Nəyə görə hamilələrə fol turşusu vacibdir? - Və təkcə onlara deyil

Nəyə görə hamilələrə fol turşusu vacibdir? - Və təkcə onlara deyilFol turşusu daha çox hamilə ginekoloqa gedən kimi ana və gələcək körpə üçün təyin olunan və çox adamın məhz həmin vaxt ilk dəfə eşitdiyi preparat, vitamin adıdır. Əslində isə bu vitamin təkcə hamilələr üçün yox, elə hamımız üçün ömrümüz boyu vacibdir.
Fol turşusu suda həll olunan vitamin qrupuna aid olan B 9 adlı vitamindir.
Təəssüf ki, orqanizmdə özü sintez olunmur, mütləq xaricdən daxil olmalıdır. Bu gunkü ekologiya və qidalanma ilə bu da mümkün deyil. Ona görə hamilə qadınlar kəskin fol defisi ilə hamiləliyə başlayır, bu isə dölün inkişafına mənfi təsir edir.
Milli.Az bildirir ki, medicina.az fol turşusunun niyə bu qədər zəruri olduğunu və hansı qidalarda çox olmasını araşdırıb.
Fol turşusu əskikliyi hansı fəsad və risk verir?
Çoxdan tibbə məlumdur ki, fol turşusu əsklikliyi zamanı anadangəlmə qüsurları olan uşaqların doğulması halları yüksəlir. Bu anadangəlmə ürək, beyin, onurğa qüsuru ola bilər.
B 9 defisi daha çox sinir boruları, uclarının defektlərinə səbəb olur.
- Baş beynin tam və ya qismən olmaması - Anensefaliya
- Onurğa beyin zədələnmələri - Spina Bifida - iflic uşaqlar, serebral iflic
Bəzən hamilələrə ilk 3 aydan sonra fol turşusu yazılır, çünki bir çoxu hamiləliyi gec aşlarlayır, həkimə gec gedir. Amma halbuki bu vitamin hamiləlikdən öncə və heç olmasa ən geci ilk həftədə qəbul edilməli idi.
Çünki bildiyiniz kimi, dol əvvəlcə rüşeym formasında onurğa sütunu formalaşır, ilk sinir borusu hansı ki, bütün bədən, baş sonra yaranacaq, hamiləliyin ilk 3 həftəsində formalaşır.
Həmin ana ana qanında, bədənində lazımi qədər fol turşusu tapmayan bu sinir borusu artıq zəif və yetəri qədər güclü inkişaf etmir və kəskin defisitdə artıq qüsurlu inkişaf edir.
Ona görə də mütləqdir ki, gənc qadınlar hamilə olmazdan 3-5 ay əvvəl fol turşusu qəbuluna başlasın və sonra da davam etsin.
Hər bir qız gənc yaşlarında profilaktik olaraq 400 mkq dozada fol turşusu qəbul etməlidir. Vitamini hamilə olmayan şəxs üçün 2-3 ay qəbul edib, 2-3 ay fasilə verməlidir. Hamilələr üçün isə dozanə həkim təyin edir və bu yüksək olur.
Hətta kəskin fol turşusu defisiti olan ananın usage normal doğulsa da və ciddi beyin iflic qüsuru görülməsə də, sonradan uşaq müxtəlif nevroloji xəstəliklər, əqli və nitq geriliyi, onurğada problemlər, hərəkət məhdudiyyəti ilə qarşılaşır və bu uşaq çoxsaylı müalicələr almalı olur.
Uşaq doğulandan sonra da B 9 qəbulu dayandırılmır, çünki körpə onu ana südü ilə də almaqda davam edir.
Fol turşusu mütləq əlavə vitamin və qida əlavəsi kimi təyin edilməlidir, çünki kəskin defisitdə təkcə qidalarla bunu təmin edə bilməyəcəksiz.
Amma fol turşusu bol olan qidalar da menyuya əlavə olunmalıdır:
- Paxlalar, mərci
- Yaşıl tərəvəz, meyvə, yaşıl yarpaqlı, göyərtilər
- İspanaq
- Giləmeyvələr
- Sitrus meyvələri
- Tam taxıldan çörək
Milli.Az /news.milli.az


Sağlamlıq     Baxılıb: 436   Tarix: 02 iyun 2020
f Paylaş

Ustalar.az ustalar sayti [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

Azərbaycanda uşaqlar arasında xəstəlik yayıldı

Payız-qış mövsümünün başlanması ilə əlaqədar ölkədə əsasən uşaqlar arasında suçiçəyi xəstəliyinə yoluxma hallarına rast gəlinir. xəbər verir ki, bu barədə Trend-in sorğusuna cavab olaraq Səhiyyə Nazirliyindən məlumat verilib

Şəkər xəstələrinin DİQQƏTİNƏ: Sığorta ilə qarşılanır

Şəkərli diabet endokrin sisteminin xəstəliyidir və el arasında şəkər xəstəliyi də adlanır. Mədəaltı vəzinin hormonu olan insulin qanda şəkərin səviyyəsini nəzarətdə saxlayır. bildirir ki, bu hormonun çatışmazlığı olduqd

Yeni Zelandiyada göyöskürək epidemiyası elan edildi

Yeni Zelandiyanın Səhiyyə Nazirliyi ölkədə göyöskürək epidemiyası elan edib. xəbər verir ki, bu barədə nazirliyin mətbuat xidmətinin yaydığı məlumatda deyilir. Qeyd olunub ki, Yeni Zelandiya göyöskürək epidemiyasının ilki

Qışda xəstələnməməyin ən asan yolu – Hər gün

Qışda sağlam qalmaq və xəstəliklərdən qorunmaq üçün balanslı və qidalandırıcı yeməklər yemək vacibdir. Xüsusilə immun sistemini gücləndirən qidalar seçmək faydalıdır. qış mövsümündə sağlamlığı qorumağa kömək edən yemək v

Kərə yağı ilə bağlı FAKTLAR

Ərzaq məhsullarının qida standartlarına uyğunluğu məsələsi istənilən ölkədə mühüm əhəmiyyət kəsb edir. Azərbaycan da təbii ki, istisna deyil. Məlumatlara görə, paytaxtda müştəri marketlərin birindən 2 növ kərə yağı alıb

Bu tərəvəz qış xəstəliklərindən qoruyur

Qışda salatları bəzəyən turp tərkibindəki vitaminlər, minerallar və liflə tam sağlamlıq qaynağıdır. xəbər verir ki, çoxsaylı araşdırmalar nəticəsində turp yeməyin immuniteti gücləndirdiyini sübut edib. O sizi qış xəstəliklərində

Bu çörəyi yeyə-yeyə arıqlaya bilərsiniz - Həm də şəkəri azaldır

Arıqlayanların çoxu ilk növbədə çörəkdən imtina edir. xəbər verir ki, bu heç də lazım deyil, çünki çörək var ki, nəinki arıqlamağa kömək edir, həm də şəkəri azaldır. Arıqlamaq istəyirsinizsə buğda çörəyini çovdar çörəyi il

Hər gün limon yesək, immunitet möhkəmlənər?

Limon soyuq aylarda yada düşən meyvədir. Əgər gündə limon yesək, orqanizmimizdə nə baş verər?. KONKRET. -a istinadən xəbər verir ki, endokrinoloq Yevgeni Belousov limonda olan yüksək miqdarda C vitamininin təsirindən danışıb

Antibiotiklər can alır: Hər 45 saniyədə bir insan ölür

Ankara Universiteti Baytarlıq fakültəsi dekanı professor Ender Yarsan dünyada hər 45 saniyədə bir insanın antibiotiklərə davamlı infeksiyalar səbəbiylə öldüyünü bildirərək, tədbir görülməsə, 2050-ci ilə qədər bu rəqəmin hə


tezbazar azerbaycan xeberleri yeni xeberler son xeberler valyuta mezennesi sonxəbər hava durumu sou biznes