstərdiyini də müəyyən ediblər. Lif faydalı mikroorqanizmlərin böyüməsini stimullaşdırır, flavonoidlər və polifenollar isə bağırsaq baryerini möhkəmləndirir, zərərli bakteriyaların qarşısını alır və probiotiklərin aktiv qalmasına kömək edir.
Kurslar.az kurslar [newsid: 0-123300]

Rusiya FSB Əli Kərimliyə ismarış göndəribmiş – Seymur Həzidən şok açıqlamalar
Azərbaycanda hava şəraitinin dəyişəcəyi ilə bağlı xəbərdarlıq edilib
Gültəkin Hacıbəyli Türkiyədə saxlanıldı
Gültəkin Hacıbəylinin Azərbaycana deport ediləcəyi gözlənilir
Bakı-Sumqayıt yolundakı avtobus zolaqları ilə bağlı YENİLİK
Azərbaycanda 35 yaşlı kişi öldürüldü - arvadı saxlanıldı
Naxçıvanda yanacaqdoldurma məntəqəsində kişi ürək çatışmazlığından ölüb
Kənd yumurtası kəskin BAHALAŞDI
Fidan: Putin müəyyən şərtlər daxilində Ukraynada atəşkəsə hazırdır
Hakan Fidan Abbas Arakçi ilə görüşüb
Azərbaycanın təhlükəsizliyi əmin əllərdədir
Ukrayna nümayəndə heyəti bu gün ABŞ-a gedir, "sülh planı"nı müzakirə ediləcək
London derbisində qalib müəyyənləşmədi
Gəncədə 1 gündə 2 bıçaqlanma hadisəsi
İCMA-nın təşəbbüsü ilə hüquq, maliyyə və biznes konsultasiyası sektoru üzrə görüş keçirilib