Ürək və qan damarlarını gücləndirəcək səhər yeməyi – Həkim məsləhəti
Pəhrizdə pomidorun olması məhsulun tərkibindəki qiymətli antioksidant sayəsində kardioprotektiv təsir göstərə bilər.
KONKRET.azxəbər verir ki, bu barədə Pronews.gr xarici tədqiqatçılara istinadən yazır:
Məhz bu seçim iltihablı və oksidləşdirici proseslərin inkişaf riskini azaldır, lipid mübadiləsini yaxşılaşdırır və bununla da ürək-damar xəstəliklərinin ehtimalını azaldır. Alimlər bunun açarının pomidorda olan piqment likopen olduğuna inanırlar.. Məhsulu sağlam səhər yeməyi hazırlamaq üçün istifadə etmək optimaldır.
Belə menyu yalnız ürək və qan damarlarını gücləndirməyəcək, həm də metabolik sindrom kimi mövcud problemləri olan insanlara kömək edəcəkdir.
"Belə xəstələrdə eyni vaxtda infarkt və insult üçün bir neçə risk faktoru ola bilər. Yəni insan yaxşı xolesterin səviyyəsi, yüksək trigliserid səviyyəsi, yüksək qan təzyiqi və piylənmə ilə bağlı problemlər yaşaya bilər", – tədqiqatçılar qeyd ediblər.
"30 gün ərzində qida rasionuna bişmiş pomidor əlavə edən xəstələrin ürək-damar xəstəliyi riski azalır, çünki bu, diabetli insanlar üçün xüsusilə vacibdir".
Mütəxəssislər aydınlaşdırıblar ki, bişmiş pomidorda antioksidant olan likopenin konsentrasiyası maksimumdur. Bitki yağı, məsələn, zeytun yağı, həzm sistemi tərəfindən qiymətli maddələrin udulmasını stimullaşdırır. Bu mənada pomidor çığırtması əla səhər yeməyi olar. Başqa bir seçim, qaynadılmış yumurta, pomidor, göyərti və bir çay qaşığı bitki yağı ilə səhər salatıdır. Bir parça tam taxıl çörəyi ilk yeməyinizi mükəmməl şəkildə tamamlayacaq.
"Qəhvə və çayı səhər yeməyi zamanı və ya ondan dərhal sonra deyil, bir saat sonra için ki, bütün vitaminlər və minerallar tam udulsun", – endokrinoloq, tibb elmləri doktoru Zuhra Pavlova özünün Telegram kanalında qeyd edib.
Günel Mikayılova,
KONKRET.az
f Paylaş