Ətdən tamamilə imtina etsəniz, nə baş verər? - Gözlənilməz nəticələr

Ətdən tamamilə imtina etsəniz, nə baş verər? - Gözlənilməz nəticələrƏtlər, xüsusilə qırmızı sortları və ondan hazırlanan məhsullar, tez-tez istifadə edildikdə, daxili orqanların işini poza və hətta xəstəliklərə səbəb ola bilər. Tədqiqatlar göstərir ki, işlənmiş və qırmızı ətlərdə çox miqdarda doymuş yağ var və bu, sızanaqlara səbəb olur. Bu, xərçəng və digər xəstəliklərə tutulma riskinizi artıra bilər.
KONKRET.az xəbər verir ki, çoxlu işlənmiş qidalar yemək bağırsaq sağlamlığınıza mənfi təsir göstərir.
Bitki əsaslı pəhriz sağlam bağırsaq bakteriyalarının inkişafına kömək edir. Dietoloqlar hesab edirlər ki, pəhrizinizdən əti kəssəniz, özünüzü yorğun və halsız hiss edə bilərsiniz. Bunun səbəbi ətin tərkibində enerji istehsal edən zülal və dəmirin olmasıdır. Bədən digər qidalardan daha çox ətdən dəmir qəbul edir.
Amma qeyd edirlər ki, siz onu yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərdə, taxıllarda, çörəklərdə və makaronda da tapa bilərsiniz. Yumurta, lobya, noxud, mərcimək, qoz-fındıq, toxum və soya məhsullarında protein axtarıla bilər.
Tədqiqatçılar qırmızı və işlənmiş ətləri 2-ci tip diabet riskinin artması ilə əlaqələndirdilər. Ətdən qaçınmaq bu riskləri azaldacaq. Doymuş yağda yüksək olan qidaları məhdudlaşdırmaq qanınızdakı "pis" xolesterolu azalda bilər. Mütəxəssislər deyirlər ki, doymuş yağlar gündəlik kalorilərin 10%-dən azını təşkil etməlidir. Əgər ətdən imtina etməyəcəksinizsə, yağsız, dərisiz parçalar yeyin.
Onu da əlavə etmək lazımdır ki, ətin bitki mənşəli məhsullarla əvəz edilməsi karbon və digər istixana qazlarının emissiyasını azaldır. Heyvandarlığın artırılması bitki yetişdirməkdən daha çox torpaq tələb edir. Bundan əlavə, bitki əsaslı qidalanmanın təmin edilməsi daha az su tələb edir.
Bununla belə, ətin rədd edilməsinin mənfi tərəfi haqqında danışmağa dəyər. Əgər vegan və ya vegetariansınızsa, müəyyən vitaminlər və minerallar çatışmazlığınız ola bilər. Sonra pəhriz əlavələri və vitaminlər lazımdır. Əlavələr yalnız heyvan mənşəli məhsullarda, dəmir, kalsium və A, B və D vitaminlərində olan B12 vitamininin səviyyəsini artıracaq./Lent.az


Sağlamlıq     Baxılıb: 329   Tarix: 13 aprel 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Dünyanın ən dadsız yeməyi BU İMİŞ

Yakutiyada turistlərin qiymətləndirməsinə görə məşhur balıq salatı ən pis yemək seçilib. KONKRET.azxəbər verir ki, Taste saytının səsverməsinə görə "İndiqarka" salatı ən mənfi rəy alan yemək olub. Rusiyanın ən soyu

Virus yayılır: Azərbaycanda vəziyyət necədir?

Meymunçiçəyi virusu yeni ştamı ilə yenidən gündəmə gəlib. xəbər verir ki, sentyabrdan bu günə qədər 3 mindən çox insana yoluxan virusun yeni ştamı bu dəfə ABŞ-də qeydə alınıb. İnfeksionist Aytən Ziyadova "Xəzər Xəbər"

Suyu belə için - Daha tez arıqladır

İlıq su içməyin soyuq su içməkdən fərqləri var və bunlar bədənin reaksiyasında özünü göstərir. İlıq su mədənin rahatlamasına, həzmin asanlaşmasına və qan dövranının yaxşılaşmasına kömək edir. O, bədəndə toksinlərin çıxarılmasın

Qan qrupuna görə xəstəlik riskləri açıqlandı

Hematologiyanın inkişaf tarixi bir əsrdən çox əvvələ gedib çıxıb və onun əsas məqamı 1900-cü ildə Avstriya həkimi Karl Landsteyner tərəfindən qan qruplarının kəşfi olub. KONKRET.azxəbər verir ki, bu elmi nailiyyət tibb v

Yuxu problemi olan insanlara VACİB XƏBƏRDARLIQ

Yuxusuzluq (insomniya) yeni dövrün ən aktual problemlərindən sayılır. Texnologiyanın inkişafı, insanların mobil və digər cihazlardan asılı vəziyyətə düşməsi, sosial şəbəkələrdə həddən artıq vaxt keçirmək, necə deyərlər, insanı

Ağciyəriniz pambıq kimi yumşalacaq, öskürəyiniz dayanacaq

İmmunitet sistemini güclü saxlamaq ümumi sağlamlığınızı qorumaq üçün vacibdir. Qoxusu və dadı ilə ləzzətlə istehlak edilən mixək qış aylarında orqanizmi xəstəliklərdən qoruyur. xəbər verir ki, mixəyin güclü antibakteria

Qışda xəstələnməməyin ən asan yolu – Hər gün

Qışda sağlam qalmaq və xəstəliklərdən qorunmaq üçün balanslı və qidalandırıcı yeməklər yemək vacibdir. Xüsusilə immun sistemini gücləndirən qidalar seçmək faydalıdır. qış mövsümündə sağlamlığı qorumağa kömək edən yemək v

Təzə sıxılmış şirələrin təhlükələri -DİQQƏTLİ OLUN

Təzə sıxılmış şirələr bədəni vitamin və minerallarla tez doyurmaq qabiliyyətinə görə məşhurdur. xəbər verir ki, onların öz müsbət və mənfi cəhətləri var ki, onları pəhrizinizə daxil etməzdən əvvəl bilməlisiniz. Təzə meyv

Hər gün tünd şokolad yeməyin fəsadları

Hər gün tünd şokolad yemək bəzi hallarda sağlamlıq üçün faydalı ola bilər, amma miqdar və digər şərtlər önəmlidir. tünd şokoladın faydaları və mümkün risklərini sizə təqdim edir:. Faydaları:. Antioksidantlar: Tünd şokola


tezbazar yeni xeberler azerbaycan xeberleri son xeberler xabar az xabarlar ensonxeberler en sonxeber