Qış mövsümündə faydalı və zərərli QİDALAR

Qış mövsümündə faydalı və zərərli QİDALARQış fəslində orqanizm daha çox vitamin tələb edir. Ona görə də mütəxəssislər qeyd edirlər ki, qış mövsümündə xəstəliklərdən qorunmaq üçün ilk növbədə vitamin və faydalı qidalar vasitəsilə orqanizmi möhkəmləndirmək lazımdır. Qış fəslində ən çox istifadə edilən qidalardan biri də turşular olmasına baxmayaraq, tez-tez onun zərərləri və zəhərlənməyə səbəb olması hadisələri ilə  Hazırda dükan və bazarlarda turşuların açıq şəkildə müxtəlif taralarda satıldığının şahidi oluruq.
Qida ekspertləri isə qeyd edirlər ki, ümumiyyətlə alınan hər bir qida məhsulunun etiketini tələb etmək lazımdır, çünki bağlı şəkildə alınan konservlər, turşular, şirniyyatlar, hazır bişirilmiş un məmulatlarının mənşəyi məlum deyilsə, ciddi təhlükə daşıyır.
KONKRET.az xəbər verir ki, qida mütəxəssisi Seymur Qafarov mövzu ilə bağlı deyib: "Hazırda həmin məhsulların istehsalı ilə məşğul olaraq onun yarımfabrikat şəkildə satışını həyata keçirən müəssisələr var. Bu zaman əldə olunmuş məhsulun üzərindəki etiket məmulatlarına, istehsalçının adı, hüququ ünvanı, istehsal olunmuş məhsulun saxlanılması üçün nəzərdə tutulmuş temperatur və rütubət göstəriciləri, 100 qram məhsulun tərkibindəki qida və kalori dəyəri və digər məlumatlar öz əksini tapmalıdır".
Mütəxəssislər isə tövsiyə edirlər ki, soyuq aylarda balanslı qidalanmaq lazımdır. Eyni zamanda havaların soyuması gündəlik yeməyin qəbuluna təsir etməməlidir, gün ərzində çoxlu su içilməlidir.
Diyetoloq Leyla Zülfüqarlı deyib: "Payız-qış mövsümü daha çox tərəvəz yeməyə məcbur edən mövsümdür. Tərəvəzlərin bir çox çeşidləri, məsələn, kök və kələmin bir çox növlərindən daha çox istifadə edilməlidir. Qışda xüsusilə kələmin bir çox növləri – qırmızı kələm, Brüssel kələmi, brokkoli, kahı və s. növləri ilə daha çox qidalanmaq lazımdır".
Qida məhsullarını alarkən istehsal tarixi, saxlama müddəti və şəraitinə əməl etmək lazımdır. Əks təqdirdə sağlamlıq təhlükə altına düşmüş olur.


Sağlamlıq     Baxılıb: 127   Tarix: 09 dekabr 2023
f Paylaş

Turlar.az [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

Dünyanın ən dadsız yeməyi BU İMİŞ

Yakutiyada turistlərin qiymətləndirməsinə görə məşhur balıq salatı ən pis yemək seçilib. KONKRET.azxəbər verir ki, Taste saytının səsverməsinə görə "İndiqarka" salatı ən mənfi rəy alan yemək olub. Rusiyanın ən soyu

Nanəli-limonlu çayın möcüzəvi faydaları

Türkiyədə xalq təbabətinin ən yayılmış məlhəmi sayılan nanə və limon içkisinin nəyə faydalı olduğu xüsusilə qış aylarında xəstəliklərdən qorunmaq istəyənlərin ən çox verdiyi suallardandır. Nanə və limon təbii şəfa mənbəyidi

Bu tərəvəz qış xəstəliklərindən qoruyur

Qışda salatları bəzəyən turp tərkibindəki vitaminlər, minerallar və liflə tam sağlamlıq qaynağıdır. xəbər verir ki, çoxsaylı araşdırmalar nəticəsində turp yeməyin immuniteti gücləndirdiyini sübut edib. O sizi qış xəstəliklərində

Qadınlar üçün ən vacib hormonal analizlər - Mütləq yoxladın

Qadınlarda fiziki, psixiloji. hormonal problemlərdə əsas müayinələrdən biri də qalxanvari vəzin fəaliyyətinin yoxlanmasıdır. xəbər verir ki, qalxanvari vəz 3 əsas hormonla orqanizmdə 30-dan çox funksiyanı tənzimləyir. Bunla

Yeni Zelandiyada göyöskürək epidemiyası elan edildi

Yeni Zelandiyanın Səhiyyə Nazirliyi ölkədə göyöskürək epidemiyası elan edib. xəbər verir ki, bu barədə nazirliyin mətbuat xidmətinin yaydığı məlumatda deyilir. Qeyd olunub ki, Yeni Zelandiya göyöskürək epidemiyasının ilki

Bu insanlara kəsmik yemək tövsiyə olunmur - Təhlükəlidir

Kəsmik faydalı və zülal, kalsium kimi qidalandırıcı maddələrlə zəngindir. Lakin bəzi insanlar üçün bu qidanın istehlakı məhdudlaşdırılmalı və ya tamamilə dayandırılmalıdır. kəsmik yeməməsi tövsiyə olunan insanları təqdi

Bu qidalarla xərçəng riskini azaltmaq olar - SİYAHI

Müəyyən qidaların müntəzəm qəbulu kolorektal xərçəngə tutulma riskini təxminən 30% artıra bilər. xəbər verir ki, kişilərdə xərçəng riskini azaltmağa kömək edən qidalar arasında əsasən aşağıdakılar tövsiyə olunur:. Antioksidantlarl

İnsan ömrünü bu yolla artıracaqlar

Alimlər müəyyən bir genin aktivliyini artırmaqla ömrünü 30 faiz uzatmağın mümkün ola biləcəyini aşkar ediblər. . -a istinadən xəbər verir ki, bu kəşf insan ömrünün uzadılmasına xidmət göstərəcək. Alimlər bu məsələ üzərind

Niyə 25 yaşdan sonra orqanizmdə problemlər başlayır?

25 yaşdan sonra orqanizmdə ağrılar yaranmağa başlaya bilər, çünki bədən bir sıra fiziki və bioloji dəyişikliklərdən keçir. xəbər verir ki, bu dövr, bədənin inkişaf mərhələsinin sona çatması və həyatın yeni bir fazasına keçməs


tezbazar azerbaycan xeberleri son xeberler yeni xeberler cəbhədən son vəziyyət valyuta mezenesi cəbhədən son xəbərlər 2024 kriminal xeberler