Karantin günlərində həddən artıq yedikdə orqanizmdə nələr baş verir?

Karantin günlərində həddən artıq yedikdə orqanizmdə nələr baş verir?Normadan artıq yemək sağlamlığın pozulmasına və ciddi fəsadlara səbəb ola bilər. Bəzi günlərdə iştah güclənir və yemək istəyinin qarşısını ala bilmirik. Odur ki, hərəkətin azaldığı, həyat tərzinin yavaşladığı karantin günlərində yediklərinizin miqdarına və tərkibinə diqqət etmək xüsusilə vacibdir.
Milli.Az həddən artıq yeməyin orqanizmdə səbəb ola biləcəyi nəticələrlə tanış edir.
Gərginlik, əsəb və konsentrasiya problemləri yaradır
Həddindən artıq yemək yedikdən sonra işinizə fokuslanmaqda çətinlik çəkəcəksiniz. Bu, onu göstərir ki, vücudunuz yediyiniz qidaları həzm etmək üçün çox çalışır. Aşırı yedikdə bədən şəkəri saxlamaq üçün daha çox insulin ifraz edir. Nəticədə şəkərin səviyyəsi xeyli aşağı düşür, bu da sizə narahatlıq yaradır. Bu "hormon oyunu" toxluq hissi vermir, əksinə daha çox yemək istəyirsiniz.
Mədədə narahatlıq
Aşırı yedikdə həzm də sürətlənir. Bu, bağırsaqlarınızın aktivləşməsinə və ishalın yaranmasına səbəb ola bilər. Yavaş-yavaş yemək və yaxşı çeynəmək bu kimi halların qarşısını almağın ən yaxşı yoludur. Əgər ishal varsa, bədənin itirdiyi mayeni bərpa etmək üçün su içməyi unutmayın.
Tərlədir
Həmişəkindən çox yemək maddələr mübadiləsini sürətləndirəcək. Ürək döyüntüsü artır və tərləməyə başlayırsınız. Təəssüf ki, onu dayandırmaq üçün edə biləcəyiniz nəsə yoxdur. Maddələr mübadiləsi bir müddətdən sonra yavaşlayır. Vəziyyəti yaxşılaşdırmaq üçün sadəcə soyuq duş qəbul edə bilərsiniz.
Mədədə artıq qaz yaradır
Yeməklə birlikdə hava da uduruq. Beləliklə, daha çox yemək daha çox hava udmaq deməkdir. Yemək yeyərkən karbonatlı içki içmək daha çox qaz meydana gətirir. Bədənimiz qidanı həzm etdikdə də qaz çıxarır. Odur ki, hava çıxış yolu tapana qədər özünüzü narahat hiss edəcəksiniz. Bunun qarşısını almaq və ya heç olmasa mədəyə gələn havanın miqdarını azaltmaq üçün yavaş-yavaş yeməyə və qidanı yaxşıca çeynəməyə cəhd edə bilərsiniz. Şişkinlik hiss edirsinizə, sürətli gəzin.
Narahatlıq yaradır
Aşırı yemək narahatlıq yaradır və yuxu gətirir. Yuxu hormonlarını pozduğu üçün tonusu aşağı sala bilər. Həddən artıq karbohidrat qəbul etmisinizsə, vaxtında yuxuya getmiş olsanız da, bədəndəki şəkərin səviyyəsi aşağı düşdüyü üçün gecə yenidən iştahınız arta bilər. Belə bir vəziyyətin qarşısını almaq üçün ən yaxşısı odur ki, yatmazdan əvvəl yeməyin. Əgər yatmazdan əvvəl çox yemisinizsə, otağı maksimum qaranlıq edin və otaq temperaturunu aşağı salın.
Başgicəllənmə yaradır
Çox yedikdən sonra yaranan başgicəllənmənin səbəbi maddələr mübadiləsinin sürətlənməsi və qidanı həzm etmək üçün ürək döyüntüsünün artmasıdır. Yenə də bu hissi tarazlaşdırmaq üçün heç bir şey edilə bilməz. Daha rahat hiss etmək və bu hissi aradan qaldırmaq üçün dincəlin, bol maye için.
Qarın şişməyə başlayır
Şalvarınızın kiçildiyini düşünə bilərsiniz, əslində böyüyən mədənizdir! Narahat olmayın, yemək həzm edildikdən sonra mədə normal ölçüsünə qayıdır. Bunun qarşısını almağın ən asan yolu yavaş-yavaş yeməkdir. Bu, qidadan aldığınız ləzzəti artırmaqla yanaşı, doyma mesajının beyninizə çatdırılmasına imkan yaradır. (publika.az)
Milli.Az /news.milli.az


Sağlamlıq     Baxılıb: 409   Tarix: 12 aprel 2020
f Paylaş

Kurslar.az kurslar [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

Bu qadınlar ölüm riski ilə üz-üzə - Nə etməli?

Azərbaycanda ana ölümlərinin statistikası son illərdə narahatlıq doğurur. xəbər verir ki, 2023-cü ildə hər 100 diri doğulan uşaqdan 29,3-ü ana ölümü ilə nəticələnib. Bu rəqəm, əvvəlki il olan 14,7 ilə müqayisədə iki dəf

Qan qrupuna görə xəstəlik riskləri açıqlandı

Hematologiyanın inkişaf tarixi bir əsrdən çox əvvələ gedib çıxıb və onun əsas məqamı 1900-cü ildə Avstriya həkimi Karl Landsteyner tərəfindən qan qruplarının kəşfi olub. KONKRET.azxəbər verir ki, bu elmi nailiyyət tibb v

Gözəl bir şüşədə kimyəvi zəhər: Azərbaycanda satılan ən zərərli yağları belə SEÇİN

Bazarlarda və mağazalarda satılan bəzi bitki yağları tərkibindəki kimyəvi əlavələr və keyfiyyətsiz istehsal səbəbindən insan sağlamlığına ciddi ziyan vura bilər. Bu yağlardan istifadə etmək bir çox xəstəliyin yaranmasın

Antibiotiklər can alır: Hər 45 saniyədə bir insan ölür

Ankara Universiteti Baytarlıq fakültəsi dekanı professor Ender Yarsan dünyada hər 45 saniyədə bir insanın antibiotiklərə davamlı infeksiyalar səbəbiylə öldüyünü bildirərək, tədbir görülməsə, 2050-ci ilə qədər bu rəqəmin hə

Dərman və peyvənd üçün istifadə olunan iynələr tarix olur

Elm adamları, kalmardan ilhamlanaraq inkişaf etdirdikləri mikrojet sistemindən istifadə edərək dərmanları birbaşa toxumaya çatdıra bilən üsul hazırlayıblar. -ə  istinadən xəbər verir ki, bu üsul makromolekulların daha effekti

Bakıda Monqolustan əti satılır: 13-15 manat

Artıq kafe və restoranlarda eləcə də bir çox digər yerlərdə yerli məhsullarla yanaşı, Monqolustandan gətirilən ət də təklif olunur. Qiymətinin nisbətən ucuz olması Monqolustan ətinə olan tələbatı artırır. xəbər verir ki

Bu qidalar qan azlığını yox edir - SİYAHI

İnsanların bir çoxu qan azlığından-anemiyadan əziyyət çəkir. Anemiya qandakı qırmızı hüceyrələrin azalmasıdır. Qan azlığı bütün yaşlarda rast gəlinir. Hamilə qadınlarda və uşaqlarda daha sıx görülür. İnsanların balanslı qidalanmamas

Buna görə mütləq balqabaq yeyin

Balqabaq həm ləzzətli, həm də sağlamlıq üçün faydalı bir qidadır. O, çoxlu vitaminlər (A, C, E) və minerallar (magneziya, dəmir, kalsium) ilə zəngindir. xəbər verir ki, Balqabaq yemək bir çox fayda təmin edir:. Göz sağlamlığı

İmmuniteti gücləndirmək üçün ən yaxşı meyvələr hansılardır?

İmmuniteti gücləndirmək və viruslu xəstəliklərin qarşısını almaq üçün bəzi meyvələr xüsusilə faydalıdır. Bu meyvələr vitaminlərlə zəngin olduğu üçün immunitet sistemini dəstəkləyir və orqanizmi xəstəliklərə qarşı qoruyur


tezbazar azerbaycan xeberleri son xeberler yeni xeberler son.xeberler cəbhədən son durum xeberler bugun 2024 xeberler az