Kompotların meyvəsi nə qədər faydalıdır?

Kompotların meyvəsi nə qədər faydalıdır?Mövsümlə əlaqədar konservləşdirilmiş qida məhsullarına üstünlük verməyimiz bəzən sağlamlığımızı təhlükə altına qoyur. Xüsusən ev şəraitində hazırlanan müxtəlif tutmalar çox vaxt insan zəhərlənmələrinə gətirib çıxarır. Təbii ki, belə halların yaranmasına da əsasən meyvə-tərəvəzlərin düzgün seçilməməsi və konservləşdirmənin qaydasında aparılmaması səbəb olur. Ümumən mütəxəssislər daha çox qış aylarında istehlak etdiyimiz qablaşdırılmış məhsulların qida dəyərinin yüksək olmadığı barədə də fikir yürüdürlər. Bu sırada kompotlardan çıxan meyvələrin də yararsız olduğunu bildirir və yeyilməməsini tövsiyə edirlər.
Qida məsələləri üzrə ekspert İlkin Şirinov da KONKRET.az-a kompotlardan düzgün istifadə ilə bağlı tövsiyələrini bölüşüb:
Kompotların meyvəsi nə qədər faydalıdır?"Kompot bir və ya bir neçə meyvənin qarışımından hazırlanan və kalorili içki növüdür. Bununla belə düzgün istehlak edilməsi qaydaları mütləq nəzərə alınmalıdır.
Bildiyimiz kimi, kompotun hazırlanmasında təbii və ya qurudulmuş meyvələrdən, həmçinin, şəkər tozundan istifadə edilir. Təbii meyvələrdən istifadə olunaraq istər ev şəraitində, istərsə də müəssisələrdə, fabrik və zavodlarda hazırlanan kompotlardakı meyvələrin içindəki liflər suya qarışır və nəticədə kompotun içərisindəki meyvələr yararsız liflərdən ibarət olan bir çöküntünü xatırladır. Ona görə də bu meyvələrin hansısa yararından bəhs etmək tamamilə yersizdir. Və belə olan halda yeyilməsi də məsləhət deyil.
Qurudulmuş meyvələrdən hazırlanan kompotların tərkibinə gəlincə, belə meyvələrin emalı və konservləşdirmə üsulları müxtəlifdir. Emal zamanı məhsullar əhəmiyyətli dərəcədə dəyişikliklərə məruz qalır. Konservləşdirmə üsullarından asılı olaraq qurudulmuş meyvələrdən hazırlanan kompotlar susuzluğu mükəmməl şəkildə yatırır, həmçinin, orqanizmin vitamin ehtiyatını artırır. Meyvənin bişirilməsindən asılı olaraq orqanizmə müxtəlif faydalı təsirlər göstərir.
Qurudulmuş meyvələrin lətləri, yəni dilimləri insan orqanizmi üçün sözsüz ki, çox faydalıdır. Bu səbəbdən də belə meyvələrdən hazırlanan kompotların müntəzəm istifadəsi immun sistemini gücləndirir. Bununla yanaşı, bu kompotların kalorisi daha azdır. Ona görə də tərkibində az karbohidrat olan bu kompotlar rahatlıqla istifadə edə biləcəyimiz mayelərdəndir. Lakin kompotların hazırlanmasında istifadə olunan belə məhsulların da sonradan heç bir faydalı təsiri olmadığından içki ilə bərabər istehlak edilməsi məqsədəuyğun deyil".
Müşviq Tofiqoğlu,
KONKRET.az

Sağlamlıq     Baxılıb: 242   Tarix: 12 yanvar 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

AQTA heyvan xəstəliklərinə aydınlıq gətirdi

"Mediada bəzi heyvan xəstəlikləri ilə bağlı yayılan məlumatlara cavab olaraq bildiririk ki, Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi ölkədə və dünyada epizootik vəziyyəti daim diqqət mərkəzində saxlayır". bu sözləri Teleqraf-

Əncirə əlavə edib yeyin - Qaraciyəri təmizləyir, orqanizmi yeniləyir

Bədənini təbii yollarla təmizləmək istəyənlər üçün əncir və çörək sodası (mineral su) qarışığı son vaxtlar diqqət çəkən üsullardan biridir. Evdə asanlıqla hazırlanan bu qarışım, xüsusən də yağlı qaraciyər xəstəliyinə qarş

Qışda tez-tez içirik amma hər qurtumu zəhər saçır

Temperaturun enməsi ilə tənəffüs yolu infeksiyaları mövsümü başlayıb. milliaz-a istinadən xəbər verir ki, İzmir Katip Çələbi Universiteti Atatürk Təhsil və Araşdırma Xəstəxanasının Yoluxucu Xəstəliklər şöbəsinin həkimi Prof

Azərbaycanda meyit donorun ürəyi transplantasiya edildi

Qafqaz regionunda ilk dəfə olaraq meyit donorun ürəyi transplantasiya edilib. xəbər verir ki, bu barədə Səhiyyə Nazirliyi və Mərkəzi Klinika birgə məlumat yayıb. Bildirilib ki, Səhiyyə Nazirliyinin Orqan Donorluğu və Transplantasiyas

Bu spirtdən istifadə edənlərə XƏBƏRDARLIQ: Xərçəng yaradır...?

Avropa Kimya Agentliyi (ECHA) etanolu (etil spirti) kanserogen kimi təsnif etməyi planlaşdırır. Bu barədə "Financial Times" məlumat yayıb. Bildirilir ki, oktyabrın 10-da agentliyin işçi qruplarından biri daxil

Həzmə faydalı bitki çayları

Bu gün az qala hər kəsin tez-tez yaşadığı mədə pozuntuları həyat keyfiyyətini aşağı salan ümumi bir həzm problemidir. Kimyəvi dərmanlara müraciət etmədən mədənizi təbii yolla sakitləşdirmək mümkündür! Nanə, zəncəfil, şüyü

Uşaqlar arasında virus panikası - Səhiyyə Nazirliyinin açıqlaması

Azərbaycanda son günlər uşaqlar arasında səpki, qusma, ishal və halsızlıq kimi simptomlarla müşahidə olunan xəstəlik yayılıb. Həkimlər bu halların çox vaxt koksaki virusu ilə əlaqəli olduğunu deyirlər. xəbər verir ki, "yen

Doşabla birlikdə qəbul edin, damarları açır, erkən yaşlanmanı önləyir

Türkiyənin məşhur həkimi Canan Karatay, tahinin xüsusilə doşabla birlikdə istehlak edildikdə sağlamlığa olan faydalarını vurğulayır. Onun sözlərinə görə, tahin qan dövranını tənzimləyir, damar tıxanıqlığının qarşısını alı

Gündə 2 diş: Ömrü 10 il uzada bilər

Sarımsaq yemək ömrü 10 il uzada bilər.   -a istinadən xəbər verir ki, diyetoloq Anqelique Duval mütəmadi olaraq sarımsaq yeməyin insanın ömrünü 10 ilə qədər uzada biləcəyini deyib. Diyetoloq qeyd edib ki, sarımsaq yemək bağırsaqlardak


azerbaycan xeberleri yeni xeberler son xeberler maliyye xeberler bugun kriminal bugun bugünkü son xəbərlər