Hansı daha faydalıdır: Düyü, yoxsa qarabaşaq yarması?

Hansı daha faydalıdır: Düyü, yoxsa qarabaşaq yarması?Qarabaşaq və düyü ən populyar pəhriz yeməkləri olaraq qalır.
Milli.Az publika.az-a istinadən qarabaşaq və düyünün faydaları ilə tanış edib.
Həm düyü, həm də qarabaşaq faydalı element və vitaminlər ehtiva edir. Lakin bu faydanın həcmi ciddi şəkildə fərqlənir. Məsələn, 100 qram qarabaşaqda maqnezium düyüdən dörd dəfə, sink isə ikiqat çoxdur. Qarabaşaqda kalium düyüdən təxminən dörd dəfə daha zəngindir. Qarabaşaq az qidalandırıcı bir məhsuldur: 100 qramda - 110 kkal.
Fitnes üzrə rusiyalı təlimçi Alyona Bulatova arıqlamaq istəyənlərə düyü yeməyi tövsiyə edir: təxminən eyni kalori var - 116 kkal, lakin daha sadə tərkibi olduğuna görə gündə daha çox yemək olar.
Sağlamlığa faydası
Düyü və qarabaşaq yarmasının tərkibindəki yüksək kalium ürək-damar sisteminə müsbət təsir edir, ödem və duzlardan yaxa qurtarmağa kömək edir və bu, oynaqlarımız və böyrəklərimiz üçün vacibdir.
Qastrit və ya yazva diaqnozu qoyulmuş insanlar üçün düyü xüsusilə qaynadılmış formada faydalıdır - yemək borusunun divarlarını yumşaq şəkildə örtə və mədə-bağırsaq traktının turşuluğunu azalda bilər.
Qarabaşaq bədənin öz zülalını sintez etməsinə kömək edir, buna görə ətin qismən əvəzləyicisi kimi vegetarianların rasionunda əvəzolunmazdır. Qarabaşaq yarmasında olan vitaminlər sinir sistemini gücləndirir və stress və gərginliyi azaltmağa kömək edir.
Zərərləri
Ağ rəfinıə edilmiş düyü qəhvəyi və ya qara qədər faydalı deyil. Üst qabıq, yəni vacib qida maddələrini ehtiva edən hissə çıxarılır. Ancaq hazırlıq və qiymət səbəbindən insanlar yalnız belə bir düyü seçirlər. Dietoloq Yekaterina Zaxarova bildirib ki, gündə 200 qram kifayətdir.
Şəkərli diabet xəstələri üçün böyük həcmdə düyü tövsiyə edilmir, çünki tərkibində çox miqdarda nişasta var, bu da qanda şəkər səviyyəsinin artmasına səbəb ola bilər. Bundan əlavə, mütəxəssislər qeyd edirlər ki, düyü maddələr mübadiləsini yavaşlada bilər, odur ki, həzm problemi olan insanlar bu taxıl qəbulunu məhdudlaşdırmalıdırlar.
Qarabaşaq həddindən artıq yediyiniz halda allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. Eynilə düyü kimi qarabaşaq yarması da metabolizmi yavaşlada bilər. Qida zəhərlənməsindən və ishaldan sonra yemək tövsiyə olunur.
Qidalanmanın balanslı olması və bütün zəruri iz elementlərinin bədənə daxil olması üçün bütün növ dənli bitkilər rasionumuzda mütləq olmalıdır.
Milli.Az /news.milli.az


Sağlamlıq     Baxılıb: 416   Tarix: 27 iyun 2020
f Paylaş

Kurslar.az kurslar [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

Antibiotiklər can alır: Hər 45 saniyədə bir insan ölür

Ankara Universiteti Baytarlıq fakültəsi dekanı professor Ender Yarsan dünyada hər 45 saniyədə bir insanın antibiotiklərə davamlı infeksiyalar səbəbiylə öldüyünü bildirərək, tədbir görülməsə, 2050-ci ilə qədər bu rəqəmin hə

Hər gün limon yesək, immunitet möhkəmlənər?

Limon soyuq aylarda yada düşən meyvədir. Əgər gündə limon yesək, orqanizmimizdə nə baş verər?. KONKRET. -a istinadən xəbər verir ki, endokrinoloq Yevgeni Belousov limonda olan yüksək miqdarda C vitamininin təsirindən danışıb

"Zob" dərmanları buna səbəb olur

Con Hopkins Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, qalxanabənzər vəzi dərmanları ümumi sümük kütləsinin itirilməsinə və sümük sıxlığının azalmasına səbəb ola bilər. . bildirir ki, bu barədə məlumat yayıb. Bir neçə mark

Bu qidalar qan azlığını yox edir - SİYAHI

İnsanların bir çoxu qan azlığından-anemiyadan əziyyət çəkir. Anemiya qandakı qırmızı hüceyrələrin azalmasıdır. Qan azlığı bütün yaşlarda rast gəlinir. Hamilə qadınlarda və uşaqlarda daha sıx görülür. İnsanların balanslı qidalanmamas

Niyə 25 yaşdan sonra orqanizmdə problemlər başlayır?

25 yaşdan sonra orqanizmdə ağrılar yaranmağa başlaya bilər, çünki bədən bir sıra fiziki və bioloji dəyişikliklərdən keçir. xəbər verir ki, bu dövr, bədənin inkişaf mərhələsinin sona çatması və həyatın yeni bir fazasına keçməs

Bu çörəyi yeyə-yeyə arıqlaya bilərsiniz - Həm də şəkəri azaldır

Arıqlayanların çoxu ilk növbədə çörəkdən imtina edir. xəbər verir ki, bu heç də lazım deyil, çünki çörək var ki, nəinki arıqlamağa kömək edir, həm də şəkəri azaldır. Arıqlamaq istəyirsinizsə buğda çörəyini çovdar çörəyi il

80 qəpiyə satılan bu məhsul möcüzə yaradırmış - FOTOLAR

Vazelin (petrolatum) uzun illərdir dəriyə qulluqda geniş istifadə edilən, çoxfunksiyalı bir məhsuldur. Onun nəmləndirici və qoruyucu xüsusiyyətləri bir çox dəri problemlərinin həlli üçün əlverişli vasitədir. vazelinin ü

Qışda xəstələnməməyin ən asan yolu – Hər gün

Qışda sağlam qalmaq və xəstəliklərdən qorunmaq üçün balanslı və qidalandırıcı yeməklər yemək vacibdir. Xüsusilə immun sistemini gücləndirən qidalar seçmək faydalıdır. qış mövsümündə sağlamlığı qorumağa kömək edən yemək v

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: Oturmaq olmaz

Yeni araşdırmalar göstərir ki, bütün gün masa arxasında oturmaq ürək xəstəliyi riskini artırır. KONKRET.azCNN-ə istinadən xəbər verir ki, hətta asudə vaxtlarada idmanla məşğul olmaq belə, bu riski azaltmır. Bostondakı Brigham


tezbazar azerbaycan xeberleri son xeberler yeni xeberler cəbhədən xəbərlər son.xeberler cebheden xeber son xeber.az