Tez hazırlanan sıyıq və pürelərin sağlamlığa TƏHLÜKƏSİ

Tez hazırlanan sıyıq və pürelərin sağlamlığa TƏHLÜKƏSİTez hazırlanan sıyıqlar diabet və aterosklerozun yaranmasına səbəb ola bilər.
KONKRET.az-ın oxu.az-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı bioloq, Rusiya Dövlət Təhsil Universitetinin Təbiət Elmləri fakültəsinin dekan səlahiyyətlərinin icraçısı İrina Lyalina "News.ru"ya müsahibəsində danışıb.
Bioloqun sözlərinə görə, məhsul yüksək glisemik indeksə malikdir ki, bu da qanda şəkərin kəskin sıçrayışlarına və tədricən də insulin rezistentliyinə (insulinə müqavimət) gətirib çıxara bilər.
"Tez hazırlanan sıyıq və pürelər sağlamlığa, xüsusən də ürəyə mənfi təsir göstərə bilər. Tərkibindəki yüksək glisemik indeks zamanla insulin rezistentliyinə və 2-ci tip diabetə, pis xolesterinin səviyyəsinin artmasına və nəticədə ateroskleroz və hipertoniya riskinin yüksəlməsinə səbəb ola bilər", – deyə İrina Lyalina bildirib.
Mütəxəssis qeyd edib ki, bu cür məhsulların tərkibində çox miqdarda duz ola bilər və bu da bədəndə mayenin saxlanmasına, qan təzyiqinin artmasına səbəb olur, həmçinin ürəyə əlavə ağırlıq verir. Bu, Lyalinanın fikrincə, ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf ehtimalını artırır.
"Həmçinin bəzi tez hazırlanan kartof pürelərinin tərkibində palma yağı və hidrogenləşdirilmiş yağlar var ki, bu da "pis" xolesterinin səviyyəsini yüksəldir və qan damarlarında iltihab və laxtalanma riskini artırır", – deyə bioloq vurğulayıb.

Sağlamlıq     Baxılıb: 310   Tarix: 03 mart 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

AQTA heyvan xəstəliklərinə aydınlıq gətirdi

"Mediada bəzi heyvan xəstəlikləri ilə bağlı yayılan məlumatlara cavab olaraq bildiririk ki, Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi ölkədə və dünyada epizootik vəziyyəti daim diqqət mərkəzində saxlayır". bu sözləri Teleqraf-

Bu insanlar 5 il daha az yaşayırlar

Məşhur insanların sıravi şəxslərlə müqayisədə orta hesabla təxminən beş il daha az yaşadıqları müəyyən edilib. "Qafqazinfo"ya istinadən xəbər verir ki, bu barədə "The Guardian" nəşri alimlərin apardığ

Yumurta ilə bağlı bilmədiyiniz 5 FAKT

Yumurta çox vaxt sadə qida kimi qəbul edilsə də, əslində ən dəyərli və çoxfunksiyalı qidalar arasındadır. O, təkcə yüksək keyfiyyətli protein mənbəyi deyil, həm də beyin və görmə sağlamlığı üçün vacib rol oynayır. milliaz-

Bu xəstəliyi olanlar hər gün nar yesin

Narın tərkibindəki güclü antioksidant birləşmələr – polifenollar, antosiyaninlər və punikalaginlər – qan damarlarını təmizləyir, pis xolesterolu (LDL) azaldır və yaxşı xolesterolu (HDL) artırır. Mütəmadi nar istehlakı aterosklerozu

Robot-cərrah beyin əməliyyatları həyata keçirəcək

Karaqanda şəhərindəki çoxprofilli xəstəxanada Qazaxıstanda ilk dəfə yeni nəsil neyrocərrahi kompleks olan "Remebot RM-200" adlı robot qoyulub. xəbər verir ki, süni intellektlə təchiz edilmiş bu qurğu həkimlərə beyi

Uşaqlar arasında virus panikası - Səhiyyə Nazirliyinin açıqlaması

Azərbaycanda son günlər uşaqlar arasında səpki, qusma, ishal və halsızlıq kimi simptomlarla müşahidə olunan xəstəlik yayılıb. Həkimlər bu halların çox vaxt koksaki virusu ilə əlaqəli olduğunu deyirlər. xəbər verir ki, "yen

Sağlamlıq üçün ən faydalı ət növü - Balıq ya da toyuq deyil

Sağlam qidalanmanın əsas şərtlərindən biri zülalı düzgün mənbədən almaqdır. Mütəxəssislər bildirirlər ki, xüsusilə 50 yaşdan sonra maddələr mübadiləsi yavaşladığı üçün orqanizm üçün həm yüngül, həm də qidalı ət növlərin

Yuxu pozanız psixi sağlamlığınız haqqında nə deyir? - Həkimlərin CAVABI

İnsanın yuxuda yatdığı poza onun stres səviyyəsini və hətta emosional problemlərini dərhal müəyyən edə bilər. -a istinadən istinadən xəbər verir ki, böyürüstə yatmaq beynin tullantılardan təmizlənməsinə kömək edə bilər ki

Əti bu temperaturda bişirin, YOXSA... 

Ölkəmizdə heyvan kəsimi məntəqələri baytar nəzarəti altında fəaliyyətlərini davam etdirir. Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin İnformasiya təminatı və innovativ həllər şöbəsindən -a verilən məlumata görə, heyvan kəsimindən əld


son xeberler yeni xeberler azerbaycan xeberleri en sonxeber ən son xəbərlər cəbhədən son xeber kriminal xeberler