Spirtdən zəhərlənmələrin SƏBƏBİ BİLİNDİ: Görün kimlərə daha çox təsir edir

Spirtdən zəhərlənmələrin SƏBƏBİ BİLİNDİ: Görün kimlərə daha çox təsir edirSon günlər spirtli içkilərdən zəhlənmələrin sayı xeyli artıb. Hətta ölüm halları ilə müşahidə olunan zəhərlənmələr kütləvi hal alıb. Bəs görəsən, nə baş verir? Bu zəhərlənmələrin səbəbi nədir?
KONKRET.az-ın suallarını cavablandıran Azad İstehlakçılar Birliyinin sədri Eyyub Hüseynov bildirib ki, insanı daxildən zəhərləyən spirt, hətta texniki spirt kimi də yararsız hesab olunmalıdır:

"2016-cı ildə dövlət tərəfindən spirtli içkilərin istehsalı üçün zəruri lisenziyalar ləğv edildi. O vaxta kimi cəmisi bir neçə müəssisə spirtli içki istehsal edirdi. Bundan sonra araq və tünd spirtli içkilər istehsal edən zavodların sayı 15-dən 124-ə çatıb. Şərab istehsal etmək üçün gərək üzümçülük təsərrüfatı olsun. Bəzi şərab istehsalçıları da şərab istehsal etməkdən əl çəkdilər və üzüm bağlarını ləğv edərək keçdilər araq istehsalına. Buna paralel olaraq bazar həddindən artıq çirkləndi. Üstəlik keçən ilin sonlarında hökumət qərar qəbul etdi ki, spirtli içkilərin minimum qiyməti müəyyənləşdirilsin. Yəni, keyfiyyətsiz və çox ucuz spirtli içki istehsal edənlər bazara girib qeyri-mütənasib qiymət siyasəti yaradaraq rəqabət mühitini pozmasınlar. Düzdür, bu qərar hələ qəbul olunmayıb. İndi spirtli içkilərin minumum qiyməti müəyyən edilib. Bu dəfə saxta və keyfiyyətli spirtli içki istehsal edənlər qiyməti qaldlrdılar, lakin keyfiyyətə toxunulmadı. Bu daha pis nəticə verdi. Bu vaxta kimi istehlakçılar ucuz mal alıb keyfiyyətə uduzurdular. İndi həm keyfiyyətdə, həm də qiymətdə uduzacaqlar".
Spirtdən zəhərlənmə hallarının çoxalmasına toxunan ekspert hesab edir ki, bundan alkoqoldan asılı adamlar daha çox istifadə edir:
"Hələ sovet vaxtından apteklərdə satılan spirtlərdən araq düzəldib içən insan qrupları mövcud olub. Mən əminəm ki, bu günlərdə dünyasını dəyişən insanlar məhz köhnə üsuldan istifadə ediblər. Azərbaycan hökumətinin biznes qurumları üçün yaratdığı şəraitdən son dərəcə sui-istifadə olunur və təhlükəli spirtlər apteklərə verilir. Alkaqoldan əziyyət çəkən insanlar oradan həmin spirtləri alaraq istifadə edirlər. Hələlik, əlimizdə olan məlumat belədir. Çox təəssüflər olsun ki, Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi bu vəziyyətə nəzarət etməkdə acizdir. İnsanların təhlükəsizliyini təmin edə bilmir. Ümumiyyətlə Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əsasnaməsində dəyişikliklər edilməlidir. Onlar cəld yoxlama mexanizminə malik olmalıdır. Vaxtaşırı yoxlamar təşkil edilməlidir. Təhlükəli içki anlayışı da müəyyən pir partiya məhsula aiddir. Ehtimal ki, insanları zəhərləyən istehsalçı görünür texniki spirti çox edib. İnsanı daxildən zəhərləyən spirt yararsız hesab olunmalıdır. Bazar bu cür məhsullardan təmizlənməlidir. Bu bazarın bərbad olduğunu 5 il əvvəl Daxili İşlər Nazirliyi müəyyən etdi və göstərdi ki, ən prestijli restoranlarda, ən bahalı içkilər brend şüşələrə tökülən qarmaqarışıq mayelərdir. Bununla bağlı bəzi işbazlar həbs olundu, cəza tədbirləri görüldü. İndi də bu iş davam etdirilməlidir".
Vəli Həsənoğlu,
KONKRET.az

Sağlamlıq     Baxılıb: 229   Tarix: 27 fevral 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Bakıda insanları ən çox öldürən ilk ÜÇ XƏSTƏLİK

Bakı şəhərində yaşayan əhalinin ölüm səbəbləri sırasında hansı əsas xəstəliklərin yer aldığı açıqlanıb. -ın məlumatına görə, saytının Bakı Şəhər Statistika İdarəsindən əldə etdiyi məlumatda deyilir ki, ölüm səbəbləri sırasand

Gündə nə qədər gilas yemək olar?

Yay aylarında bol istehlak edilən və bir çox insanın sevimli mövsümi meyvələrindən biri olan gilas sağlamlıq baxımından bir sıra risklər daşıya bilər.   -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Moskva 24" telekanalın

Yay aylarında qida zəhərlənməsi riskləri artır: Ekspertdən vacib tövsiyələr

Yay aylarında temperaturun artması ilə qida zəhərlənmələrinin sayı da yüksəlir. Qida təhlükəsizliyi üzrə ekspert Fərid Səfərov -a verdiyi açıqlamada bildirir ki, isti hava bakteriyaların sürətlə çoxalması üçün əlverişli şərai

Yaşlı insanlar üçün əvəzedilməz faydaları var

Qaragilə "pis" xolesterini azaldır, beynin qan dövranını yaxşılaşdırır və yaşlılarda yaddaş və diqqət pozğunluqları riskini azaldır. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə Vyana Universitetinin "Wiener Kinderstudie

DİQQƏT: Bu məhsulları çox yesəniz, ürək-damar və böyrək xəstəliklərinə düçar olarsınız

"Qurban bayramı ərəfəsində süfrələrin əsas qonağı olan ət yeməkləri düzgün istehlak edilmədiyi təqdirdə sağlamlıq üçün risk yarada bilər. Həkim-diyetoloqlar və qidalanma üzrə mütəxəssislər bayram günlərində balansl

Gündə neçə qram albalı yeyə bilərik?

Albalı, vişnə mövsümü gəldi. Bəs gündə nə qədər bu giləmeyvədən yeyə bilərik?. -a istinadən xəbər verir ki, Piroqov universitetinin dosenti Olqa Tarasova bəzi xəstələrə az miqdar albalı yeməyi tövsiyə edib. "Yetkin bi

Qarpızı pendirlə yox, bununla yeyin - Faydaları

İsti yay günlərinin vazkeçilməz ləzzəti qarpız və ağ pendirdir. -a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislərin fikrincə, qarpızın çox hissəsi sudan ibarət olsa da, yüksək glisemik indeksə malik olduğu üçün qan şəkərini sürətl

Əgər uşağınızda bu vitamin çatışmazlığı varsa

Mütəxəssislər D vitamini çatışmazlığı ilə bağlı xəbərdarlıq ediblər. Türkiyəli uşaq sağlamlığı və xəstəlikləri mütəxəssisi Məsud Arslan D vitamini çatışmazlığının uşaqlarda sümük problemlərinə səbəb ola biləcəyini açıqlayıb

Pomidor göründüyü qədər "məsum" deyilmiş - Bu formada yeyiləndə təhlükəli olur

İllərdir sağlam qida kimi tanınan və xüsusilə səhər süfrələrində geniş yer alan çiy pomidorun acqarına yeyilməsi bəzi insanlarda sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər bildirirlə


azerbaycan xeberleri yeni xeberler son xeberler son xeber.az son xeber 2025 xeberler bu qun cəbhədən yeni xəbərlər