Tez-tez kartof yeyənlərə BƏD XƏBƏR

Tez-tez kartof yeyənlərə BƏD XƏBƏRKartof yüksək karbohidrat tərkibli və enerjili qida mənbəyidir. Düzgün bişirildikdə faydalı ola bilər, lakin qızartma və ya çox tez-tez istehlak edildikdə sağlamlığa ciddi mənfi təsirlər göstərə bilər.
KONKRET.azkartofun zərərləri ilə bağlı məlumatları təqdim edir:
Karbohidrat və kalori yüklənməsi
Kartof yüksək glisemik indeksi olan bir qidadır. Çoxlu miqdarda kartof yemək qan şəkərinin sürətlə artmasına və insulin müqavimətinə səbəb ola bilər. Bu, uzunmüddətli dövrdə diabet riskini artırır.
Bişirmə tərzinin təsiri
Kartofun faydalılığı onun bişirilmə tərzindən asılıdır. Qızardıldıqda kartofun kalorisi artır və zərərli trans yağlar əmələ gəlir ki, bu da sağlamlıq üçün təhlükəli ola bilər.
Solanin maddəsi
Kartof düzgün saxlanmadıqda (günəş işığında yaşıllaşdıqda), tərkibindəki solanin adlı toksin səviyyəsi artır. Bu, həzm pozğunluğuna, baş ağrısına və hətta sinir sisteminə mənfi təsir göstərə bilər.
Tez-tez qızartma kartof yeyənlərin qarşılaşdığı problemlər:
Ürək-damar xəstəlikləri
Qızartma kartof çox miqdarda yağla bişirildiyindən, trans yağlar və doymuş yağlarla zəngindir. Bu, damarların tıxanmasına və xolesterin səviyyəsinin artmasına səbəb olur. Uzun müddətli dövrdə ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır.
Köklük və obez
Hər gün qızartma kartof yemək yüksək kalorili qəbul deməkdir. Bu, çəki artımına, piylənməyə və maddələr mübadiləsi problemlərinə səbəb ola bilər.
Diabet riski
Tez-tez qızartma kartof yeyən insanlar arasında 2-ci tip diabet riski daha yüksəkdir. Bu, kartofun yüksək glisemik indeksindən və qızartma prosesində qida dəyərinin azalmasından qaynaqlanır.
Xərçəng riskinin artması
Qızardılarkən kartofda "akrilamid" adlı kanserogen bir maddə əmələ gəlir. Bu maddə xüsusən yüksək temperaturda qızartma zamanı yaranır və xərçəng riskini artırır.
Mədə-bağırsaq problemləri
Qızartma kartofda çox yağ və duz olur, bu da mədə-bağırsaq traktının funksiyalarını zəiflədə bilər. Xüsusilə həzm prosesində çətinliklər və turşuluq yarada bilər.
Vitamin və mineral çatışmazlığı
Kartof əsasən C vitamini və bəzi minerallarla zəngindir, lakin qızartma prosesi zamanı bu qida maddələri əhəmiyyətli dərəcədə azalır. Nəticədə, hər gün qızartma kartof yeyən insanlar balanssız qidalanma ilə üzləşə bilər.
Alternativ tövsiyələr
Kartofu qızartmaq əvəzinə sobada, az yağla bişirmək daha sağlam seçimdir;
Kartof qızartması əvəzinə qaynadılmış və ya buxarda bişirilmiş kartof istehlak edin;
Kartof qızartmasını həftədə bir dəfədən çox yeməkdən çəkinin;
Qızartma üçün zeytun yağı kimi sağlam yağlardan istifadə edin./yenisabah

Sağlamlıq     Baxılıb: 40   Tarix: 09 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Meyvəni yumadan yemək bu fəsadlara yol açır

Meyvə və tərəvəzlər sağlam qidalanmanın ayrılmaz hissəsi olsa da, onları yuyulmamış şəkildə yemək ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. xəbər verir ki, təmizlənmədən istehlak edilən meyvə və tərəvəzlər aşağıdak

Xaş faydalıdır, yoxsa ziyan?

Xaşın insan orqanizmi üçün xeyirli bir yemək olduğunu bilirik. Amma bu yeməyin dəri problemlərinə də inanılmaz faydası olduğu ortaya çıxıb. bildirir ki, bu barədə türkiyəli fitoterapiya mütəxəssisi Ümit Aktaş məlumat verib

Şəkər xəstəliyinə tutulma riskini artıran məhsul

Kembric Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, qırmızı ət (mal əti, quzu, donuz əti) və qırmızı ət məhsulları (bekon və salam) 2-ci tip diabetin inkişaf riskini artıra bilər. xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələr

Spirtli içkilər xərçəng yaradır - ABŞ-nin baş cərrahı

ABŞ-nin Baş Cərrahı spirtli içkilərin etiketlərində xərçəng riskinə dair xəbərdarlıq olmasını tələb edir. xəbər verir ki, ABŞ-nin Baş Cərrahı Vivek Murthy cümə günü etdiyi açıqlamada spirtli içkilərin istehlakının ən az

Sirkəli su ilə duş qəbul etməyin inanılmaz faydası

Sirkəli su ilə duş qəbul etmək stressi azaltmaq və bədən rahatlığını artırmaq üçün təsirli bir üsuldur. xəbər verir ki, Prof. Dr. Canan Karatay sirkəli suyun bədənə spa effekti verdiyini və bunun streslə mübarizədə əhəmiyyətl

Azərbaycanda hələ də COVID-19-a yoluxanlar var

Səhiyyə Nazirliyinin mütəxəssis-eksperti, infeksionist Təyyar Eyvazov Azərbaycanda hələ də koronavirus infeksiyasına yoluxma halları müşahidə edildiyini deyib. xəbər verir ki, o, bu barədə Səhiyyə Nazirliyinin sosial medi

Bakıda klinika 20 min manat cərimələndi

Bakıda lisenziya olmadan özəl tibb fəaliyyəti (kosmetoloji) ilə məşğul olan "VMR Medical Center" MMC ilə bağlı məhkəmə qərar verib. xəbər verir ki, Səhiyyə Nazirliyi tərəfindən Nərimanov rayonunda fəaliyyət göstərə

Qırmızı şərab hər zaman ürəyə faydalı deyil

Barselona Universitetinin və Barselona Klinik Xəstəxanasının alimləri müəyyən ediblər ki, Aralıq dənizi pəhrizinə əməl etsəniz, qırmızı şərab ürək-damar xəstəlikləri riskini azalda bilər – bitki mənşəli qidalar, balıq v

Mineral sular üzü gözəlləşdirir

Bəzi qidaların hüceyrələri yenilədiyi və qocalmanı əhəmiyyətli dərəcədə gecikdirdiyi elmi cəhətdən sübut olunub. xəbər verir ki, bu ərzaqları müntəzəm istifadə etdikdə daha gənc və sağlam görünmək mümkündür. Kələm növləri


tezbazar azerbaycan xeberleri son xeberler yeni xeberler en yeni xeberler cebheden xeber ən son xəbər xeberler