Koronavirusun "simptomsuz" insanlar tərəfindən yayılması getdikcə daha çox sübuta yetirilir

Koronavirusun "simptomsuz" insanlar tərəfindən yayılması getdikcə daha çox sübuta yetirilirKoronavirusun əlamətləri bildirməyən insanlar tərəfindən yayılması getdikcə daha çox sübuta yetirilir. Alimlər koronavirusun aşkar əlamətləri olmayan sağlam insanlar tərəfindən yayıldığına dair xeyli dəlillər təqdim ediblər.
Milli.Az AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, alimlər tərəfindən Sinqapur və Çində aparılan tədqiqatlar göstərir ki, koronavirus infeksiyasının 10 faizi virus daşıyıcıları tərəfindən yaradıla bilər. Lakin tamamilə mümkündür ki, bu adamlarda simptomlar hələ aşkarlanmayıb, yaxud da onlar xəstəliyi simptomsuz keçirirlər.
Ekspertlər hesab edirlər ki, alınan nəticələr koronavirus pandemiyasının nəzarətə alınmasını mürəkkəbləşdirir və sosial distansiya saxlamağın və koronavirus infeksiyasının yayılmasının qarşısını almağa imkan verən digər tədbirlərin əhəmiyyətini qat-qat artırır.
"Siz tamamilə sağlam görünən insanlar arasında ünsiyyətin azaldılmasında həqiqətən də fəal olmalısınız", - deyə Ostindəki Texas Universitetinin tədqiqatçısı, koronavirusun ötürülməsini öyrənən Loren Ansel Meyers bildirib.
Tədqiqatın gedişində Sinqapurda yanvarın ortalarından martın ortalarınadək qeydə alınan koronavirusa 243 yoluxma halı, o cümlədən ölkə hüdudlarından kənara çıxmayan 157 nəfər arasında yoluxma halı diqqət mərkəzində olub. Alimlər müəyyən ediblər ki, yerli yoluxdurma hallarının 6 faizində koronavirus infeksiyası "simptomsuz" adlandırılan insanlar tərəfindən törədilib.
Çində daha bir tədqiqat belə ehtimal etməyə əsas verir ki, xəstəliyə tutulma hallarının 10 faizi koronavirusa yoluxan, lakin özünü xəstə hesab etməyən insanlar tərəfindən ötürülüb.
ABŞ-ın Xəstəliklərə Nəzarət və Profilaktika Mərkəzlərinin (CDC) direktoru Robert Redfild dəyərləndirməni misal çəkərək bildirib ki, xəstəliyə yoluxanların 25 faizi simptomsuz ola bilər. Bu fakt bir sıra ölkələrin hökumətlərini tibbi maskalar taxılması barədə tövsiyələrə yenidən baxmağa məcbur edir.
Milli.Az /news.milli.az


Sağlamlıq     Baxılıb: 380   Tarix: 04 aprel 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Bu insanlara kəsmik yemək tövsiyə olunmur - Təhlükəlidir

Kəsmik faydalı və zülal, kalsium kimi qidalandırıcı maddələrlə zəngindir. Lakin bəzi insanlar üçün bu qidanın istehlakı məhdudlaşdırılmalı və ya tamamilə dayandırılmalıdır. kəsmik yeməməsi tövsiyə olunan insanları təqdi

ÜST-dən xəbərdarlıq: Yeni pandemiya riski artır

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının ("ÜST") müşavirlərindən biri, doktor Rita İssa (Rita Issa), iqlim böhranının 2050-ci ilə qədər yeni pandemiyanın yaranmasına səbəb ola biləcəyini bildirib.  . xəbər verir ki, Bakıd

Dərman və peyvənd üçün istifadə olunan iynələr tarix olur

Elm adamları, kalmardan ilhamlanaraq inkişaf etdirdikləri mikrojet sistemindən istifadə edərək dərmanları birbaşa toxumaya çatdıra bilən üsul hazırlayıblar. -ə  istinadən xəbər verir ki, bu üsul makromolekulların daha effekti

Bananı zəhərə çevirən səhv

Banan sağlamlıq üçün ən faydalı meyvələrdən biridir. -a istinadən xəbər verir ki, qan şəkərini tarazlayan, həzm sistemini tənzimləyən və antioksidant təsiri olan banan toxluq hissi verdiyi üçün diyetlərdə rahatlıqla istehla

Qəhvəni belə içmək lazım imiş

Arıqlamaq prosesi çox vaxt çətin bir hal kimi görsənə bilər. Bəzi qidalar və içkilər arıqlamağı sürətləndirə və müxtəlif sağlamlıq faydaları təmin edə bilər. KONKRET.azaxşam.az-a istinadən bildirir ki, mütəxəssislər tür

Bu xəstəlik gənclər və uşaqlar arasında sürətlə artır – "İrsən də keçir"

Diabet artıq orta və yaşlı insanlarla bərabər, gənclərdə, hətta uşaqlarda özünü göstərməyə başlayıb. Xəstəliyin "cavanlaşması" təkcə Azərbaycanda deyil, bütün dünyada müşahiə olunur. KONKRET.azxəbər verir ki, mövz

Bu qidalar xərçəng yaradır - SİYAHI

Qırmızı ət və bəzi işlənmiş qidalar xərçəng riskini artırmaq potensialına malikdir. KONKRET.azxəbər verir ki, xüsusilə, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) məlumatlarına görə, işlənmiş ətlər (kolbasa, sosiska, pastırma kimi

50 yaşdan sonra bu qidalardan imtina edin

50 yaşdan sonra sağlamlığı qorumaq və həyat keyfiyyətini artırmaq üçün bəzi qidalardan imtina etmək və ya onların istehlakını məhdudlaşdırmaq vacibdir. Bu dövrdə metabolizma yavaşlayır, qidaların təsirləri isə daha çox his

Yarpaq dolmasını qatıqla yeyənlərə xəbərdarlıq

Yarpaq dolmasını qatıqla yeməyin zərərləri əsasən fərdi qida həssaslığından və müəyyən tibbi hallardan asılıdır. . xəbər verir ki, sağlam insanlar üçün dolmanın qatıqla yeyilməsi zərərsizdir. Buna baxmayaraq bəzi hallar


tezbazar azerbaycan xeberleri yeni xeberler son xeberler cəbhədən görüntülər valyuta mezennesi banklar axsam az xeberler cəbhədən son dəqiqə