Hansı çay COVID-19-un qarşısını alır?
Hansı çay COVID-19-un qarşısını alır?
Corciya Universitetinin (ABŞ) alimləri müəyyən ediblər ki, süd və şəkərsiz çay tüpürcəkdə SARS-CoV-2-ni təsirsiz hala sala bilər ki, bu da virusun aşağı tənəffüs sisteminə daxil olmasına qismən mane olur.
Araşdırmanın nəticələri "Food and Environmental Virology" jurnalında dərc olunub.
ABŞ alimlərinin tədqiqatının məqsədi beş növ çayın (yaşıl, qara, moruq, evkalipt və nanə) antibakterial və antiviral xüsusiyyətlərini öyrənmək olub. Tədqiqatçılar hər fincan üçün hər növdən bir paket çaydan istifadə edərək süd və şəkər əlavə edilmədən içkilər hazırlayıblar. Daha sonra çay on dəqiqə dəmlənib və koronavirusa yoluxmuş insanların sınaq şüşələrindəki tüpürcək nümunələrinə bir-bir əlavə edilib.
Təcrübənin nəticələri göstərib ki, bütün beş növ çay tüpürcək nümunələrində qaldıqdan sonra 10 saniyə ərzində virusun aktivliyini ən azı 96% azaldır. Ən təsirlisi isə qara çay olub. O, SARS-CoV-2-ni 99,9% təsirsiz hala gətirə bilib. / oxu.az
Xidmetler [newsid: 0-123300]

"Nuh" peyğəmbər 8 nəhəng taxta gəmi inşa edir
Ukraynada azərbaycanlı hərbçi həlak oldu
Binə TM-də elektrik dirəyi aşdı - Saatlardır işıq yanmır
Qusarda baş vermiş ağır qəzada xəsarət alanların VƏZİYYƏTİ AÇIQLANDI
General Müdafiə Nazirliyində yüksək vəzifəyə - Təyin olundu
Pənah Hüseyn istefa verdi, Qiyas Sadıqov sədr oldu
Britaniya hökuməti: 'Ukrayna üzrə danışıqlarda dönüş nöqtəsi yaxınlaşıb
Bakıda və Abşeron yarımadasının bəzi ərazilərində sulu qar yağır
Azərbaycanın Milli Qəhrəmanı Əliyar Əliyevin doğum günüdür
Xəzərdə yenidən ZƏLZƏLƏ OLDU
Astarada gəlin qayınanası və baldızını qaynar çayla yandırdı
Ukraynada bir neçə azərbaycanlı xəsarət aldı - FOTOLAR
"Qarabağ" "Araz-Naxçıvan"ı darmadağın etdi
Ərdoğan Putinlə görüşün detalları barədə danışdı
Əli Əsədov Türkmənistan Prezidenti ilə görüşdü