İnsult və digər ürək xəstəlikləri riskini azaldan altı qida
Kanadanın McMaster Universiteti və Hamilton Sağlamlıq Tədqiqat İnstitutunun alimləri tərəfindən aparılan araşdırma nəticəsində altı vacib qidanın ürək-damar xəstəliklərinə qarşı müalicə effekti verdiyi müəyyən olunub.
KONKRET.az həmin qidaları təqdim edir:
meyvələr
tərəvəzlər
qoz-fındıq
balıq
süzülməmiş süd məhsulları
yumurta
Bu qidalar ürək-damar xəstəlikləri, o cümlədən infarkt və insult riskini azaldır. Tədqiqatlar göstərib ki, sağlam qidalanmada emal olunmamış ət məhsulları vacib detallardan sayılır.
Ümumiyyətlə, emal olunmuş qidalar pəhriz üçün məqbul deyil. Alimlər vurğulayıblar ki, orta miqdarda balıq və süzülməmiş süd məhsulları ürək-damar xəstəlikləri və ölüm riskinin aşağı salır.
Tədqiqatçılar məsləhət görürlər ki, meyvələr – iki-üç porsiya, tərəvəzlər – iki-üç, qoz-fındıq – bir porsiya, süd məhsulları – iki porsiya istifadə etmək lazımdır. Pəhrizə üç-dörd porsiya paxlalılar və iki-üç porsiya balıq əlavə etmək də tövsiyə olunur. Menyuya bir porsiya qızardılmamış ət və ya quş əti daxil etmək olar.
Hazırladı: Rəsmiyyə Şərifova,
KONKRET.az
f Paylaş
Ustalar.az ustalar sayti [newsid: 0-123300]