Xoş ətri və dadı ilə süfrənizə rəng qatan ƏDVİYYATLARIN FAYDALARI

Xoş ətri və dadı ilə süfrənizə rəng qatan ƏDVİYYATLARIN FAYDALARIŞirniyyatlara və yeməklərə əlavə ləzzət qatan ədviyyalar, sağlamlıq üçün də olduqca faydalıdır.
Qədim dövrlərdən bəri şəfa mənbəyi olaraq istifadə edilən ədviyyatlar, bu gün də bir çox xəstəliyə qarşı qoruyucu təsir göstərir və yaranma risqini aşağı salır.
Milli.Az Lent.az-a istinadən təkcə dadı ilə deyil eyni zamanda sağlamlığa faydası ilə seçilən bir neçə ədviyyatı sizə təqdim edir.
Sarıkök
Sarıkök tərkibindəki antioksidan birləşmələr sayəsində sağlamlıq üçün vacib bir ədviyyatdır. Tərkibi yod, fosfor, dəmir, kalsium, C, B1, B2, B3 vitaminlər ilə zəngindir.
Təzə sıxılmış sarıkök şirəsi müxtəlif dəri xəstəliklərinin sağalmasına kömək edir.
O müxtəlif xərçəng xəstəliyi növlərində də müalicəvi təsir göstərir. Öd kisəsi xəstəlikləri olan insanların sarıkök istifadə etməsi tövsiyyə olunmur.
Darçın
Darçın xoş ətri və ləzzəti ilə bərarər, tərkibi faydalı vitamin və mikroelementlərlə zəngindir. O immun sistemini gücləndirir, orqanizmin virus və mikroblara qarşı müqavimtini artırır. Soyuqdəymə və qrip zamanı darçından faydalanmaq olar. O eyni zamanda stress və narahatlığı aradan qaldırmağa da kömək edir.
Zəncəfil
Zəncəfil qədim zamanlardan bu yana möcüzəvi sağlamlıq vasitəsi kimi istifadə edilir. O həzmi yaxşılaşdırır, qan dövranını sürətləndirir və bədən temperatorunu tarazlaşdırır. Tərkibi faydalı mineral və vitaminlərlə zəngin olan bu ədviyyatın tənəffüs yolu, şəkərli diabet kimi xəstəliklərin müalicəsində istifadəsi müsbət nəticə verir.
Zəfəran
Azərbaycanda istifadəsi olduqca populyar olan bu ədviyyatın tərkibində 150-dən çox xüsusi maddə var. C vitamini, maqnezium, dəmir, kalsiumla zəngin olan zəfəran qandakı şəkərin miqdarını tənzimləyir. Arıqlamaq istəyənlər üçün də istifadəsi oldqca əlverişlidir, çünki, iştahı azaldır. Bundan əlavə o, xərçəng risqini azaldır. Lakin hamilələr üçün zəfərandan istifadə etmək təhlükəli hesab olunur.
İstiot
Gündəlik məişətdə istiotun bir neçə növündən (ağ, qara yaxud qırmızı istiot) istifadə olunur. İstiot potasium, maqnezium, dəmir, C vitamini və faydalı minerallarla zəngindir. Öskürək, soyuqdəymə və qripin qarşısını almağa, həzm sistemini yaxşılaşdırmağa kömək edir. Diş çürüməsinə qarşı istifadəsi də olduqca effektivdir.
Hil
Hil efir yağları, kalsium, fosfor, maqnezium, sink, dəmir, B qrupu vitaminləri, C vitamini ilə zəngindir. O, orta əsrlərdə Asiyada dərman kimi istifadə edilir və apteklərdə satılırdı. Məhz bu səbəbdən də hil, "Kralların ədviyyatı" adlandırılır.
Hil təbii antiseptik hesab edilir və mikrobları məhv etmə gücünə sahibdir. O, ağızdan gələn pis qoxunu aradan qaldırır, həzm sistemini yaxşılaşdırır, xərçəng risqini azaldır.
Milli.Az  /news.milli.az

Sağlamlıq     Baxılıb: 468   Tarix: 19 iyul 2020
f Paylaş

Tezbazar.az elanlar sayti [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

Alça yedikdən sonra bunu edin

Alça yay mövsümünün ən məşhur meyvələrindən biridir. Mütəxəssislər alça yedikdən sonra nə etməli olduğuna dair məsləhətlər veriblər. -a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər xüsusilə turş və şəkərli qidalar, qazlı içkilə

Beyini zombiləşdirən QİDALAR

Yağlı qidaların qəbulu beyin həcminin artmasına səbəb olur. -a istinadla xəbər verir ki, Bostondakı Harvard Tibb Məktəbinin aliımləri bir qrup laboratoriya siçanını yüksək yağlı pəhrizlə qidalandırıblar. Qeyd olunur ki, bi

Qaraciyəri təmizləyən, xərçəngi məhv edən MÖCÜZƏVİ QARIŞIM

Müasir həyatın sürətli ritmi, qeyri-sağlam qidalanma və stress bədənimizə, xüsusilə də qaraciyərimizə ciddi zərər verir. Lakin təbiət bizə bu zərərlərin öhdəsindən gəlmək üçün bir sıra möcüzəvi bitkilər təqdim edir. KONKRET

Belə davam etsəniz, tez ÖLƏCƏKSİNİZ – ŞOK

Yeni araşdırmaya görə, oturaq həyat təkcə fiziki sağlamlığa deyil, həm də beynin quruluşuna mənfi təsir göstərir. -a istinadən xəbər verir ki, Vanderbilt Universiteti, Pittsburq Universiteti və Seul Milli Universitetini

Bu vərdişdən qurtulmaq ömrü 9 il uzadır

Bir çox insan üçün 20 yaşlar qayğısız dövrdür – siqaret, spirtli içki və hərəkətsizlik adi hal kimi qarşılanır. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, bu həyat tərzinin fəsadları əsasən 36 yaşdan sonra üzə çıxır. KONKRET

Gündə neçə qram albalı yeyə bilərik?

Albalı, vişnə mövsümü gəldi. Bəs gündə nə qədər bu giləmeyvədən yeyə bilərik?. -a istinadən xəbər verir ki, Piroqov universitetinin dosenti Olqa Tarasova bəzi xəstələrə az miqdar albalı yeməyi tövsiyə edib. "Yetkin bi

Əgər uşağınızda bu vitamin çatışmazlığı varsa

Mütəxəssislər D vitamini çatışmazlığı ilə bağlı xəbərdarlıq ediblər. Türkiyəli uşaq sağlamlığı və xəstəlikləri mütəxəssisi Məsud Arslan D vitamini çatışmazlığının uşaqlarda sümük problemlərinə səbəb ola biləcəyini açıqlayıb

Bu vitaminlər xərçəngə səbəb ola bilər

Amerikalı həkimlər müəyyən vitaminlərin istifadəsi ilə ağciyər xərçəngi riskinin artması arasında əlaqə aşkar ediblər. -ınlent.az-a istinadən məlumatına görə, Ohayo Dövlət Universitetinin dosenti Teodor Braski hesab edi

Yayda xəstələnmək istəmirsizsə, bunları bilməlisiz

Bal və turşu suyu ayrı-ayrılıqda sağlamlıq üçün çoxsaylı faydalar təqdim etsə də, birlikdə qəbul edildikdə bu təsir daha da güclənir. -a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislərin fikrincə, bu təbii qarışım həm immun sistemin


son xeberler azerbaycan xeberleri yeni xeberler sonxabar xeberlər xeberler bu gun xeber