Banan niyə tez xarab olur?
Bananın tez xarab olmasının bir neçə əsas səbəbi var.
KONKRET.az həmin səbəbləri təqdim edir:
Etilen qazı: Banan yetişmə prosesi zamanı etilen qazı ifraz edir. Etilen qazı meyvələrin yetişməsini sürətləndirir, bu da bananın tez yumşalmasına və xarab olmasına səbəb olur.
Temperatur həssaslığı: Banan soyuğa həssasdır və 12°C-dən aşağı temperaturda qaralmağa başlayır. Soyuducuda saxlandıqda da xarici qabığı tez qaralır, lakin içi bir müddət təzə qala bilər. Otaq temperaturunda isə çox isti olduqda daha tez yetişir və xarab olur.
Nəmlik: Bananın səthi nəmliklə təmasda olduqda kiflənmə və yumşalma prosesi daha tez başlayır. Bu səbəbdən, bananı quru və sərin yerdə saxlamaq faydalıdır.
Yetişmə mərhələsi: Alınan bananlar artıq yetişmiş olarsa, onlar daha tez xarab olmağa meylli olur. Yarım-yetişmiş, yaşıl banan alıb onları evdə otaq temperaturunda yetişdirmək xarab olma müddətini uzada bilər.
Digər meyvələrdən təsirlənməsi: Alma və armud kimi digər meyvələr də etilen qazı ifraz edir. Bananı bu cür meyvələrdən uzaqda saxlamaq onun daha uzun müddət təzə qalmasına kömək edə bilər.
Bananları daha uzun müddət saxlamaq üçün onları sərin, quru və digər meyvələrdən ayrı saxlamaq, həmçinin gövdəsini plastiklə bağlamaq kimi üsullar təklif edilir./milliaz

Ofeliya Babayeva vəfat etdi - FOTO
İsa Qəmbərin xəyanət dosyesi: Antimilli şəbəkənin cavab vermək zamanı çatıb
Ukraynanın səfiri İsrail XİN-ə çağırılıb
Ceyhun Bayramov Macarıstana getdi
907-ci düzəlişin tam ləğvi ilə bağlı MÜHÜM ADDIM
"Qarabağ" bu gün Bakıda "Ayaks"la üz-üzə gələcək
FHN polkovnikinin yerinə yeni təyinat oldu
"Yüksəliş" müsabiqəsinin 2026-cı ildə keçirilməsinə bir milyon manat ayrıldı
Sabah bu ərazilərdə qaz olmayacaq
Kristina Aqilera Eyfel qülləsinin liftində qaldı
Nadir Qafarzadə baba oldu - Foto
2025-ci ilin ən məşhur aktyorları açıqlandı - SİYAHI
Leyla Əliyeva Özbəkistan Prezidenti Administrasiyasının rəhbəri ilə görüşüb
Yenidən hərbçi obrazı canlandıracaq
Orhan Gencebayın həyatı film olacaq