Portağal qabığının gözlənilməz faydalı xüsusiyyəti
Nigeriyalı tədqiqatçılar aşkar ediblər ki, portağal qabığı həzm prosesini yaxşılaşdırmaqla yanaşı, həm də bağırsaqda faydalı bakteriyaların çoxalmasına kömək edir.
KONKRET.azoxu.az-a istinadən xəbər verir ki, bununla bağlı tədqiqatın nəticələri "Human Nutrition & Metabolism" elmi jurnalında dərc olunub.
Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, portağal qabığının tərkibində hüceyrə aktivliyini dəstəkləyə və oksidləşmədən qoruya bilən çoxlu bitki mənşəli bioloji aktiv birləşmələr – polifenollar mövcuddur.
Portağal qabığı, həmçinin liflə, xüsusən də onun həll olunan forması olan pektinlə zəngindir. Bu, suyu udmaq, həzm prosesini asanlaşdırmaq, qanda şəkərin səviyyəsini sabitləşdirmək və xolesterin və arterial təzyiqi azaltmaq qabiliyyətinə malikdir.
Bundan əlavə, alimlər portağal qabığının bağırsaq mikrobiomuna müsbət təsir göstərdiyini də müəyyən ediblər. Lif faydalı mikroorqanizmlərin böyüməsini stimullaşdırır, flavonoidlər və polifenollar isə bağırsaq baryerini möhkəmləndirir, zərərli bakteriyaların qarşısını alır və probiotiklərin aktiv qalmasına kömək edir.
Kurslar.az kurslar [newsid: 0-123300]

Ramiz Mehdiyev, Əli Kərimli və Abbas Abbasov "triuqolnik"i haqda bilinməyən gerçəklər
Kreml Duqini meydana çıxardı – İki şərt elan edildi, region qarışdı
Hikmət Hacıyev Niderland səfiri ilə görüşdü
Həmin binanın bir bloku tamamilə çökdü
Türkiyədə 120 şagird qidadan zəhərləndi
Gəncədə yeniyetmə bıçaqlandı
İstanbulda hoteldə halı pisləşərək xəstəxanada vəfat edən Böcek ailəsinin ölüm səbəbi açıqlandı
Koxalskinin seyvləri ən yaxşılar arasında
Uşakov və Uitkoff "WhatsApp"da danışıblar
Gürcüstan gömrüyündə saxlanılan Azərbaycanın yük avtomobilləri sərbəst buraxılıblar
Bu gün Şahmalının nişanıdır - FOTO
Fatimə yenidən plastik əməliyyat etdirəcək
Goranboyda 5 mərtəbəli yaşayış binasının bir bloku tamamilə çökdü
Bakıda 200 minlik xına, yarım milyonluq toy edilir
Kim məni qınayır, yaşadıqlarım başına gəlsin' - Leyla