Bu tərəvəz xolesterinin səviyyəsini aşağı salır - Yapon dietoloq AÇIQLADI
Xolesterin insan orqanizmi üçün həyati vacib olan maddədir. Lakin qanda xolesterinin səviyyəsi normadan artıq olduqda, bu çox təhlükəli sayılır. Belə olan halda artıq xolesterin damarlarda yığılır, damarları daraldır və onların elastikliyini azaldır. Bütün bunlar isə insult və infarkt kimi ağır fəsadlara, hətta ölümə səbəb ola bilər.
KONKRET.azxarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, yapon dietoloqu Masaxiro İvasaki orqanizmdə xolesterinin səviyyəsini azaltmağa kömək edən tərəvəzlərdən bəhs edib.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, hər bir tərəvəzin tərkibində çoxlu müxtəlif növ antioksidant birləşmələr var. Onlardan biri kapsantindir. Bu, qırmızı və çili bibərinə rəng verir.
Araşdırmalar göstərir ki, kapsantin orqanizmdə "yaxşı" xolesterinin səviyyəsini artırır və "pis" xolesterinlə mübarizə aparır.
İvasaki qırmızı bolqar bibərini ən yaxşı nümunə hesab edir.
Belə ki, bibərin tərkibində çoxlu miqdarda C vitamini var. Bu, limondan iki dəfə çoxdur və yüksək xolesterinlə mübarizədə kömək edir.
İqbal Rzayev,
KONKRET.az
f Paylaş