Portağal qabığının gözlənilməz faydalı xüsusiyyəti
Nigeriyalı tədqiqatçılar aşkar ediblər ki, portağal qabığı həzm prosesini yaxşılaşdırmaqla yanaşı, həm də bağırsaqda faydalı bakteriyaların çoxalmasına kömək edir.
KONKRET.azoxu.az-a istinadən xəbər verir ki, bununla bağlı tədqiqatın nəticələri "Human Nutrition & Metabolism" elmi jurnalında dərc olunub.
Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, portağal qabığının tərkibində hüceyrə aktivliyini dəstəkləyə və oksidləşmədən qoruya bilən çoxlu bitki mənşəli bioloji aktiv birləşmələr – polifenollar mövcuddur.
Portağal qabığı, həmçinin liflə, xüsusən də onun həll olunan forması olan pektinlə zəngindir. Bu, suyu udmaq, həzm prosesini asanlaşdırmaq, qanda şəkərin səviyyəsini sabitləşdirmək və xolesterin və arterial təzyiqi azaltmaq qabiliyyətinə malikdir.
Bundan əlavə, alimlər portağal qabığının bağırsaq mikrobiomuna müsbət təsir göstərdiyini də müəyyən ediblər. Lif faydalı mikroorqanizmlərin böyüməsini stimullaşdırır, flavonoidlər və polifenollar isə bağırsaq baryerini möhkəmləndirir, zərərli bakteriyaların qarşısını alır və probiotiklərin aktiv qalmasına kömək edir.
Kurslar.az kurslar [newsid: 0-123300]

Putin Ermənistanı bu yolla ələ keçirmək istəyib: Azərbaycanı hansı təhlükə gözləyə bilərdi?
Tramp Qazaxıstan və Özbəkistan liderləri ilə görüşəcək
Zelenski bu ölkələrdə görüş keçirilməsini istəmir
Xırdalanda yaşayış binasında yanğın olub, iki nəfər xəstəxanaya yerləşdirilib - TƏBİB
Vəkil Zabil Qəhrəmanovun apellyasiya şikayəti təmin edilmədi
Belçikalı nazirin "Moskvanın yer üzündən silinməsi" ilə bağlı hədələrini absurd adlandırıb
İsrail Qəzzada xəstəxananı bombaladı
26 illik evlilik qaz səbəbinə görə bitdi
Prezident İlham Əliyev Rəcəb Tayyib Ərdoğanı təbrik edib
Ceyhun Bayramov Omana getdi
Leyla Əliyeva İsmayıllı rayonuna səfər edib
Deputat Ramiz Mehdiyevin xəyanəti haqda danışdı
Lerikdə məktəbdə iş saatına görə DAVA - Yeznə qaynına xəsarət yetirdi
Üçüncü oğlu da işdən çıxarıldı
Milli Məclis Bəyanat qəbul edəcək