Portağal qabığının gözlənilməz faydalı xüsusiyyəti
Nigeriyalı tədqiqatçılar aşkar ediblər ki, portağal qabığı həzm prosesini yaxşılaşdırmaqla yanaşı, həm də bağırsaqda faydalı bakteriyaların çoxalmasına kömək edir.
KONKRET.azoxu.az-a istinadən xəbər verir ki, bununla bağlı tədqiqatın nəticələri "Human Nutrition & Metabolism" elmi jurnalında dərc olunub.
Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, portağal qabığının tərkibində hüceyrə aktivliyini dəstəkləyə və oksidləşmədən qoruya bilən çoxlu bitki mənşəli bioloji aktiv birləşmələr – polifenollar mövcuddur.
Portağal qabığı, həmçinin liflə, xüsusən də onun həll olunan forması olan pektinlə zəngindir. Bu, suyu udmaq, həzm prosesini asanlaşdırmaq, qanda şəkərin səviyyəsini sabitləşdirmək və xolesterin və arterial təzyiqi azaltmaq qabiliyyətinə malikdir.
Bundan əlavə, alimlər portağal qabığının bağırsaq mikrobiomuna müsbət təsir göstərdiyini də müəyyən ediblər. Lif faydalı mikroorqanizmlərin böyüməsini stimullaşdırır, flavonoidlər və polifenollar isə bağırsaq baryerini möhkəmləndirir, zərərli bakteriyaların qarşısını alır və probiotiklərin aktiv qalmasına kömək edir.
Kurslar.az kurslar [newsid: 0-123300]

Ramiz Mehdiyev Əli Kərimli işbirliyi haqda yeni faktlar - AXCP ləğv ediləcək?
Gültəkin Hacıbəylinin aqibətini onlar da yaşaya bilər – Bilinməyənlər
Netanyahunun əfv tələbinə Hersoqdan cavab: "İsrailin mənafeyini nəzərə alaraq qərar verəcəyəm"
Əli Kərimlinin partiyası ləğv oluna bilərmi?
Ərdoğandan xəbərdarlıq: "Bütün prosesləri diqqətlə izləyirik"
Murat Cemcir reanimasiyaya yerləşdirildi
Horovlu kənd məktəbi fəaliyyətə başladı - FOTOLAR
Azərbaycanlı bloger robot it alıb
Səfərbərlik və Hərbi Xidmətə Çağırış üzrə Dövlət Xidmətində YENİ TƏYİNAT
Bəzi yerlərdə yağış yağır - FAKTİKİ HAVA
Ukrayna təslim olmağa hazırlaşır: Zelenski üçün yolun sonu göründü
Rusiyada azərbaycanlı saxlanıldı
Yeni nazir kollektivə təqdim olundu - FOTOLAR
Azərbaycanla Ruanda arasında təhsil sahəsində saziş təsdiqləndi
Kubada onlarla insan ağcaqanadlar vasitəsilə yayılan viruslardan ölüb