Emu yumurtasının faydaları

Emu yumurtasının faydalarıEmu yumurtası orqanizm üçün toyuq yumurtası qədər faydalıdır. Ondan toyuq yumurtası kimi istifadə etmək olur. Emu yumurtasının çəkisi 450-1800 qrama qədər ola bilir. Ən böyük emu yumurtasının diametri isə 18,67 sm, çəkisi isə 2350 qram olub və bu Çində qeydə alınıb. Emu yumurtasının qabığı yaşıl-qara, qalın və sığallı olmağına baxmayaraq onu sındırmaq çox asan olur. Bu yumurta parlaq sarı rəngdən və rəngsiz, şəffaf züllalı hissədən ibarətdir.
Emu yumrtasını marketlərdən və satış məntəqələrindən tapmaq mümkün deyil. Onu emuların yetişdirilməsi ilə məşğul olan fermalardan almaq olur. Emu quşu öz yumurtasını yaz-yay aylarında özündə gəzdirir və yumurtlayır. Bu yumurta çox böyük olur və onu bişirmək üçün 75-80 dəqiqə zaman lazım gəlir.
Bəzi Polşa restoranlarında emu yumurtasını 10 adam arasında eyni ölçüdə bölüşdürüb servis edirlər. Qida sənayesindən ondan müxtəlif qidaların hazırlanmasında istifadə edilir. Emu yumurtasını soyuducuda qabığının tamlığı pozulmadan 3 ay, tamlığı pozulduqda isə 2-3 gün saxlamaq mümkündür. 100qr emu yumurtasının qida dəyəri:
- Zülallar - 14 qr
- Yağlar - 13,5 qr
- Karbohidratlar - 1,5 qr
- Su - 74 qr
- Kalori - 160kKal.
Emu yumurtası dietik qidalardandır. Buna səbəb isə onun tərkibində olan xolesterinin midqarının tamamilə az olmasıdır. Bu yumurtanın tərkibində olan zərərli maddələrin midqarı digər yumurtaların tərkibində olan zərərli maddələrdən çox azdır. Onun tərkibi vitamin və minerallarla zəngindir.  Emu yumurtasının tərkibində olan doymamış turşular ürək-damar sisteminin möhkəmlənməsinə səbəb olur. Qida sənayesində emu yumurtasından müxtəlif qidaların, qəlyənaltıların hazırlanması zamanı istifadə edilir. Emu yumurtasını bişirdikdən sonra dilimləyərək duz, qorçiçnik və kərə yağı sürtdükdə dadlı səhər yeməyi olur. Bir çox ölkələrin restoranlarında stolların "skrembl" adlı yeməyi emu yumurtası ilə hazırlanır.
Emu yumurtasının zərərli xüsusiyyətləri
Emu yumurtasının tərkibi toyuq yumurtasına çox yaxındır. Onu yanlız yağlı və xolesterollu qida maddələri ilə hazırladıqda orqanizm üçün zərərli ola bilir. Toyuq yumurtasına allergiyası olanlar emu yumurtası yeyərkən diqqətli olmalıdırlar. Bu onlarda da allergiya əlamətlərinin meydana çıxmasına səbəb ola bilir.
Bu portalda yerləşdirilmiş bütün məqalələr peşəkar həkim
Milli.Az /news.milli.az

Sağlamlıq     Baxılıb: 487   Tarix: 20 sentyabr 2020
f Paylaş

Ustalar.az ustalar sayti [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

ŞOK XƏBƏRDARLIQ! Oğlan uşaqlarının bədəni belə MƏHV OLUR - ARAŞDIRMA

Əgər uşağınız həftədə 5 gün internetdə oyun oynayırsa, təhlükə zəngləri çalır deməkdir. Cənubi Koreyalı mütəxəssisin apardığı tədqiqat göstərir ki, bu vərdiş oyun asılılığı riskini 8 dəfə artırır. Üstəlik, asılı olan gənclərd

Mayın 28-də səhər saatlarından başlayaraq... - Əhalinin nəzərinə

Maqnit qasırğası yaxın günlərdə Yer kürəsini yenidən əhatə edəcək. KONKRET. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə Rusiya Elmlər Akademiyasının Kosmik Tədqiqatlar və Günəş-Yer Fizikası institutlarının Günəş astronomiyas

Bu 4 qida ömrünüzü qısaldır

Uzun və sağlam ömür arzusunda olanlara dünyaca məşhur sağlam həyat üzrə mütəxəssis Dan Buettner vacib xəbərdarlıq edib. KONKRET. -a istinadən xəbər verir ki, bildirib ki, bəzi qidalar var ki, onları sadəcə azaltmaq yox, ümumiyyətl

Pomidor göründüyü qədər "məsum" deyilmiş - Bu formada yeyiləndə təhlükəli olur

İllərdir sağlam qida kimi tanınan və xüsusilə səhər süfrələrində geniş yer alan çiy pomidorun acqarına yeyilməsi bəzi insanlarda sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər bildirirlə

İnsanlar yeni tikililərdə niyə daha çox xəstələnirlər?

"Yeni tikililərdə xəstəliklərin artması müasir tikinti və bəzək materiallarından yaranan kimyəvi maddələrin kompleks təsiri ilə əlaqəli ola bilər". KONKRET.azxəbər verir ki, bunu -ya kimyaçı Andrey Doroxov deyib

Cəfəriyə bənzəyir amma öldürür – Yeməyin

Bəzi yabanı bitkilər zahirən tanış görünsə də, əslində ölümcül təhlükə daşıya bilər. -a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər xüsusilə cəfəriyə bənzəyən, lakin zəhərli olan bitkilərlə bağlı vətəndaşları diqqətli olmağ

Yay aylarında qida zəhərlənməsi riskləri artır: Ekspertdən vacib tövsiyələr

Yay aylarında temperaturun artması ilə qida zəhərlənmələrinin sayı da yüksəlir. Qida təhlükəsizliyi üzrə ekspert Fərid Səfərov -a verdiyi açıqlamada bildirir ki, isti hava bakteriyaların sürətlə çoxalması üçün əlverişli şərai

DİQQƏT: Bu məhsulları çox yesəniz, ürək-damar və böyrək xəstəliklərinə düçar olarsınız

"Qurban bayramı ərəfəsində süfrələrin əsas qonağı olan ət yeməkləri düzgün istehlak edilmədiyi təqdirdə sağlamlıq üçün risk yarada bilər. Həkim-diyetoloqlar və qidalanma üzrə mütəxəssislər bayram günlərində balansl

Qabığını limonla qaynadıb için - Bütün tıxanmış damarları açır

Xolesterini təbii üsullarla aşağı salmaq istəyənlər üçün son dövrdə ən çox yayılan metodlardan biri sarımsaq qabığı ilə limon qarışığıdır. KONKRET. -a istinadla xəbər verir ki, sarımsağın təkcə özü yox, qabığı da damarlar


son xeberler azerbaycan xeberleri yeni xeberler xeberler cebheden xeber cəbhədən ən son xəbərlər xeberler bugun 2025