Yemək yedikdən sonra özünüzü pis hiss edirsinizsə... - Həkimdən VACİB XƏBƏRDARLIQ

Yemək yedikdən sonra özünüzü pis hiss edirsinizsə... - Həkimdən VACİB XƏBƏRDARLIQÇox vaxt yemək yedikdən sonra xoşagəlməz hisslər, bəzən hətta ağrılı hallar olur. Qəbizlik, şişkinlik, ümumi zəiflik və digər problemlər səhv qidalanma ilə bağlı ola bilər. Bu problemlərdən xilas olmaq üçün qida rasionunu necə dəyişmək olar?
Milli.Az xəbər verir ki, məşhur həkim, "Sağlam yaşamaq" verilişinin aparıcısı Yelena Malışeva yeməkdən sonra özünü pis hiss etməyin səbəblərini açıqlayıb.
Qarın şişkinliyi
Bəzən nahardan bir neçə saat sonra mədədə gurultu başlayır və şişir. Bəlkə də bu, laktoza qarşı dözümsüzlükdən qaynaqlanır. Bu, allergiya deyil. Mümkündür ki, bədəninizdə süd şəkərini həzm etmək üçün laktaza fermenti yoxdur. Süd digər məhsulların əsas tərkib hissəsidir, məsələn, demək olar ki, bütün qənnadı məmulatları.
Bu halda nə etməli? Bütün süd məhsulları və ağartı məhsullarını rasiondan iki həftəlik çıxarın. Əgər problem laktoza deyilsə, şişkinlik sizi narahat etməyəcək.
Yeri gəlmişkən, ağartı məhsullarını demək olar ki, həmişə istifadə etmək olar. Laktoza onlarda emal olmuş haldadır. Ancaq adi südü, aşağı laktozalı ilə əvəz edə bilərsiniz.
Qəbizlik
Qəbizliyin yaranmasının səbəbləri müxtəlifdir. Ancaq makoron, çörək, kökə və s. karbohidrat məhsullarına üstünlük verən insanları qəbizlik daha çox vaxt yorur. Bu məhsullardan demək olar ki, bütün maddələr əmilir və orqanizmdə həzm edilməyən qalıq kimi qalır, nə qədər gücənsən də faydası yoxdur.
Nə etməli? Rasiona lifli taxıl məhsulları, göyərti, xiyar-pomidor, kərəviz və kəpək daxil edin. Gündəlik tələbatı ödəmək üçün 30 qram qarğıdalı kəpəyi yemək kifayətdir. Buğda və yulaf isə daha kalorili olur.
Yeməkdən sonra zəiflik və yorğunluq
Bu, əlamətlər anemiyaya işarə edir. İnsanlar tez-tez nar, alma və qarabaşaq sayəsində problemi xalq üsulları ilə həll etməyə çalışırlar. Amma tamamilə faydasızdır. Qan azlığından əziyyət çəkən insanlar üçün ən effektiv vasitə ət məhsullardır. Çünki məhz onlarda bu xəstələrə lazım olan kifayət qədər dəmir mövcuddur. Xüsusilə mal əti qaraciyəri dəmirin ən zəngin mənbəyidir.
Nə etmək lazımdır? Qan testlərində dəmir azlığı və ya hemoqlobin varsa, qida rasionuna müntəzəm olaraq ət, qaraciyər də daxil edin. Vegetariansınızsa, həkiminizdən resept dəmir tabletləri istəyin. (publika.az)
Milli.Az /news.milli.az

Sağlamlıq     Baxılıb: 426   Tarix: 13 yanvar 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Əgər uşağınızda bu vitamin çatışmazlığı varsa

Mütəxəssislər D vitamini çatışmazlığı ilə bağlı xəbərdarlıq ediblər. Türkiyəli uşaq sağlamlığı və xəstəlikləri mütəxəssisi Məsud Arslan D vitamini çatışmazlığının uşaqlarda sümük problemlərinə səbəb ola biləcəyini açıqlayıb

Xərçəng diaqnozunda yeni dövr: Süni intellekt BUNU DA ETDİ

Türkiyədə ilk dəfə tətbiq olunan "Süni İntellekt Dəstəklı Milli Mammoqrafiya Skrininqi Hesabat Sistemi" bir ildə bir milyondan çox görüntünü analiz edib və süd vəzi xərçənginin erkən mərhələdə müəyyənləşdirilsməsind

Xərçəngi 10 günə öldürən vitamin AÇIQLANDI

Böyük Britaniya alimləri xərçəng xəstələri üçün yeni terapiya hazırlayır. Tədqiqat zamanı qan dövranına yeridildikdən sonra E vitamini ekstraktının demək olar ki, antitümör təsiri olduğunu müşahidə etmək mümkün olub. Sözü

Gündə neçə qram albalı yeyə bilərik?

Albalı, vişnə mövsümü gəldi. Bəs gündə nə qədər bu giləmeyvədən yeyə bilərik?. -a istinadən xəbər verir ki, Piroqov universitetinin dosenti Olqa Tarasova bəzi xəstələrə az miqdar albalı yeməyi tövsiyə edib. "Yetkin bi

Məşhur diş pastalarında zəhərli maddələr aşkarlandı - Azərbaycanda da satılır

Diş pastası ilə bağlı edilən yeni araşdırma cəmiyyət arasında ciddi narahatlığa səbəb olub. KONKRET. -a istinadən xəbər verir ki, ən etibarlı və məşhur markaların diş məcunlarının tərkibində ağır və zəhərli metallar aşkarlanıb

Alimlər HIV-ə çarə tapdılar

Avstraliyada yerləşən Doherty İnstitutunun alimləri HIV-in müalicəsi istiqamətində mühüm elmi irəliləyiş əldə ediblər. Tədqiqatçılar "LNP X" adlandırılan yeni lipid nanopartikullar hazırlayıb. Bu hissəciklər vasitəsil

Yaşlı insanlar üçün əvəzedilməz faydaları var

Qaragilə "pis" xolesterini azaldır, beynin qan dövranını yaxşılaşdırır və yaşlılarda yaddaş və diqqət pozğunluqları riskini azaldır. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə Vyana Universitetinin "Wiener Kinderstudie

Cəfəriyə bənzəyir amma öldürür – Yeməyin

Bəzi yabanı bitkilər zahirən tanış görünsə də, əslində ölümcül təhlükə daşıya bilər. -a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər xüsusilə cəfəriyə bənzəyən, lakin zəhərli olan bitkilərlə bağlı vətəndaşları diqqətli olmağ

Alça yedikdən sonra bunu edin

Alça yay mövsümünün ən məşhur meyvələrindən biridir. Mütəxəssislər alça yedikdən sonra nə etməli olduğuna dair məsləhətlər veriblər. -a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər xüsusilə turş və şəkərli qidalar, qazlı içkilə


son xeberler yeni xeberler azerbaycan xeberleri cəbhədən yeni xəbərlər sonxeber.az bu gunun xeberleri son xeberler az