Tez-tez kartof yeyənlərə BƏD XƏBƏR

Tez-tez kartof yeyənlərə BƏD XƏBƏRKartof yüksək karbohidrat tərkibli və enerjili qida mənbəyidir. Düzgün bişirildikdə faydalı ola bilər, lakin qızartma və ya çox tez-tez istehlak edildikdə sağlamlığa ciddi mənfi təsirlər göstərə bilər.
KONKRET.azkartofun zərərləri ilə bağlı məlumatları təqdim edir:
Karbohidrat və kalori yüklənməsi
Kartof yüksək glisemik indeksi olan bir qidadır. Çoxlu miqdarda kartof yemək qan şəkərinin sürətlə artmasına və insulin müqavimətinə səbəb ola bilər. Bu, uzunmüddətli dövrdə diabet riskini artırır.
Bişirmə tərzinin təsiri
Kartofun faydalılığı onun bişirilmə tərzindən asılıdır. Qızardıldıqda kartofun kalorisi artır və zərərli trans yağlar əmələ gəlir ki, bu da sağlamlıq üçün təhlükəli ola bilər.
Solanin maddəsi
Kartof düzgün saxlanmadıqda (günəş işığında yaşıllaşdıqda), tərkibindəki solanin adlı toksin səviyyəsi artır. Bu, həzm pozğunluğuna, baş ağrısına və hətta sinir sisteminə mənfi təsir göstərə bilər.
Tez-tez qızartma kartof yeyənlərin qarşılaşdığı problemlər:
Ürək-damar xəstəlikləri
Qızartma kartof çox miqdarda yağla bişirildiyindən, trans yağlar və doymuş yağlarla zəngindir. Bu, damarların tıxanmasına və xolesterin səviyyəsinin artmasına səbəb olur. Uzun müddətli dövrdə ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır.
Köklük və obez
Hər gün qızartma kartof yemək yüksək kalorili qəbul deməkdir. Bu, çəki artımına, piylənməyə və maddələr mübadiləsi problemlərinə səbəb ola bilər.
Diabet riski
Tez-tez qızartma kartof yeyən insanlar arasında 2-ci tip diabet riski daha yüksəkdir. Bu, kartofun yüksək glisemik indeksindən və qızartma prosesində qida dəyərinin azalmasından qaynaqlanır.
Xərçəng riskinin artması
Qızardılarkən kartofda "akrilamid" adlı kanserogen bir maddə əmələ gəlir. Bu maddə xüsusən yüksək temperaturda qızartma zamanı yaranır və xərçəng riskini artırır.
Mədə-bağırsaq problemləri
Qızartma kartofda çox yağ və duz olur, bu da mədə-bağırsaq traktının funksiyalarını zəiflədə bilər. Xüsusilə həzm prosesində çətinliklər və turşuluq yarada bilər.
Vitamin və mineral çatışmazlığı
Kartof əsasən C vitamini və bəzi minerallarla zəngindir, lakin qızartma prosesi zamanı bu qida maddələri əhəmiyyətli dərəcədə azalır. Nəticədə, hər gün qızartma kartof yeyən insanlar balanssız qidalanma ilə üzləşə bilər.
Alternativ tövsiyələr
Kartofu qızartmaq əvəzinə sobada, az yağla bişirmək daha sağlam seçimdir;
Kartof qızartması əvəzinə qaynadılmış və ya buxarda bişirilmiş kartof istehlak edin;
Kartof qızartmasını həftədə bir dəfədən çox yeməkdən çəkinin;
Qızartma üçün zeytun yağı kimi sağlam yağlardan istifadə edin./yenisabah

Sağlamlıq     Baxılıb: 116   Tarix: 09 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Şəkərdən daha zərərli - 4 qida

Hər kəs şəkərin sağlamlığa zərərli olduğunu bilir, lakin bəzi qidalar şəkərdən daha təhlükəli təsir göstərə bilər. xəbər verir ki, bu qidalar həm sağlamlığınıza ciddi ziyan vura bilər, həm də gizli şəkildə gündəlik rasionunuz

Azərbaycana qrip əleyhinə vaksin gətiriləcək? - RƏSMİ

Azərbaycanda qrip əleyhinə kifayət qədər vaksin ehtiyatı olduğu üçün əlavə vaksinlərin alınması nəzərdə tutulmayıb. xəbər verir ki, bu barədə Səhiyyə Nazirliyindən bildirilib. Nazirlik əhalinin sağlamlığının qorunması v

Professor AÇIQLADI: Bu meyvə ağciyəri yeniləyir

Heyva, lif, antioksidant və C vitamini ilə zəngin olması səbəbindən immunitet sistemini gücləndirməkdə əhəmiyyətli rol oynayır. Xüsusilə ağciyər sağlamlığı üçün mühüm əhəmiyyət kəsb edir. Ağciyər sağlamlığını dəstəkləyir:

Almaniyada xəstəlik məzuniyyətində olan işçiləri detektivlər yoxlayacaq

Almaniyada uzunmüddətli xəstəlik məzuniyyətində olan işçilərin həqiqətən də xəstə olub-olmadığını yoxlamaq üçün detektivlər işə götürülür. xəbər verir ki, bu barədə AFP məlumat yayıb. İşəgötürənlər bunu iqtisadi çətinliklə

Bu şəxslər üçün TƏHLÜKƏ VAR – TƏCİLİ həkimə müraciət edin

Hamiləlik dövrü qadının həyatındakı ən vacib və həssas dövrlərdən biridir. Bu dövr ərzində bir çox fizioloji dəyişikliklər baş verir və bu dəyişikliklər bəzən qadının sağlamlığına və körpənin inkişafına təsir göstərə bilər

Yeni virusla bağlı karantin olacaq? - ÜST-dən AÇIQLAMA

Macarıstanın xarici işlər və xarici iqtisadi əlaqələr naziri Peter Siyarto jurnalistlərlə söhbətində Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) baş direktoru Tedros Adhanom Qebreyesus ilə telefon danışığından bəhs edib. xəbər veri

Hazırda yayılan xəstəlik hansı infeksiyalara aiddir? - AÇIQLAMA

Hazırda rast gələn mövsümi viruslara fəsli qrip (İnflyuenza A) və digər kəskin respirator virus infeksiyaları aiddir. xəbər verir ki, bu fikirləri Səhiyyə Nazirliyinin rəsmi instaqram hesabında canlı yayımda nazirliyin mütəxəssis-eksperti

Ölümlər NİYƏ "CAVANLAŞIB"? - "İnfarkt hallarının artması təkcə viruslarla əlaqəli deyil"

Son illər cəmiyyətdə ürək çatışmazlığından ölüm halları artıb. Əvvəllər gənc birinin ölümü təəccüblə qarşılanırdısa, indi bu situasiyaya öyrəşmişik, artıq ölümlər "cavanlaşıb". Səhiyyə Nazirliyinin hələ 2022-c

Çində yayılan virusun çarəsi TAPILDI – Bu vitamini qəbul edənlər yoluxmur

Metapnevmovirus (HMPV) əsasən tənəffüs yollarını təsir edən, xüsusilə uşaqlar, yaşlılar və zəif immun sisteminə malik şəxslərdə təhlükəli ola bilən bir virusdur. Bu virus qripə bənzər simptomlara, tənəffüs çətinliyinə v


tezbazar yeni xeberler son xeberler azerbaycan xeberleri axsam az xeberler xeberlər idman xeberleri ən son xəbərlər