Portağal qabığının gözlənilməz faydalı xüsusiyyəti
Nigeriyalı tədqiqatçılar aşkar ediblər ki, portağal qabığı həzm prosesini yaxşılaşdırmaqla yanaşı, həm də bağırsaqda faydalı bakteriyaların çoxalmasına kömək edir.
KONKRET.azoxu.az-a istinadən xəbər verir ki, bununla bağlı tədqiqatın nəticələri "Human Nutrition & Metabolism" elmi jurnalında dərc olunub.
Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, portağal qabığının tərkibində hüceyrə aktivliyini dəstəkləyə və oksidləşmədən qoruya bilən çoxlu bitki mənşəli bioloji aktiv birləşmələr – polifenollar mövcuddur.
Portağal qabığı, həmçinin liflə, xüsusən də onun həll olunan forması olan pektinlə zəngindir. Bu, suyu udmaq, həzm prosesini asanlaşdırmaq, qanda şəkərin səviyyəsini sabitləşdirmək və xolesterin və arterial təzyiqi azaltmaq qabiliyyətinə malikdir.
Bundan əlavə, alimlər portağal qabığının bağırsaq mikrobiomuna müsbət təsir göstərdiyini də müəyyən ediblər. Lif faydalı mikroorqanizmlərin böyüməsini stimullaşdırır, flavonoidlər və polifenollar isə bağırsaq baryerini möhkəmləndirir, zərərli bakteriyaların qarşısını alır və probiotiklərin aktiv qalmasına kömək edir.
Kurslar.az kurslar [newsid: 0-123300]

Biləsuvarda "KamAZ"la minik maşını toqquşdu - Xəsarət alanlar var
Əli Kərimlini istintaqdan sonra nələr gözləyir? - Partiya sədrindən ŞOK AÇIQLAMA
Axios: "Azərbaycan Qəzzaya hərbi kontingent göndərməyə hazırdır"
TƏCİLİ: Ermənistan və İran yeni layihəyə start verdi: "Zəngəzur" və Azərbaycan üçün REAL TƏHLÜKƏ
Rusiya və Azərbaycan Baş nazirləri telefon danışığı apardı
Məhsətiyə hörmətsizlik narazılıq doğurdu - Şeyx Əbdüldən açıqlama
Bakı metrosunda tüstülənmə - Sərnişinlər düşürüldü
Azərbaycanda həkim vəfat etdi
Bakıda daha bir marşrut üzrə avtobuslar yenilənir
Xəyyam çətin günlərimdə məni axtarmadı' - Rəqsanədən etiraf
Rəqsanə ayrılıq xəbərindən danışdı
Sevgilim var, amma ailə qurmağı düşünmürəm' - Aysundan etiraf
Güllünün Ahmet Minquzzi üçün bəstələdiyi mahnını bu sənətçi oxuyacaq
Əlikram Bayramovun evində toy olacaq
AXCP-nin daha bir üzvü DTX-yə aparıldı