Tez-tez kartof yeyənlərə BƏD XƏBƏR

Tez-tez kartof yeyənlərə BƏD XƏBƏRKartof yüksək karbohidrat tərkibli və enerjili qida mənbəyidir. Düzgün bişirildikdə faydalı ola bilər, lakin qızartma və ya çox tez-tez istehlak edildikdə sağlamlığa ciddi mənfi təsirlər göstərə bilər.
KONKRET.azkartofun zərərləri ilə bağlı məlumatları təqdim edir:
Karbohidrat və kalori yüklənməsi
Kartof yüksək glisemik indeksi olan bir qidadır. Çoxlu miqdarda kartof yemək qan şəkərinin sürətlə artmasına və insulin müqavimətinə səbəb ola bilər. Bu, uzunmüddətli dövrdə diabet riskini artırır.
Bişirmə tərzinin təsiri
Kartofun faydalılığı onun bişirilmə tərzindən asılıdır. Qızardıldıqda kartofun kalorisi artır və zərərli trans yağlar əmələ gəlir ki, bu da sağlamlıq üçün təhlükəli ola bilər.
Solanin maddəsi
Kartof düzgün saxlanmadıqda (günəş işığında yaşıllaşdıqda), tərkibindəki solanin adlı toksin səviyyəsi artır. Bu, həzm pozğunluğuna, baş ağrısına və hətta sinir sisteminə mənfi təsir göstərə bilər.
Tez-tez qızartma kartof yeyənlərin qarşılaşdığı problemlər:
Ürək-damar xəstəlikləri
Qızartma kartof çox miqdarda yağla bişirildiyindən, trans yağlar və doymuş yağlarla zəngindir. Bu, damarların tıxanmasına və xolesterin səviyyəsinin artmasına səbəb olur. Uzun müddətli dövrdə ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır.
Köklük və obez
Hər gün qızartma kartof yemək yüksək kalorili qəbul deməkdir. Bu, çəki artımına, piylənməyə və maddələr mübadiləsi problemlərinə səbəb ola bilər.
Diabet riski
Tez-tez qızartma kartof yeyən insanlar arasında 2-ci tip diabet riski daha yüksəkdir. Bu, kartofun yüksək glisemik indeksindən və qızartma prosesində qida dəyərinin azalmasından qaynaqlanır.
Xərçəng riskinin artması
Qızardılarkən kartofda "akrilamid" adlı kanserogen bir maddə əmələ gəlir. Bu maddə xüsusən yüksək temperaturda qızartma zamanı yaranır və xərçəng riskini artırır.
Mədə-bağırsaq problemləri
Qızartma kartofda çox yağ və duz olur, bu da mədə-bağırsaq traktının funksiyalarını zəiflədə bilər. Xüsusilə həzm prosesində çətinliklər və turşuluq yarada bilər.
Vitamin və mineral çatışmazlığı
Kartof əsasən C vitamini və bəzi minerallarla zəngindir, lakin qızartma prosesi zamanı bu qida maddələri əhəmiyyətli dərəcədə azalır. Nəticədə, hər gün qızartma kartof yeyən insanlar balanssız qidalanma ilə üzləşə bilər.
Alternativ tövsiyələr
Kartofu qızartmaq əvəzinə sobada, az yağla bişirmək daha sağlam seçimdir;
Kartof qızartması əvəzinə qaynadılmış və ya buxarda bişirilmiş kartof istehlak edin;
Kartof qızartmasını həftədə bir dəfədən çox yeməkdən çəkinin;
Qızartma üçün zeytun yağı kimi sağlam yağlardan istifadə edin./yenisabah

Sağlamlıq     Baxılıb: 191   Tarix: 09 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Alça yedikdən sonra bunu edin

Alça yay mövsümünün ən məşhur meyvələrindən biridir. Mütəxəssislər alça yedikdən sonra nə etməli olduğuna dair məsləhətlər veriblər. -a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər xüsusilə turş və şəkərli qidalar, qazlı içkilə

Antibiotiklər uşaqları öldürür

Antibiotik səbəbindən 2022-ci ildə 3 milyondan çox uşaq ölüb. -a istinadən xəbər verir ki, araşdırmanı Avstraliyadakı Mardoç Uşaq Araşdırmaları İnstitutu və Clinton Sağlamlığa Çatım Təşəbbüsü aparıb. Elmi işin əsas müəlliflər

İbn Sina möcüzəsi - Bir qaşıq yemək yaddaşı gücləndirir

İslam dünyasının məşhur alimi İbn Sinan yaddaşı gücləndirmək və zehni performansı artırmaq üçün təbii üsullar barədə bir sıra faydalı tövsiyələr verib. Onun "Qanun" əsərində bəhs etdiyi ədviyyatlar müasir tədqiqatlarl

Bu qoz bağırsaq xərçəngindən qoruyur

Konnektikut Universitetinin amerikalı alimləri qozda güclü xərçəng əleyhinə xüsusiyyət və maddə aşkar ediblər.   -a istinadla xəbər verir ki, bu məhsulun müntəzəm istifadəsi orqanizmdə iltihabi prosesləri yatırdığı və kolo

Bu diş məcunları beyin hüceyrələrini MƏHV EDİR

Son illərdə şəxsi qulluq vasitələrinin tərkibi ilə bağlı aparılan elmi araşdırmalar, xüsusilə uşaqlar üçün nəzərdə tutulan diş məcunlarında sağlamlıq üçün təhlükəli maddələrin ola biləcəyini ortaya çıxarıb. xəbər verir ki

İnsanlar yeni tikililərdə niyə daha çox xəstələnirlər?

"Yeni tikililərdə xəstəliklərin artması müasir tikinti və bəzək materiallarından yaranan kimyəvi maddələrin kompleks təsiri ilə əlaqəli ola bilər". KONKRET.azxəbər verir ki, bunu -ya kimyaçı Andrey Doroxov deyib

İmmuniteti gücləndirən möcüzə: Qırmızı kələmin faydaları

Qırmızı kələm zəngin antioksidant tərkibi və vitamin-mineral baxımından yüksək dəyəri ilə sağlam qidalanmada mühüm yer tutur. -a istinadən xəbər verir ki, sərbəst radikallarla mübarizə apararaq hüceyrələri qoruyan bu tərəvəz

Xərçəngin müalicəsində yeni bitki - Şöhrəti ABŞ-yə qədər yayıldı

Şərqi Anadolunun yüksək yaylalarından toplanan və xalq arasında "ışkın", "ırgın" və ya "uçkun" kimi tanınan bu bitki, xərçəngin müalicəsində perspektivli təsiri ilə dünya tibb ictimaiyyətini

Bu viruslar beyinə 4 yolla yayılır - Həkimdən XƏBƏRDARLIQ

"Xüsusi bir beyin virusu yoxdur. Lakin bəzi viruslar ensefalitə (beyin iltihabına) səbəb olur.  Ensefalit virusları beyinə təsir göstərərək orada müxtəlif zədələnmələr yarada bilir. Əslində, bir çox viruslar beyind


son xeberler azerbaycan xeberleri yeni xeberler en sonxeber cəbhədən görüntülər cəbhədən son vəziyyət cəbhədən son xəbər