Alimlər ürək üçün problem yaradacaq şirin qidaların adlarını açıqlayıblar
Lund Universitetinin (İsveç) alimləri müəyyən ediblər ki, az miqdarda şirniyyat şəkər tərkibli içkilərdən sui-istifadədən fərqli olaraq, ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskini artırmır.
KONKRET.az foodinfo.az-a istinadən xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Frontiers in Public Health" jurnalında dərc olunub.
Müxtəlif növ şəkər qəbulunun ürək-damar xəstəliyi riskinə necə təsir etdiyini anlamaq üçün tədqiqatçılar iki böyük tədqiqatın məlumatlarından istifadə etdilər: İsveç Mammoqrafiya Kohortu (SMC) və İsveç Kişi Kohortu. Bu tədqiqatlarda iştirakçılara (cəmi 69,705 nəfər) 1997 və 2009-cu illərdə pəhrizləri ilə bağlı suallar verildi ki, bu da tədqiqatçılara zamanla iştirakçıların qidalanma modellərini izləməyə imkan verib.Nəticələr göstərib ki, şəkərli içkilərin qəbulu işemik insult, ürək çatışmazlığı, atrial fibrilasiya və abdominal aorta anevrizması riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırır.

Leyla və Alena Əliyeva mükafatlandırma mərasimində - FOTOLAR
Nazir: Erməniəsilli şəxslərin azad olunmaları ilə bağlı qanuna uyğun gəlməyən qərarları qəbul etməyəcəyik
XİN başçısı: Azərbaycan TRİPP layihəsində region üçün hər hansı risk görmür
Patriarx Kirill Prezident İlham Əliyevi təbrik edib
XİN: İlham Əliyevin təqvimində Avropa Siyasi Birliyinin Ermənistanda keçiriləcək konfransında iştirakla bağlı plan yoxdur
Elektron siqaret məni xərçəng xəstəsi etdi' - Pekkan
"Mərhəmətdən danışmağa ixtiyarımız yoxdur
"Dünyanın ən gözəl şəhəri Bakı" - Xəyyam Nisanov
"Bəzi qızlar oxumaq yox, ərə getmək istəyirlər" - İlhamə
Taylor xeyriyyə cəmiyyətlərinə 2 milyon dollar ianə edib
Tacir Şahmalıoğlu ilə Vüqar Əbdülov arasında qalmaqal
Vəfa Şərifovanı təhqir edən qadınla bağlı QƏRAR
Paşinyan: Ermənistan 2026-cı ildə "Tramp Marşrutu"ndan irəliləyiş gözləyir
Zelenski Estoniya ilə Rusiyaya qarşı birgə addımları müzakirə etdi
Bakcell lotereyasında 12-ci avtomobil uduldu