Qabyuyan süngərlər: Tualetdəki bakteriyalardan daha təhlükəlidir - ARAŞDIRMA
Mətbəxdə qabların yuyulması üçün istifadə edilən süngərlərin təhlükəsi barədə ekspertlərin xəbərdarlığı zamanla xarici mətbuatda yer almaqdadır. Məlumata görə, mütəmadi işlənən belə vasitələr əsl xəstəlik mənbəyidir. Ekspertlər bunu belə əsaslandırır ki, bir neçə dəfə istifadə ediləndən sonra həmin süngərlər daxilinə qida qalıqları hopdurur və bu da sonradan bakteriyalara çevrilir. Nəticədə qabların təkrar yuyulması zamanı onlara bulaşaraq, insan orqanizminə təhlükə yaradır.
KONKRET.azbu informasiyalara qida texnoloqu Ağa Salamovla aydınlıq gətirməyə çalışıb.
"Tualetdə 6,5 kvadratsantimetrə görə 100 bakteriya olduğu halda, bir süngərdə hər kvadratsantimetrdə milyonlarla bakteriya meydana gəlir", – deyərək məsələnin ciddiliyinə diqqət çəkən ekspert fikrini belə əsaslandırıb:
"Mətbəxdə istifadə edilən süngərlərlə əsasən çirkli və yağlı qablar yuyulur. Həmin qabyuyanlar da təmiz yuyulmadan, xlorla dezinfeksiya olunmadan öz qabına qoyulur. Və riskli qida qalıqları, xərçəng hüceyrələri hopmuş, yağlı süngər səhərədək orada qalır. Bu da mikroorqanizmlərin çoxalmasına səbəb olur".
A.Salamov bildirir ki, bu təhlükəli risklərin qarşısını almaqdan ötrü dünya standartlarında qabyuyan maşınlardan geniş istifadəyə edilir:
"Bu maşınlar qabları həm yuyur, həm də qurudur. Və bəlli bir temperaturda qurutma zamanı bakteriyalar məhv olur. Yəni dünya standartlarında süngər-filan kimi vasitələr artıq keçmişdə qalıb. Bizdə isə maşını olmayan xanımlar təbii ki, həmin süngərlərdən istifadə edirlər. Çox vaxt da sürgəri təmiz yumadan, tam dezinfeksiya etmədən təkrar digər qabları yuyurlar. Nəticədə bu vasitələrin yaratdığı bakteriyalar mədə-bağırsaq sistemini sıradan çıxarır, zəhərlənmə halları və s. xəstəliklərə səbəb olur".
Mütəxəssisin fikrincə, bütün bunlardan çıxış yolu isə həmin süngərləri vaxtlı-vaxtında xüsusi dezinfeksiyaedici vasitələrlə təmizləməkdir:
"Süngərlər hər iki-üç saatdan bir xüsusi məhlullarla dezinfeksiya olunmalı, suyun altında tam yuyulub-sıxıldıqdan sonra öz təmiz qabında yerləşdirilməlidir. Və həmin süngər üç gündən artıq istifadə olunmamalı, yenisi ilə əvəzlənməlidir. Yalnız bu hallara riayət olunduğu təqdirdə süngərlərin heç bir həyati təhlükəsi ola bilməz".
Mövzu ilə bağlı Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyindən (AQTA) aldığımız cavabda da belə vasitələrin istifadəsi zamanı gigiyenik tələblərə əməl olunmasının vacibliyi vurğulanıb.
Qurumun Qida zəncirinə nəzarət şöbəsinin müdiri Elşad Cəbrayılov bildirib ki, dəsmal, süngər və mətbəx ləvazimatları ilə təmasda olan digər təmizlik vasitələri düzdün yiyulmadığı və qurudulmadığı halda üzərindəki çirkli və ya rütbəli mühit bakteriyaların böyüməsinə əlverişli şərait yaradır:
"Bu səbəbdən dəsmallar, süngərlər və soba əlcəkləri mütəmadi olaraq yuyulmalı və nəm mühit yaranmasının qarşısını almaq üçün quruduğundan əmin olunmalıdır. Eyni zamanda, istənilən gigiyenik vasitələr, o cümlədən, süngər və dəsmallar istifadə müddəti ərzində mütəmadi dəyişdirilməlidir".
Sevinc Paşayeva,
KONKRET.az
f Paylaş