Portağal qabığının gözlənilməz faydalı xüsusiyyəti
Nigeriyalı tədqiqatçılar aşkar ediblər ki, portağal qabığı həzm prosesini yaxşılaşdırmaqla yanaşı, həm də bağırsaqda faydalı bakteriyaların çoxalmasına kömək edir.
KONKRET.azoxu.az-a istinadən xəbər verir ki, bununla bağlı tədqiqatın nəticələri "Human Nutrition & Metabolism" elmi jurnalında dərc olunub.
Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, portağal qabığının tərkibində hüceyrə aktivliyini dəstəkləyə və oksidləşmədən qoruya bilən çoxlu bitki mənşəli bioloji aktiv birləşmələr – polifenollar mövcuddur.
Portağal qabığı, həmçinin liflə, xüsusən də onun həll olunan forması olan pektinlə zəngindir. Bu, suyu udmaq, həzm prosesini asanlaşdırmaq, qanda şəkərin səviyyəsini sabitləşdirmək və xolesterin və arterial təzyiqi azaltmaq qabiliyyətinə malikdir.
Bundan əlavə, alimlər portağal qabığının bağırsaq mikrobiomuna müsbət təsir göstərdiyini də müəyyən ediblər. Lif faydalı mikroorqanizmlərin böyüməsini stimullaşdırır, flavonoidlər və polifenollar isə bağırsaq baryerini möhkəmləndirir, zərərli bakteriyaların qarşısını alır və probiotiklərin aktiv qalmasına kömək edir.
Kurslar.az kurslar [newsid: 0-123300]

Əsəd Putini müzakirə etdi: "Plastik əməliyatdandır… "
Leyla və Arzu Əliyevalar Məhəmməd Yunusla görüşdülər - Fotolar
Yanğında həlak olan Könül Vəlibəylinin qızının son vəziyyəti açıqlandı
Bakıda Azərbaycan-Qırğız birgə hökumətlərarası komissiyasının iclası keçiriləcək
Bakının bu rayonunda qaz olmayacaq
Bakıda "Turan Balabilgə Akademiyası" təsis olunub
13 nəfər yanaraq öldü
İlqar Mustafayevin səhhətində problem yaranıb - Əməliyyat olunmalıdır
82 yaşlı qadının meyiti kanaldan tapıldı
İlham Əliyevin Slovakiya Prezidenti ilə geniş tərkibdə görüşü olub - FOTOLAR
Azərbaycan və Slovakiya prezidentləri Bratislavada Devin qəsrində olublar - FOTOLAR
ATXƏM sədri İlham İsmayılov və Şəmistan Əlizamanlı Kərkükdə səfərdədir — FOTOLAR
Ölümlə nəticələnən qəzada maşının yandığı görüntülər
Əliyev Tehrana getsə, nələr dəyişəcək? - Əraqçının açıqlamasının PƏRDƏARXASI
Hökməli-Qobu yolunda qəza: ölənlər var