Bəzi vitaminlərin çox qəbulu orqanizmə ziyan vurur - Həkimdən XƏBƏRDARLIQ

Bəzi vitaminlərin çox qəbulu orqanizmə ziyan vurur - Həkimdən XƏBƏRDARLIQBəzi vitaminlərin həddindən artıq qəbulu ürək-damar sisteminə mənfi təsir göstərə bilər. Məsələn, orqanizmdə "E" vitamininin artıq olması insult riskini artırır.
KONKRET.az xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı kardioloq İosif Şubitidze məlumat verib.
"E vitamini yüksək dozada qəbul edildikdə ürək üçün təhlükəli ola bilər. Araşdırmalar göstərib ki, onun həddindən artıq qəbulu ürək-damar xəstəlikləri və insult riskini artırır. Bu, vitamin "E"nin qanın laxtalanmasına təsir etməsi və damar sisteminin vəziyyətinə mənfi təsir göstərməsi ilə bağlıdır. Həmçinin "A" vitamininin yüksək dozası da toksik ola bilər. Onun həddindən artıq qəbulu arterial təzyiqin yüksəlməsinə və ürək fəaliyyətinin tənzimlənməsində pozulmalara səbəb ola bilər. "A" vitaminini ən yaxşı şəkildə təbii mənbələrdən – tərəvəz və meyvələrdən (məsələn, yerkökü, ispanaq, şirin kartof) almaq tövsiyə olunur, əlavə preparatlar şəklində deyil", – deyə Şubitidze vurğulayıb.
Bundan əlavə, "omega-3" yağ turşularının artıq qəbulu da ürəyə zərər verə bilər. Həddindən artıq miqdarda qəbul edildikdə, bu maddə ürək ritminin pozulmasına və ürək əzələsi hüceyrələri (kardiomiositlər) arasında impuls ötürülməsinin zəifləməsinə səbəb ola bilər.
"Həmçinin geniş yayılmış əlavələrdən biri də kaliumdur. Bu, həyati vacib mikroelementdir və ürək-damar sisteminin normal fəaliyyəti üçün əsas rol oynayır. Kalium ürək ritmini tənzimləməyə və qan təzyiqini normada saxlamağa kömək edir. Lakin onun yüksək səviyyəsi ciddi ürək aritmiyalarına və hətta ürəyin dayanmasına səbəb ola bilər", – deyə kardioloq əlavə edib.
Mütəxəssislər bildirirlər ki, xüsusilə ürəklə bağlı problemlər mövcuddursa, hər hansı bir qida əlavəsi qəbul etməzdən əvvəl mütləq həkimlə məsləhətləşmək vacibdir.

Sağlamlıq     Baxılıb: 315   Tarix: 08 mart 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Gündə bir ədəd yeyin - İnfarkt və xərçəngdən qoruyur

Mövsümi meyvələr arasında xüsusi yeri olan nar payızın ən bol və sevilən nemətlərindəndir. Qırmızı rəngi, turş-şirin dadı və zəngin tərkibi ilə həm süfrələrin bəzəyidir, həm də xalq təbabətində geniş istifadə olunur. Qədi

Vaksinlə bağlı əhaliyə MÜRACİƏT

"Səhiyyə Nazirliyi tərəfindən Azərbaycana gətirilən vaksinin ölkəmizdə geniş tətbiqinə başlanılacaq". xəbər verir ki, bunu Səhiyyə Nazirliyinin mütəxəssis-eksperti, terapevt Zakir Quliyev deyib. "Bu vaksini

Doşabla birlikdə qəbul edin, damarları açır, erkən yaşlanmanı önləyir

Türkiyənin məşhur həkimi Canan Karatay, tahinin xüsusilə doşabla birlikdə istehlak edildikdə sağlamlığa olan faydalarını vurğulayır. Onun sözlərinə görə, tahin qan dövranını tənzimləyir, damar tıxanıqlığının qarşısını alı

Bir sıra ölkədən malların idxalına məhdudiyyət qoyuldu

Ümumdünya Heyvan Sağlamlığı Təşkilatının (ÜHST) rəsmi məlumatlarına əsasən, Böyük Britaniya və Şimali İrlandiya Birləşmiş Krallığının Uelsin Pouis, Monmutşir bölgələrində blutanq xəstəliyi, İspaniya Krallığının Kataloniy

Yumurta ilə bağlı bilmədiyiniz 5 FAKT

Yumurta çox vaxt sadə qida kimi qəbul edilsə də, əslində ən dəyərli və çoxfunksiyalı qidalar arasındadır. O, təkcə yüksək keyfiyyətli protein mənbəyi deyil, həm də beyin və görmə sağlamlığı üçün vacib rol oynayır. milliaz-

Əncirə əlavə edib yeyin - Qaraciyəri təmizləyir, orqanizmi yeniləyir

Bədənini təbii yollarla təmizləmək istəyənlər üçün əncir və çörək sodası (mineral su) qarışığı son vaxtlar diqqət çəkən üsullardan biridir. Evdə asanlıqla hazırlanan bu qarışım, xüsusən də yağlı qaraciyər xəstəliyinə qarş

Qaraciyərin düşməni: bunu içməyin! – Xəbərdarlıq

Alkoqol qaraciyər üçün şəkərli sodadan daha zərərlidir. globalinfo-ya istinadən xəbər verir ki, bunu rusiyalı alim Anton Belkin deyib. "Şəkərli qazlı içkilərin içilməsi qaraciyər hüceyrələrində yağ yığılmasına gətiri

Beyni yaşlandırmayan qidalar açıqlandı

Düzgün qidalanma vasitəsilə yaddaş və konsentrasiya sanki fiziki idman edirmiş kimi gücləndirilə bilir. Mütəxəssislər beynin daha sürətli, daha aydın, daha dəqiq və daha aktiv işləməsinə kömək edən 15 qidanı açıqlayıblar

Xaşdan daha təsirli şorba - Sümükləri beton kimi bərkidir

Qış aylarının sevilən ənənəvi yeməklərindən biri olan yayla şorbası, təkcə mədəni deyil, sümükləri də qoruyur. Mütəxəssislərə görə, qatıq, düyü, nanə və yumurta ilə hazırlanmış bu şorba kalsium, fosfor, zülal və probioti


yeni xeberler son xeberler azerbaycan xeberleri bugunun xeberleri sou xeberler xeberler bugun xəbər