Qocalmanı ləngidən QİDALAR

Qocalmanı ləngidən QİDALARVücudunuzun qocalmasında qidalanma böyük rol oynayır. Lakin bəzi qidalar vardır ki, onlar yaşlanmanı ləngidir.
KONKRET.az xəbər verir ki, bu barədə britaniyalı mütəxəssislərin yeni araşdırması xarici KİV-də dərc olunub.
Bildirilir ki, yağlı balıq osteoporozun qarşısını almağa və gənc dərini qorumağa kömək edən çoxlu doymuş omeqa-3 yağ turşularının mənbəyidir. Ən faydalı yağ turşuları bahalı qırmızı balıqda deyil, daha sərfəli siyənək və skumbriyada olur.
Meyvə, tərəvəz və göyərti də sağlamlığa müsbət təsir edir və məhsulların rəngi nə qədər müxtəlifdirsə, tərkibində orqanizmi qocalmadan qoruyan xüsusi fitokimyəvi maddələr də bir o qədər çox olur. Endokrinoloqlar xatırladıb ki, böyüklər üçün meyvə-tərəvəzin gündəlik qəbulu ən azı 500 qr. təşkil edir.
Bundan əlavə, bədən çox miqdarda B vitaminləri və zülal ehtiva edən bütün taxıl və paxlalı bitkilərdən lif almalıdır.
"Bu məhsullar kateqoriyasına daxil olan lif bağırsaq yenitörəmələrindən qoruyur və həm də mikrobiotamız üçün qidadır. Sağlam mikrobiota həmçinin insulin müqavimətinin qarşısını alır və qabaqcıl qlikasiya son məhsullarının həddindən artıq formalaşmasından qoruyur".
Həkimlər son olaraq qeyd ediblər ki, orqanizm üçün ən uyğun protein mənbəyi yağsız ətdir, məsələn, ağ quş və ya dovşan.
"Bu zülal məhsulları dərini və saçı sağlam saxlayır, həmçinin əzələ kütləsini qoruyur, bu da çox vacibdir, çünki əzələ kütləsinin itirilməsi (yaşa bağlı sarkopeniya) qocalma prosesini tetikleyen amillərdən biridir. Unutmayın ki, fiziki aktivlik kifayət qədər protein istehlakı ilə yanaşı, əzələ kütləsinin saxlanmasında da mühüm rol oynayır", – deyə ekspert yekunlaşdırıb.

Sağlamlıq     Baxılıb: 269   Tarix: 02 aprel 2024
f Paylaş

Ustalar.az ustalar sayti [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

Mütəxəssislər viruslarla bağlı vacib XƏBƏRDARLIQ etdilər

Son günlər ölkə ərazisində müxtəlif infeksion xəstəliklərin artması müşahidə olunur. Yaşından asılı olmayaraq bir çox insan müxtəlif viruslarla mübarizə aparır. Virusa yoluxanlar əsasən, yüksək hərarət, davamlı öskürək, boğa

Bu xəstəliyi olanlar hər gün nar yesin

Narın tərkibindəki güclü antioksidant birləşmələr – polifenollar, antosiyaninlər və punikalaginlər – qan damarlarını təmizləyir, pis xolesterolu (LDL) azaldır və yaxşı xolesterolu (HDL) artırır. Mütəmadi nar istehlakı aterosklerozu

Bu uşaqlar dərslərində pis nəticə göstərir

Sosial mediada daha çox vaxt keçirən uşaqların şifahi oxuma, yaddaş və söz ehtiyatı testlərində daha pis performans göstərdiyi üzə çıxıb. . xəbər verir ki, araşdırma 9-13 yaş arası 6554 yeniyetmənin iştirakı ilə aparılıb

Bu bitki yağının faydaları

Zeytun yağının əlavə sümük qoruması təmin etdiyi aşkar edilib. Daha çox zeytun yağı istifadə edən insanlarda güclü sümük kütləsinin göstəricisi olan osteokalsin zülalı yüksək səviyyədə olur. -a istinadən xəbər verir ki, Afin

Həzmə faydalı bitki çayları

Bu gün az qala hər kəsin tez-tez yaşadığı mədə pozuntuları həyat keyfiyyətini aşağı salan ümumi bir həzm problemidir. Kimyəvi dərmanlara müraciət etmədən mədənizi təbii yolla sakitləşdirmək mümkündür! Nanə, zəncəfil, şüyü

Vaksinlə bağlı əhaliyə MÜRACİƏT

"Səhiyyə Nazirliyi tərəfindən Azərbaycana gətirilən vaksinin ölkəmizdə geniş tətbiqinə başlanılacaq". xəbər verir ki, bunu Səhiyyə Nazirliyinin mütəxəssis-eksperti, terapevt Zakir Quliyev deyib. "Bu vaksini

Damarları tıxananlar bu qidalardan İMTİNA ETSİN

Aterosklerozun müalicəsi pəhrizə ciddi yanaşma tələb edir. Ateroskleroz diaqnozu qoyulmuş xəstələr doymuş yağlar, trans yağlar, şəkər və duzla zəngin qidaları pəhrizlərindən çıxarmalıdırlar. -a istinadən xəbər verir ki, kardiolo

Dietik qazlı içkilər də ürəyə ziyandır?

Süni şəkər ənənəvi şəkərə təhlükəsiz alternativ hesab edilməməlidir. -a istinadən xəbər verir ki, Fransa alimlərinin 100 min insan üzərində 10 illik tədqiqatının nəticələri bunu sübut edib. Fransa Milli Sağlamlıq İnstitutunu

Yumurta ilə bağlı bilmədiyiniz 5 FAKT

Yumurta çox vaxt sadə qida kimi qəbul edilsə də, əslində ən dəyərli və çoxfunksiyalı qidalar arasındadır. O, təkcə yüksək keyfiyyətli protein mənbəyi deyil, həm də beyin və görmə sağlamlığı üçün vacib rol oynayır. milliaz-


son xeberler azerbaycan xeberleri yeni xeberler cəbhədən son xəbərlər axsam.az xeberler krimnal xeber cəbhədən son görüntülər