Qaralan dişlər, pis qoxu verən ağız və xərçəng riski - Siqaret çəkmənin FƏSADLARI

Qaralan dişlər, pis qoxu verən ağız və xərçəng riski - Siqaret çəkmənin FƏSADLARIMütəxəssislər hesab edirlər ki, dişlərdə yaranan kariyesə səbəb mikroblardır. Eyni zamanda siqaret də karyes yaradır.
KONKRET.azxəbər verir ki, bunu Rusiya Piroqov Universitetinin Stomatologiya İnstitutunun direktor müavini, tibb elmləri doktoru Olqa Quseva deyib. "Ağız boşluğu xəstəlikləri dünyada ciddi problem olaraq qalır. Ağız boşluğunun ən çox yayılmış patologiyalarından bəziləri kariyes və parodontitdir. Sübut edilib ki, kariyes və parodontiti yaradan mikrob faktorudur. Həqiqətən də ağız boşluğu insan orqanizminin ən çox mikroblarla çirklənmiş hissələrindən biridir (ağız boşluğunda 750-dən çox növ mikroorqanizm yaşayır). Bakterial qarşılıqlı əlaqə harmonik birgəyaşayışa gətirib çıxarır. İnsan orqanizminə təsir edən bir sıra amillər bu zəif homeostatik tarazlığı poza bilər. Nəticədə həm ağız boşluğu, həm də sistem sağlamlığı balansızlığına səbəb olur.
Dişlərin səthinə çökən yapışqan tütün qatranları tünd lövhənin əmələ gəlməsi şəklində estetik problemlər yaradır. Dişlərin rəngi dəyişir, eyni zamanda daxildən də qaralması baş verir.
Siqaret tüpürcək sisteminin işinə təsir göstərir. Bu da xerostomiya vəziyyəti yaradır və ağızın quruması baş verir. Quru ağız dad bilmənin pozulmasına səbəb ola bilər. Siqaret ağız boşluğunun selikli qişasının hüceyrə yenilənməsi proseslərini pozur. Hüceyrə yenilənməsinin pozulması isə bir çox problemlər yaradır. Hətta xərçəng xəstəliyinin inkişafına səbəb olur. Ağız xərçənginə pis vərdişləri olan 18 yaşdan yuxarı insanların yoluxma hallarına daha çox rast gəlinir. Ağız xərçəngi digər xərçəng növləri arasında dünyada dördüncü yerdədir. Araşdırmalar göstərir ki, siqaret çəkənlərdə ağız boşluğu və farenks xərçənginə tutulma riski çəkməyənlərə nisbətən 2-3, gündə bir qutudan çox siqaret çəkənlərdə isə 10 dəfədən çoxdur.
Vəli Həsənoğlu,
KONKRET.az

Sağlamlıq     Baxılıb: 248   Tarix: 02 noyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Əncirə əlavə edib yeyin - Qaraciyəri təmizləyir, orqanizmi yeniləyir

Bədənini təbii yollarla təmizləmək istəyənlər üçün əncir və çörək sodası (mineral su) qarışığı son vaxtlar diqqət çəkən üsullardan biridir. Evdə asanlıqla hazırlanan bu qarışım, xüsusən də yağlı qaraciyər xəstəliyinə qarş

Xaşdan daha təsirli şorba - Sümükləri beton kimi bərkidir

Qış aylarının sevilən ənənəvi yeməklərindən biri olan yayla şorbası, təkcə mədəni deyil, sümükləri də qoruyur. Mütəxəssislərə görə, qatıq, düyü, nanə və yumurta ilə hazırlanmış bu şorba kalsium, fosfor, zülal və probioti

Şəkər xəstəliyindən qoruyan PƏHRİZ

Ketogenik pəhrizə keçmək və karbohidratları məhdudlaşdırmaq diabetin qarşısını ala bilər.   -a istinadən xəbər verir ki, bu Tulan Universitetinin tədqiqatçılarının gəldiyi nəticədir. Tədqiqatlar göstərir ki, yüksək karbohidratl

Nəyə görə payızda çox araq içmək olmaz?

İmmunitetinizi qorumaq üçün payızda spirtdən imtina etməyiniz məsləhətdir. -a istinadən xəbər verir ki, ümumi praktikantı və peşə patoloqu Svetlana Burnatskaya spirtin payızda immuniteti söndürdüyünü bildirib. "Spir

Uzun müddət papaq taxmaq saçı tökür?

Uzun müddət papaq taxmaq saç tökülməsinə səbəb olmaz. KONKRET. -a istinadən xəbər verir ki, bunu dermatoloq Şövqü Salahov bildirib. "Papaq taxıldı deyə, saç tökülməz. Saç genetik, hormonal dəyişikliklərdən, hansısa ağı

Əti bu temperaturda bişirin, YOXSA... 

Ölkəmizdə heyvan kəsimi məntəqələri baytar nəzarəti altında fəaliyyətlərini davam etdirir. Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin İnformasiya təminatı və innovativ həllər şöbəsindən -a verilən məlumata görə, heyvan kəsimindən əld

Niyə arıqlamaq kökəlməkdən çətindir? -  Alimlər səbəbini tapdı

Alimlər arıqlamağın niyə çətin olduğunu izah ediblər. -a istinadən xəbər verir ki, "Cell" jurnalında dərc olunan araşdırmaya görə, insan beyninin əsas proqramı bədəni kök qalmağa təşviq edir, çünki bu, qədimdə sa

Beynin gücünü artıran 6 super qida

Tədqiqatçılar beyin fəaliyyətini stimullaşdıran və onu oyaq saxlamağa kömək edən sağlam qidaların siyahısını tərtib ediblər. KONKRET. -a istinadən xəbər verir ki, alimlərin fikrincə, faydalı qida maddələrinin çatışmazlığ

Bu xəstəliyi olanlar hər gün nar yesin

Narın tərkibindəki güclü antioksidant birləşmələr – polifenollar, antosiyaninlər və punikalaginlər – qan damarlarını təmizləyir, pis xolesterolu (LDL) azaldır və yaxşı xolesterolu (HDL) artırır. Mütəmadi nar istehlakı aterosklerozu


azerbaycan xeberleri son xeberler yeni xeberler krimnal bugun butun xeberler bu gune olan xeberler bugunun xeberleri