Qabyuyan süngərlər: Tualetdəki bakteriyalardan daha təhlükəlidir - ARAŞDIRMA

Qabyuyan süngərlər: Tualetdəki bakteriyalardan daha təhlükəlidir - ARAŞDIRMAMətbəxdə qabların yuyulması üçün istifadə edilən süngərlərin təhlükəsi barədə ekspertlərin xəbərdarlığı zamanla xarici mətbuatda yer almaqdadır. Məlumata görə, mütəmadi işlənən belə vasitələr əsl xəstəlik mənbəyidir. Ekspertlər bunu belə əsaslandırır ki, bir neçə dəfə istifadə ediləndən sonra həmin süngərlər daxilinə qida qalıqları hopdurur və bu da sonradan bakteriyalara çevrilir. Nəticədə qabların təkrar yuyulması zamanı onlara bulaşaraq, insan orqanizminə təhlükə yaradır.
KONKRET.azbu informasiyalara qida texnoloqu Ağa Salamovla aydınlıq gətirməyə çalışıb.
Qabyuyan süngərlər: Tualetdəki bakteriyalardan daha təhlükəlidir - ARAŞDIRMA"Tualetdə 6,5 kvadratsantimetrə görə 100 bakteriya olduğu halda, bir süngərdə hər kvadratsantimetrdə milyonlarla bakteriya meydana gəlir", – deyərək məsələnin ciddiliyinə diqqət çəkən ekspert fikrini belə əsaslandırıb:
"Mətbəxdə istifadə edilən süngərlərlə əsasən çirkli və yağlı qablar yuyulur. Həmin qabyuyanlar da təmiz yuyulmadan, xlorla dezinfeksiya olunmadan öz qabına qoyulur. Və riskli qida qalıqları, xərçəng hüceyrələri hopmuş, yağlı süngər səhərədək orada qalır. Bu da mikroorqanizmlərin çoxalmasına səbəb olur".
A.Salamov bildirir ki, bu təhlükəli risklərin qarşısını almaqdan ötrü dünya standartlarında qabyuyan maşınlardan geniş istifadəyə edilir:
"Bu maşınlar qabları həm yuyur, həm də qurudur. Və bəlli bir temperaturda qurutma zamanı bakteriyalar məhv olur. Yəni dünya standartlarında süngər-filan kimi vasitələr artıq keçmişdə qalıb. Bizdə isə maşını olmayan xanımlar təbii ki, həmin süngərlərdən istifadə edirlər. Çox vaxt da sürgəri təmiz yumadan, tam dezinfeksiya etmədən təkrar digər qabları yuyurlar. Nəticədə bu vasitələrin yaratdığı bakteriyalar mədə-bağırsaq sistemini sıradan çıxarır, zəhərlənmə halları və s. xəstəliklərə səbəb olur".
Mütəxəssisin fikrincə, bütün bunlardan çıxış yolu isə həmin süngərləri vaxtlı-vaxtında xüsusi dezinfeksiyaedici vasitələrlə təmizləməkdir:
"Süngərlər hər iki-üç saatdan bir xüsusi məhlullarla dezinfeksiya olunmalı, suyun altında tam yuyulub-sıxıldıqdan sonra öz təmiz qabında yerləşdirilməlidir. Və həmin süngər üç gündən artıq istifadə olunmamalı, yenisi ilə əvəzlənməlidir. Yalnız bu hallara riayət olunduğu təqdirdə süngərlərin heç bir həyati təhlükəsi ola bilməz".
Mövzu ilə bağlı Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyindən (AQTA) aldığımız cavabda da belə vasitələrin istifadəsi zamanı gigiyenik tələblərə əməl olunmasının vacibliyi vurğulanıb.
Qurumun Qida zəncirinə nəzarət şöbəsinin müdiri Elşad Cəbrayılov bildirib ki, dəsmal, süngər və mətbəx ləvazimatları ilə təmasda olan digər təmizlik vasitələri düzdün yiyulmadığı və qurudulmadığı halda üzərindəki çirkli və ya rütbəli mühit bakteriyaların böyüməsinə əlverişli şərait yaradır:
"Bu səbəbdən dəsmallar, süngərlər və soba əlcəkləri mütəmadi olaraq yuyulmalı və nəm mühit yaranmasının qarşısını almaq üçün quruduğundan əmin olunmalıdır. Eyni zamanda, istənilən gigiyenik vasitələr, o cümlədən, süngər və dəsmallar istifadə müddəti ərzində mütəmadi dəyişdirilməlidir".
Sevinc Paşayeva,
KONKRET.az

Sağlamlıq     Baxılıb: 173   Tarix: 02 avqust 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

İnsanlar yeni tikililərdə niyə daha çox xəstələnirlər?

"Yeni tikililərdə xəstəliklərin artması müasir tikinti və bəzək materiallarından yaranan kimyəvi maddələrin kompleks təsiri ilə əlaqəli ola bilər". KONKRET.azxəbər verir ki, bunu -ya kimyaçı Andrey Doroxov deyib

İsti havada rahat yuxuya getməyin 5 effektiv yolu

Yay aylarının istiləri insanların yuxu keyfiyyətinə mənfi təsir göstərə bilər. Yüksək temperatur və rütubət yuxuya dalmağı çətinləşdirir, səhər isə yorğunluq hissini artırır. -a istinadən xəbər verir ki, ekspertlər isti havalard

DİQQƏT: Bu məhsulları çox yesəniz, ürək-damar və böyrək xəstəliklərinə düçar olarsınız

"Qurban bayramı ərəfəsində süfrələrin əsas qonağı olan ət yeməkləri düzgün istehlak edilmədiyi təqdirdə sağlamlıq üçün risk yarada bilər. Həkim-diyetoloqlar və qidalanma üzrə mütəxəssislər bayram günlərində balansl

Mayın 28-də səhər saatlarından başlayaraq... - Əhalinin nəzərinə

Maqnit qasırğası yaxın günlərdə Yer kürəsini yenidən əhatə edəcək. KONKRET. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə Rusiya Elmlər Akademiyasının Kosmik Tədqiqatlar və Günəş-Yer Fizikası institutlarının Günəş astronomiyas

Köhnə dəmli çay xərçəng yaradır

Səhər açılar-açılmaz mətbəxə keçib çaydanı işə salmaq azərbaycanlıların adətidir. Amma çoxları bilmədən səhv edir: əvvəlki günün dəmli çayını ocağa qoyub yenidən qızdırır, bir stəkan da ondan içir. Halbuki bu görünməz təhlük

Məşhur diş pastalarında zəhərli maddələr aşkarlandı - Azərbaycanda da satılır

Diş pastası ilə bağlı edilən yeni araşdırma cəmiyyət arasında ciddi narahatlığa səbəb olub. KONKRET. -a istinadən xəbər verir ki, ən etibarlı və məşhur markaların diş məcunlarının tərkibində ağır və zəhərli metallar aşkarlanıb

İtlərlə təmas uşaqları ekzema xəstəliyindən qoruya bilər - Alimlər

Uşaqların heyvanlarla, xüsusilə də itlərlə erkən təması atopik ekzemanın – dəriyə təsir edən xroniki iltihablı xəstəliyin yaranma ehtimalını azalda bilər. Bu nəticəyə Edinburq Universitetinin alimləri gəliblər. . -a istinadə

Diyetoloq: Tərəziyə hər gün yox, həftədə bir dəfə çıxmaq daha doğrudur

Danimarkanın Orhus Universitetinin diyetoloqu Sandra Vigelene bədən çəkisinin düzgün qiymətləndirilməsi ilə bağlı vacib tövsiyə verib. Onun sözlərinə görə, çəki ölçmək üçün hər gün tərəziyə çıxmaq doğru yanaşma deyil. Əvəzində

Yayda bu qidaları 1 gündən artıq saxlamayın! - XƏBƏRDARLIQ

İsti hava şəraitində bəzi gündəlik qidaların saxlanma müddətinə xüsusi diqqət yetirilməlidir. Yay aylarında yüksək temperatur bakteriyaların qida məhsullarında daha sürətli çoxalmasına səbəb olur. Bu isə düzgün saxlanmaya


azerbaycan xeberleri yeni xeberler son xeberler son xeberler bugun 2025 canli sonxabar son xeberler bugun 2025 muharibe ensonxeberler