Portağal qabığının gözlənilməz faydalı xüsusiyyəti
Nigeriyalı tədqiqatçılar aşkar ediblər ki, portağal qabığı həzm prosesini yaxşılaşdırmaqla yanaşı, həm də bağırsaqda faydalı bakteriyaların çoxalmasına kömək edir.
KONKRET.azoxu.az-a istinadən xəbər verir ki, bununla bağlı tədqiqatın nəticələri "Human Nutrition & Metabolism" elmi jurnalında dərc olunub.
Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, portağal qabığının tərkibində hüceyrə aktivliyini dəstəkləyə və oksidləşmədən qoruya bilən çoxlu bitki mənşəli bioloji aktiv birləşmələr – polifenollar mövcuddur.
Portağal qabığı, həmçinin liflə, xüsusən də onun həll olunan forması olan pektinlə zəngindir. Bu, suyu udmaq, həzm prosesini asanlaşdırmaq, qanda şəkərin səviyyəsini sabitləşdirmək və xolesterin və arterial təzyiqi azaltmaq qabiliyyətinə malikdir.
Bundan əlavə, alimlər portağal qabığının bağırsaq mikrobiomuna müsbət təsir göstərdiyini də müəyyən ediblər. Lif faydalı mikroorqanizmlərin böyüməsini stimullaşdırır, flavonoidlər və polifenollar isə bağırsaq baryerini möhkəmləndirir, zərərli bakteriyaların qarşısını alır və probiotiklərin aktiv qalmasına kömək edir.
Kurslar.az kurslar [newsid: 0-123300]

"Ramiz Mehdiyevin hakimiyyəti zorla ələ alma cəhdi Rusiyanın işğal planının tərkib hissəsidir" - Zahid Orucdan SENSASİON AÇIQLAMA
Bu gündən Azərbaycan səmasında meteor yağışı müşahidə olunacaq
Bakıda eskalator qırıldı - Yaralılar var
Kiberhücum cəhdinin qarşısı alındı: Mənzillərin seçimi uğurla başa çatdı
Azərbaycan və Kanada rəsmiləri ikitərəfli əməkdaşlığı müzakirə ediblər
Ceyhun Bayramov Kaya Kallas ilə görüşüb
Ceyhun Bayramov Vyanada rumıniyalı həmkarı ilə görüşdü
Zelenskini gözləyən gizli təhlükə var: "Münaqişədən sonra öldürüləcək!"
NATO-nun baş katibi Zelenski ilə NƏ DANIŞIB? - Detallar
Azərbaycan və Niderland XİN rəhbərləri görüşdü
Gələn il Ermənistanla sülh sazişi bağlanacaq – Əmirbəyov
Heç bir müğənnini oğlunun toyuna çağırmadı
Rekor qıran mahnının ifaçısı bu məşhurun qızı imiş - FOTO
Röya Qarabağda xalq konserti verəcək
Əməkdar artist plastik əməliyyat etdirəcək