Bu səhər yeməkləri uşaqlarda xəstəliklər yarada bilər

Bu səhər yeməkləri uşaqlarda xəstəliklər yarada bilərUşaqların bağça və ya məktəbə səhər hazırlaşması tələskənlik və kompromislərlə müşayiət olunur. Bu zaman valideynlər bəzən uşaqların istəklərinə güzəştə gedərək, tez hazırlanabilən və həmişə faydalı olmayan yeməklərə üstünlük verirlər.
KONKRET.az xəbər verir ki, Qidalanma və psixosomatika üzrə ekspert Marina Kosenkova "5-ci kanal"a müsahibəsində belə səhər yeməklərinin arzuolunmaz olduğunu və uşaqlara düzgün qida vərdişlərini necə aşılamağın yollarını izah edib.
O bildirib ki, inkişaf etməkdə olan uşağın orqanizmi düzgün qidalanma rejimi, xüsusilə də tamdəyərli səhər yeməyini tələb edir:
"Səhər yeməyi gündəlik enerji ehtiyacının yarısını təmin edir və gün ərzində güc verir. Səhər yeməyinin buraxılması enerjinin tez tükənməsinə və zərərli, sürətli karbohidratlarla bu enerjini bərpa etmə istəyinə gətirib çıxarır ki, bu da zamanla sağlamlığa mənfi təsir göstərə bilər".
Ekspert əlavə edib ki, adi səhər yeməyi məhsullarının əksəriyyəti – şirniyyatlar, taxıl lopaları, kolbasa və ya hazır sosiskalar, həmçinin mağazadan alınmış kolbasa ilə sendviçlər boş karbohidratlarla zəngindir:
"Bu məhsullar müvəqqəti toxluq hissi yaradır, lakin faydalı deyil. Bu cür yeməkləri daha faydalı alternativlərlə əvəz etmək lazımdır. Yumurta (omlet və qaynadılmış), keyfiyyətli taxıllardan bişirilmiş sıyıqlar (meyvə və ya giləmeyvə ilə), təbii kəsmik, evdə hazırlanan blinçik, ət və ya balıq, həmçinin tam taxıllı çörəkdən hazırlanmış və evdə hazırlanan paştetlə olan sendviçləri misal göstərmək olar".
Kosenkova süd məhsullarına xüsusi diqqət yetirərək, fermer təsərrüfatından olan alternativləri seçməyi və uşağın laktoza həssaslığını yoxlamağı məsləhət görüb.
Ekspert vurğulayıb ki, düzgün olmayan qidalanma piylənmə, hormonal pozuntular, şəkərli diabetə meyillilik və dəri problemləri kimi nəticələrə səbəb ola bilər – məsələn, dırnaqların soyulması, dirsəklərin quruluğu və dodaq künclərində çatlar./BAKU.WS

Sağlamlıq     Baxılıb: 238   Tarix: 22 yanvar 2025
f Paylaş

Ustalar.az ustalar sayti [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

AQTA heyvan xəstəliklərinə aydınlıq gətirdi

"Mediada bəzi heyvan xəstəlikləri ilə bağlı yayılan məlumatlara cavab olaraq bildiririk ki, Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi ölkədə və dünyada epizootik vəziyyəti daim diqqət mərkəzində saxlayır". bu sözləri Teleqraf-

Xaşdan daha təsirli şorba - Sümükləri beton kimi bərkidir

Qış aylarının sevilən ənənəvi yeməklərindən biri olan yayla şorbası, təkcə mədəni deyil, sümükləri də qoruyur. Mütəxəssislərə görə, qatıq, düyü, nanə və yumurta ilə hazırlanmış bu şorba kalsium, fosfor, zülal və probioti

Kilosu 70-80 qəpikdir, yüzdən çox faydası var

Balqabaq mövsümi artıq başlayıb. Havaların soyuması ilə birlikdə bazarlarda və süfrələrdə balqabaq bolluğu yaşanır. Bu tərəvəz həm çox dadlı, həm də faydalıdır. Qida dəyəri və müalicəvi xüsusiyyətləri ilə seçilən bu tərəvə

Qaraciyərin düşməni: bunu içməyin! – Xəbərdarlıq

Alkoqol qaraciyər üçün şəkərli sodadan daha zərərlidir. globalinfo-ya istinadən xəbər verir ki, bunu rusiyalı alim Anton Belkin deyib. "Şəkərli qazlı içkilərin içilməsi qaraciyər hüceyrələrində yağ yığılmasına gətiri

Beynin gücünü artıran 6 super qida

Tədqiqatçılar beyin fəaliyyətini stimullaşdıran və onu oyaq saxlamağa kömək edən sağlam qidaların siyahısını tərtib ediblər. KONKRET. -a istinadən xəbər verir ki, alimlərin fikrincə, faydalı qida maddələrinin çatışmazlığ

Əti bu temperaturda bişirin, YOXSA... 

Ölkəmizdə heyvan kəsimi məntəqələri baytar nəzarəti altında fəaliyyətlərini davam etdirir. Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin İnformasiya təminatı və innovativ həllər şöbəsindən -a verilən məlumata görə, heyvan kəsimindən əld

Tibdə inqilab edən, damarını deşib ürəyinə kateter salan həkimlə bağlı - ŞOK FAKTLAR

Öz üzərində təcrübə aparan alim. 1929-cu ildə Almaniyanın paytaxtı Berlində Verner Forssmann adlı gənc bir həkim tibbdə inqilab edir. Xəstəxanaların birində kiçik əməliyyat otağında işləyən həkim tibb elmini dəyişdirəcə

Sağlamlıq üçün ən faydalı ət növü - Balıq ya da toyuq deyil

Sağlam qidalanmanın əsas şərtlərindən biri zülalı düzgün mənbədən almaqdır. Mütəxəssislər bildirirlər ki, xüsusilə 50 yaşdan sonra maddələr mübadiləsi yavaşladığı üçün orqanizm üçün həm yüngül, həm də qidalı ət növlərin

COVID-19 qayıdır: "Frankenşteyn" variantı aşkarlandı

COVID-19 pandemiyası qlobal miqyasda yenidən şiddətlənib. xəbər verir ki, bu barədə "Haber Global"a danışan türkiyəli pulmonoloq Şevket Özkaya məlumat verib. O, son həftələrdə ölkə daxilində tənəffüs yolları yoluxuc


son xeberler azerbaycan xeberleri yeni xeberler en son xeber ən son xəbərlər son xeberler azerbaycan kriminal xeber