Yağ, süd və ət BAHALAŞDI
Bitki yağları, süd məhsulları və ətə beynəlxalq kotirovkaların həcmi mart ayında Ümumdünya Ərzaq Qiymətləri İndeksinin 1,1% artmasına səbəb olub.
KONKRET.az xarici KİV-ə istinadla xəbər verir ki, bir sıra ərzaq məhsullarının beynəlxalq qiymətlərinin dəyişməsini aylıq monitorinq edən BMT-nin Ərzaq və Kənd Təsərrüfatı Təşkilatının (FAO) hesabatında qeyd olunduğu kimi, bu, son 7 ayda ilk artım olub.
Belə ki, FAO-nun bitki yağı üçün qiymət indeksi martda fevral ayı ilə müqayisədə 0,8% artaraq illik maksimuma çatıb. Palma yağının beynəlxalq qiymətləri aparıcı istehsalçı ölkələrdə mövsümi olaraq aşağı hasilat və Cənub-Şərqi Asiyada güclü daxili tələbat səbəbindən artıb. Çoxillik minimumlardan sonra soya yağının qiymətləri xüsusən də Braziliya və ABŞ-da bioyanacaq sektorunda güclü tələbatla əlaqədar bərpa olunub.
Süd məhsullarının qiymət indeksi artıq altıncı aydır ki, artır. Bu göstərici fevral ayı ilə müqayisədə 2,9% artıb. Qiymət artımı pendir və yağın dünya qiymətlərinin artması ilə əlaqədardır.
Ət qiymətləri indeksi əvvəlki ayla müqayisədə 1,7% artıb, demək olar ki, bütün ət növləri üzrə qiymətlər artıb.
Eyni zamanda, FAO-nun taxıl qiymətləri indeksi azalmaqda davam edir. Bu göstərici 2,6% azalıb ki, bu da 2022-ci ilin mart ayındaki dəyərindən orta hesabla 20% aşağıdır. Bu, ixracatçılar – Aİ, Rusiya və ABŞ arasında güclü rəqabət nəticəsində buğdanın dünya ixrac qiymətlərinin azalması ilə izah olunur. FAO, bunun əksinə olaraq, Ukraynadakı logistik çətinliklər səbəbiylə qarğıdalı ixracat qiymətlərinin artdığına diqqət çəkib.
FAO-nun Ərzaq Qiymətləri İndeksi mart ayında orta hesabla 118,3 bənd təşkil edib ki, bu da bir il əvvəllə müqayisədə 7,7% azalıb. Beləliklə, mart ayında indeksdə bir qədər artım olsa da, 2022-ci ilin yazında olan pik dəyərlərlə müqayisədə ümumi eniş tendensiyası qalmaqdadır.Bakupost.az