Yaddaşı gücləndirən QİDALAR
Dəniz məhsulları, balıq və qoz-fındıqların müntəzəm istehlakı beyin fəaliyyətini yaxşılaşdırır.
KONKRET.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, dietoloqlar Natalya Kostenko və Tatyana Semenova yaddaşı gücləndirən məhsullar barədə danışıb.
Kostenko bildirib ki, beynin daha yaxşı işləməsinə kömək etməyin yolu pəhrizdən zərərli yağları çıxarmaq və bitki mənşəli qidalarla diversifikasiya etməkdir.
Dietoloq ilk növbədə daha çox dənli bitkilər və paxlalılar (xüsusən də qəhvəyi düyü, arpa, yulaf əzməsi, noxud, qırmızı lobya) yeməyi tövsiyə edib. Onun sözlərinə görə, bu məhsullar yaddaşı gücləndirən fol turşusu və B vitaminləri ilə zəngindir.
"Çuğundur qan damarlarını genişləndirir və bununla da beyinə daha çox oksigenli qanın axmasına imkan verir. Tünd yarpaqlı göyərtilərdə C vitamini yüksəkdir, həmçinin fol turşusu ilə zəngindir", – deyə Natalya Kostenko bildirib.
Onun sözlərinə görə, pəhrizə yağlı balıqları, zeytun yağı, qoz-fındıqları daxil etmək vacibdir.
Bu qidaların tərkibində Omeqa–3 yağ turşuları var ki, bu da bədəndəki iltihabı azaltmağa kömək edir.
Dietoloq Semenova isə beyin sağlamlığı üçün müntəzəm olaraq yumurta yeməyi məsləhət görür. Çünki yumurtaların tərkibində ən vacib beyin membranlarının qurulmasında iştirak edən xolin maddəsi var.
Onun fikrincə, pəhrizə şokolad və kakao da daxil etmək olar.
Bundan əlavə, Semenova beyin sağlamlığı üçün müntəzəm olaraq qaragilə, mal əti, qaraciyər və tərkibində çoxlu yod olan dəniz kələmini yeməyi tövsiyə edib.
İqbal Rzayev,
KONKRET.az
f Paylaş
Tezbazar.az elanlar sayti [newsid: 0-123300]