Təhlükə: spirtli içkilər bu hallarda ölümə səbəb ola bilər

Təhlükə: spirtli içkilər bu hallarda ölümə səbəb ola bilərSon günlər ölkədə spirtli içkilərdən zəhərlənmə və ölüm hallarının baş verməsi cəmiyyətdə böyük narahatlığa səbəb olub.
Milli.Az xəbər verir ki, məsələ ilə bağlı axar.az-a danışan professor Adil Qeybulla bildirib ki, kustar üsulla hazırlanan spirtli içkilər zəhərlənmə verir.
"Təəssüf ki, Azərbaycanda kustar üsulla spirtli içkilərin hazırlanması geniş vüsət alıb. Şadlıq saraylarında, müxtəlif kafe-restoranda standartlara uyğun olmayan içkilər hazırlanır və satılır. Vizual olaraq isə saxta arağı müəyyənləşdirmək çox çətindir. Yalnız peşəkar istehlakçı spirtin iyindən onun saxta olub-olmadığını hiss edə bilər. Digər tərəfdən isə spirtli içkiləri qəbul edən şəxslər dozaya məhəl qoymurlar. Bu da orqanizmdə ciddi dəyişikliklər yaradır. Orqanizm dozanı qəbul etmədikdə onu orqanizmdən kənar etməyə çalışır. Qusma, ümumi halsızlıq əlamətləri olur. Bu, alkoqol zəhərlənməsi kimi dəyərləndirilə bilər".
A.Qeybullanın sözlərinə görə, hər şey arağın tərkibinə qatılan spirtdən asılıdır:
"Əsl araq etil (yeyinti) spirtindən düzəldilməlidir. Zəhərlənməyə səbəb olan araqları isə əsasən yeyinti deyil, ucuz başa gələn texniki spirtdən hazırlayırlar. Bu da ilk növbədə qaraciyərdə zəhərlənmə yaradır, başda ağrılara səbəb olur, mədəyə, ürəyə, böyrəklərə təsir göstərir. Həmçinin, texniki spirtdən hazırlanan içkilər beyinə təsir göstərir, beyin pozuntularına gətirib çıxarır. Bundan əlavə həmin içkilərin tərkibində olan metil isə gözü kor edəcək, hətta ölümə səbəb olacaq qədər təhlükəlidir".
Professor arağın tərkibi, spirtin faizi və görünüşünün standartları haqqında da danışıb:
"Standart tələb edir ki, arağın xarici görünüşü şəffaf olmalı, tərkibində kənar cisimlər olmamalı, dadı və aromatı araq məhsullarına xas olmalıdır. Arağın ekstra növlərində spirtin həcmi 38-56 faiz, lüksda 40 faiz olmalıdır. Təbii ki, araq məhsullarının üzərində istehsal tarixinin yazılması da mütləqdir. Vaxtı keçmiş araqlar və digər spirtli içkilər də zəhərlənməyə səbəb ola bilər".
Qeyd edək ki, bir neçə gün əvvəl spirtli içkidən zəhərlənən 2 nəfər dünyasını dəyişib, bir nəfərin isə vəziyyəti ağırdır, hər iki gözü kor olub.
Milli.Az /news.milli.az

Sağlamlıq     Baxılıb: 472   Tarix: 30 dekabr 2019
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Kimlərə yumurta yemək olmaz?

Yumurta çox faydalı qida olsa da, bəzi insanlar üçün sağlamlıq baxımından riskli ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, aşağıdakı hallarda yumurta yemək məsləhət görülmür və ya ciddi nəzarətlə qəbul edilməlidir:. Yumurt

Yayda ən çox yeyilən salat zəhərə çevrilə bilər - DİQQƏT

Qida təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssis Yelena Spetsenko yayın ən çox yeyilən salatının sağlamlıqla bağlı risklərini açıqlayıb. -a istinadən xəbər verir ki, xiyar və pomidordan hazırlanmış ənənəvi yay salatına mayonez əlavə edildikd

Gündə bir ovuc badam - Sağlamlığınız üçün möcüzə

Badam prunus dulcis ağacından əldə olunan qida dəyəri yüksək çərəz olaraq tanınır. KONKRET. -a istinadla xəbər verir ki, zülal, E vitamini, lif, sağlam yağlar və minerallarla zəngin olan badam müntəzəm istehlak edildikd

İsti havada rahat yuxuya getməyin 5 effektiv yolu

Yay aylarının istiləri insanların yuxu keyfiyyətinə mənfi təsir göstərə bilər. Yüksək temperatur və rütubət yuxuya dalmağı çətinləşdirir, səhər isə yorğunluq hissini artırır. -a istinadən xəbər verir ki, ekspertlər isti havalard

Yayın sevilən meyvəsi – keyfiyyətli və şirin qovun necə seçilər?

Yay fəslinin sərinlədici və dadlı meyvəsi olan qovun yalnız ləzzəti ilə deyil, həm də tərkibindəki vitamin və minerallarla sağlamlıq üçün faydalıdır. KONKRET. -a istinadən bildirir ki, qovun düzgün seçilmədikdə, dadsız v

İtlərlə təmas uşaqları ekzema xəstəliyindən qoruya bilər - Alimlər

Uşaqların heyvanlarla, xüsusilə də itlərlə erkən təması atopik ekzemanın – dəriyə təsir edən xroniki iltihablı xəstəliyin yaranma ehtimalını azalda bilər. Bu nəticəyə Edinburq Universitetinin alimləri gəliblər. . -a istinadə

Qabığı yeyilməyən meyvələrdə gizli təhlükə - Mütəxəssisdən xəbərdarlıq

"Hətta qabığı yeyilməyən meyvələrin də istehlakdan əvvəl yuyulması vacibdir". -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Mirror" nəşrinə müsahibəsində qida texnoloqu Tamika Sims məlumat verib. Mütəxəssisi

Yaşlı insanlar üçün əvəzedilməz faydaları var

Qaragilə "pis" xolesterini azaldır, beynin qan dövranını yaxşılaşdırır və yaşlılarda yaddaş və diqqət pozğunluqları riskini azaldır. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə Vyana Universitetinin "Wiener Kinderstudie

Alimlərdən çox ətir iyləyənlərə BƏD XƏBƏR - Təhlükəli imiş

Dünya alimləri tez-tez və uzun müddət ətir qoxularına məruz qalmağın insan sağlamlığına ciddi ziyan vura biləcəyi barədə xəbərdarlıq ediblər. Mütəxəssislər bildirirlər ki, parfümlərin tərkibindəki bəzi kimyəvi maddələr hə


yeni xeberler azerbaycan xeberleri son xeberler xeberler şou biznes xəbərləri son xeberler bu gun cəbhədən şad xəbər