Xurmanı çox yeyənlərə zərəri ilə bağlı XƏBƏRDARLIQ

Xurmanı çox yeyənlərə zərəri ilə bağlı XƏBƏRDARLIQXurma çoxlarının parlaq dadı və zəngin qida tərkibinə görə sevdiyi dadlı və sağlam meyvədir. Tərkibində maqnezium, kalium, A və C vitaminləri var və qış mövsümündə onu bir çox meyvələr arasında sevimli edən xoş şirin dadı var.
Bununla belə, xurmanın çoxsaylı faydalarına baxmayaraq, potensial sağlamlıq problemlərindən yayınmaq üçün bilməli olduğunuz vacib cəhətlər var.
KONKRET.az-ın məlumatına görə, həkimlər qeyd edir ki, xurmanın böyük miqdarda istehlakı ciddi fəsadlara səbəb ola bilər. Bunun əsas səbəbi meyvədə taninlərin olmasıdır – mədənin məzmunu ilə qarşılıqlı əlaqədə olduqda, fitobezoarlar adlanan sıx topaqlar əmələ gətirə bilən xüsusi maddələr.
Fitobezoarlar nədir və niyə təhlükəlidirlər?
Fitobezoarlar mədə və ya bağırsaqlarda taninlər kimi həll olunmayan hissəciklərin yığılması nəticəsində yaranan sərt formasiyalardır. Xurmanı çox miqdarda yemək onların əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər ki, bu da öz növbəsində mədə-bağırsaq traktının tıxanmasına səbəb ola bilər. Bu, kəskin bağırsaq və ya mədə tıkanıklığı kimi özünü göstərə bilən təhlükəli bir vəziyyətdir.
Bu ağırlaşmanın əlamətlərinə aşağıdakılar daxil ola bilər:
• şiddətli qarın ağrısı;
• ürəkbulanma və qusma;
• uzun müddət defekasiyanın olmaması;
• şişkinlik.
Bəzi hallarda problem təcili tibbi yardım tələb edir. Bir fitobezoar ciddi maneə törədirsə, kütləni çıxarmaq üçün laparotomiya kimi əməliyyat tələb oluna bilər. Nadir hallarda vəziyyət daha da ağırlaşa bilər ki, bu da digər ciddi sağlamlıq nəticələrinə səbəb ola bilər.
Ölçüyə riayət etmək vacibdir
Həkimlərin əməl etməyi tövsiyə etdiyi əsas qayda xurma istehlakında ehtiyatlılıqdır. Bu meyvənin az bir hissəsi tərkibindəki vitamin və mineralların yüksək olması səbəbindən orqanizmə fayda verə bilər. Bununla belə, həddindən artıq istehlak, xüsusilə acqarına, fitobezoarların inkişaf riskini artırır.
Belə problemlərin qarşısını almaq üçün həkimlər məsləhət görür:
• Xurmanın istehlakını gündə 1-2 meyvə ilə məhdudlaşdırın.
• Ac qarına xurma yeməkdən çəkinin.
• Həzm prosesini yaxşılaşdırmaq üçün kifayət qədər su içmək.
• Meyvə yedikdən sonra hisslərinizə diqqət edin. Narahatlıq yaranarsa, xurmadan müvəqqəti imtina etmək daha yaxşıdır.
Xurmanın faydaları
Potensial risklərə baxmayaraq, xurma normada istehlak edildikdə sağlam bir meyvə olaraq qalır.
• İmmuniteti yaxşılaşdırır. Tərkibindəki yüksək miqdarda C vitamini sayəsində xurma immunitet sistemini gücləndirməyə kömək edir.
• Antioksidantlarla zəngindir. Vitamin A və digər maddələr hüceyrələri zədələnmədən və vaxtından əvvəl qocalmadan qorumağa kömək edir.
• Ürək-damar sisteminin fəaliyyətini təşviq edir. Meyvənin tərkibindəki maqnezium və kalium qan təzyiqini normallaşdırmağa və ürək sağlamlığını qorumağa kömək edir.
• Həzmi yaxşılaşdırır. Xurmanın tərkibindəki lif normada istehlak edildikdə mədə-bağırsaq traktının işini normallaşdırmağa kömək edir.
Xurma, sağlamlığınızı yaxşılaşdırmaq üçün rasionunuza daxil edilə bilən dadlı və sağlam bir meyvədir. Bununla belə, həddindən artıq istehlak ciddi problemlərə, xüsusən də fitobezoarların əmələ gəlməsinə və bağırsaq tıxanmasına səbəb ola bilər. Bu cür fəsadların qarşısını almaq üçün mülayim şəkildə yeyin və sağlamlığınıza zərər vermədən xurmadan həzz alın./lent.az

Sağlamlıq     Baxılıb: 217   Tarix: 17 yanvar 2025
f Paylaş

Ustalar.az ustalar sayti [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

Gündə bir yumurta yeməyin - 7 faydası

Müntəzəm olaraq yeyildikdə bədənə saysız-hesabsız faydalar təmin edən yumurta, vitaminlər, minerallar və zülal tərkibi ilə təbii sağlamlıq mənbəyi kimi diqqət çəkir. Araşdırmalara görə, gündə bir yumurta yemək əzələ inkişaf

Alimlər diabet riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldan üsul açıqlayıblar

Aralıq dənizi pəhrizinin kalori məhdudiyyəti, müntəzəm fiziki aktivlik və peşəkar dəstəklə birləşdirilməsi II tip şəkərli diabetin inkişaf ehtimalını 31% azaldır. xəbər verir ki, bu barədə "Science Daily" elmi jurnalınd

Ağcaqanadlarla yayılan virus Azərbaycana gəlib? – RƏSMİ

Çində yenidən çikinqunya virusu yayılaraq epidemiya səviyyəsinə çatıb. Ağcaqanadlar vasitəsilə ötürülən bu xəstəlik kəskin hərarət, üşütmə, bel və oynaq ağrıları, eləcə də səpkilərlə müşahidə olunur. . Bəs görəsən, bu virusa yoluxma halların

Diyetoloq: "Azkalorili qidalar kökəlməyə səbəb ola bilər"

Azkalorili qidalara keçmək, salatlara üstünlük vermək əks təsirə səbəb olur. Belə ki, bədən bu cür qidaları aclıq siqnalı kimi qəbul edərək yağ toplamağa başlayır və arıqlama prosesi əks təsirlə əvəz olunur. -a istinadə

Ölkədə həkimlərin sayı azalıb? - Mütəxəssis suala belə REAKSİYA VERDİ

Azərbaycanda tibb ixtisaslı mütəxəssislərin sayının azalması ilə bağlı narahatlıqlar artsa da, terapevt Rasif Bağırov bunun real vəziyyəti əks etdirmədiyini bildirib. -a açıqlamasında o qeyd edib ki, ölkədə həkimlərin say

Yastığınızın altına qoyun - Sərin yatın

Yayda istidən yatmaqda çətinlik çəkirsinizsə, bu sadə, lakin təsirli üsulu sınaya bilərsiniz…. -a istinadən xəbər verir ki, bu üsul kondisioner və ya ventilyatordan istifadə etmədən sərin qalmaq istəyənlər üçün xüsusilə faydalıdır

Tibdə YENİ ERA: Xərçənglə bağlı elə bir kəşf edildi ki

Böyük Britaniyada qan analizi vasitəsilə 10 fərqli xərçəng növünü erkən mərhələdə müəyyən etməyə imkan verəcək yeni tədqiqat həyata keçirilir. "Independent" nəşrinin məlumatına görə, "Enlighten" adlı layih

Banan qanı qatılaşdırır - Tromb yaradan qidalar

Faydalı bildiyiniz qidalar, meyvələr belə qanı qatılaşdıra bilər. Xüsusən yayda orqanizmdə susuzlaşma fonunda qan daha da qatılaşır. -a istinadən xəbər verir ki, ürək-damar cərrahı Pavel Vladimirov kartof, banan, şirniyya

Çətənə toxumunun sağlamlığa inanılmaz faydaları

Qidalanma mütəxəssisləri çətənə toxumunun insan sağlamlığı üçün çoxsaylı faydalarını açıqlayıblar. Bitki mənşəli zülal mənbəyi olan çətənə toxumu xüsusilə vegan və vegetarian pəhrizlərində mühüm yer tutur. xəbər verir ki


son xeberler yeni xeberler azerbaycan xeberleri novruz bayramı hava xəbərlər metbuat xeberleri