Portağal qabığının gözlənilməz faydalı xüsusiyyəti
Nigeriyalı tədqiqatçılar aşkar ediblər ki, portağal qabığı həzm prosesini yaxşılaşdırmaqla yanaşı, həm də bağırsaqda faydalı bakteriyaların çoxalmasına kömək edir.
KONKRET.azoxu.az-a istinadən xəbər verir ki, bununla bağlı tədqiqatın nəticələri "Human Nutrition & Metabolism" elmi jurnalında dərc olunub.
Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, portağal qabığının tərkibində hüceyrə aktivliyini dəstəkləyə və oksidləşmədən qoruya bilən çoxlu bitki mənşəli bioloji aktiv birləşmələr – polifenollar mövcuddur.
Portağal qabığı, həmçinin liflə, xüsusən də onun həll olunan forması olan pektinlə zəngindir. Bu, suyu udmaq, həzm prosesini asanlaşdırmaq, qanda şəkərin səviyyəsini sabitləşdirmək və xolesterin və arterial təzyiqi azaltmaq qabiliyyətinə malikdir.
Bundan əlavə, alimlər portağal qabığının bağırsaq mikrobiomuna müsbət təsir göstərdiyini də müəyyən ediblər. Lif faydalı mikroorqanizmlərin böyüməsini stimullaşdırır, flavonoidlər və polifenollar isə bağırsaq baryerini möhkəmləndirir, zərərli bakteriyaların qarşısını alır və probiotiklərin aktiv qalmasına kömək edir.
Kurslar.az kurslar [newsid: 0-123300]

Ofeliya Babayeva vəfat etdi - FOTO
İsa Qəmbərin xəyanət dosyesi: Antimilli şəbəkənin cavab vermək zamanı çatıb
Ukraynanın səfiri İsrail XİN-ə çağırılıb
Ceyhun Bayramov Macarıstana getdi
907-ci düzəlişin tam ləğvi ilə bağlı MÜHÜM ADDIM
"Qarabağ" bu gün Bakıda "Ayaks"la üz-üzə gələcək
Merts: Azərbaycanla sülh Ermənistan üçün Aİ ilə yaxınlaşma imkanı açır
İlham Əliyev Slovakiyaya rəsmi səfəri ilə bağlı paylaşım edib
Sumqayıtda evdən 23 yaşlı gəncin meyiti tapıldı
Prezident İlham Əliyevin Slovakiyaya rəsmi səfəri başa çatıb
Albaniyada faciəli şəkildə ölən azərbaycanlı dənizçi Biləsuvarda dəfn olunacaq - FOTO
Qubada zəlzələ olub
Altı ay çalışan işçiyə il bitənədək məzuniyyət verilməsi məcburi olacaq
Kobaxidze: Qərb Rusiya ilə alver edir
FHN polkovnikinin yerinə yeni təyinat oldu