Ayda nə qədər çipsi yemək olar?

Ayda nə qədər çipsi yemək olar?Çips trans yağ və natrium baxımından orqanizm üçün ən zərərli qidadır. Amma onun da zərərsiz norması var.
KONKRET.az Medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, terapevt Nadejda Çernışova bu miqdarı və çipsinin zərərini açıqlayıb.
"Çipsinin 100 qramında 30 qram yağ, 500 kilokalori var. Yəni əlavə bir qutu çips bədənimizə çoxlu kalori əlavə edəcək. Çipslərin yüksək temperaturda qızardılması zamanı kanserogen təsir göstərən maddələr əmələ gəlir.
Çipslərin müntəzəm yeyilməsi xərçəngə tutulma riskini artıra bilər. Bundan əlavə, belə yağlı və çox qızardılmış qidalar qastrit, pankreatit, xolesistit, yəni mədə-bağırsaq traktının bütün xəstəliklərinin kəskinləşməsinə gətirib çıxarır, həmçinin xolesterinin artmasına və aterosklerozun inkişafına kömək edir", – həkim qeyd edib.
Həkim vurğulayıb ki, bu qida qəlyanaltı hesab edilməməlidir və hər gün yeyilməməlidir:
"Deyək ki, ayda bir dəfə 70 qramdan çox olmayan çips yeyilməməlidir. Ya da ayda 2 dəfə hər dəfə 30 qram yeyilə bilər".

Sağlamlıq     Baxılıb: 214   Tarix: 05 fevral 2025
f Paylaş

Kurslar.az kurslar [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

Doşabla birlikdə qəbul edin, damarları açır, erkən yaşlanmanı önləyir

Türkiyənin məşhur həkimi Canan Karatay, tahinin xüsusilə doşabla birlikdə istehlak edildikdə sağlamlığa olan faydalarını vurğulayır. Onun sözlərinə görə, tahin qan dövranını tənzimləyir, damar tıxanıqlığının qarşısını alı

Qaraciyərin düşməni: bunu içməyin! – Xəbərdarlıq

Alkoqol qaraciyər üçün şəkərli sodadan daha zərərlidir. globalinfo-ya istinadən xəbər verir ki, bunu rusiyalı alim Anton Belkin deyib. "Şəkərli qazlı içkilərin içilməsi qaraciyər hüceyrələrində yağ yığılmasına gətiri

AQTA heyvan xəstəliklərinə aydınlıq gətirdi

"Mediada bəzi heyvan xəstəlikləri ilə bağlı yayılan məlumatlara cavab olaraq bildiririk ki, Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi ölkədə və dünyada epizootik vəziyyəti daim diqqət mərkəzində saxlayır". bu sözləri Teleqraf-

Ən faydalı və sağlam ət hansıdır? - Cavab sizi təəccübləndirəcək

Son araşdırmalara görə fərqli ət növlərinin təsiri orqanizmin vəziyyətindən, yemək formasından və hətta porsiyanın ölçüsündən asılı olaraq dəyişir. Toyuq, mal, qoyun və balıq ətləri  hər biri özünəməxsus xüsusiyyətləri il

ÜST siqaret çəkənlər barədə vacib məlumat yaydı

Son 15 ildə dünyada siqaret çəkənlərin sayı 1,38 milyarddan 1,2 milyarda düşərək 27% azalıb. xəbər verir ki, bu barədə Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) hesabatında qeyd olunub. Məlumata görə, hazırda planetdə hər be

Bu siqnallar infarktdan xəbər verə bilər

İnfarktın qəfil baş verdiyi düşünülür, lakin elm adamları bildirirlər ki, ürək tutmasından bir neçə həftə və ya hətta bir ay əvvəl bədən xəbərdarlıq əlamətləri göstərə bilər. Xüsusilə qadınlarda bu ilkin simptomların fərql

Xaşdan daha təsirli şorba - Sümükləri beton kimi bərkidir

Qış aylarının sevilən ənənəvi yeməklərindən biri olan yayla şorbası, təkcə mədəni deyil, sümükləri də qoruyur. Mütəxəssislərə görə, qatıq, düyü, nanə və yumurta ilə hazırlanmış bu şorba kalsium, fosfor, zülal və probioti

Həzmə faydalı bitki çayları

Bu gün az qala hər kəsin tez-tez yaşadığı mədə pozuntuları həyat keyfiyyətini aşağı salan ümumi bir həzm problemidir. Kimyəvi dərmanlara müraciət etmədən mədənizi təbii yolla sakitləşdirmək mümkündür! Nanə, zəncəfil, şüyü

Yumurta ilə bağlı bilmədiyiniz 5 FAKT

Yumurta çox vaxt sadə qida kimi qəbul edilsə də, əslində ən dəyərli və çoxfunksiyalı qidalar arasındadır. O, təkcə yüksək keyfiyyətli protein mənbəyi deyil, həm də beyin və görmə sağlamlığı üçün vacib rol oynayır. milliaz-


yeni xeberler azerbaycan xeberleri son xeberler son xeber.az son xeberler azerbaycan son xəbər xeber.az son xeberler