Bu qidalar depressiya riskini azaldır

Bu qidalar depressiya riskini azaldırHarbin Tibb Universitetinin Çin alimləri təbii spermidin maddəsi ilə depressiya riskinin azalması arasında əlaqə aşkar ediblər.
KONKRET.az publika.az-a istinadən xəbər verir ki, tədqiqat Journal of Affective Disorders (JAD) elmi nəşrində dərc olunub.
Spermidin soya, qırmızı lobya, buğda rüşeymləri, fındıq, noxud, göbələk, ispanaq, gül kələm, brokoli, badam, püstə, şabalıd, düyü, ağ çörək, alma, banan, kivi, avokado və digər qidalarda olan təbii birləşmədir. Spermidin heyvan mənşəli məhsullarda da var: mal əti, toyuq, donuz əti, hinduşka və ördək əti, süd və yumurta.
Spermidin poliaminlər adlanan molekullar qrupunun bir hissəsidir. Onlar hüceyrə sağlamlığı üçün vacibdir və böyümə, təmir və stressdən qorunma kimi hüceyrə proseslərini dəstəkləməkdə əsas rol oynayırlar.
Bu maddə hüceyrələrə zədələnmiş komponentləri çıxarmağa və optimal şəkildə işləməyə kömək edən autofagiyaya səbəb olmaqla hüceyrə uzunömürlülüyünü dəstəkləyir.
Yeni araşdırmada tədqiqatçılar 2005-ci ildən 2014-cü ilə qədər 19.000-dən çox insanın Milli Sağlamlıq və Qidalanma Müayinəsi Sorğusunun məlumatlarını təhlil ediblər.
İştirakçılar pəhrizləri haqqında məlumat veriblər. Daha sonra məlumatlar gündəlik qəbul səviyyələrini qiymətləndirmək üçün müxtəlif qidaların məlum spermidin tərkibi ilə müqayisə edilib.
Təhlil göstərib ki, daha çox spermidin qəbul edən iştirakçılar, aşağı qəbul səviyyəsinə malik olanlara nisbətən depressiya əlamətlərini daha az bildirirlər.
Bu birləşmə spermidinlə zəngin qidaların müxtəlif növləri arasında davam edib. Nəticələr statistik modellərlə dəstəklənib və ən çox spermidin qəbul edən qrupda iştirak edənlərin depressiya ehtimalının ən az qəbul edilən qrupdakı iştirakçılara nisbətən daha az olduğunu göstərib.

Sağlamlıq     Baxılıb: 209   Tarix: 11 noyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Kola sümükləri əridir - Həkim

Duz, şəkər, kofein və qazlı içkilər sümüklərin möhkəmliyini zəiflədərək sınıqlara səbəb ola bilər. milliaz-a istinadən xəbər verir ki, bunu rusiyalı ekspert, endokrinoloq İrina Zyatıkova bildirib. "25-30 yaşa qədər sümükləri

Əti bu temperaturda bişirin, YOXSA... 

Ölkəmizdə heyvan kəsimi məntəqələri baytar nəzarəti altında fəaliyyətlərini davam etdirir. Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin İnformasiya təminatı və innovativ həllər şöbəsindən -a verilən məlumata görə, heyvan kəsimindən əld

Damarları tıxananlar bu qidalardan İMTİNA ETSİN

Aterosklerozun müalicəsi pəhrizə ciddi yanaşma tələb edir. Ateroskleroz diaqnozu qoyulmuş xəstələr doymuş yağlar, trans yağlar, şəkər və duzla zəngin qidaları pəhrizlərindən çıxarmalıdırlar. -a istinadən xəbər verir ki, kardiolo

Qaraciyəri toksinlərdən təmizləyir - Çayın içinə 1 ədəd əlavə edin

Soyuq havalarda həm orqanizmi isidən, həm də immuniteti gücləndirən təbii möcüzələrdən biri – mixəkdir. Kiçik ölçüsünə baxmayaraq, bu ədviyyat həm xoş ətiri, həm də sağlamlığa çoxsaylı faydaları ilə seçilir. Mütəxəssislə

Yumurta ilə bağlı bilmədiyiniz 5 FAKT

Yumurta çox vaxt sadə qida kimi qəbul edilsə də, əslində ən dəyərli və çoxfunksiyalı qidalar arasındadır. O, təkcə yüksək keyfiyyətli protein mənbəyi deyil, həm də beyin və görmə sağlamlığı üçün vacib rol oynayır. milliaz-

Bu insanlar 5 il daha az yaşayırlar

Məşhur insanların sıravi şəxslərlə müqayisədə orta hesabla təxminən beş il daha az yaşadıqları müəyyən edilib. "Qafqazinfo"ya istinadən xəbər verir ki, bu barədə "The Guardian" nəşri alimlərin apardığ

Azərbaycanda şəkərli və qazlı içkilər ləğv ediləcək? - Həkimdən uşaqlarla bağlı XƏBƏRDARLIQ

Rusiyanın Milli Valideynlər Komitəsinin rəhbəri İrina Volynets azyaşlılara şəkərli qazlı içkilərin satışının qadağan edilməsini təklif kimi irəli sürüb. Maraqlıdır, Azərbaycanda azyaşlılara şəkərli qazlı içkilərin satış

Pambıq və ya fırça ilə dırnağa çəkin - göbələyin kökünü kəsir

Dırnaq göbələyi həm estetik, həm də sağlamlıq baxımından narahatlıq yaradan problemdir. Son araşdırmalar göstərir ki, kəklikotu yağının antifungal (göbələk əleyhinə) xüsusiyyətləri sayəsində bu problemin qarşısını ala bilər

Niyə arıqlamaq kökəlməkdən çətindir? -  Alimlər səbəbini tapdı

Alimlər arıqlamağın niyə çətin olduğunu izah ediblər. -a istinadən xəbər verir ki, "Cell" jurnalında dərc olunan araşdırmaya görə, insan beyninin əsas proqramı bədəni kök qalmağa təşviq edir, çünki bu, qədimdə sa


yeni xeberler son xeberler azerbaycan xeberleri dunya xeberleri son xeberler bugun meherremlik 2025 cəbhədən ən son xəbərlər