Həkim uzunömürlülük üçün əsas amilləri açıqladı

Həkim uzunömürlülük üçün əsas amilləri açıqladıYaşlandıqca orqanizmdə artan xroniki iltihab müxtəlif xəstəliklərin inkişaf riskini artıra bilər. Stress səviyyələrinizə nəzarət etmək, sağlam qidalanma, keyfiyyətli yuxu və müntəzəm fiziki fəaliyyət iltihabı azaltmağa və uzunmüddətli sağlamlığı qorumağa kömək edə bilər.
KONKRET.az Qaynarinfo-ya istinadən xəbər verir ki, bu barədə "HealthNews"a britaniyalı dietoloq Kris Rods məlumat verib.
Həkim izah edib ki, iltihab bədənin zədə və patogenlərin işğalına normal reaksiyasıdır. İltihabi reaksiya bədənin bərpasını sürətləndirmək üçün zəruri olsa da, xroniki hala gəldikdə sağlamlığa zərərli təsir göstərə bilər.
Rodsun fikrincə, bədən daimi iltihab səbəbindən yüksək həyəcan vəziyyətində olduqda, hüceyrələr normal funksiyalarını yerinə yetirməyə diqqət verə bilmirlər. Bu, müxtəlif orqan və sistemlərin işləməməsinə gətirib çıxarır, həmçinin demans, diabet, hipertoniya və koronar arteriya xəstəliyi kimi müxtəlif xəstəliklərin riskini artırır.
Əksər tədqiqatlar göstərir ki, iltihabın artdığı yaş fərdlər arasında dəyişir. Ancaq ən çox 55 yaşdan sonra baş verir. Xroniki iltihabı dayandırmaq və sağlam qocalmanın əsasını qoymaq üçün həkim həyat tərzində dəyişikliklər etməyi tövsiyə edir.
Həkim pəhrizə xüsusi diqqət yetirməyi məsləhət görür. Pəhrizdə dəniz məhsulları, bütün taxıllar, meyvələr, qoz-fındıq, tərəvəz və paxlalılar olmalıdır. Aktiv antiinflamatuar komponentlər lif, polifenollar və antioksidantlardır. Onlar bitki qidalarında və çayda olur. Həmçinin, fiziki fəaliyyət, stresə nəzarət və sağlam yuxu haqqında unutmayın.

Sağlamlıq     Baxılıb: 382   Tarix: 15 sentyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Cəfəriyə bənzəyir amma öldürür – Yeməyin

Bəzi yabanı bitkilər zahirən tanış görünsə də, əslində ölümcül təhlükə daşıya bilər. -a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər xüsusilə cəfəriyə bənzəyən, lakin zəhərli olan bitkilərlə bağlı vətəndaşları diqqətli olmağ

Bu şəxslər çiyələk yeməməlidir - SƏBƏB

Yaz fəsli gəldikdə təbii ki, çiyələk bu mövsümün ən sevilən meyvələrindən biridir. Ətri və parlaq qırmızı rəngi ilə insanı özünə çəkən bu giləmeyvə, həmçinin sağlamlıq üçün də bir çox faydalı təsirə malikdir. Tərkibində bo

Hamamda bu milçəyi görənlər diqqətli olsun – Təhlükə yaxınlaşır

Hamamda və ya mətbəx çanağında görünən kiçik, tüklü milçəklər evdə gigiyena problemlərinin başladığını göstərir. "Kanalizasiya milçəyi" adlanan bu zərərvericilər görünməz təhlükə kimi qiymətləndirilir. -a istinadə

Yay aylarında qida zəhərlənməsi riskləri artır: Ekspertdən vacib tövsiyələr

Yay aylarında temperaturun artması ilə qida zəhərlənmələrinin sayı da yüksəlir. Qida təhlükəsizliyi üzrə ekspert Fərid Səfərov -a verdiyi açıqlamada bildirir ki, isti hava bakteriyaların sürətlə çoxalması üçün əlverişli şərai

Xərçəng diaqnozunda yeni dövr: Süni intellekt BUNU DA ETDİ

Türkiyədə ilk dəfə tətbiq olunan "Süni İntellekt Dəstəklı Milli Mammoqrafiya Skrininqi Hesabat Sistemi" bir ildə bir milyondan çox görüntünü analiz edib və süd vəzi xərçənginin erkən mərhələdə müəyyənləşdirilsməsind

ŞOK XƏBƏRDARLIQ! Oğlan uşaqlarının bədəni belə MƏHV OLUR - ARAŞDIRMA

Əgər uşağınız həftədə 5 gün internetdə oyun oynayırsa, təhlükə zəngləri çalır deməkdir. Cənubi Koreyalı mütəxəssisin apardığı tədqiqat göstərir ki, bu vərdiş oyun asılılığı riskini 8 dəfə artırır. Üstəlik, asılı olan gənclərd

İsti havalarda necə qidalanmalıyıq? – Həkimdən vacib tövsiyə

Yay aylarında havaların həddindən artıq istiləşməsi insan orqanizminə ciddi təsir göstərir. Həkimlər bildirirlər ki, belə havalarda düzgün qidalanma sağlamlığı qorumaq və istilikdən yaranan narahatlıqların qarşısını alma

Köhnə dəmli çay xərçəng yaradır

Səhər açılar-açılmaz mətbəxə keçib çaydanı işə salmaq azərbaycanlıların adətidir. Amma çoxları bilmədən səhv edir: əvvəlki günün dəmli çayını ocağa qoyub yenidən qızdırır, bir stəkan da ondan içir. Halbuki bu görünməz təhlük

Yayda bu qidaları 1 gündən artıq saxlamayın! - XƏBƏRDARLIQ

İsti hava şəraitində bəzi gündəlik qidaların saxlanma müddətinə xüsusi diqqət yetirilməlidir. Yay aylarında yüksək temperatur bakteriyaların qida məhsullarında daha sürətli çoxalmasına səbəb olur. Bu isə düzgün saxlanmaya


azerbaycan xeberleri yeni xeberler son xeberler hava haqqinda son xəbərlər azərbaycanda bugunun xeberleri metbuat