Yazda BUNLAR yeyilməlidir
Yaz qidalanma baxımından ən çətin fəsildir, çünki payızdan bəri saxlanılan köhnə tərəvəz və meyvə ehtiyatları artıq vitamin tutumunu azaldıb, yeniləri isə hələ yetişməyib.
Mağazalar bütün ilboyu ərzaq çeşidi ilə doludur, lakin unutmayın ki, istixana şəraitində yetişdirilən xiyar, pomidor, alma və göyərti tərkibində nəinki faydalı maddələr yoxdur, həm də orqanizmə zərər verə bilər. Gözəl xarici qabığın arxasında müxtəlif kimyəvi maddələr, GMO-lar, süni stimulyatorlar var. Ona görə də məhsul seçimində mövsümi meyvələrə üstünlük vermək vacibdir. Bəs yaz mövsümündə hansı meyvə və tərəvəzlər faydalıdır?
Göyərti
Yazın ortasında ilk vitaminli məhsullardan göərtilərin bir çox növü var. Hər növ salatlar, ispanaq, reyhan, cəfəri, şüyüd, yaşıl soğan, yabanı sarımsaq və s. Erkən və təzə göyərti A, B2, C, PP vitaminləri, həmçinin amin turşuları ilə zəngindir. Vitamin çatışmazlığı zamanı immunitetin strukturu üçün məhz bu lazımdır.
Turp
Bu ilk yaz kök tərəvəzi kalium, natrium, kalsium, dəmir və vacib vitaminlərlə zəngindir. Turp bədənimizdən toksinləri çıxarmağa kömək edir. Bundan əlavə, az kalori və çoxlu lif ehtiva edir, yəni normal həzmə və əlavə funtlardan qurtulmağa kömək edir.
Sitrus meyvələri
Bu meyvələr öz faydalı xüsusiyyətlərini uzun müddət saxlaya bilir. Ancaq yazda pəhrizinizdə C vitamininin tərkibini artırmaq xüsusilə vacibdir, bu da çoxlu sitrus növlərinin zəngin olduğu şeydir: portağal, naringi, limon, qreypfrut, əhəng və s. Bundan əlavə, onların tərkibindəki efir yağları enerji verir və səmərəliliyi artırır.
Yerkökü, çuğundur, balqabaq, şalgam, kartof, soğan və s. Eyni prinsip tərəvəzlərə də aiddir. Əgər onlar tarlada yetişdirilib, lazımi şəraitdə saxlanılıbsa, onların faydası zərərindən qat-qat çoxdur.//Moderator.az / konkret.az
f Paylaş
Ustalar.az ustalar sayti [newsid: 0-123300]