Bu səhər yeməkləri uşaqlarda xəstəliklər yarada bilər

Bu səhər yeməkləri uşaqlarda xəstəliklər yarada bilərUşaqların bağça və ya məktəbə səhər hazırlaşması tələskənlik və kompromislərlə müşayiət olunur. Bu zaman valideynlər bəzən uşaqların istəklərinə güzəştə gedərək, tez hazırlanabilən və həmişə faydalı olmayan yeməklərə üstünlük verirlər.
KONKRET.az xəbər verir ki, Qidalanma və psixosomatika üzrə ekspert Marina Kosenkova "5-ci kanal"a müsahibəsində belə səhər yeməklərinin arzuolunmaz olduğunu və uşaqlara düzgün qida vərdişlərini necə aşılamağın yollarını izah edib.
O bildirib ki, inkişaf etməkdə olan uşağın orqanizmi düzgün qidalanma rejimi, xüsusilə də tamdəyərli səhər yeməyini tələb edir:
"Səhər yeməyi gündəlik enerji ehtiyacının yarısını təmin edir və gün ərzində güc verir. Səhər yeməyinin buraxılması enerjinin tez tükənməsinə və zərərli, sürətli karbohidratlarla bu enerjini bərpa etmə istəyinə gətirib çıxarır ki, bu da zamanla sağlamlığa mənfi təsir göstərə bilər".
Ekspert əlavə edib ki, adi səhər yeməyi məhsullarının əksəriyyəti – şirniyyatlar, taxıl lopaları, kolbasa və ya hazır sosiskalar, həmçinin mağazadan alınmış kolbasa ilə sendviçlər boş karbohidratlarla zəngindir:
"Bu məhsullar müvəqqəti toxluq hissi yaradır, lakin faydalı deyil. Bu cür yeməkləri daha faydalı alternativlərlə əvəz etmək lazımdır. Yumurta (omlet və qaynadılmış), keyfiyyətli taxıllardan bişirilmiş sıyıqlar (meyvə və ya giləmeyvə ilə), təbii kəsmik, evdə hazırlanan blinçik, ət və ya balıq, həmçinin tam taxıllı çörəkdən hazırlanmış və evdə hazırlanan paştetlə olan sendviçləri misal göstərmək olar".
Kosenkova süd məhsullarına xüsusi diqqət yetirərək, fermer təsərrüfatından olan alternativləri seçməyi və uşağın laktoza həssaslığını yoxlamağı məsləhət görüb.
Ekspert vurğulayıb ki, düzgün olmayan qidalanma piylənmə, hormonal pozuntular, şəkərli diabetə meyillilik və dəri problemləri kimi nəticələrə səbəb ola bilər – məsələn, dırnaqların soyulması, dirsəklərin quruluğu və dodaq künclərində çatlar./BAKU.WS

Sağlamlıq     Baxılıb: 230   Tarix: 22 yanvar 2025
f Paylaş

Ustalar.az ustalar sayti [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

Sağlamlıq üçün ən faydalı ət növü - Balıq ya da toyuq deyil

Sağlam qidalanmanın əsas şərtlərindən biri zülalı düzgün mənbədən almaqdır. Mütəxəssislər bildirirlər ki, xüsusilə 50 yaşdan sonra maddələr mübadiləsi yavaşladığı üçün orqanizm üçün həm yüngül, həm də qidalı ət növlərin

Kola sümükləri əridir - Həkim

Duz, şəkər, kofein və qazlı içkilər sümüklərin möhkəmliyini zəiflədərək sınıqlara səbəb ola bilər. milliaz-a istinadən xəbər verir ki, bunu rusiyalı ekspert, endokrinoloq İrina Zyatıkova bildirib. "25-30 yaşa qədər sümükləri

Nəyə görə payızda çox araq içmək olmaz?

İmmunitetinizi qorumaq üçün payızda spirtdən imtina etməyiniz məsləhətdir. -a istinadən xəbər verir ki, ümumi praktikantı və peşə patoloqu Svetlana Burnatskaya spirtin payızda immuniteti söndürdüyünü bildirib. "Spir

Damarları tıxananlar bu qidalardan İMTİNA ETSİN

Aterosklerozun müalicəsi pəhrizə ciddi yanaşma tələb edir. Ateroskleroz diaqnozu qoyulmuş xəstələr doymuş yağlar, trans yağlar, şəkər və duzla zəngin qidaları pəhrizlərindən çıxarmalıdırlar. -a istinadən xəbər verir ki, kardiolo

Tez sağalmaq üçün bu supu için

Soyuqdəymə zamanı tez sağalmaq üçün toyuq supu için. milliaz-a istinadən xəbər verir ki, bunu rusiyanın tanınmış terapevti Anna Hakimova deyib. O, bildirib ki, bu qida tərkibindəki faydalı maddələr sayəsində orqanizmin bərpasın

Kilosu 70-80 qəpikdir, yüzdən çox faydası var

Balqabaq mövsümi artıq başlayıb. Havaların soyuması ilə birlikdə bazarlarda və süfrələrdə balqabaq bolluğu yaşanır. Bu tərəvəz həm çox dadlı, həm də faydalıdır. Qida dəyəri və müalicəvi xüsusiyyətləri ilə seçilən bu tərəvə

Beyni yaşlandırmayan qidalar açıqlandı

Düzgün qidalanma vasitəsilə yaddaş və konsentrasiya sanki fiziki idman edirmiş kimi gücləndirilə bilir. Mütəxəssislər beynin daha sürətli, daha aydın, daha dəqiq və daha aktiv işləməsinə kömək edən 15 qidanı açıqlayıblar

Xaşdan daha təsirli şorba - Sümükləri beton kimi bərkidir

Qış aylarının sevilən ənənəvi yeməklərindən biri olan yayla şorbası, təkcə mədəni deyil, sümükləri də qoruyur. Mütəxəssislərə görə, qatıq, düyü, nanə və yumurta ilə hazırlanmış bu şorba kalsium, fosfor, zülal və probioti

AQTA heyvan xəstəliklərinə aydınlıq gətirdi

"Mediada bəzi heyvan xəstəlikləri ilə bağlı yayılan məlumatlara cavab olaraq bildiririk ki, Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi ölkədə və dünyada epizootik vəziyyəti daim diqqət mərkəzində saxlayır". bu sözləri Teleqraf-


azerbaycan xeberleri son xeberler yeni xeberler bugun xeberler ən son xəbər qarabag oxu.az xeberler