ARAŞDIRMA: Yağsız süd və qatıq təhlükəlidir
Bir çox insanlar arıqlamaq və ya çəkini sabit saxlamaq üçün yağsız süd və digər ağartı məhsullarına üstünlük verirlər. Onlar həmçinin dietoloqlar tərəfindən tövsiyə olunur. Ancaq son araşdırmaların göstərdiyi kimi, bu qayda həmişə işləmir.
KONKRET.az xəbər verir ki, "American Journal of Clinical Nutrition" elmi jurnalında dərc olunan bir yazıya görə, elm adamlarının başqa bir təcrübəsi müəyyən edib ki, diabet riski olan xəstələr əksinə, yağ faizi daha yüksək olan qidalara üstünlük verməlidir.
Genişmiqyaslı tədqiqata 70 mindən çox insan cəlb edilib. Alimlər iştirakçıların nə qədər və hansı növ süd məhsulları istehlak etdiyini müəyyən edən sorğu keçirib.
Məlumatlar dörd il ərzində monitorinq edilmiş və eksperimentin nəticələrinə əsasən lazımi analizlər aparılmışdır. Məlum olub ki, iştirakçıların 3,7%-i yağlılığı az olan ağartı məhsullar istifadə edərək prediabetlərini inkişaf etdiriblər.
Fakt budur ki, çox yağlı süd məhsulları daha yavaş həzm olunur.
Burhan,
KONKRET.az
f Paylaş