Portağal qabığının gözlənilməz faydalı xüsusiyyəti
Nigeriyalı tədqiqatçılar aşkar ediblər ki, portağal qabığı həzm prosesini yaxşılaşdırmaqla yanaşı, həm də bağırsaqda faydalı bakteriyaların çoxalmasına kömək edir.
KONKRET.azoxu.az-a istinadən xəbər verir ki, bununla bağlı tədqiqatın nəticələri "Human Nutrition & Metabolism" elmi jurnalında dərc olunub.
Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, portağal qabığının tərkibində hüceyrə aktivliyini dəstəkləyə və oksidləşmədən qoruya bilən çoxlu bitki mənşəli bioloji aktiv birləşmələr – polifenollar mövcuddur.
Portağal qabığı, həmçinin liflə, xüsusən də onun həll olunan forması olan pektinlə zəngindir. Bu, suyu udmaq, həzm prosesini asanlaşdırmaq, qanda şəkərin səviyyəsini sabitləşdirmək və xolesterin və arterial təzyiqi azaltmaq qabiliyyətinə malikdir.
Bundan əlavə, alimlər portağal qabığının bağırsaq mikrobiomuna müsbət təsir göstərdiyini də müəyyən ediblər. Lif faydalı mikroorqanizmlərin böyüməsini stimullaşdırır, flavonoidlər və polifenollar isə bağırsaq baryerini möhkəmləndirir, zərərli bakteriyaların qarşısını alır və probiotiklərin aktiv qalmasına kömək edir.
Kurslar.az kurslar [newsid: 0-123300]

Ərdoğan Aşqabadda Berdiməhəmmədovla görüşdü
Zaxarovadan Ermənistan və KTMT ilə bağlı vacib açıqlama: "Sadəcə oyundur"
Paşinyan İlham Əliyevə təşəkkür edib
Sumqayıtda məktəbin qarşısında acınacaqlı vəziyyət: Yol keçilməz olub
Xırdalanda avtomobil boruları zədələdi: Qaz təchizatı dayandırıldı
Mehriban Əliyeva Heydər Əliyevin vəfatının ildönümü ilə bağlı paylaşım edib
Ümummilli Lider Heydər Əliyevin anım günüdür
Onların maaşları artırılacaq
Kapital Bank-ın kiberdələduzluqla mübarizə mövzusunda təlimləri davam edir
Paşinyan Azərbaycanın bu qərarına sevindi
Albert Aqarunovun ailəsinə ağır itki
Röya Ayxan 2025-in ən çox dinlənən sənətçisi oldu
Ülviyyə özünə yarım milyonluq ev aldı
Pərvin Abıyeva ərə gedir? - Namizədim var
Bakıda 21 yaşlı kişi sevgilisinin işlədiyi marketi qarət etdi