Fol turşusu (B9 Vitamini) - Yalnız hamilələr üçün deyil

Fol turşusu (B9 Vitamini) - Yalnız hamilələr üçün deyilAçar sözlər: fol turşusu, hamiləlik, təlabat.                                                                                        
70 il bundan əvvəl süni fol turşusu (B9 vitamini) sintez olunmuşdur. Fol turşusunun əlavə qəbulu ancaq hamilələr üçün vacibdir - bu fikr səhvdir. Bir mənalıdır ki, gələcək analar mütləq fol turşusu qəbul etməlidir. Ancaq fol turşusu bütün insanlar üçün vacib vitamindir.
Fol turşusu çatışmazlığının əsas səbəbləri. Fol turşusunun çatışmazlığına əsas səbəb düzgün qidalanmamaqdır. Hətta bağırsaq xəstəlikləri və disbakterioz bu vitaminin sorulmasını ləngidir. Qıcolmaəlehinə preparatlar, oral kontraseptivlər, alkoqol fol turşusunun sorulmasına mənfi təsir göstərir.
Fol turşusu çatışmadıqda aşağıdakı hallar baş verə bilər:
Meqaloblastik anemiya - qanazlığının bir növüdür. Bu xəstəliyin əlamətləri - saç tökülməsi, daimi yorğunluq, ağızın selikli qişasında yaralar və s.
Hamiləlik zamanı çox saylı problemlər - anada: ciftin vaxtından əvvəl ayrılması, erkən döğuş, doğuşdan sonra yaranan depressiya. Döldə: beyin yırtığı adlanan defekt, "dovşan dodaqlıq", hidrosefaliya və s.
Əhval-ruhiyyənin azalması - hətta müyyən vaxtdan sonra kliniki depressiyaya qədər gətirib çıxara bilər.
Koqnitiv pozulmalar - yaddaşın zəifləməsi, yuxusuzluq, səbəbsiz həyəcan və aqressivlik.
Simptomlar qeyri-spesifik olduğundan əksər insanlar buna fikir vermir. Təssüflər olsun ki fol turşusu çatışmazlığı vitamin çatışmazlığının ən çox yayılmış formasıdır. Fol turşusunun artıqlığı çox nadir rast gəlinən bir haldır. Çünki fol turşusu suda həll olunan vitamin olduğundan artığı heç bir zərər vermədən böyrəklərlə xarıc olur.
Fol turşusuna olan təlabat. Böyüklərdə fol turşusuna optimal gündəlik təlabat 400 mkq-dır. Hamiləlik zamanı isə təlabat bir az da artmış olur. Fol turşusu ilə yaşıl tərəvəzlər daha zəngindir ("folium" latın dilindən "yarpaq" kimi tərcümə olunur). İspanaq, ağ kələm, gül kələmi, kahı, fol turşusu ilə daha zəngindir. Həmçinin qoz, araxis, pomidor, çuğundur, düyü, yumurta və qaraciyər də B9 vitamini ilə zəngindir. Amma  tərəvəzlərdə olan fol turşuşu bişirmə zamanı 70-80% parçalanır. Ona görə də tərəvəz məhsullarını çiy qəbul etmək daha faydalıdır.
Materialda əks olunmuş məlumatlar müxtəlif qaynaqlardan, o cümlədən elmi-populyar məqalələr, internet materialları, rəsmi hesabatlar və s. əldə olunmuş, ümumiləşdirilmiş, tərcümə edilmiş və sistemləşdirilmişdir. Materiallardan istifadə olunduqda www.aptekonline.az saytına istinad olunma mütləqdir.
Oxuduğunuz məqalənin əsas mövzusu olan xəstəliyə qarşı, eləcə də digər xəstəliklərə qarşı effektiv və güclü mübarizə aparmaq üçün keyfiyyətli, təbii dərman vasitələri, kosmetoloji vasitələr, gigiyena və təmizlik vasitələri, uşaq qidaları və tibbi ləvazimatlar üçün 24 saat operativ xidmət   göstərən *7700 - təcili dərman çatdırılma xidmətinə müraciət edə bilərsiniz.
Sifariş üçün:
+99455 251 77 00 (Whatsapp) nömrəsinə yaza və ya *7700 nömrəsinə zəng edə bilərsiniz.
Çatdırılma ÖDƏNİŞSİZDİR. /news.milli.az

Sağlamlıq     Baxılıb: 685   Tarix: 24 dekabr 2019
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Çikunqunya epidemiyası: 6 mindən çox insan

Fransa hakimiyyəti Reyunyonda çikunqunya qızdırmasının geniş şəkildə yayılması ilə əlaqədar təcili tədbirlər elan edib. -a istinadən xəbər verir ki, martın son həftəsində 6 min yoluxma halı qeydə alınıb və 2024-cü ilin avqustund

Dünyada piylənmədən əziyyət çəkənlərin sayı açıqlandı

Planetdə bir milyarddan çox insan piylənmədən əziyyət çəkir. Unikal-a istinadən xəbər verir ki, ÜST-nin hesablamalarına görə, hər il 3 milyondan çox insan artıq çəki ilə bağlı problemlərdən ölür. Bu rəqəmlər artmaqda dava

Hepatit A virusu sürətlə yayılır

Çexiyalı mütəxəssislər ölkədə hepatit A-ya yoluxanların sayında artım qeydə alıblar. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə Çexiya Dövlət İctimai Səhiyyə İnstitutu məlumat yayıb. Bildirilir ki, 2025-ci ildə respublikada yoluxuc

Səhər yeməyi yeməyən uşaqlarla bağlı MÜHÜM XƏBƏR

Uşaqlarda sağlam qidalanma həm fiziki inkişaf, həm də məktəbdəki nailiyyətlər baxımından olduqca vacibdir. Düzgün və kifayət qədər qidalanmayan uşaqlarda tez-tez qan azlığı (anemiya) problemi yaranır ki, bu da birbaşa olara

Soğan yedikdən sonra mədə yanması... - Nə etməli?

Soğan süfrələrimizin əvəzolunmaz tərəvəzlərindən olsa da, bəzi insanlarda mədə yanmasına səbəb ola bilər. Bəs soğan niyə mədə yandırır?. -istinadən xəbər verir ki, soğanda olan kükürd birləşmələri mədə turşusunu artıra v

"B" vitaminlər qrupu: Nə ilə yaxşı mənimsənilir, nə zaman qəbul edilməlidir?

"B" vitaminlər qrupu maddələr mübadiləsi və sinir sisteminə vacibdir, lakin onların faydalı olması üçün düzgün qəbul qaydalarına əməl etmək lazımdır. -ın -a istinadla verdiyi məlumata görə, bu barədə rusiyalı endokrinolo

Əlləri tez-tez sabunla yumayın

Bəzi valideynlərin evdə ultra-gigiyena qaydalarına riayət etmək meyli uşaqlarının sağlamlığı üçün fəlakətli nəticələrə səbəb ola bilər. Antibakterial sabunlarla onların ürək-damar xəstəlikləri və nəticədə erkən ölüm risk

Məşhur firmanın kremləri geri çağırılır - Kanserogen maddə tapıldı

On minlərlə məşhur gözəllik kremi kimyəvi tərkibinə görə geri çağırılıb. xəbər verir ki, dünyaca məşhur, 20 milyondan çox istifadəçisi olan "Proactiv" maddəsinə aid olan kosmetika məhsulunda kanserogen maddə aşkarlanıb

Hər kəsin içdiyi bu məşhur içkinin ciddi təhlükələri var imiş

Həddindən artıq qəhvə istehlakı ürək-damar xəstəliklərinin və qan damarlarında lövhələrin əmələ gəlməsi riskini artırır. Bunu Rosbiotex Universitetinin subtropik və qida ləzzətləri texnologiyası sahəsində ekspert İrina Sulyayev


azerbaycan xeberleri yeni xeberler son xeberler az xeber son xəbərlər bugün 2025 son xeberler az sonxeber az