Portağal qabığının gözlənilməz faydalı xüsusiyyəti
Nigeriyalı tədqiqatçılar aşkar ediblər ki, portağal qabığı həzm prosesini yaxşılaşdırmaqla yanaşı, həm də bağırsaqda faydalı bakteriyaların çoxalmasına kömək edir.
KONKRET.azoxu.az-a istinadən xəbər verir ki, bununla bağlı tədqiqatın nəticələri "Human Nutrition & Metabolism" elmi jurnalında dərc olunub.
Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, portağal qabığının tərkibində hüceyrə aktivliyini dəstəkləyə və oksidləşmədən qoruya bilən çoxlu bitki mənşəli bioloji aktiv birləşmələr – polifenollar mövcuddur.
Portağal qabığı, həmçinin liflə, xüsusən də onun həll olunan forması olan pektinlə zəngindir. Bu, suyu udmaq, həzm prosesini asanlaşdırmaq, qanda şəkərin səviyyəsini sabitləşdirmək və xolesterin və arterial təzyiqi azaltmaq qabiliyyətinə malikdir.
Bundan əlavə, alimlər portağal qabığının bağırsaq mikrobiomuna müsbət təsir göstərdiyini də müəyyən ediblər. Lif faydalı mikroorqanizmlərin böyüməsini stimullaşdırır, flavonoidlər və polifenollar isə bağırsaq baryerini möhkəmləndirir, zərərli bakteriyaların qarşısını alır və probiotiklərin aktiv qalmasına kömək edir.
Kurslar.az kurslar [newsid: 0-123300]

Türkiyə sanksiyalara qoşulmur, bizə isə baha başa gəldi
Xırdalanda kişi evinin həyətində ölü tapıldı
Bakıda məktəbin həyətində infarktdan ölən gəncin FOTOSU
Qurban Sadıqova ağır itki - FOTO
5 milyonuncu vətəndaşımızın nakam taleyi - ARAŞDIRMA
Əli Kərimli DTX-də dindirilib - Səbəb açıqlandı
Azərbaycan nefti bahalaşıb
Kürdəmirdə mişar daşı ilə dolu olan yük maşını aşdı
Ələt-Astara yolunda iki maşın toqquşdu
Üç yaşlı uşaq pəncərədən yıxıldı
Zabratda yol qəzası: Sürücü öldü, iki nəfərin vəziyyəti ağırdır
Gültəkin Hacıbəyli Türkiyədə saxlanıldı
Kənd yumurtası kəskin BAHALAŞDI
Putinə yaxın rusiyalı oliqarxlar HƏRƏKƏTƏ KEÇDİ - Trampa ŞOK TƏKLİF
Bakı-Sumqayıt yolundakı avtobus zolaqları ilə bağlı YENİLİK