Məşhur alimlərdən oruc tutmağın FAYDALARI

Məşhur alimlərdən oruc tutmağın FAYDALARIABŞ-ın Kaliforniya ştatındakı Salk Bioloji Tədqiqatlar İnstitutu uzun illər gündəlik qida rasionunun miqdarını araşdırıb.
KONKRET.az xəbər xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri Britaniyanın BBC telekanalında yayımlanıb.
Araşdırmanın müəllifi Emili Manuqan qeyd edib ki, gündə 12 saat yemək yemək doğru deyil. Ekspert əlavə edib ki, istirahət orqanizmə müsbət təsir edir.
Viskonsin Universitetinin Tibb və İctimai Sağlamlıq Məktəbinin dosenti Rozalin Anderson da "intervallı oruc" kimi təqdim edilən pəhriz növünü araşdırıb və fasiləli orucun bədəndəki zədələri bərpa etməyə kömək etdiyi müəyyən edib. Orucun həmçinin bir sıra xəstəliklərlə əlaqəli olan "qüsurlu molekulları olan zülalları" təmizlədiyi ortaya çıxıb. Anderson hesab edir ki, fasiləli oruc bədənimizin təkamülü ilə daha çox uyğunlaşır. Bu, orqanizmə fasilə verməyə imkan yaradır ki, o, qidanı saxlaya və enerjini lazım olan yerə ötürə bilsin.
İtaliyanın Padua Universitetinin professoru Antonio Paoli fasiləli orucun yeməkdən sonra qanda yüksələn şəkər səviyyəsi və qlisemik reaksiyamızı da yaxşılaşdıra biləcəyini irəli sürüb: "Qanda şəkər səviyyəsinin daha kiçik sıçrayışı bədəndə daha az yağ saxlamağa imkan verir. Bu, daha tez arıqlamağınıza kömək edə bilər. Tədqiqatda əldə etdiyimiz məlumatlar göstərir ki, axşam yeməyini erkən yemək və oruc vaxtının artırılması bədənə bəzi müsbət təsirləri artırır, məsələn, qlisemik nəzarəti tənzimləyir".
Bəzi ekspertlər, o cümlədən Nyu Yorkdakı Kornell Universitetinin İnsan Ekologiyası Kollecində fasilələrlə oruc tutan professor David Levitskin qənaətincə, ən yaxşısı gündə bir dəfə qidalanmaqdır. Lakin o, diabetli insanlara bu cür pəhrizi tövsiyə etmir.
Qida tarixçisi Seren Çarrinqton-Hollins isə deyib ki, səhər yeməyi yeməsəniz, daha az kalori qəbul edərsiniz.
Diabetli insanların oruc tutması ilə bağlı ekspertlər fikir ayrılığına malikdirlər. Manuqan gündə bir dəfə yeməyi tövsiyə etmədiyini açıqlayıb. Çünki oruc qanımızdakı qlükozanı artıra bilər. Uzun müddət ərzində oruc və qlükoza səviyyəsinin yüksəlməsi 2-ci tip diabet üçün risk faktorudur. Qanda şəkər səviyyəsinin düşməməsi üçün Manuqan qeyd edib ki, gündə bir dəfədən çox yemək lazımdır, bu, daha çox qlükoza ifraz olunmasının qarşısını alır:
"Əgər yeməyinizin çox hissəsini daha erkən yesəniz, vücudunuz gün ərzində topladığınız enerjini yağ kimi saxlamaq üçün istifadə edə bilər. Həmçinin, oyandıqdan sonra çox erkən yemək sağlamlığımız üçün faydalı deyil. Buna görə də ilk yeməyi oyandıqdan 1-2 saat sonra qəbul etmək insan orqanizmi üçün daha faydalıdır".
Hollins bildirib ki, ilk dəfə səhər yeməyi anlayışı ilə çıxış edən qədim yunanlar çörəyi şəraba batıraraq yeyirdilər: "Sonra qənaətcil nahar, daha sonra isə doyumlu şam yeməyi yarandı. Əvvəllər səhər yeməyi aristokratik siniflərə xas idi. Bu gün səhər yeməyinin norma olması anlayışı 19-cu əsrdə Sənaye İnqilabı və iş saatlarının tətbiqi zamanı ortaya çıxdı. Müharibədən sonra qida ehtiyatı azaldıqda doyumlu səhər yeməyi ideyası sıradan çıxdı. Gündə 3 dəfə yemək ideyası da prosesdə itdi. 1950-ci illərdə səhər yeməyi yulaf və tostdan ibarət oldu. Əsrlər boyu insanlar gündə 3 dəfə yemək yeyib, lakin indi insanların yeməyə münasibəti dəyişib". /publika.az/

Sağlamlıq     Baxılıb: 549   Tarix: 21 aprel 2022
f Paylaş

Kurslar.az kurslar [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

Övladları autizmli olan ailələr üçün tövsiyələr

Autizm uşaqlıq dövründə başlayaraq, sosial əlaqələr, ünsiyyət və davranışlarda çətinliklərə səbəb olan nevroloji inkişaf pozğunluqdur. -a istinadən bildirir ki, bu vəziyyətdə olan bəzi insanlar öz bacarıqlarını inkişaf etdirərə

İtlərlə təmas uşaqları ekzema xəstəliyindən qoruya bilər - Alimlər

Uşaqların heyvanlarla, xüsusilə də itlərlə erkən təması atopik ekzemanın – dəriyə təsir edən xroniki iltihablı xəstəliyin yaranma ehtimalını azalda bilər. Bu nəticəyə Edinburq Universitetinin alimləri gəliblər. . -a istinadə

Pomidor göründüyü qədər "məsum" deyilmiş - Bu formada yeyiləndə təhlükəli olur

İllərdir sağlam qida kimi tanınan və xüsusilə səhər süfrələrində geniş yer alan çiy pomidorun acqarına yeyilməsi bəzi insanlarda sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər bildirirlə

Gənclərin sevimli içkisi bu xəstəlikləri yaradır

Gənclər arasında enerji içkilərinin istifadəsi sürətlə yayılır və bu da sağlamlıq üçün ciddi təhlükəyə çevrilir. Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu içkilər xüsusilə ürək-damar sistemi, böyrəklər və psixi sağlamlıq üçü

Bu meyvə qaraciyərin DƏRMANI imiş – MÖCÜZƏ

Son dövrlərdə təbii qidalar və sağlamlıq mövzusunda aparılan araşdırmalar bir daha sübut edib ki, təbiətin bizə təqdim etdiyi bəzi nemətlər əsl dərman rolunu oynayır. -a istinadən xəbər verir ki, onlardan biri də zoğaldır

ŞOK XƏBƏRDARLIQ! Oğlan uşaqlarının bədəni belə MƏHV OLUR - ARAŞDIRMA

Əgər uşağınız həftədə 5 gün internetdə oyun oynayırsa, təhlükə zəngləri çalır deməkdir. Cənubi Koreyalı mütəxəssisin apardığı tədqiqat göstərir ki, bu vərdiş oyun asılılığı riskini 8 dəfə artırır. Üstəlik, asılı olan gənclərd

Hamamda bu milçəyi görənlər diqqətli olsun – Təhlükə yaxınlaşır

Hamamda və ya mətbəx çanağında görünən kiçik, tüklü milçəklər evdə gigiyena problemlərinin başladığını göstərir. "Kanalizasiya milçəyi" adlanan bu zərərvericilər görünməz təhlükə kimi qiymətləndirilir. -a istinadə

Gündə nə qədər gilas yemək olar?

Yay aylarında bol istehlak edilən və bir çox insanın sevimli mövsümi meyvələrindən biri olan gilas sağlamlıq baxımından bir sıra risklər daşıya bilər.   -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Moskva 24" telekanalın

Kim qətiyyən çiyələk yeməməlidir?

Çiyələk tərkibində çoxlu vitaminlər olsa da, bəzən insan sağlamlığına zərər verə bilər. Çiyələk yay meyvəsidir. Ondan kokteyllər, şirniyyatlar və hətta salatların hazırlanmasında istifadə olunur. O, yalnız dad zövqümüzü oxşamır


azerbaycan xeberleri yeni xeberler son xeberler sonxeber bu gune olan xeberler son xeberler bugun 2025 canli kriminal xeberler