Banan niyə tez xarab olur?
Bananın tez xarab olmasının bir neçə əsas səbəbi var.
KONKRET.az həmin səbəbləri təqdim edir:
Etilen qazı: Banan yetişmə prosesi zamanı etilen qazı ifraz edir. Etilen qazı meyvələrin yetişməsini sürətləndirir, bu da bananın tez yumşalmasına və xarab olmasına səbəb olur.
Temperatur həssaslığı: Banan soyuğa həssasdır və 12°C-dən aşağı temperaturda qaralmağa başlayır. Soyuducuda saxlandıqda da xarici qabığı tez qaralır, lakin içi bir müddət təzə qala bilər. Otaq temperaturunda isə çox isti olduqda daha tez yetişir və xarab olur.
Nəmlik: Bananın səthi nəmliklə təmasda olduqda kiflənmə və yumşalma prosesi daha tez başlayır. Bu səbəbdən, bananı quru və sərin yerdə saxlamaq faydalıdır.
Yetişmə mərhələsi: Alınan bananlar artıq yetişmiş olarsa, onlar daha tez xarab olmağa meylli olur. Yarım-yetişmiş, yaşıl banan alıb onları evdə otaq temperaturunda yetişdirmək xarab olma müddətini uzada bilər.
Digər meyvələrdən təsirlənməsi: Alma və armud kimi digər meyvələr də etilen qazı ifraz edir. Bananı bu cür meyvələrdən uzaqda saxlamaq onun daha uzun müddət təzə qalmasına kömək edə bilər.
Bananları daha uzun müddət saxlamaq üçün onları sərin, quru və digər meyvələrdən ayrı saxlamaq, həmçinin gövdəsini plastiklə bağlamaq kimi üsullar təklif edilir./milliaz

Abbas Əraqçinin Azərbaycana səfəri başlayıb
İran XİN başçısı Azərbaycana səfərə yola düşüb
Bəqayi: Tehran və Vaşinqton arasında birbaşa dialoq yoxdur
Məlahət Abbasova Türkiyədə "Əməyə hörmət" mükafatına layiq görülüb
Gəncədə bıçaqlanan qadının SON DURUMU
Abşeronda kuryoz olay
Göygöldə maşın aşdı - Ölən var
Xəzər dənizindən qum-çınqıl oğurlayanlar - Saxlanıldılar
Yanğında həlak olan Könül Vəlibəylinin qızının son vəziyyəti açıqlandı
Bayramdan sonra bu məhsullarda UCUZLAŞMA GÖZLƏNİLİR
"Mərkəzi Bank çalışır ki, insanlar manata etibar etsinlər"
Leyla və Arzu Əliyevalar Məhəmməd Yunusla görüşdülər - Fotolar
Bakıda Azərbaycan-Qırğız birgə hökumətlərarası komissiyasının iclası keçiriləcək
Bakının bu rayonunda qaz olmayacaq
Volkan Demirel istefa verdi