"Məlumatı unutmaq bəzən beyin üçün faydalıdır" - Yeni araşdırma

Bir qrup elm adamı böyük məlumat axını və sürətlə dəyişən infomasiya ilə üzləşdiyimiz müasir dövrdə həm insanlar, həm də heyvanlar üçün məlumatı unutmağın vacibliyini təsdiqləyən bir araşdırma aparıblar.
KONKRET.az-ın məlumatına görə, alimlər sübut ediblər ki, məlumatı unutmaq bəzən beyin üçün faydalıdır
"Cell Reports Medicine" jurnalının hesabatına görə, siçanlar üzərində aparılan təcrübələr göstərib ki, yeni əlaqələr yarandıqda beyin çox vaxt köhnə xatirələri sıxışdırır. Aparılan dərin laboratoriya tədqiqatları yaddaşların saxlanması və itirilməsi prosesində enqramlar adlanan müəyyən neyron qruplarının əsas rolunu üzə çıxarıb.
Nəzərə almaq lazımdır ki, unudulmuş məlumat beynin həmin xatirələrlə bağlı yeni təcrübələrə malik olduğu zaman geri qaytarıla bilər. Alimlər bunu kodu seyfdə unutduqdakı vəziyyətlə müqayisə edirlər, lakin sonra bəzi yeni kontekstlə qarşılaşdıqda onu xatırlayırlar.
Bundan əlavə, psixoloqlar qeyd ediblər ki, neqativ məlumatı unutmaq orqanizmi psixoloji travmadan və özünü məhv etməkdən qorumaq üçün faydalı mexanizmdir. Problemlərinizi və səhvlərinizi daim xatırlamaq psixi sağlamlığınız üçün təhlükəli ola bilər.
Amma müsbət məlumatı da əbədi saxlamaq olmaz. Köhnə təcrübələri unudaraq, biz yenidən düşünmək və yeni şərtlərə uyğunlaşmaq imkanını açırıq. Daim dəyişən dünyada köhnəlmiş inanclar yeni reallıqlara uyğunlaşmağımıza mane ola bilər. Məsələn, bir kitabı yenidən oxuyanda onun əvvəllər fərq etmədiyimiz yeni cəhətlərini kəşf edirik.
Bu mexanizmləri başa düşmək təkcə elm üçün deyil, həm də psixoloji və psixi pozğunluqların, eləcə də yaşa bağlı xəstəliklərin müalicəsi üçün vacibdir.
Burhan,
KONKRET.az

Sağlamlıq     Baxılıb: 196   Tarix: 15 fevral 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Enerji içkiləri bu xəstəliklərə SƏBƏB OLUR

Enerji içkiləri maddələr mübadiləsinə, sinir və ürək-damar sisteminə mənfi təsir göstərir. Onlar şəkərli diabet, piylənmə, ateroskleroz kimi xəstəliklərə səbəb ola və qocalmanı sürətləndirə bilər. -a istinadən xəbər veri

İnfarktın yeni səbəbi TAPILDI

Ən çox görülən ürək-damar xəstəliklərindən biri olan miokard infarktı yoluxucu mənşəli ola bilər. Bu tibbdə yeni araşdırma və açıqlamadır. -a istinadən xəbər verir ki, Finlandiya və Böyük Britaniyadan olan tədqiqatçılar b

Bu içkilər şəkər xəstəliyi yaradır

Süni şirinləşdirici ilə hazırlanan "zero" içkilərin sağlamlığa təsiri ilə bağlı yeni elmi müzakirələr gündəmdədir. -a istinadən xəbər verir ki, araşdırmalar bu içkilərin qısa müddətdə qan şəkərini artırmasa da

Kondisioner niyə bəzi insanlara pis təsir edir?

İsti havalarda kondisioner rahatlıq və sərinlik versə də, bəzi insanlar üçün xoşagəlməz təsirlərə səbəb ola bilər. -a istinadən bildirir ki, bu hallar bir neçə amillə bağlıdır. Kondisionerin yaratdığı süni hava axını nəfə

Qarpız arıqladır, yoxsa kökəldir? – Həkimlərdən açıqlama

Yay aylarının sevimli meyvəsi olan qarpız həm dadı, həm də sərinləşdirici təsiri ilə fərqlənir. xəbər verir ki, bir çox insanı maraqlandıran sual budur: qarpız arıqladır, yoxsa kökəldir?. Mütəxəssislərin sözlərinə görə, qarpızı

Azərbaycanda qızılca və suçiçəyi ilə bağlı epidemioloji vəziyyət necədir?

Ölkədə qızılca və suçiçəyi ilə bağlı epidemioloji vəziyyət stabildir. xəbər verir ki, bu barədə Trend-in sorğusuna cavab olaraq Səhiyyə Nazirliyi Respublika Gigiyena və Epidemiologiya Mərkəzindən məlumat verilib. Bildirili

Yuxu pozası üzdə qırış yaradır

Üzdə qırışların daha gec yaranması üçün dəriyə düzgün qulluq vacibdir. -a istinadla xəbər verir ki, kosmetoloq Yana Katina vaxtından əvvəl qırışlara səbəb olan vərdişləri açıqlayıb. Həkim ilk növbədə günəşdən və ultrabənövşəy

Çətənə toxumunun sağlamlığa inanılmaz faydaları

Qidalanma mütəxəssisləri çətənə toxumunun insan sağlamlığı üçün çoxsaylı faydalarını açıqlayıblar. Bitki mənşəli zülal mənbəyi olan çətənə toxumu xüsusilə vegan və vegetarian pəhrizlərində mühüm yer tutur. xəbər verir ki

Qabığı yeyilməyən meyvələrdə gizli təhlükə - Mütəxəssisdən xəbərdarlıq

"Hətta qabığı yeyilməyən meyvələrin də istehlakdan əvvəl yuyulması vacibdir". -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Mirror" nəşrinə müsahibəsində qida texnoloqu Tamika Sims məlumat verib. Mütəxəssisi


yeni xeberler azerbaycan xeberleri son xeberler son xeber az xeber saytlari iqtisadiyyat xeberleri bugun