Kompotların meyvəsi nə qədər faydalıdır?

Kompotların meyvəsi nə qədər faydalıdır?Mövsümlə əlaqədar konservləşdirilmiş qida məhsullarına üstünlük verməyimiz bəzən sağlamlığımızı təhlükə altına qoyur. Xüsusən ev şəraitində hazırlanan müxtəlif tutmalar çox vaxt insan zəhərlənmələrinə gətirib çıxarır. Təbii ki, belə halların yaranmasına da əsasən meyvə-tərəvəzlərin düzgün seçilməməsi və konservləşdirmənin qaydasında aparılmaması səbəb olur. Ümumən mütəxəssislər daha çox qış aylarında istehlak etdiyimiz qablaşdırılmış məhsulların qida dəyərinin yüksək olmadığı barədə də fikir yürüdürlər. Bu sırada kompotlardan çıxan meyvələrin də yararsız olduğunu bildirir və yeyilməməsini tövsiyə edirlər.
Qida məsələləri üzrə ekspert İlkin Şirinov da KONKRET.az-a kompotlardan düzgün istifadə ilə bağlı tövsiyələrini bölüşüb:
Kompotların meyvəsi nə qədər faydalıdır?"Kompot bir və ya bir neçə meyvənin qarışımından hazırlanan və kalorili içki növüdür. Bununla belə düzgün istehlak edilməsi qaydaları mütləq nəzərə alınmalıdır.
Bildiyimiz kimi, kompotun hazırlanmasında təbii və ya qurudulmuş meyvələrdən, həmçinin, şəkər tozundan istifadə edilir. Təbii meyvələrdən istifadə olunaraq istər ev şəraitində, istərsə də müəssisələrdə, fabrik və zavodlarda hazırlanan kompotlardakı meyvələrin içindəki liflər suya qarışır və nəticədə kompotun içərisindəki meyvələr yararsız liflərdən ibarət olan bir çöküntünü xatırladır. Ona görə də bu meyvələrin hansısa yararından bəhs etmək tamamilə yersizdir. Və belə olan halda yeyilməsi də məsləhət deyil.
Qurudulmuş meyvələrdən hazırlanan kompotların tərkibinə gəlincə, belə meyvələrin emalı və konservləşdirmə üsulları müxtəlifdir. Emal zamanı məhsullar əhəmiyyətli dərəcədə dəyişikliklərə məruz qalır. Konservləşdirmə üsullarından asılı olaraq qurudulmuş meyvələrdən hazırlanan kompotlar susuzluğu mükəmməl şəkildə yatırır, həmçinin, orqanizmin vitamin ehtiyatını artırır. Meyvənin bişirilməsindən asılı olaraq orqanizmə müxtəlif faydalı təsirlər göstərir.
Qurudulmuş meyvələrin lətləri, yəni dilimləri insan orqanizmi üçün sözsüz ki, çox faydalıdır. Bu səbəbdən də belə meyvələrdən hazırlanan kompotların müntəzəm istifadəsi immun sistemini gücləndirir. Bununla yanaşı, bu kompotların kalorisi daha azdır. Ona görə də tərkibində az karbohidrat olan bu kompotlar rahatlıqla istifadə edə biləcəyimiz mayelərdəndir. Lakin kompotların hazırlanmasında istifadə olunan belə məhsulların da sonradan heç bir faydalı təsiri olmadığından içki ilə bərabər istehlak edilməsi məqsədəuyğun deyil".
Müşviq Tofiqoğlu,
KONKRET.az


Sağlamlıq     Baxılıb: 146   Tarix: 12 yanvar 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Azərbaycan əhalisində qanda şəkəri tənzimləyən bu element çatışmır

Xrom – insan üçün hava-su kimi lazım olan vacib fermentdir. O, metobolizm, yağ turşuları, karbohidrat, zülal və xolesterin sintezində açar rolunu oynayır. Qanda şəkərin səviyyəsini, insulinin aktivliyini tənzimləyir. . xəbə

Hər gün tünd şokolad yeməyin fəsadları

Hər gün tünd şokolad yemək bəzi hallarda sağlamlıq üçün faydalı ola bilər, amma miqdar və digər şərtlər önəmlidir. tünd şokoladın faydaları və mümkün risklərini sizə təqdim edir:. Faydaları:. Antioksidantlar: Tünd şokola

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: Oturmaq olmaz

Yeni araşdırmalar göstərir ki, bütün gün masa arxasında oturmaq ürək xəstəliyi riskini artırır. KONKRET.azCNN-ə istinadən xəbər verir ki, hətta asudə vaxtlarada idmanla məşğul olmaq belə, bu riski azaltmır. Bostondakı Brigham

Limonu dondurub yesək nə baş verər? - Alimlərdən yeni "kəşf"

Mütəxəssislər limonun bilinməyən təsirlərini açıqlayıblar. KONKRET. -a istinadən bildirir ki, araşdırmalara görə, dondurulmuş limon təzə limondan qat-qat sağlam ola bilər. Limonun orqanizm üçün son dərəcə faydalı məhsul olduğun

Estetik əməliyyat edənlər DİQQƏT: Şəxsiyyət vəsiqəsində problem ola bilər

Estetik əməliyyatlar insanların xarici görünüşünü dəyişdirmək məqsədilə edilən müdaxilələrdir və bu əməliyyatlar şəxsin xarici görünüşünü əhəmiyyətli dərəcədə dəyişə bilər. Üz cizgilərində və ya göz rəngində əməliyyat edə

Azərbaycanlıların ən çox əziyyət çəkdiyi xəstəliyin çarəsi SADƏ ÜSUL İMİŞ

Azərbaycanda zob xəstəliyi (qalxanabənzər vəzin böyüməsi və ya disfunksiyası) kifayət qədər yayılmış sağlamlıq problemidir. Demək olar ki, əhalinin 50 faizi bu xəstəlikdən əziyyət çəkir. KONKRET.azxəbər verir ki, mövzu il

Bu insanlara kəsmik yemək tövsiyə olunmur - Təhlükəlidir

Kəsmik faydalı və zülal, kalsium kimi qidalandırıcı maddələrlə zəngindir. Lakin bəzi insanlar üçün bu qidanın istehlakı məhdudlaşdırılmalı və ya tamamilə dayandırılmalıdır. kəsmik yeməməsi tövsiyə olunan insanları təqdi

Bu qidalarla xərçəng riskini azaltmaq olar - SİYAHI

Müəyyən qidaların müntəzəm qəbulu kolorektal xərçəngə tutulma riskini təxminən 30% artıra bilər. xəbər verir ki, kişilərdə xərçəng riskini azaltmağa kömək edən qidalar arasında əsasən aşağıdakılar tövsiyə olunur:. Antioksidantlarl

Restoranların bizə təklif etdiyi ucuz setlərin təhlükəsi var?

Bir çox kafe və restoranlarda müştərilər üçün nəzərdə tutulan endirimli setlər mövcuddur. Təklif olunan qida seçimini və içkilərin həcmini nəzərə aldıqda, qiymətlərin olduqca aşağı olması heyrət doğurur. Xüsusilə ətli xörəkləri


tezbazar yeni xeberler azerbaycan xeberleri son xeberler novruz bayramı xəbər az hava haqqinda valyuta mezennesi